Joen äärellä oleva iloinen nainen, jolle lainojen yhdistäminen on tärkeä asia

Lainavertailu netistä

Täytä lainahakemus parissa minuutissa
Tarkoititko ?
 • Ilmainen
 • Et sitoudu mihinkään

*Esimerkkikorko: Luoton ollessa 15 000€, 6v. laina-ajalla, on kuukausierä 270€. Tällöin luoton kokonaiskulut on 19 468€, nimelliskorko 9% ja todellinen vuosikorko 9.38% (sis. 0€ laskutuslisän ja avausmaksun 0€). Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelee 1 000-60 000€, nimelliskorko 4,41–20% (todellinen vuosikorko 4,5-38%) ja laina-aika 1–15v. välillä.

Luotonmyöntäjät käsittelevät kaikki hakemukset automaattisesti varmistaakseen nopeat ja vastuulliset luottopäätökset.

Minska formuläret
4,6 / 5, perustuu 694 arvosteluun
Abdirahman Mohamed sanoo:

its free because i live student apartment

16. toukokuuta 2022
Lue lisää arvosteluja

Hyödynnä vinkit sinulle sopivan lainan saamiseksi

Me Zmartalla olemme koonneet muutamia vinkkejä sinua varten, jotta lainavertailu sekä omasta taloudesta huolehtiminen sujuisi mukavammin.

Miksi lainoja kannattaa vertailla?

Lainojen vertailu ja lainantarjoajien kilpailuttaminen takaa, että löydät markkinoilta edulliset lainakulut juuri sinun lainallesi. Jo parin tuhannen euron suuruisessa lainassa kalleimman ja halvimman lainan välille kertyy eroa helposti jopa toista sataa euroa lainakuluissa. Vertailu kannattaa siis ihan silkoista kustannussyistä.

Vielä joitakin vuosia sitten lainojen vertailu oli hankalaa ja aikaa vievää, sillä lainatarjous piti pyytää joka ikiseltä lainatarjoajalta erikseen. Kullakin lainaajalla oli omanlaisensa prosessit ja kaavakkeet täytettävänä, eikä tarjousten vertailu ollut helppoa.

Zmartan myötä kaikki tämä on historiaa, sillä saat yhdellä selkeällä hakemuksella lainapäätökset yli 25 lainantarjoajalta – eikä hakemuksen täyttäminen vie kuin hetken.

Zmartan lainojen vertailupalvelussa mukana olevat pankit ja luottolaitokset ovat luotettavia toimijoita, jotka ovat erikoistuneet tarjoamaan apua suomalaisten yksityishenkilöiden arjen rahoitusratkaisuihin.

Olemme valikoineet kumppanimme tarkoin, mutta vertailussa ne kaikki ovat samalla viivalla ilman erikoiskohtelua – lainan todelliset kulut ja korot esitetään selkeästi ja yhtenäisellä tavalla. Tällä tavalla haluamme mahdollistaa, että yhteistyökumppanien antamat lainapäätökset ovat verrattavissa keskenään esimerkiksi todellisen vuosikoron osalta. Lisäksi palvelun käyttö on sinulle täysin maksutonta.

Lainalaskurin toiminta ja käyttö

Joskus lainattavan summan, sopivan takaisinmaksuajan ja kuukausilyhennyksen hahmottaminen on hankalaa. Lainalaskurimme avulla näet helposti maksettavan kuukausieräsi suuntaa antavan suuruuden.

Käytä liukuvalikkoa tarvitsemasi lainasumman määrittämiseen. Tämän jälkeen plus- ja miinuspainikkeet muuttavat takaisinmaksuaikaa. Miinus pidentää takaisinmaksuaikaa ja samalla pienentää kuukausieriä, plus vastaavasti lyhentää sitä ja kasvattaa kuukausieriä. Helppokäyttöistä laskuria voi pyöritellä vapaasti. Sen avulla voit hahmottaa, ovatko harkitsemasi lainasumma ja takaisinmaksuaika realistisia.

Huomioi kuitenkin, että laskurin antamat arvot ovat viitteellisiä ja suuntaa antavia. Todellisen kuukausierän suuruuden näet vasta myönteiset lainapäätökset saatuasi – kilpailuta laina aina sillä se mahdollistaa myös laskurin antamia eriä pienemmät kuukausierät. Koska vertailu on ilmaista, lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita sinua mihinkään ja voit katsoa tarjoukset omasta uteliaisuudesta!

Mitkä pankit ovat mukana Zmartan vertailussa?

Zmartan palvelussa on vuonna 2020 mukana yli 25 luotettavaa Suomessa toimivaa pankkia ja luottolaitosta. Zmartan vertailun piiristä on rajattu pois asiakkaille epäedullisia ehtoja tarjoavat tai muutoin kyseenalaisesti toimivat luotonmyöntäjät, sillä valitsemme luotettavat yhteistyökumppanimme huolellisesti niin että pankin vaihto on mahdollisimman helppoa.

Löydät kaikki vertailupalvelussamme mukana olevat tahot ajan tasalla pidettävän Yhteistyö-kumppanit sivun takaa. Mukana ovat esimerkiksi monille suomalaisille entuudestaan tutut Aktia, Santander, Svea Ekonomi ja Bank Norwegian.

Kaikki vertailumme kautta löytyvät luotonmyöntäjät tarjoavat asiakaspalvelua suomeksi. Jos tahdot siis esimerkiksi järjestellä kuukausieriä uudelleen, ei sinun tarvitse turvautua sanakirjan apuun.

Miksi kannattaa valita Zmartan lainavertailu?

Luotettavuus, nopeus ja helppous ovat meillä Zmartalla tärkeitä arvoja, ja ne myös näkyvät palvelumme käytännöissä – ne mahdollistavat asiakkaillemme fiksut valinnat arjen raha-asioiden hoitoon. Yhteistyökumppanimme on valikoitu tarkkaan markkinoiden parhaiden toimijoiden joukosta, ja lainojen ehdot esitetään aina asiakkaan kannalta selkeästi ja ymmärrettävästi.

Mikäli lainan tarve on äkillinen, Zmartan kautta lainojen kilpailuttaminen on järkevä ratkaisu. Voit saada tarvitsemasi lainasumman omalle pankkitilillesi vielä saman päivän aikana. Vastaavasti myös asiantunteva ja aina palvelualtis asiakaspalvelumme vastaa pyyntöihisi nopeasti niin puhelimitse kuin verkkochatissa.

Lainan hakemisen prosessi on tehty palvelussamme äärimmäisen mutkattomaksi. Sinun ei tarvitse osata taloudellista erikoissanastoa tai olla asiantuntija – me omaksumme asiantuntijaroolin puolestasi. Hakemuslomake on selkeä, ja sinun tarvitsee vain ilmoittaa omat tietosi rehellisesti, loppu tapahtuu meidän ja luotonmyöntäjien välillä.

Meillä voit myös säästää ja selkeyttää taloutesi kokonaiskuvaa lainoja yhdistelemällä. Jos sinulla on entuudestaan useita pieniä lainoja, kuten kulutusluottoja ja luottokortteja, voit yhdistää ne yhdeksi lainaksi. Näin voit päästä kiinni pienempään korkotasoon, säästää lainanhoitokuluissa ja nopeuttaa lainan lyhentämistä.

Sinun ei tarvitse tietenkään luottaa vain meidän puheisiimme. Tyytyväiset asiakkaat voivat todistaa puolestamme. Voit lukea asiakkaiden mielipiteitä Zmartasta aitoja asiakaskokemuksia keräävältä puolueettomalta Trustpilot-sivustolta.

Kokemuksia lainavertailusta

Verkosta löytyy monenlaisia lainavertailuja ja kokemuksia lainavertailuista, eivätkä kaikki ole aina positiivisia. Meille avoimuus ja asiakastyytyväisyys ovat toimintamme kulmakiviä, ja siksi Zmarta löytyy myös tanskalaislähtöiseltä ja suositula Trustpilot-sivustolta. Kyseinen sivusto kerää aitoja asiakaskokemuksia ja -palautteita yrityksistä ympäri maailmaa, julkaisten ne puolueettomasti.

Asiakaspalvelijamme vastaavat Trustpilotissa näkyviin palautteisiin, mutta meillä ei ole valtaa esimerkiksi poistaa tai valita sivustolla näkyviä palautteita. Trustpilot julkaisee myös mahdolliset negatiiviset palautteet sensuroimattomina. Jos siis etsit asiakkaiden aitoja kokemuksia Zmartasta, käy tutustumassa kyseiseen arvostelusivustoon. Yllätyt, kuinka positiivisia lainavertailu kokemuksia Zmartan asiakkailla on! Keskiarvo on 4,6 pistettä viidestä, joten asiakkaamme ovat olleet todella tyytyväisiä.

Zmartan lainavertailu kokemuksia kertoo myös se, että asiakkaat jättävät palautetta omalla nimellään. Palautteissa on korostunut etenkin Zmartan asiakaspalvelun korkea laatu, sillä jokainen asiakas saa oman lainaneuvojan.

Lainojen vertailu sujuu helpommin näillä vinkeillä

Harkitse yhteishakijan hankkimista

Yhteishakijana voi olla esimerkiksi oma vanhempi, puoliso tai paras kaveri. Oikeastaan lähes kuka tahansa lähipiiristä voi toimia lainasi yhteishakijana, mikäli hän täyttää vaatimukset. Pankkia kiinnostaa ennen kaikkea se, että yhteishakijalla on vakaa taloudellinen tilanne, joka voi auttaa lainan saamisessa.

Kahden ihmisen tulot samassa hakemuksessa voivat parantaa mahdollisuuksiasi saada hyvät ehdot lainallesi. Lainahakemusta tehdessä on kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että te molemmat olette yhdessä vastuussa lainasta. Jos et voit itse maksaa lainasummaa takaisin, vastuu maksamisesta siirtyy yhteishakijalle.

Yhdistele lainat

Jos sinulla on useita pienlainoja monilta eri tahoilta, on fiksua harkita lainojen yhdistämistä yhdeksi isommaksi lainaksi. Toisinaan voi käydä niinkin, että luotonmyöntäjän puolelta tulee pyyntö lainojen yhdistämisestä, jotta voit ylipäätänsä lainata rahaa.

Lainojen yhdistämisen hyvät puolet:

 • Vältyt maksamasta tilinhoito- ja kuukausimaksuja jokaisesta lainasta erikseen
 • Voit saada edullisen koron
 • Voit saada pidemmän takaisinmaksuajan

Anna lainallesi vakuus

Perinteiset pankit edellyttävät yleensä, että sinulla tulee olla jotain lainan vakuutena. Mikäli et voi jostain syystä maksaa lainaa takaisin, voi pankki ottaa sen sijaan annetun vakuuden haltuunsa. Tämä siis tarkoittaa, että pankki saa varmasti takaisin rahansa, vaikka et pystyisikään maksamaan lainaasi takaisin.

Mitä voidaan käyttää vakuutena lainaa varten?

Asunto
Yleisin vaihtoehto on, että lainaa nostava käyttää kerrostaloasuntoaan, omakotitaloaan tai rivitaloasuntoaan vakuutena ja kasvattaa nykyisen asuntolainansa määrää.

Arvopaperit
Useat pankit antavat asiakkaiden käyttää vakuutena arvopapereita, rahastoja tai muita sijoitusinstrumentteja.

Kesämökki tai muu kiinteä omaisuus
Mikäli käytät lainasi vakuutena esimerkiksi mökkiä, pankin riski vähenee. Luotonmyöntäjän pienempi riski taasen tarkoittaa matalampaa korkoa sinulle.

Lainapäätös

Lainapäätös on keskeinen termi laina-asioinnin maailmassa. Me zmartalaisetkin puhumme tavallisesti niistä: kun käytät lainavertailuamme ja teet lainahakemuksen kauttamme, saat lainapäätöksiä. Nämä voivat puolestaan olla joko myönteisiä (saat lainaa) tai kielteisiä (lainahakemuksesi hylätään, et saa lainaa).

Myönteinen ja kielteinen lainapäätös

Myönteinen lainapäätös merkitsee, että pankki tai luottolaitos on suorittanut hakemuksesi ja tietojesi perusteella positiivisen tarkistuksen luottokelpoisuudesta.

Sinun arvioidaan suoriutuvan lainan takaisinmaksusta, eikä sinun arvioida muodostavan riskiä lainanantajan näkökulmasta. Myönteinen lainapäätös merkitsee siis kaikessa lyhykäisyydessään sitä, että voit saada lainaa.

Kielteinen lainapäätös puolestaan on myönteisen päätöksen vastakohta. Luoton antamista harkitseva taho on päätynyt jonkin tai joidenkin antamiesi tietojen perusteella siihen, että riski takaisinmaksun laiminlyönnistä tai maksukyvyttömyydestä on kohdallasi liian suuri lainan myöntämiseksi. Et siis saa lainaa.

Alustava lainapäätös – mistä on kyse?

Jotkut lainanmyöntäjät saattavat antaa ensin niin kutsutun alustavan lainapäätöksen. Tällainen päätös on tavallaan ehdollisesti myönteinen: lainanmyöntäjä pyytää tällöin sinulta liitteenä joitakin asiakirjoja ennen lainan saamista. Näin varmistetaan, että kaikki myönteiseen lainapäätökseen johtaneet tiedot ovat varmasti olleet oikeita.

Jotta välttäisit alustavan lainapäätöksen jälkeisen lopullisen hylkäävän päätöksen, varmista että lainahakemuksesi tiedot ovat oikeita ja totuudenmukaisia. Usein hylkäykseen johtaa jo pelkkä kirjoitusvirhe, joten käy vielä hakemus läpi ennen sen lähettämistä!

Tavallisesti pankit tai luottolaitokset pyytävät lainanhakijoilta palkkatodistusta, eläkepäätöstä tai indeksikorotusilmoitusta sekä verotuspäätöstä. Mikäli sinulta pyydetään kopiota näistä asiakirjoista, ei niitä välttämättä tarvitse skannata – puhelimen kameralla otettu kuva riittää, kunhan kaikki tiedot ovat näkyvissä. Myös sähköisestä asiointipalvelusta saatu digitaalinen kopio riittää.

Lainanmyöntäjien arvio lainanhakijasta

Kauttamme kilpailutettavissa ja haettavissa lainoissa lainapäätös eli lainanmyöntäjän arvio hakijan maksukyvystä tehdään usein täysin automaattisesti. Tämän ansiosta saat ensimmäiset päätökset jo muutaman sekunnin sisällä hakemuksesi lähettämisestä.

Joillakin yhteistyökumppaneillamme lainapäätöksen tekemisessä saattaa kuitenkin olla manuaalisia vaiheita, ja siksi päätöksen saamisessa saattaakin kestää hieman kauemman. Kannattaa odottaa päätöksiä kaikilta pankeilta ja luottolaitoksilta ennen lopullisen valinnan tekemistä – näin pääset takuulla valitsemaan parhaimman lainanmyöntäjän.

Meillä on palvelussamme lukuisia yhteistyökumppaneita, jotka myöntävät lainoja. Niillä kaikilla on omat toimintatapansa, mutta kaikki ovat Suomessa toimivia luotettavia ja huolella valitsemiamme lainantarjoajia. Lisää tietoa niistä saat sivustomme Yhteistyökumppanit-osiosta. Mukana ovat muiden muassa Aktia, Bank Norwegian ja Santander.

Vaikka saisit kielteisen lainapäätöksen, ei päätös ja arvio ole missään nimessä lopullinen. Mikäli olosuhteesi muuttuvat tulevaisuudessa esimerkiksi uuden työn, muuttuneen tulotason tai poistuneen luottohäiriömerkinnän myötä, kannattaa lainaa hakea uudelleen. Voit myös tehdä hakemuksen uudelleen pienemmästä summasta.

Takaajalaina on lainatuote, jonka avulla voit saada lainaa vaikka olisit saanut kielteisen lainapäätöksen esimerkiksi luottotietojen puutteen takia. Lainaa voi saada jopa 6 000 euroon saakka, mikä riittää varmasti useimpiin yllättäviin arjen tarpeisiin. Tarvitset vain ehdot täyttävän lainan takaajan, joka luottaa takaisinmaksukykyysi.

Mitä luottotiedot tarkoittavat?

Luottotietoja kysytään usein monessa paikassa, mutta monelle on epäselvää, mistä oikein on kyse – nyt me kerromme asiasta tarkemmin. Luottotiedoista puhuttaessa varmistetaan käytännössä katsoen kuluttajan maksukyky. Koska kyseessä on todella henkilökohtainen asia, Suomessa määritelläänkin tarkasti siihen liittyvistä säädöksistä luottotietolaissa.

Suomessa toimii kaksi luottotietoyhtiötä, jotka ylläpitävät yksityishenkilöitä koskevaa luottotietorekisteriä. Yksityishenkilöön liittyviä henkilöluottotietoja ei saa kuka tahansa tietoonsa, vaan niitä saa käyttää lain määrittelemissä tapauksissa, kuten esimerkiksi luoton myöntämistä ja valvontaa varten.

Maksuhäiriömerkinnät säilyvät rekisterissä

Yleinen käsitys lainaa hakiessa on, että maksuhäiriömerkinnät ja muut luottotietomerkinnät katoavat saman tien, kun rästiin jäänyt maksu on hoidettu. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa – ne jäävät suorituksesta huolimatta rekisteriin ja vanhenevat pääsääntöisesti vasta 2-4 vuoden kuluttua merkinnän saamisesta.

Tarkista luottotiedot

Omat luottotiedot on hyvä tarkistaa erityisesti, mikäli asia mietityttää. Jos omien luottotietojen tilanne kiinnostaa lainan hakemista varten, kannattaa omat tiedot tarkistaa luottotietoyhtiöltä.

Luottotietojen tarkastamisesta on jopa säädetty henkilötietolaissa. On hyvä olla tietoinen, onko luottotietorekisterissä merkintöjä ja mistä ne ovat mahdollisesti tulleet. Mikäli sinulla on maksuhäiriömerkintöjä, saat myös tietoosi, miten kauan ne ovat voimassa.

Omien tietojen tarkastus onnistuu helposti luottotietoyhtiöltä esittämällä heille pyyntö asiasta esimerkiksi täältä. Saat tiedon nopeasti maksamalla pienehkön kertamaksun saadaksesi reaaliaikaisen tiedon luottotiedoistasi.

Tällä tavalla lainan takaisinmaksu sujuu sulavasti

Voi kyllä – voi tuntua hieman tylsältä istahtaa alas ja miettiä, että mitä sitä voisi tehdä maksaakseen lainaa takaisin. Meillä on kuitenkin hyviä uutisia, sillä olemme tehneet työn puolestasi ja kerromme, miten voit maksaa sen pikaisella aikataululla pois!

Ole hyvä – tässä on parhaat vinkkimme, joiden avulla voit maksaa lainan takaisin suunnitelman mukaisessa aikataulussa.

Tee budjetti

Sana ”budjetti” ei välttämättä kuulosta kovinkaan jännittävältä, mutta tämä kohta on kaikkein tärkein takaisinmaksusta puhuttaessa. Se on myös avain muutokseen, jonka avustuksella voit saada taloutesi hallintaan.

Budjetin ei tarvitse olla ihmeellinen, vaan sen voi rakentaa esimerkiksi plussien ja miinuksien varaan – tärkeintä on, etteivät menosi ole koskaan kulujasi suuremmat.

Tutustu esimerkiksi todella helppolukuiseen budjettioppaaseen, jos haluat saada lukuisia vinkkejä, joiden avulla voit laatia budjetin niin nopeasti ja helposti kuin vain on mahdollista.

Maksa ensin kaikkein korkeakorkoisin laina pois alta

Nyrkkisääntönä on, että pienet, korkeakorkoiset lainat tulee aina maksaa ennen suurempaa, pienempikorkoista lainaa. On myös hyvä pitää yhdistelylaina mielessä vaihtoehtona.

Suuremmalla lainalla voit kuitata pois kaikki pienemmät luotot ja välttää näin ollen maksamasta jokaisesta lainasta kuluja erikseen. Voit myös saada matalamman koron suuremmalle lainallesi.

Tutki tarkasti menojasi

Onko joitain kuluja, joista voisit säästää? Saattaa olla, ettet vähään aikaan miettinyt sähkönkulutustasi tai katsonut tarkemmin, mikä sähköyhtiö sinulla on.

Säästäväinen kuluttaja on tarkka – ja tarkka kuluttaja säästää rahaa. Sähkösopimus ja kotivakuutus ovat jatkuvia kuluja, joita kilpailuttamalla voi parhaassa tapauksessa säästää satoja euroja vuodessa.

Merkittävä kustannus jokapäiväisessä elämässä on myös asumiseen ja autoon liittyvät kulut. Onkin hyvä miettiä, että olisiko hieman pienempi ja halvempi asunto potentiaalinen vaihtoehto ja tarviiko sen oman auton, vai löytyykö liikkumiseen kustannustehokkaampia vaihtoehtoja. Mikäli kotona on paljon tilaa, kannattaa harkita alivuokralaisen hankkimista vaikkapa joksikin aikaa.

Jos asut opiskelijakaupungissa, vuokralainen voi löytyä todella helposti. Voitkin kokeilla asuintoverin hankkimista lyhyemmäksikin aikaa kokeillaksesi, sopiiko kämppiselämä sinulle.

Lainavertailua helpottavia termejä

Voit toisinaan törmätä lainanhaun yhteydessä termeihin, joita voi olla vaikeaa ymmärtää, mikäli asiasta ei ole aiempaa kokemusta. Toisinaan voi näkyä myös käsitteitä, joita tarvitsee selventää hieman tarkemmin. Tämän takia olemme laatineet sinulle sanalistan, jotta lainavertailu sujuu paremmin.

Aloitusmaksu

Kyseessä on kertaluontoinen kulu, jonka pankki tai luotonmyöntäjä veloittaa lainasopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä. Aloitusmaksu kattaa hallinnointiin liittyvät kustannukset uutta luottoa avattaessa.

Joustoluotto

Joustoluotto on laina, jota voit nostaa omien tarpeiden mukaisesti. Voit nostaa sitä aina sinulle myönnettyyn luottorajaan asti.

Kauppahinta

Ostamasi asian lopullinen hinta.

Kertalaina

Kertalaina on yksinkertainen laina joka soveltuu erityisen hyvin yksittäisiin hankintoihin ja maksuihin isompia hankintoja tehdessä.

Kiinteä korko

Mikäli valitset kiinteän koron, voit saada lainallesi saman koron korkojakson ajaksi. Korkotaso voi toisinaan olla sama koko takaisimaksun ajan.

Käsiraha

Käsiraha on käteinen summa rahaa, joka maksetaan kauppakirjan allekirjoittamisen yhteydessä. Kyseessä on käytännössä ennakkomaksu esimerkiksi asunnon tai auton hinnasta.

Käyttölaina

Käyttölaina on arjen tarpeisiin sopiva laina ja on rinnastettavissa kulutusluottoon, jota voit hakea aina 60 000 euroon asti. Sinun ei tarvitse sitä hakiessasi ilmoittaa erityistä käyttökohdetta.

Lainalupaus

Pankin tai luotonmyöntäjän antama ennakkopäätös, joka alustavasti määrittelee, kuinka paljon lainaa voit saada esimerkiksi asunnon ostamista varten.

Luotonmyöntäjä

Yritys, joka myöntää lainan. Esimerkiksi pankit ovat luotonmyöntäjiä.

Luottopäätös

Luottopäätös kertoo, myöntääkö luotonmyöntäjä hakijalle lopulta lainaa. Tämä lopputulos perustuu luottotietoihin sekä asiakkaan ilmoittamiin tietoihin. Luottopäätös voi olla joko myönteinen tai kielteinen. Positiivisen luottopäätöksen jälkeen sinulle siirretään rahat tilillesi.

Lainan lyhennys

Lainan lyhennys on velan, kuten asuntolainan, maksamista takaisin sen myöntäneelle taholle. Lyhennys tehdään yleensä kuukauden välein. Lyhennys sisältää lainan pääoman maksamisen lisäksi koron ja esimerkiksi tilinhoitomaksun.

Maksuhäiriömerkintä

Kyseessä on merkintä, joka aiheuttaa luottotietojen menetyksen. Sen voi saada, kun laskun tai velan maksaminen laiminlyödään.

Maksusuunnitelma

Termi tarkoittaa maksuaikaa, joka velalliselta kuluu lainan maksamiseksi kokonaisuudessaan takaisin luotonmyöntäjälle.

Muuttuva korko

Muuttuvan koron suuruus muuttuu markkinakorkojen mukaisesti, mikä tarkoittaa lainanhakijan kannalta sitä, että hänen tulee varautua mahdollisiin korkojen muutoksiin. Mikäli muuttuva korko nousee paljon, se voi vaikuttaa talouteen negatiivisesti.

Yhteishakija

Kyseessä on henkilö, joka lähtee hakemaan lainaa yhdessä päähakijan kanssa. Rinnakkaishakija eli yhteishakija on yhdessä päähakijan kanssa yhtäläisesti vastuussa lainasta.

Takaisinmaksuaika

Lainan takaisinmaksuaika on ajanjakso, joka alkaa siitä päivästä lähtien, kun olet nostanut lainan. Termi tunnetaan toiselta nimeltään myös maksusuunnitelmana.

Tilinhoitomaksu

Tämä kulu liittyy maksettavan lainan ylläpitomaksuihin. Tilinhoitomaksun tarkoitus on kattaa luotonmyöntäjän luoton hallinnointiin liittyvät kulut.

Vakuudellinen laina

Vakuudellinen luotto, johon on kiinnitetty vakuudeksi kiinteää omaisuutta, kuten asunto tai mökki. Omaisuuden panttaaminen mahdollistaa, että hakija voi saada matalahkon koron. Pantin suuruus määritellään useimmiten sen arvoon perustuen ja esimerkiksi asunnon vakuusarvo on yleensä 70-80 prosenttia markkina-arvosta.

Vakuudeton laina

Laina, jonka voi nostaa ilman vakuuksia. Tämä lainatyyppi tunnetaan myös nimellä kulutusluotto.

Vakuusarvo

Vakuusarvo on vakuudellisen lainan vakuudeksi hyväksyttävä osuus, joka määrittyy suhteuttamalla osa sen arvosta markkina-arvoon tai hintaan nähden.

Velkakirja

Kyseessä on lainasopimus, jonka allekirjoitat lainatessasi rahaa luotonmyöntäjältä. Siinä määritellään myös lainan ehdot eli esimerkiksi kuinka paljon lainaat ja minkä koron saat lainallesi.

Yhdistelylaina

Yhdistelylainassa on isompi laina, jonka tarkoituksena on kattaa erilaisista luotoista koostuva summa ja lainat yhdistämällä kuitata tällä rahalla pienemmät lainat pois.

Yrityslaina

Yrityksen perustaminen voi vaatia suuriakin rahavirtoja. Jos aloitteleva yrittäjä ei voi sijoittaa enempää omaa pääomaa, usein on hankittava ulkopuolinen rahoitus eli yrityslaina.

Budjetointi – yksinkertainen tapa parempaan taloudenhallintaan

Tekeekö sinun mieli paeta paikalta joka kerta, kun joku mainitsee sanan ”budjetti”? Kaikki eivät rakasta numeroita ja talousasioihin liittyviä laskelmia. Monet kuitenkin arvostavat vapauden tunnetta, jonka saa, kun talous on täysin hallinnassa. Tästä budjetoinnissa on kyse – hallinnoinnista.

Pitämällä tarkkaa kirjaa siitä, kuinka paljon ansaitset ja käytät rahaa joka kuukausi, voi auttaa elämääsi muuttumaan hieman helpommaksi. Huolella laaditun budjetin luominen vie arviolta puoli tuntia (mukaan lukien kahvitauko puolivälissä) – ja tämä puolituntinen voi olla elämäsi paras ajallinen investointi. Oletko valmis tähän haasteeseen?

1. Listaa kaikki tulonlähteesi

Ensimmäinen vaihe budjetin suunnittelun alkuvaiheessa on tehdä lista jokaisesta eurosta, jonka ansaitset kuukausittain.

Esimerkiksi näin:

 • Palkka
 • Opintotuki
 • Vanhempainraha
 • Sairauspäiväraha
 • Sivutulot

Nyt varmasti tajuat, että miten tämä toimii. Muista myös laskea mukaan esimerkiksi lapsilisät. Joka ikinen sentti, joka kilahtaa kassaasi, tulee olla mukana laskuissa. Toista sama uudestaan seuraavaa kuukautta varten, sillä tämä on pidemmällä tähtäimellä hauskaa!

2. Erottele pakolliset ja vapaaehtoiset menot

Tässä vaiheessa on aika listata menot. Tässä kohtaa ei kannata huijata, vaikka homma muuttuu hieman haastavammaksi. Tämä vaihe ei ole haastavampi, vaan lähinnä työläämpi. Älä kuitenkaan anna tässä vaiheessa periksi, sillä olemme tulleet melkein jo puoliväliin (ja kohta voit pitää kahvitauon!)

On yleistä, että budjetissa erotellaan pakolliset ja vapaaehtoiset menot.

Pakollisia menoja voivat olla esimerkiksi asuminen, ruoka, sähköt, vakuutukset, puhelinliittymät ja opiskelijalaina. Ota huomioon kaikki asiat, jotka muistat.

Vapaaehtoisia menoja ovat muun muassa kahviloissa käynnit, matkat, ravintolaillalliset, vaatteet ja muut ostokset, kampaajakäynnit ja ammattiliiton jäsenmaksu.

Ota huomioon:

Sinulla on varmasti monia asioita mielessä, mutta saatat joutua kaivelemaan muistiasi, jotta saat kaikki kulusi paperille. Katso myös tilitä tekemäsi tilisiirrot, käyttämäsi pankkisovellukset, mobiilisiirtopalvelut ja muut vastaavat asiat. Muista myös sellaiset maksut, jotka veloitetaan tililtäsi automaattisesti. Näin rankan työn jälkeen onkin aika pitää kahvitauko!

3. Lataa budjettimalli saadaksesi kaiken mukaan budjettiin

Olemme jo melkein maalissa, oletko valmis loppuspurttiin? Kaikkein helpointa sinun kannaltasi on se, että lataat näppärän mallibudjetin (se ei yleensä maksa mitään) ja lisäät siihen kaikki keskeiset luvut.

Tällä tavalla saat mustaa valkoiselle ja voit huomioida, missä kohtaa voit tehdä muutoksia. Budjettimalleja voi löytää myös erilaisista sovelluksista ja netistä – ne toimivat aivan yhtä hyvin. Mikäli mielestäsi Excel tuntuu luontevammalta työkalulta, sekin on erinomainen vaihtoehto. Paperi ja kynä kannattaa tietenkin pitää mielessä, sillä niidenkin avulla pääset jo pitkälle.

Pääasia on, että kirjoitat kaiken ylös – plussat ja miinukset muodostavat yhtäsuuruusmerkin, jonka perusteella saat kattavan kokonaiskuvan taloudestasi. Huh, kaikkein raskain budjetointivaihe onkin nyt takana!

4. Nyt olet valmis!

Kuluttamalla runsaan puolituntisen budjetin laatimiseen luot hyvän pohjan taloudenpitoon, josta voit nauttia koko loppuelämän. Hienosti tehty!

Miten lainan hakeminen siis oikein tapahtuu?

Mikäli et ole käyttänyt Zmartan lainapalvelua aiemmin, lainan haku voi herättää kysymyksiä. Huoli pois, sillä se on todella yksinkertaista ja käy lähestulkoon kuin tanssi! Jotta prosessi etenee mahdollisimman helposti, olemme koonneet sinulle helposti ymmärrettävän kokonaisuuden. Toivottavasti tästä on sinulle hyötyä! Käytä kaksi minuuttia fiksusti ja vertaile lainoja – laina haku ei kestä kuin pari minuuttia.

1. Päätä haluamasi lainamäärä

Aivan ensimmäiseksi sinun tulee täyttää tieto haluamastasi lainasummasta. Tässä kohtaa on hyvä muistaa, että voit määritellä haluamasi lainasumman välillä – eli käytännössä voit saada lainaa 1 000- 60 000 euroa. Muistathan, että pankki tai luotonmyöntäjä voi tehdä myös vastatarjouksen, joka voi vaihdella alkuperäiseen summaasi nähden.

2. Valitse haluamasi takaisinmaksuaika

Kun olet määrittänyt haluamasi lainasumman, voit siirtyä yksityiskohtaisempiin ratkaisuihin. Zmartan sivuilla on kätevä lainalaskuri, jonka avulla pääset testailemaan suuntaa antavaa takaisinmaksuaikaa. Tämän perusteella näet, millainen kuukausierä on realistinen omaan tulotasoosi nähden.

Tässä kohtaa on hyvä ottaa huomioon kaikki tulot ja menot, jotta talous ei joudu liian tiukoille – muistathan siis ottaa elämisen pakolliset kulut ja muut menot huomioon. Voit valita takaisinmaksuajan 1-15 vuoden väliltä.

3. Täytä henkilötietosi

Lainaprosessi edellyttää, että annat henkilötietosi ja tunnistaudut pankkitiedoilla tai ilman verkkopankkitunnuksia. Aluksi sinun tulee täyttää hieman muutamia henkilötietojasi itsestäsi sekä taloudellisesta tilanteestasi. Sinun on hyvä harkita myös yhteishakijan mukaan ottamista. Hän voi olla perheenjäsen, sukulainen tai ystävä, joka tulee osaksi lainanhakua ja vastaa omalta osaltaan lainasta. Teillä on yhdessä mahdollisuus saada hyvät ehdot lainalle, sillä korko voi olla matalampi ja lainasumma voi olla suurempi.

Hakuprosessissa kysellään tietoja tuloistasi sekä työstäsi. Nämä ovat tärkeitä tietoja luotonmyöntäjän kannalta ja niillä on vaikutusta lainapäätöksiin. Merkkaathan siis bruttotulot oikein ilman mahdollisia tukia – esimerkiksi lapsilisä ja asumistuki eivät kuulu lainahakemukselle. Pääomatuloja, kuten myyntivoittoja, vuokratuloja tai osinkotuloja ei oteta huomioon ja niitä ei sen takia merkata mukaan.

Miksi puolison tuloja kysytään lainahakemuksessa?

Mikäli haet lainaa yksin ja elät saman katon avio- tai avopuolison kanssa, saatat kuitenkin ihmetellä, miksi puolison tuloja kysytään. Moni myös miettii, otetaanko häneen yhteyttä ja millainen vaikutus niillä on. Älä huoli! Meitä Zmartalla velvoittaa pankkisalaisuus ja emme ota yhteyttä puolisoosi tuloihin liittyen. Tieto puolison tuloista ja menoista ei ole pakollinen kohta, joten jos et halua ilmoittaa niitä, voit merkitä kohtaan esimerkiksi nolla. Puolison tuloilla voi olla luotonmyöntäjän silmissä lähinnä positiivinen vaikutus kokonaiskuvaa katsoessa.

Mitä tarkoittaa PEP-henkilö?

Toinen kysymyksiä herättävä kohta liittyy poliittisesti vaikutusvaltaiseen henkilöön eli niin kutsuttuun PEP-kysymyksen, joka voi tuntua ihmeelliseltä keskellä lainahakemusta. Kyseessä on lähinnä kausta johtuva ja pakollinen kysymys.

PEP johtaa juurensa yhdistelmästä ”Politically Exposed Person”. Tämä on pakollinen kysymys rahanpesulakiin liittyen ja sen tarkoituksena on kartoittaa, tunnetko esimerkiksi ministerejä, kansanedustajia ja esimerkiksi valtio-omisteisten yrityksen toimitusjohtajia – tai toimitko kenties itse kyseisessä virassa.

Näin lainan haku etenee

Kun olet saanut koko parin minuutin mittaisen hakulomakkeen täytettyä, voit lähettää sen eteenpäin. Lainanhaku etenee siten, että hakemuksesi lähetetään yli 25 pankin ja luotonmyöntäjän käsiteltäväksi. He tekevät antamiesi tietojen perusteella yhteenvedon taloudestasi ja antavat luottopäätöksen antamiesi henkilötietojen perusteella.

Saat kaikki luotonmyöntäjien lainapäätökset digitaalisesti selkeään ja huolella laadittuun OmaTili-palveluun. Voit kirjautua palveluun joko käyttämällä omia verkkopankkitunnuksiasi tai vaihtoehtoisesti Zmartan luomaa käyttäjätunnusta ja salasanaa käyttämällä. Palvelu on rakennettu siten, että näet kaikki luotonmyöntäjien antamat päätökset. Voit saada lainatarjouksia joko täysin hakemallesi summalle. Vaihtoehtoisesti voit saada vastatarjouksen, joka on hieman pienempi kuin alun perin hakemasi summa.

Allekirjoita lainatarjous

Mikäli olet saanut sinulle sopivan lainatarjouksen, voit allekirjoittaa sen helposti ja näppärästi digitaalisesti. Me Zmartalla olemme laatineet sinua varten selkeät ohjeet, jotta voit itsenäisesti edetä lainan ottamisen kanssa. Voit allekirjoittaa tarjouksen sekä palauttaa mahdolliset luotonmyöntäjän pyytämät liitteet netin välityksellä. Tämä on Zmartan lainavertailun yksi hienoimmista piirteistä – sinun ei tarvitse poistua kotoa tai edes keskustella kenenkään kanssa lainan saamiseksi!

Kun olet lukenut lainasopimuksen ja allekirjoittanut sen sekä toimittanut pyydetyt liitteet, voit odotella rahojen saapumista tilillesi. Toivottavasti lainan hakeminen on ollut sinulle niin hyötyjen kuin mahdollisten säästöjen näkökulmasta!

 • Kuinka paljon voin saada lainaa?
  Voit hakea lainaa Zmartan kautta jopa 60 000 euroa. Mikäli mietit hakemaasi lainasummaa, kannattaa aina hakea mieluummin enemmän kuin vähemmän. Tämä johtuu siitä, että luotonmyöntäjät voivat tehdä myös vastatarjouksia eli tehdä lainatarjouksen pienemälle summalle kuin hait.
 • Mitä pankki tarkistaa lainaa hakiessa?
  Pankit ja luotonmyöntäjät tarkistavat lainaa hakiessa lainahakemukselle ilmoitettuja tietoja. Zmartan yhteistyökumppanina toimivat lainanmyöntäjät edellyttävät, että olet yli 20-vuotias ja sinulla on vakituiset ansiotulot.
 • Kuinka paljon lainaa saa yksin?
  Voit Zmartan kautta vertailla lainoja jopa 60 000 euroon asti yksinkin, mutta mahdollisuutesi etenkin suurien lainasummien saamiseksi paranee yhdessä yhteishakijan kanssa. Voit kuitenkin täyttää aluksi lainahakemuksen yksin ja katsoa vastaako myönnetty lainasumma toiveitasi. Voit siis halutessasi lisätä yhteishakijan myöhemminkin.
 • Miten lainavertailu toimii?

  Zmartan lainavertailu on todella helppokäyttöinen, sillä voit täyttää lainahakemuksen vain parissa minuutissa. Hakemus alkaa toivotun lainamäärän ja takaisinmaksuajan määrittelystä. Seuraavaksi sinulta kysytään joitakin perustietoja, kuten henkilötunnus. Hakemuksessa tarvitaan myös brutto- ja nettotulosi, tiedot kuukausittaisista menoistasi ja nykyisten luottojen ja lainojesi määrät.

  Tiedot hakemukseen täytettyäsi, lähetetään se yhteistyössä kanssamme toimiville yli 25 pankille ja luotonmyöntäjälle, jotka tutustuvat hakemukseesi ja tekevät antamiesi tietojen perusteella luottopäätöksen sinulle.

  Ensimmäiset luottopäätökset saat käytännössä välittömästi hakemuksen lähettämisen jälkeen. Lainattava summa voi olla pankkitililläsi jo samana päivänä: viikkokausien odottelu laina-asioissa on vuonna 2020 historiaa.

  Kun olet vertaillut lainapäätöksiä ja löytänyt sinulle mieluisan vaihtoehdon, voit allekirjoittaa lainatarjouksen verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Lisäksi osa Zmartan yhteistyökumppaneista saattaa pyytää sinulta liitteitä, joten ne tulee toimittaa ennen kuin laina voidaan maksaa tilillesi.

 • Milloin lainaa kannattaa lyhentää?
  Lainaa tulee lyhentää luotonmyöntäjän määrittelemän maksuaikataulun mukaisesti. Poikkeuksena on joustoluotto, jota voi lyhentää haluamaansa tahtiin – joka kuukausi tarvitsee maksaa minimissään korkoja ja pääomaa voi alkaa lyhentää myöhemmin. Pääasia on, että laina tulee asianmukaisesti maksetuksi.
 • Kannattaako ulkomaisilta pankeilta lainata rahaa?
  Zmartan yhteistyökumppaneista osa on ulkomaisia pankkeja ja luotonmyöntäjiä, mutta ne kaikki ovat yhtä luotettavia ja turvallisia vaihtoehtoja kuin suomalaisetkin. Lisäksi jokainen Zmartan yhteistyökumppani tarjoaa suomenkielisen asiakaspalvelun, joten sinun ei tarvitse miettiä myöskään kieleen liittyviä asioita.
 • Miksi en saa lainaa?
  Kielteisen lainapäätöksen syitä on vaikeaa saada selville. Zmartan lainavertailun perusvaatimuksena kuitenkin on, että sinulla on vakituiset tulot ja olet yli 20-vuotias.

Kolme vinkkiä lainavertailua varten

Lainaa rahaa lainaa
Hae rohkeasti lainaa

Lainahakemusta täyttäessä ei kannata ujostella, vaan kannattaa hakea juuri sen verran lainaa kuin tarvitsee. Mikäli pankki tai luotonmyöntäjä ei myönnä lainaa kyseiselle summalle, se voi tehdä matalamman vastatarjouksen. Tämä tarkoittaa summaa, jonka luotonmyöntäjä on valmis lainaamaan sinulle alkuperäisen lainasumman sijaan. Luotonmyöntäjä voi myös antaa kielteisen päätöksen.

LanaPengar Medsokande
Yhdessä olette vahvempia

Taloudellinen tilanteesi näyttää vahvemmalta, mikäli lainahakemuksellasi on yhteishakija mukana. Hän voi parantaa tilannettasi luotonmyöntäjien silmissä.

LanaPengar AnsokIgen
Hae uudelleen

Mikäli olet saanut kielteisen päätöksen lainahakemuksellesi ja haluat yhä lainata rahaa, hae uudelleen, kun taloudellinen tai henkilökohtainen tilanteesi lainan saamiseksi muuttuu.

Karsi kuukausittaisia kulujasi

UnderResan Mat
Ruuanlaittoa, ruokakerhoja, illallistreffejä..

On todella perinteistä yhdistää hyöty ja hauskuus. Voit yhdistää ruuanlaiton leppoisaan illanviettoon ystävien kanssa ja voit samalla säästää rahaa. Tämän paremmaksi eivät asiat siis oikeastaan voi muuttua!

Aterbetalning-05
Valmista lounas itse kotona

Me kaikki tiedämme, että ravintolassa syöminen on suhteellisen kallista verrattuna siihen, että valmistaisi itse joka päivä lounaan kouluun tai töihin. Ruuanlaiton yhteydessä valmistuu samalla vaivalla ylimääräinen annos kuin itsestään ja voit ottaa sen mukaan töihin seuraavana päivänä. Mikäli olet todella kunnianhimoinen, voit valmistaa vieläkin enemmän ruokaa useammalle päivälle.

Aterbetalning-06
Vähennä kulujasi liikkumalla

Pyöräile tai kävele autolla ajamisen, bussin tai junan sijaan. Säästät samalla rahaa, kun kuntosi paranee ilmaiseksi. Tällä tavalla saat kaksi kärpästä yhdellä iskulla!

Aterbetalning-07
Irtisano vähällä käytöllä oleva kuntosalikortti

Onko sinulla kuntosalijäsenyys, jota et käytä kovinkaan aktiivisesti? Irtisano kuntosalikorttisi ja siirry sen sijaan juoksemaan metsään tai lataa treenisovellus, jonka avulla lähdet helpommin liikkeelle.

Billan_begagnat
Mieti ostoksiasi tarkasti

Vertaa ja harkitse vielä kerran, että tarvitsetko todella kyseistä tavaraa tai vaatekappaletta. Osta tuotteita käytettynä – tällä tavalla säästät sekä rahaa että ympäristöä. Osta vain asioita, joita todella tarvitset äläkä osta mitään hetken huumassa.

BetalaSnabbt
Hanki sivutyö

Tämä vaihtoehto ei välttämättä sovi kaikille. Mikäli sinusta kuitenkin tuntuu siltä, että sinulla olisi ylimääräistä aikaa, voisit harkita lisätyön tekemistä muutaman tunnin verran viikossa. Pitkällä tähtäimellä kahden työn tekeminen ei välttämättä ole mielekästä, mutta se voi olla hyvä vaihtoehto lyhyemmällä aikavälillä.

Ei artikkeleita