Vakuudettomat lainat

Lainaa luottotiedottomalle – onko se edes mahdollista?

2019-10-10
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Tarvitsetko lainaa, mutta olet epävarma siitä, miten luottotietojen tarkistaminen tapahtuu? Zmartan lainavertailupalvelun avulla voit hakea vakuudetonta lainaa jopa 60 000 euroon asti ja saada vastauksen hakemukseesi jopa saman päivän aikana. Lue alta tarkemmin, miten lainaa voidaan hakea ja millaiset edellytykset lainavertailuun vaaditaan.

Voiko rahaa lainata ilman luottotietojen tarkistamista?

Luottotietosi tarkistetaan, kun haet lainaa. Mikäli luottotietosi ovat kunnossa ja täytät lainanhakemiseen vaadittavat ehdot muilta osin, voit ilman muuta hakea vakuudetonta lainaa esimerkiksi Zmartan välityksellä jopa 60 000 euroon saakka.

Luotonmyöntäjämme edellyttävät siis raha-asioiden hoitoa ilman maksuhäiriömerkintää.

Maksuhäiriömerkintä säilyy luottotiedoissa yleensä noin kolme vuotta, mutta se voi poistua tiedoista nopeammin, mikäli ulosoton syynä ollut velka maksetaan kokonaan pois.

Voinko hakea lainaa ilman luottotietoja?

Et voit hakea Zmartan kautta lainaa ilman luottotietoja.

Lainanmyöntäjät, pankit, vuokranantajat sekä monesti myös puhelinoperaattorit tarkastavat luottotiedot silloin, kun henkilölle ollaan myöntämässä maksuaikaa tai tekemässä laskutussopimusta. Luottotietojen menetys voi olla edellä mainituissa paikoissa este sopimuksen syntymiselle.

Ulosottoon joutuminen ja maksuhäiriömerkintä eivät yleensä muuta jo voimassa olevia sopimuksia, mutta ne hankaloittavat uusien luomista. Kannattaa siis tarkastaa omat luottotiedot Suomen Asiakastiedon palvelusta.

Mitä luottotiedoilla tarkoitetaan?

Luottotietoja käytetään yksityishenkilön taloudellisen aseman ja maksukyvyn arviointiin. Luottotiedot kertovat talouden hallintakyvystä ja luotettavuudesta. Luottotietoja keräävät alaan erikoistuneet yritykset, jotka ylläpitävät luottorekistereitä ja joissain tapauksissa myös myöntävät yrityslainoja.

Luottotietoja tarvitsevat tahot, kuten pankit ja luottolaitokset, tilaavat luottorekistereiltä raportteja asiakkaiden luottokelpoisuuden. Luottotiedot saattavat olla raha-asiansa mallikkaasti hoitaneelle itsestäänselvyys, suurempi merkitys syntyy, jos luottotietoihin syntyy merkintä maksuhäiriöstä.  

Maksuhäiriömerkintä luottotiedoissa on seuraamus maksamatta jääneestä laskusta tai hoitamattomasta lainasta. Merkintää luottotietoihin ei synny pelkästä maksukehotuksesta, vaan vasta silloin, kun lasku on siirtynyt ulosottoon ja siitä on tehty päätös käräjäoikeudessa. 

Kulutusluotot eli vakuudettomat lainat edellyttävät, että hakijan tulee olla erityisen tarkka, sillä jo 60 päivän myöhästyminen osamaksusopimuksesta oikeuttaa luoton myöntäjän ilmoittamaan maksuhäiriön luottorekisteriin.

Maksuhäiriömerkinnältä ja ulosotolta on kuitenkin mahdollista välttyä vielä haasteen saamisen jälkeenkin, jos velallinen maksaa perittävän summan kokonaisuudessaan. Käytännössä maksuhäiriömerkintä tarkoittaa luottotietojen ja sitä kautta luottokelpoisuuden menettämistä.

Milloin luottotiedot tarkistetaan?

Luottotiedot tarkistetaan silloin, kun haet lainaa, luottoa, teet osamaksusopimuksen ja usein myös silloin, kun haet vuokra-asuntoa. Merkintä luottotiedoissa vaikuttaa hakijan luottokelpoisuuteen.

Lainanmyöntäjä haluaa saada käsityksen takaisinmaksukyvystäsi. Siihen vaikuttaa muiden lainojesi ja luottojesi määrä, taloudellinen tilanteesi, eli tulosi ja menosi, sekä luonnollisesti se, miten olet suoriutunut aiemmista maksuistasi. Tämän takia näitä asioita kysytään lainahakemuksessa.

Mistä luottotietomerkinnän saa?

Luottotietomerkintää ei saa heti, jos unohtaa maksaa vaikkapa puhelinlaskun, vaan merkinnän päätyminen rekisteriin on pitkä prosessi. Kun jätät laskun maksamatta, saat siitä ensin muistutuksia. Tämän jälkeen perintätoimisto alkaa vaatia laskua maksettavaksi.

Jos jätät laskun edelleen hoitamatta, tuomioistuin lähettää sinulle velkojan haastehakemuksen. Jos tähänkään ei reagoida, lasku menee ulosottoon ja saat tuomioistuimen päätöksen maksuhäiriömerkinnästä.

Lukuisten vaiheiden huomiotta jättäminen osoittaa piittaamattomuutta velkojaa kohtaan. Olethan tarkkana eritoten osamaksusopimusten kanssa, sillä jos maksuhäiriömerkinnän mahdollisuus on mainittu luottosopimuksessa, jo 60 päivän myöhästyminen laskunmaksussa voi aiheuttaa merkinnän luottotietoihin.

Mistä tiedät, ovatko luottotietosi kunnossa?

Sinua saattaa mietityttää, voiko rahaa lainata ilman, että luottotietoja tarkistetaan luottorekisteristä? Mitä luottotietojen tarkistaminen oikeastaan tarkoittaa, ja voiko niiden tarkistamiselta välttyä?

Maksuhäiriömerkintä on tulos pitkällisestä prosessista, jonka seurauksena velallinen menettää luottotietonsa. Ennen ulosottoon joutumista velallinen saa laskun, muistutuksia sekä vaatimuksia laskun maksamisesta. Myös käräjäoikeus lähestyy velallista haasteen muodossa.

Monet koettavat hakea lainaa ilman, että heidän luottotietonsa tarkistetaan. Syynä tähän on yleensä se, että luottotiedoissa näkyy merkintä maksuhäiriöstä. Nämä tekijät vaikuttavat lainanhakijan luottokelpoisuuteen.

Voit tarkastaa luottotietosi helposti täältä. Linkin takaa löytyy Suomen Asiakastiedon tarjoama palvelu, josta myös luotonmyöntäjät tarkastavat luottotietosi. Näin ollen saat reaaliaikaista tietoa tilanteestasi ja sinun ei tarvitse miettiä, onko sinulla maksuhäiriömerkintää vai ei.

Luottohäiriöitä pikavipeistä

Pikavippien hakeminen oli ennen korkolakimuutosta hyvin yleistä, sillä moni näki ne nopeana ja helppona ratkaisuna talousvaikeuksiin. Pikavippien korot olivat myös usein hyvin korkeat. Tämä johti tilanteeseen, jossa moni maksoi lainoja satojen eurojen korkoprosenteilla. Uusi lakimuutos toi markkinoille korkokaton, jonka johdosta kulutusluoton korko voi olla korkeintaan 20 prosenttia ja kulut 150 euroa vuodessa.

Ylivelkaantumista voi harvemmin ratkaista uudella lainalla, jollet saa nostettua edullisempaa lainaa yhdistämällä lainasi yhdeksi. Jos koet ylivelkaantuneesi ja raha-asiasi ovat niin pahassa solmussa, ettet koe selviytyväsi niistä yksin, älä epäröi pyytää apua kunnallisesta talous- ja velkaneuvonnasta. Palvelun käyttäminen on maksutonta, ja saatat saada sieltä konkreettisia vinkkejä taloutesi elvyttämiseksi.

Aktiivisuus ja yhteydenotto auttavat aina

Pidä taloutesi ajan tasalla ja ota heti yhteys lainanmyöntäjään tai laskun toimittajaan, jos sinulla on vaikeuksia selviytyä maksamisesta. Koskaan ole liian myöhäistä neuvotella, jos laskujen maksaminen tuntuu hankalalta. Neuvotteleminen kannattaa aina. Kun tartut rohkeasti asiaan, saatat välttyä kauaskantoisilta ja ikäviltä seurauksilta. Kerro siis avoimesti tilanteestasi ja tee itse aloite tilanteen hoitamiseksi.

Vaikka lasku olisi edennyt jo perintään asti, voit vielä välttyä maksuhäiriömerkinnältä, kunhan otat ripeästi yhteyttä velkojaan ja perintätoimistoon ja hoidat laskun heti pois päiväjärjestyksestä perintäkuluineen.

Maksuhäiriömerkintä on ikävä ja kauaskantoinen seuraus hoitamattomasta velasta, ja sen voi saada jo summaltaan pienenkin laskun maksamatta jättämisestä – suhtaudu siihen siis sen vaatimalla vakavuudella.

Luottotietojen menettäminen tarkoittaa sitä, että olet saanut maksuhäiriömerkinnän. Tämä kertoo siitä, että olet hoitanut raha-asiasi huolimattomasti, mikä yleensä estää lainan saamisen.

  • Onko luottokortin ottaminen luottotiedottomana järkevää?

    Luottokortit ovat nykyään kotitalouksien yllättävä raharosvo. Sinun kannattaa harkita tarkkaan, mitä kortteja tarvitset pärjätäksesi arjessa. Riittäisikö vain yksi luottokortti? Olet saattanut hankkia monia luottokortteja miettimättä sen tarkemmin, mihin niitä oikeastaan tarvitset. Vai oletko hankkinut luottokortin maksaaksesi sillä pois vanhoja velkojasi?

  • Miten aloitan omien talousvaikeuksieni selvittämisen?

    Oli tilanne mikä oli, monien luottolaskujen maksaminen tulee lopulta kalliiksi. Luottokorttisotkujen selvittäminen on kuitenkin aina mahdollista. Kannattaa siis kartoittaa pikimmiten, miten paljon sinulla on luottoja, ja hankkiutua mahdollisimman monesta eroon. Näin voit osoittaa tulevalle lainanantajallesi, että pystyt huolehtimaan taloudestasi.

  • Mitä luottotiedottoman tulee ymmärtää lainojen koroista?

    Jos sinulla on useita eri luottoja ja lainoja, niillä on luultavasti kaikilla eri korot. Monien vanhojen lainojen korot voivat olla huomattavasti korkeampia, kuin mikä tämän päivän todellinen korkotaso on. Tämänkin takia lainat ja niiden ehdot on hyvä käydä huolella läpi. Miten usein ja kuinka paljon maksat lainoistasi? Selvitä myös, kuinka pitkät lainojesi takaisinmaksuajat ovat.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö
Vakuudettomat lainat Lainan lyhennys – monia eri tapoja
Lainan lyhentäminen on arkea jokaiselle lainan ottaneelle. Lyhennykset koskevat jossakin elämänsä vaiheessa suurta osaa ...
Vakuudettomat lainat Mitä tarkoittaa lainan marginaali?
Mistä lainan marginaalissa on kyse ja miten siihen voi vaikuttaa? Tässä artikkelissa kerromme siitä kaiken tarpeellisen.
Vakuudettomat lainat Lainaa ilman säännöllisiä tuloja
Moni yritys myöntää 1000 tai 2000 euroa lainan työttömälle, freelancerille, osa-aikatyöntekijälle tai eläkeläiselle, jos ...