Vakuudettomat lainat

Lainaa ilman luottotietoja

2023-03-02 Taru Schroderus
Lainaa luottotiedottomalle

Kun haet lainaa, useimmat pankit ja rahoituslaitokset tarkistavat luottotietosi. Lue oheisesta artikkelista, miten luottotietojen tarkistaminen sekä mahdollinen maksuhäiriömerkintä vaikuttavat lainansaantimahdollisuuksiisi.

Luottotietosi tarkistetaan, kun haet lainaa. Mikäli luottotietosi ovat kunnossa ja täytät muilta osin lainanhakemiseen vaadittavat ehdot, voit hakea Zmartan kautta vakuudetonta lainaa aina 60 000 euroon saakka.

Luotonmyöntäjämme edellyttävät raha-asioiden hoitoa ilman maksuhäiriömerkintää. Merkintä ei kuitenkaan aina estä lainansaantia, mikäli haet lainaa yhdessä henkilön kanssa, jonka luottotietohistoria on puhdas.

Lainaa luottotiedottomalle

Luottotietoja käytetään yksityishenkilön taloudellisen aseman ja maksukyvyn arviointiin. Ne kertovat talouden hallintakyvystä ja henkilön luotettavuudesta.

Luottotietoja tarkistavat tahot, kuten pankit ja rahoituslaitokset, tilaavat luottorekistereiltä raportteja varmistaakseen asiakkaidensa luottokelpoisuuden. Puhtaat luottotiedot voivat olla raha-asiansa mallikkaasti hoitaneelle itsestäänselvyys, mutta jos niihin on tullut syystä tai toisesta merkintä, elämä voi muuttua joiltakin osin mutkikkaammaksi.

Luottotiedoissa oleva maksuhäiriömerkintä syntyy maksamatta jääneestä laskusta tai hoitamattomasta lainasta. Merkintää ei tule pelkästä maksukehotuksesta, vaan vasta silloin, kun olet saanut useita maksukehotuksia, lasku on siirtynyt ulosottoon ja/tai siitä on tehty päätös käräjäoikeudessa. 

Maksuhäiriömerkinnältä ja ulosotolta on mahdollista välttyä vielä haasteen saamisen jälkeenkin, jos velallinen maksaa perittävän summan kokonaisuudessaan. Käytännössä maksuhäiriömerkintä tarkoittaa luottotietojen ja sitä kautta luottokelpoisuuden menettämistä.

Milloin luottotiedot tarkistetaan?

Luottotiedot tarkistetaan esimerkiksi silloin, kun haet lainaa tai luottoa, teet osamaksusopimuksen tai olet vuokraamassa asuntoa. Lainanmyöntäjä tai vuokranantaja haluaa saada käsityksen maksukyvystäsi. Siihen vaikuttaa lainojesi ja luottojesi määrä, taloudellinen tilanteesi sekä luonnollisesti myös se, miten olet suoriutunut aiemmista maksuistasi.

Voinko saada lainaa ilman luottotietoja?

Vastaus on: et voi. Jo Suomen laki kieltää lainan myöntämisen luottotiedottomalle.

Kun teet lainahakemuksen netissä, sinulle tehdään automaattisesti luottotietojen tarkistus. Mikäli luottotiedoissasi on merkintä, lainapäätös on automaattisesti kielteinen. Et siis saa vakuudetonta lainaa, mutta mikäli sinulla on antaa lainallesi reaalivakuus tai henkilötakaus, voit saada vakuudellista lainaa ilman luottotietoja.

Voit kuitenkin hakea vakuudetonta lainaa yhdessä rinnakkaishakijan kanssa. Hän voi olla puolisosi, ystäväsi tai vaikkapa sukulaisesi, jolla on vakituinen työ ja sen myötä vakituiset tulot.

Yhteishakijan ei tarvitse olla kukaan edellä mainituista, vaan riittää, että hänen taloutensa on kunnossa ja hän on luottokelpoinen. Toinen hakija on mukana turvaamassa, että lainasi takaisinmaksu hoidetaan asianmukaisesti. 

Mistä tietää, onko luottotiedot kunnossa?

Maksuhäiriömerkintä syntyy pitkällisestä prosessista, jonka seurauksena velallinen menettää luottotietonsa. Ennen ulosottoon joutumista velallinen saa laskun, muistutuksia sekä vaatimuksia laskun maksamisesta. Myös käräjäoikeus lähestyy velallista haasteen muodossa.

Maksuhäiriömerkintä ei siis tule vahingossa tai yksittäisen unohduksen takia. Sen saamisen voi välttää prosessin monessa kohtaa sopimalla velan maksusta joko velkaa perivän tahon tai viimeistään ulosottoviranomaisen kanssa.

Maksuhäiriömerkintä ei kuitenkaan ole ikuinen. Se poistuu luottotietorekisteristäsi kuukauden kuluttua siitä, kun olet maksanut merkinnän aiheuttaneen velan kokonaisuudessaan pois.

Tarkista omat luottotiedot ilmaiseksi

Pidä taloutesi ajan tasalla ja ota heti yhteys lainanmyöntäjään tai laskun toimittajaan, jos sinulla on vaikeuksia selviytyä maksamisesta. Koskaan ole liian myöhäistä neuvotella, jos laskujen maksaminen tuntuu hankalalta. Neuvotteleminen kannattaa aina. Kun tartut rohkeasti asiaan, saatat välttyä kauaskantoisilta ja ikäviltä seurauksilta. Kerro siis avoimesti tilanteestasi ja tee itse aloite tilanteen hoitamiseksi.

Vaikka lasku olisi edennyt jo perintään asti, voit välttyä maksuhäiriömerkinnältä, kun otat ripeästi yhteyttä velkojaan tai perintätoimistoon, ja hoidat laskun perintäkuluineen pois päiväjärjestyksestä.

Ulosottoon joutuminen ja maksuhäiriömerkintä eivät yleensä muuta jo voimassa olevia sopimuksia, mutta ne hankaloittavat uusien luomista. Mikäli mietit, ovatko luottotietosi kunnossa, voit tarkistaa ne Suomen Asiakastiedon tai Bisnoden palvelusta. Yksityishenkilö voi tarkistaa omat luottotietonsa maksutta kerran vuodessa.

 • Mistä näkee luottotiedot?

  Omat luottotiedot voi tarkistaa kerran vuodessa maksutta luottotietorekisteriä ylläpitävien Bisnodentai Suomen Asiakastiedon verkkopalveluista.

 • Milloin luottotiedot menevät?

  Luottotiedot menevät, jos maksamaton lasku on siirtynyt ulosottoon ja/tai siitä on tehty päätös käräjäoikeudessa.

 • Milloin luottotiedot palautuvat?

  Maksuhäiriömerkintä on voimassa 2–3 vuotta. Merkintä poistuu kuukauden kuluttua siitä, kun merkintään johtanut velka on maksettu kokonaisuudessaan pois, ja maksusta on ilmoitettu luottotietorekisteriin.

 • Miten voi tarkistaa luottotiedot?

  Luottotiedot voi tarkistaa joko tekemällä sähköisen tai perinteisen kirjepostilla lähetettävän kyselyn jommallekummalle Suomessa toimivalle ja luottotietorekisteriä ylläpitävälle yritykselle.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Velkajärjestely
Vakuudettomat lainat Yksityishenkilön velkajärjestely
Kuka pääsee velkajärjestelyyn ja miten siihen hakeudutaan? Lue lisää!
Velkoja ulosotossa
Vakuudettomat lainat Ulosottovelka – kannattaako se maksaa lainalla?
Monen suomalaisen velat ovat ulosotossa. Taloudellisesti ahdingosta on kuitenkin monta tapaa päästä eroon.
obligationer
Vakuudettomat lainat Mitä tarkoittaa lainan marginaali?
Mistä lainan marginaalissa on kyse ja miten siihen voi vaikuttaa? Tässä artikkelissa kerromme siitä kaiken tarpeellisen.