Talousvinkit

Cyber Monday – tarjousjuhlat jatkuvat

2021-11-25
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Marraskuun lopulla amerikkalaiset viettävät kiitospäivää, ja sen jälkeen koko maailma viettää Black Fridayta. Mutta mikä on Cyber Monday? Mustan perjantain alennuskampanjoita seuraa Cyber Monday, kirjaimellisesti ”Kybermaanantai”.

Mikä on Cyber Monday - ja mistä siinä on kyse?

Tärkeät päivämäärät 2021:

 • Black Friday: 26.11

 • Cyber Monday: 29.11

Cyber Monday on Black Fridayn jälkeisenä perjantaina vietettävä tarjouspäivä, joka on lähtenyt alun perin liikkeelle nettikauppojen vastauksena tarjouskilpaan. Kybermaanantaina voit bongata kokonaan uusia tarjouksia – ja joissain tapauksissa myös perjantain aletuotteita vielä lisäalennuksin.

Cyber Monday tuppaa usein jäämään varsinkin meillä Suomessa Black Fridayn varjoon. Siinä missä ”musta perjantai” on paisunut monella kaupalla yli viikon mittaiseksi tarjouskampanjoiden sarjatuleksi, on Cyber Monday eli ”kybermaanantai” pysynyt paremmin ruodussaan. Useimmat kaupat viettävät päivää vain yhtenä päivänä, joskus tosin edeltävän sunnuntain varaslähdöllä. Toki on hyvä huomata, että läheskään yhtä laajalle levinnyttä ei Cyber Mondayn vietto kotimaisissa kaupoissa ole kuin mustan perjantain.

Nettiostosten tekijälle juuri Cyber Monday on sopiva tarjouspäivä, sillä se on keskittynyt lähes yksinomaan verkkoon. Kivijalkakaupassa sen näkyvyys on vähäinen. Alkujaan päivä luotiinkin eräänlaiseksi edeltävän tarjousperjantain varaventtiiliksi: Black Fridaylta yli jäänet tarjoustuotteet myytiin vielä edullisemmin maanantaina. Nykyisin kaupoilla on kuitenkin useimmiten aivan erilliset Cyber Mondayn tarjoustuotteet.

Nimensä mukaisesti tässä maanantaisessa tarjouspäivässä on vahva painotus elektroniikkaan, mutta myös esimerkiksi muodin ja matkailun kaupan puolella päivä on vuosi vuodelta noteerattu näkyvimmin.Vuoden 2021 Cyber Mondayta vietetään 29.11. Me keräsimme kasaan oppaan, josta löydät parhaat vinkit Cyber Monday -tarjousten metsästämiseen. 

Tästä artikkelista löydät:

 • Cyber Monday 2021 Suomessa

 • Mistä tarjouksia voi bongata?

 • Parhaat Cyber Mondayn alennustyypit

 • Vinkit Cyber Monday -alennuspäivään

 • Erilaiset tarjouskategoriat

 • Vinkit hyvien tarjouksien löytämiseen

 • Cyber Mondayn alennuskoodit

 • Tietoa nettikaupoista

 • Erot Black Fridayhin

 • Historiaa

 • Tietoa uutiskirjeistä

 • Cyber Mondayn lainat

Cyber Monday 2021 Suomessa

Cyber Monday on rantaantunut Suomeen Black Fridayn vanavedessä. Mustan perjantain tavoin alun perin Yhdysvalloista lähtöisin oleva tarjouskampanja nähdään jälleen vuonna 2021 monissa kotimaisissa ja kansainvälisissä nettikaupoissa.

Siinä missä Black Fridayn tarjoukset keskittyvät sekä myymälään että nettiin, Cyber Monday on alun perin tarkoitettu varsinkin nettikauppojen vastaukseksi tarjousjuhlaan.

Käytännössä vuonna 2021 Cyber Monday -tarjouksia on odotettavissa Suomessa niin verkossa kuin kivijalassakin. Osa tarjoaa myös erilaisia kampanjoita jo viikonloppuna ennen maanantaita.

Cyber Mondayna on joskus mahdollista saada myös Black Fridayn aikana tarjouksessa olleita tuotteita vieläkin edullisemmin. Jos jotkut tarjouserät eivät ole menneet odotetulla tavalla perjantaina, ne voidaan myydä vieläkin edullisempaan hintaan maanantaina.

Eniten alennuksessa lienee myös Cyber Mondayn aikaan elektroniikkaa. Lisäksi voit kuitenkin säästää myös vaate-, kirja-, ruoka-, peli- tai vaikka silmälasiostoksissa. Tarjouksessa on myös lomamatkoja ja matkapaketteja.

Cyber Mondayhin ja Black Fridayhin liittyviä tarjouksia voi bongata läpi viikonlopun aina perjantaista 26.11 maanantaihan 29.11 asti. Välissä ei välttämättä ole tarjouksettomia päiviä.

Mistä Cyber Monday -tarjouksia voi bongata?

Cyber Monday on laajentunut Suomessa vuosi vuodelta. Yhä useampi kauppa haluaa ottaa nykyään osaa tähän tarjousjuhlaan tarjoamalla tuotteitaan roimin alennuksin.

Kybermaanantai on erityisesti nettikauppojen juttu, joten eniten tarjouksia voi löytää eri verkkokauppojen sivustoja selaillen. 

Cyber Mondayta edeltää Black Friday, jota mainostetaan tyypillisesti huomattavasti hanakammin. Kybermaanantain tarjoukset saatetaan julkistaa vasta perjantain jälkeisen viikonlopun aikana – kannattaa siis olla tarkkana, jos vielä perjantain aikana et löytänyt sopivia tarjouksia.

Bongaa tarjouksia mm. näistä:

 • Nettikauppojen verkkosivut

 • Uutiskirjeet

 • Mainoslehtiset

 • Kaupan sosiaalisen median tilit

 • Keskustelufoorumit

Mikäli tarvitset rahoitusta Cyber Monday -ostoksia varten, saat kilpailutettua Zmartan kautta lainasi. 

Mitkä kaupat osallistuvat Cyber Monday -tarjouspäivään?

Cyber Monday on laajentunut joka vuosi ja koko ajan yhä useampi kauppa osallistuu tarjouspäivään. Tänä vuonna nettikaupan odotetaan käyvän todella kuumana joulun alla, joten mukana on varmasti taas uusia kauppoja.

Perinteisesti Cyber Mondayn alennuksia ovat tarjonneet Suomessa erityisesti erilaiset elektroniikkaketjut, mutta myös monet vahvasti netissä toimivat vaatekaupat, matkatoimistot ja monet muiden alojen kaupat ovat mukana.

Keräsimme listaan eri kategorioista kauppoja, jotka ovat ilmoittaneet osallistuvansa Cyber Mondayhin.

 • Elektroniikka ja puhelimet Gigantti, Verkkokauppa, Power, DNA, Elisa, Telia

 • Vaatekaupat ja urheiluliikkeet Zalando, ASOS, Boozt, Intersport, Budgetsport, Dressmann, Jack and Jones

 • Yleiskaupat Prisma, Tokmanni, Halpahalli

 • Matkatoimistot TUI, Apollomatkat

 • Huonekaluliikkeet IKEA, Veke, JYSK, Masku

Cyber Monday -diilejä kannattaa vilkuilla myös pienemmistä verkkokaupoista. Nettikaupat mainostavat alejaan esimerkiksi sosiaalisen median palveluissa, joten silmät kannattaa pitää auki. Lisäsimme listaan vain muutamia esimerkkejä suosituimmista verkkokaupoista.

Parhaat Cyber Monday -alennukset – millaisista tarjouksista on kyse?

Cyber Mondayna nähdään monenlaisia tarjouksia ja kampanjoita. Tarjouspäivä on niin lähellä Black Fridayta, että monessa paikassa saatetaan jatkaa samoja tarjouksia myös maanantaille.

Lisäksi maanantaille voidaan myös varata kokonaan omia tarjouksia, erillisiä tarjoustuotteita tai esimerkiksi vain nettikaupan etuja.

Cyber Mondayn erilaiset tarjoukset voidaan jakaa kolmeen kastiin:

 • Yleiset alennukset kaikesta tavarasta tai palveluista

 • Cyber Monday -erikoiserät

 • Black Fridayn tuotteet uudessa alessa

Yleiset alennukset ovat harvinaisia etuja

Cyber Monday kuuluu niihin harvoihin päiviin, kun eri kaupat saattavat myydä koko valikoimaansa alennetulla hinnalla. Usein tällaiset tarjoukset rajoittuvat vain normaalihintaisiin tuotteisiin, joten ehtojen kanssa kannattaa olla tarkkana.

Yleiset alennukset kuuluvat parhaimpiin etuihin, sillä silloin voit saada alea myös tuotteista, jotka eivät tyypillisesti ole alennuksessa kuten s-bonusta sähköstä

Tarkasta aina nämä asiat yleisistä alennuksista:

 • Mitä kaikkia tuotteita alennus koskee – tarkasta aina rajoitukset

 • Koskeeko alennus myös alehintaisia tuotteita vai vain normaalihintaisia tuotteita

Cyber Mondayn alennuksiin kuuluu usein myös ilmaisen toimituksen edut. Muista ottaa myös toimituksen hinta huomioon hintoja vertaillessa.

Cyber Mondayn omat erikoiserät

Moni kauppa tilaa tarjouspäivää varten erikseen tuotteiden erikoiseriä, joita sitten myydään alennetuin hinnoin. Myynnissä voi olla sellaisia tuotteita, joita ei kauppa ei edes normaalisti myisi – tai erikoiseränä voidaan tarjota normaalivalikoimaan kuuluvaa tuotetta edullisemmin.

Erikoiseriä myydään tyypillisesti roimin alennusprosentein. Tuotteista voi saada jopa yli 50 % alennuksia, mutta näissä kannattaa aina olla tarkkana – alennusprosentti ei aina kerro koko totuutta.

Erikoiserien osalta suosittelemme erityisesti vertailemaan eri lainoja mutta eteenkin kauppojen hintoja. Sen sijaan, että katsoisit vain alennustuotetta myyvän kaupan ilmoittamaa normaalihintaa, vertaile hintaa muihin nettikauppoihin.

Cyber Mondayn omat erikoiserät tilataan erikseen juuri maanantaita varten. Usein keihäänkärkenä on muutama todella hyvä alennus ja lisänä paljon muitakin hieman heikompia alennuksia.

Huomioi nämä erikoiseristä:

 • Vertaile aina hintaa muihin nettikauppoihin

 • Älä tuijota sokeasti alennusprosenttia

 • Huomioi alennustuotteiden määrä ja ole nopea

Black Friday -tuotteet uudestaan alessa

Koska Black Friday ja Cyber Monday ovat niin lähekkäin toisiaan, eivät kaikki kaupat halua ostaa erikseen tuote-eriä kumpaankin. Maanantaina saatat löytää täysin samoja tuotteita alennuksesta, joita jo Black Fridayna myytiin.

Joskus voit saada Cyber Mondayn alennuksena vielä lisäalea perjantain tuotteista. Jos jotain erikoiserää ei ole vaikka saatu myytyä juuri ollenkaan, kauppa saattaa laittaa lisää kapuloita rattaisiin leikkaamalla hinnasta vieläkin isomman osan pois.

Tärpit uusien alennuksien hyödyntämiseen:

 • Vertaile yhtä lailla hintoja eri kauppojen välillä

 • Tarkasta tuote-erän määrä

Vinkit Cyber Monday -tarjouspäivään – näin saat kaiken irti siitä

Cyber Monday on hauska tarjouspäivä, joka jatkaa Black Fridayn jälkeen ja tarjoaa mattimyöhäisillekin mahdollisuuden ostaa tuotteita tai palveluita alennetuin hinnoin.

Jotta päivästä saisi kaiken mahdollisen irti, kannattaa siihen valmistautua jo hyvissä ajoin etukäteen. 

Me keräsimme 7 kohdan listan, josta löydät parhaat vinkit tarjouspäivään.

 1. Valmistaudu etukäteen

 2. Ole nopea

 3. Pohdi, mitä oikeasti tarvitset

 4. Huomioi kaikki tarjousten ehdot

 5. Vertaile hintoja

 6. Ole hereillä myös Black Fridayn aikaan

 7. Kilpailuta tarvittaessa laina

1. Valmistaudu etukäteen

Yksi tärkeimmistä vinkeistä on valmistautua Cyber Mondayhin jo etukäteen. Tarjouksia julkaistaan yleensä viimeistään maanantaita edeltävän viikonlopun aikana. Jo tässä vaiheessa kannattaa olla hereillä ja painaa parhaat tarjoukset mieleen.

Koska Black Friday on niin lähellä Cyber Mondayta kannattaa myös jo perjantaina vilkuilla tarjouksia. Vaikka et ostaisi vielä perjantain aikana mitään, saatat löytää tietoa eri hinnoista ja tarjoustuotteista, jotka pätevät myös maanantaina.

Mikäli himoitset jotain tiettyä tuotetta, kannattaa valmistautua olemaan paikalla heti Cyber Monday -myynnin alkaessa. Tämä voi tapahtua keskiyöllä sunnuntain ja maanantain välillä tai johonkin tiettyyn aikaan maanantaiaamuna.

2. Ole nopea

Nopeus on valttia. Parhaat Cyber Mondayn tarjoukset menevät vain hetkessä, sillä tuote-erät ovat rajattuja ja lukuisat muutkin yrittävät hankia tavaraa etuhintaan.

Ole siis nopea ja mene heti liikkeeseen sen avauduttua tai varmista tuotteesi netistä heti myynnin alkaessa.

Elektroniikkamyymäläketjut ovat esimerkiksi neuvoneet tutustumaan nettikaupan ostoprosessiin jo etukäteen, jotta voit saada ostettua tuotteen rajoitetusta erästä itsellesi.

3. Pohdi, mitä oikeasti tarvitset

Sen sijaan, että juoksisit tarjouspäivänä Cyber Monday -etujen perässä sokkona, suosittelemme pohtimaan jo etukäteen, mitä tarvitset.

Kun tiedät jo valmiiksi jonkun tuotteen, minkä haluaisit ostaa alennuksesta, on hintojen vertaileminenkin helpompaa. Voit esimerkiksi tutustua yleiseen hintatasoon jo ennen Cyber Mondayta, ja ostaa tuotteen myöhemmin alennuksesta, jos tarjoukset ovat kohdillaan.

Cyber Mondayna on paljon myös heikompia tarjouksia, joista et oikeasti saa niin paljoa etua. Sen takia ostoslista kannattaa määrittää jo ennen tarjousten julkaisemista – sen jälkeen voit myös päättää, kannattaako halutut tuotteet ostaa juuri Cyber Mondayna vai joskus myöhemmin.

4. Huomioi kaikkien tarjousten ehdot

Tarjousehdot on aina tärkeää huomioida. Ehtoja voi liittyä esimerkiksi toimituksen kuluihin, alennuskoodien rajoituksiin, yleisten alennusten rajoituksiin ja tarjouksen voimassaoloaikaan.

Tässä muutamia esimerkkejä:

 • Tarkista aina, mitä alennus koskee. Jos nettikauppa mainostaa 20 % alennusta koko valikoimasta, liittyy tähän lähes aina kuitenkin jotain rajoituksia. Selvitä, koskeeko alennus esimerkiksi vain normaalihintaisia tuotteita ja onko joitakin tuotekategorioita rajattu alennuksen ulkopuolelle.

 • Selvitä toimituskulut ja ilmaisen toimituksen kampanjoiden ehdot. Usein ilmaisen toimituksen voi saada, jos tilaa vähintään jollain summalla tuotteita.

 • Rajoitetut erät tarkoittavat, että alennus on voimassa vain niin kauan, kun kyseistä erää riittää.

5. Vertaile hintoja

Vertaile aina tarjoustuotteiden hintoja muiden kauppojen hintoihin. Mikäli mahdollista, selvitä myös, onko tuote yleisesti muutenkin alennuksessa – vai onko Cyber Monday -alennus oikeasti selvästi parempi.

Pelkän alennusprosentin tuijottamisen sijaan kannattaa katsoa hintoja kokonaisvaltaisemmin. Kaupan ilmoittama normaalihinta ei välttämättä aina vastaa todellisuutta.

Vertaile hintoja sekä kaupan aiempiin hintoihin että muiden kauppojen hintoihin. 

6. Ole hereillä myös Black Fridayn aikaan

Myös Cyber Mondayta edeltävä Black Friday tarjoaa todella hyviä, ja osin jopa parempia, alennuksia. Saadaksesi parhaan hyödyn irti alennuspäivistä kannattaa sinun tutkia molempien päivien tarjouksia.

Joskus voit myös löytää Cyber Monday -tarjouksesta Black Fridayn tarjouksia vieläkin edullisemmin. 

7. Hae tarvittaessa rahoitusta

Ostoksiin on mahdollista hakea myös rahoitusta. Zmarta auttaa sinua kilpailuttamaan vakuudettomat kulutusluotot helposti.

Voit täyttää kauttamme lainahakemuksen ja hakea rahoitusta peräti 60 000 euroon asti. Kauttamme voit siis kilpailuttaa niin autolainan kuin pienemmänkin kulutusluoton.

Myös jotkut kaupat ja verkkokaupat tarjoavat omaa rahoitustaan, mutta kilpailuttamalla voit usein saada lainalle edullisemman koron.

Cyber Monday televisiot

Cyber Mondayna isot elektroniikkaketjut ovat tyypillisesti myyneet televisioita tuntuvinkin alennuksin. TV-aleja on tyypillisesti läpi viikonlopun aina perjantaista maanantaihin – ja monissa tapauksissa myös tätä ennen tai tämän jälkeen.

Televisiot kuuluvat niihin tuotteisiin, jotka ovat todella usein alennuksessa myös varsinaisten kampanjapäivien ulkopuolella. Siksi ostajan kannattaakin olla tarkkana – osa TV-tarjouksista ei oikeasti ole niin hyviä kuin miltä ne vaikuttavat.

Cyber Monday -televisiota ostavan kannattaa vertailla tuotteen hintaa eri kauppojen ja nettikauppojen välillä. Katso, mihin hintaa TV:tä oikeasti myydään, äläkä tuijota vain tarjouskaupan ilmoittamaa alennusprosenttia.

Erityisesti vanhempia malleja voi saada todella edulliseen hintaan. Jo ennen tarjouksien julkistamista kannattaa pohtia, millaiset ominaisuudet ovat itselle tärkeitä.

Tarjouksessa on usein monen eri valmistajan, kuten Samsungin, LG:n, Philipsin ja Sonyn televisioita.

Ota nämä huomioon televisiota valitessa:

 • Television tuumakoko

 • Resoluutio (nykyään kannattaa valita vähintään 4K-televisio)

 • Näyttöpaneelin teknologia

 • Smart TV:n käyttöjärjestelmä

Cyber Monday kuulokkeet

Myös erilaiset kuulokkeet kuuluvat Cyber Monday -tarjousten vakiokalustoon. Alennuksessa on usein kuulokkeita sekä tunnetuilta merkeiltä, kuten Audio Technicalta, Applelta, Logitechiltä, Jabralta ja JBL:ltä.

Erityisesti langattoman kuulokkeet ovat nykyään suosiossa, ja Cyber Mondayn alesta voit löytää monia hyviä vaihtoehtoja varsin edullisin hinnoin.

Kokonaan langattomat nappikuulokkeet ovat varmasti vuoden 2021 joulun hittituote – Applen AirPodien myötä suureen suosioon nousseet langattomat nappikuulokkeet ovat todella vaivaton tapa kuunnella musiikkia.

Alesta voit löytää myös headsettejä ja erityisesti pelaamiseen suunniteltuja kuulokkeita. Niissä on otettu huomioon pelaamiseen tarvittava äänimaailma sekä erillinen mikrofoni, jonka ansiosta pelikaverit kuulevat äänesi kirkkaana.

Kuulokkeita on alennuksessa monesta kategoriasta:

 • Perinteiset sankakuulokkeet – erityisesti langattomat versiot

 • Kokonaan langattomat nappikuulokkeet

 • Urheiluun sopivat kuulokkeet

 • Pelikuulokkeet ja headsetit

Cyber Monday puhelimet

Cyber Mondayna voit löytää runsaasti puhelimia ja esimerkiksi tabletteja alennuksesta. Alennushintaisia puhelimia on tarjolla niin elektroniikkakauppojen valikoimissa kuin esimerkiksi eri operaattoreiden valikoimissa.

Itse puhelimien ohella voit saada erikoistarjouksessa myös liittymiä. Liittymiä vertaillessa kannattaa huomioida kaikki niihin sisältyvät ehdot – mm. nopeus, EU-datan määrä, puheluiden ja tekstiviestien hinta sekä voimassaolo. 

Puhelimen ostaminen Cyber Monday -alennuksesta voi hyvin olla järkevä päätös. Erityisesti vanhemman sukupolven puhelimet voivat olla roimassakin alennuksessa, ja myös uusista malleista saattaa saada jotain alea.

Vertaile puhelimia mm. näiden ominaisuuksien perusteella:

 • Käyttöjärjestelmä – iOS vai Android?

 • Puhelimen teho

 • Kameran ominaisuudet

 • Akun kesto ja latausominaisuudet

 • Tiedot päivityksistä – ollaanko puhelinta vielä tukemassa pitkään päivityksin

 • Vuosimalli

Elektroniikkaa enemmän kuin tarpeeksi

Kuten todettua, Cyber Monday -tarjouksissa kodin elektroniikan ja viihde-elektroniikan tarjonnan määrä korostuu vielä edeltävän perjantain tarjouksiakin enemmän. Tältä alueelta hankintoja suunnitteleva onkin visaisen ongelman edessä sen suhteen, kumpaan kampanjapäivään satsaa paukkunsa.

Nykyisin sekä kybermaanantain että mustan perjantain kampanjapäivän suhteen kaupoilla on tapana paljastaa merkittävä osa kampanjatuotteistaan ennakkoon, joten suunnittelua voi shoppailunsa suhteen tehdä. Kaikkein parhaat tarjoukset saattavat kuitenkin mennä nopeasti ohi rajattujen erien takia, joten varasuunnitelmakin on hyvä olla olemassa jos jonkin tuotteen ehdottomasti itselleen haluaa.

Suomessa toimivista elektroniikkaketjuista etenkin Gigantti on panostanut Cyber Monday -kampanjointiin näkyvästi. Vuonna 2021 Suomen Gigantti viettää kampanjapäivää jo neljättä kertaa. TV:t ja konsolit ovat perinteisesti olleet ison G:n vetonauloja, ja vuoden 2021 kampanjapäivästä luvataan taas entistä isompaa, joten elektroniikkahankintoja tekevien kannattaa ehdottomasti tutustua ketjun tarjontaan. Gigantilla Cyber Monday kattaa niin Black Fridaysta yli jääneitä tuotteita kuin omia erillisiä Cyber Monday -tarjouksia.

Power-ketjun Cyber Monday -tarjoukset kannattaa niin ikään katsastaa, mikäli etsii kulutusluoton avulla uutta elektroniikkaa itselleen järkihinnoin. Powerilla maanantain tarjouksia on saatavilla myös myymälöiden puolella, vaikka kampanja verkkoon keskittyykin. Powerin tarjouksissa parhaat löydöt on tehty kodin käyttötuotteiden, kuten astianpesukoneiden tai monitoimikoneiden suhteen, mutta varsin isoja alennusprosentteja on nähty myös kannettavien tietokoneiden puolella.

Isoista elektroniikkaan ja kodinkoneisiin keskittyneistä ketjuista myös Verkkokauppa.com on mukana vuoden 2021 Cyber Mondayssa. Viime vuonna esimerkiksi pyykinpesukonetta ja langattomia kuulokkeita lähti ”Verkkikseltä” jopa yli 40 prosentin alennuksin.

Käytettyä tietotekniikkaa kunnostavista yrityksistä ainakin Grenius on ollut aiemmin mukana Cyber Mondayssa. Valo- ja videokuvauslaitteiden päivittämistä harkitsevien puolestaan kannattaa vilkaista Rajala Pro Shop -verkkokaupan kybermaanantain tarjoukset.

Elektroniikan alennustuotteissa on esimerkiksi:

 • Pelikonsoleita

 • Televisioita

 • Kuulokkeita

 • Puhelimia

 • Robotti-imureja

 • Hiiriä

 • Näppäimistöjä

 • Tietokoneita

 • Videopelejä

 • Komponentteja

 • Ja paljon muuta

 • Muista myös sähkön kilpailutus

Cyber Mondayna voit löytää monenlaisia elektroniikkatarjouksia. Suosittelemme tutustumaan usean eri ketjun tarjouksiin – osa tuotteista saattaa olla samoja, mutta eri hintaisia.

Kannattaa myös hieman tutustua tuotteiden ominaisuuksiin. Cyber Mondayna myydään paljon myös vanhemman sukupolven teknologiatuotteita, kun markkinoille on tulossa koko ajan uusia julkaisuja. Joskus tekniset ominaisuudet eivät poikkea niin paljoa, mutta toisinaan muutaman vuoden tuoreempi julkaisu on paljon parempi.

Cyber Monday ja matkatarjoukset

Kybermaanantaita vietetään aikana, jolloin suomalaiset ovat kaamoksen kourissa. Siksi varsinkin aurinkomatkoja myyvät tahot ovat tehneet mukavasti myyntiä viime tarjouspäivinä, ja esimerkiksi Norwegian-lentoyhtiön Välimeren tarjouslentoja on Cyber Mondayna odoteltu hartaasti.

Tänä vuonna asiat ovat tietenkin hieman toisin, eivätkä kuluttajat ole kovin hanakasti ostamassa epävarmojen rajoitusten aikana lomamatkoja. Täyttä hiljaiseloa ei kuitenkaan vietetä matkatarjoustenkaan puolella, mutta suurin osa alan toimijoista, kuten TUI ja Aurinkomatkat, keskittää paukkunsa jo mustalle perjantaille. Tuttuun tapaan Zmartan matkalaina auttaa matkaostosten rahoittamisessa!

Matkustelu ei ole toistaiseksi palannut vielä lähellekään samalle tasolle kuin ennen vuotta 2020. Nyt moni maa on kuitenkin jo lieventänyt erilaisia matkustusrajoituksia ja matkatoimistotkin tarjoavat taas matkapaketteja ja lentoja moniin maihin.

Cyber Mondayna voit löytää monia matkatarjouksia alennuksesta. Suosittelemme tarkastamaan kaikki matkoihin liittyvät ehdot esimerkiksi mahdollisten peruutusten ja viime hetken lentojen varalta jo etukäteen.

Cyber Monday vaatekaupat

Cyber Monday on vahvasti elektroniikkaan keskittyvä tarjouspäivä. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö myös muista kategorioista voisi saada alennusta.

Vuonna 2021 myös monet vaatekaupat, erityisesti verkossa toimivat sellaiset, tarjoavat omia erikoistarjouksiaan. Voit löytää tuotteita tavallista huomattavasti edullisemmin – lisäksi tarjolla on paljon ilmaisen toimituksen etuja.

Harva enää välttelee vaatteiden ostamista verkosta, kiitos kätevien ja helppojen palautuskäytäntöjen. Myös verkkovaatekaupoille Cyber Monday on iso kauppapäivä ja kuljetusfirmojen taattu työllistäjä. Kaikille tuttu Zalando on tällä hetkellä panostanut Suomessa toimivista nettivaatekaupoista eniten tämän kampanjapäivän tarjouksiin. Toinen maanantain alennusjuhlissa merkittävästi Suomessa näkyvä kansainvälinen muotibrändi on JACK & JONES, jonka verkkokaupassa on luvassa jopa 70 prosentin alennuksia.

Sporttisempaa asustetta ja muita urheilutarvikkeita kaipaavan kannattaa vilkaista myös XXL-ketjun tarjonta. Esimerkiksi reppujen ja rinkkojen suhteen tarjoukset olivat viime vuonna todella suuria, samaten merkittäviä alennusprosentteja sai juoksukengistä. Parhaat ja todelliset alennusprosentit ovat XXL:llä olleet jopa 60 prosentin luokkaa. Urheiluvaatteita tai jääkiekkovarusteita kaipaavalle voi suositella myös Intersportin tarjouksiin tutustumista: perinteikäs ketju tarjoaa vaatetta, kenkää ja esimerkiksi sykemittareita alennusmaanantaina.

Kotimaisista ”jokamiehen ja -naisen” kauppaketjuista Tokmanni on ottanut Cyber Mondayn omakseen todella isosti. Tokmannin kampanjat jatkuvat vuonna 2020. Verkkokauppaansa kovasti panostaneen ketjun tarjoukset kannattaa tarkastaa, mikäli kaipaa vaikkapa auton varaosia, pienelektroniikkaa, tuntemattomampien brändien vaatteita tai mitä tahansa tokmannimaista kampetta.

Cyber Monday ja huonekalutarjoukset

Monet huonekalukaupat järjestävät myös tänä vuonna Cyber Mondayn. Voit bongata monenlaisia alennuksia esimerkiksi sohvista, pöydistä, työtuoleista tai vaikka kaapistoista.

Moni huonekalu- ja sisustusmyymälä pitää erilaisia alennuksia tuon tuosta, joten tarjouksia kannattaa vertailla eri kauppojen kesken. Alennusprosentit eivät välttämättä juuri kerro todellista kuvaa, sillä monessa paikassa tuotteita myydään lähes aina paljon alhaisemmalla hinnalla kuin normaalihinnalla.

Ota huomioon myös mahdolliset toimituskulut. Cyber Mondayna voit saada tarjouksena myös ilmaiset toimituskulut, ja tämä voi olla varsin merkittäväkin alennus. 

Erota hyvät Cyber Monday -tarjoukset

Cyber Mondayn tarjouksia on tutkittu vähemmän kuin Black Friday -alennuksia. Kaikissa alennusmyynneissä on kuitenkin havaittu, että mukana on myös sellaisia tuotteita, jotka eivät oikeasti ole kovin hyvässä tarjouksessa.

Osa Cyber Monday -alennuksista on todella hyviä, kun osassa hintoja on saatettu keinotekoisesti nostaa juuri ennen alennuspäivää, jolloin alennusprosentti näyttää suuremmalta kuin se todellisuudessa on. 

Erityisen hyviä ovat alennukset tuotteista, jotka eivät niin usein normaalisti ole alennuksessa. Esimerkkeinä voidaan pitää vaikka Applen tuotteita, uusimpia malleja eri kategorioissa tai tiettyjä luksustuotteita.

Usein kaupat haluavat esitellä kaikkein parhaimmat tarjouksensa heti ensimmäisenä. Osviittaa antaa myös tuote-erät. Mitä pienempi erä tarjoustuotetta on myynnissä, sitä paremmasta alennuksesta todennäköisesti on kyse.

Cyber Monday alennuskoodi

Cyber Mondayn alennuskoodien avulla voit saada laajempia etuja esimerkiksi koko nettikaupan valikoimasta. Alekoodit ja -kupongit eivät ole enää aivan yhtä suosittuja kuin vaikka viitisen vuotta sitten, mutta kokonaan ne eivät ole hävinneet.

Alennuskoodien avulla voit parhaassa tapauksessa saada vielä lisäalennusta pelkän normaalin alennushinnan päälle. Joskus alekoodin avulla voi myös saada esimerkiksi ilmaisen toimituksen tai vaikka ilmaisen lisätuotteen.

Pelkkien Cyber Monday alennuskoodien ohella suosittelemme tutustumaan myös nettikauppojen muihin etukoodeihin. Esimerkiksi näihin:

 • Uutiskirjeen tilaajan etukoodit

 • Uuden asiakkaan etukoodit

 • Opiskelijoiden alennuskoodit

 • Influencereiden alennuskoodit

Tutustu aina myös tarkoin alennuskoodin ehtoihin, jotta tiedät, miten sitä voi käyttää. Joskus alennuskoodi esimerkiksi koskee ainoastaan normaalihintaisia tuotteita, jolloin sitä ei voi käyttää Cyber Monday -tarjousten yhteydessä.

Käytä etukoodi näin:

 • Varmista ensin etukoodin ehdot

 • Syötä koodi sille varattuun paikkaan ostoskorissa tai tilausvaiheessa

Erilaiset nettikaupat ja Cyber Monday

Cyber Mondayna lukuisat ja lukuisat verkkokaupat tarjoavat omia etujaan. Suomalaiset tilaavat ahkerasti sekä kotimaisista verkkokaupoista että ulkomaisilta sivuilta – kummankin tarjonta kannattaa tsekata, jos haluat napata parhaat edut talteen.

Ulkomailta tilattaessa kannattaa ottaa huomioon myös toimitusajat sekä ALV-säännöt, jos tilaat EU:n ulkopuolelta. 

Lisäksi jokaisen netistä tilaavan kannattaa olla tarkkana. Myös Cyber Mondayn nojalla tehdään huijauksia, eivätkä kaikki nettikaupat valitettavasti ole aina luotettavia.

Huomioi uudet ALV-säännöt EU:n ulkopuolelta tilattaessa

Alle 22 euron arvoisten EU:n ulkopuolelta tilattujen lähetysten verovapaus poistui EU:n lakiuudistuksen myötä. Tänä vuonna on ensimmäinen Cyber Mondya, kun kaikista EU:n ulkopuolelta tilatuista tuotteista tulee maksaa ALV:ia, ja joissain tapauksissa myös tullimaksuja.

Ulkomaalainen kauppa voi itse periä EU-ALV:n, jos se on mukana EU:n yhteisjärjestelmässä. Toinen vaihtoehto on, että tuotteen tilaaja hoitaa itse ALV:in ja mahdollisen tullimaksun. Myös kuljetusliike voi tarjota tässä omaa palveluaan tiettyä hintaa vastaan.

Monelle Cyber Monday on joulushoppailun aloittava päivä, mutta ulkomailta tilattaessa kannattaa huomioida myös toimitusajat. Postissa saattaa olla ruuhkaa, ja uudet ALV-säännöt saattavat mutkistaa tilannetta entisestään.

Toisesta EU-maasta tai Suomesta tilattaessa et joudu pohtimaan tullauksia tai ylimääräisiä ALV:eja. Myös toimitusajat ovat tyypillisesti selvästi nopeampia.

Tilaa vain turvallisista nettikaupoista

Netisä löytyy erilaisia verkkokauppoja joka lähtöön. Suosituimmat nettikaupat ovat erittäin luotettavia niin toimitusten, tietoturvan kuin mahdollisten palautustenkin osalta. Esimerkiksi monet isot nettivaatekaupat tarjoavat jopa palautusten postikulut kuluttajalle ilmaiseksi.

Netistä löytyy kuitenkin myös huijauksia, joten Cyber Monday -shoppailijan on syytä olla tarkkana. Ostoksia kannattaa tehdä ainoastaan turvallisista nettikaupoista – ja mielellään EU:n sisältä, kuten yllä mainitsimme.

Vinkit turvallisen nettikaupan valintaan:

 • Tarkastele käyttäjien arvioita nettikaupasta

 • Tutustu sivuston taustayhtiöön, jos mahdollista

 • Ole erityisen varovainen pienien verkkokauppojen kanssa, joista ei löydy paljoa tietoa

 • Vältä klikkaamasta shokkitarjouksia sähköpostin tai some-viestien kautta. Siirry mieluummin verkkokaupan sivulle aina suoraan osoiteriviltä.

Miten Cyber Monday ja Black Friday eroavat toisistaan?

Cyber Monday ja Black Friday ovat molemmat erittäin suosittuja alennuspäiviä, joista kumpikin järjestetään hyvin lähellä toisiaan.

Monessa paikassa Black Friday ja Cyber Monday saatetaan jopa sulauttaa yhdeksi viikon tai parin mittaiseksi kampanjaksi, jossa tarjouksia on läpi viikon. 

Perinteisesti Black Friday on ollut nimenomaan kivijalkakauppojen tarjouspäivä ja Cyber Monday puolestaan nettikauppojen tarjouspäivä. Nämä erot ovat kuitenkin monin tavoin historiaa, sillä alennuspäivien ideat ovat muovautuneet vuosien varrella toistensa kaltaisiksi.

Isoin ero nykyään on se, että Cyber Monday ei kenties ole aivan yhtä tunnettu ja suosittu alepäivä. Tuotteilla ei välttämättä ole enää maanantaina ihan niin paljoa kysyntää – ja moni kauppa satsaa isoimmat alennukset muutenkin mustalle perjantaille.

Historiaa Cyber Monday -alepäivän taustalla

Cyber Monday syntyi vuonna 2015 verkkokauppojen vastauksena jo siihen aikaan Yhdysvalloissa levinneelle Black Fridaylla. Cyber Mondayta vietetään aina kiitospäivän ja Black Fridayn jälkeisenä maanantaina. 

Cyber Monday on kasvanut vuosi vuodelta, ja se on levinnyt useisiin maihin ympäri maailman. Yhdysvalloissa se oli esimerkiksi vuonna 2020 koko maan historian isoin nettishoppailupäivä. Amerikkalaiset tekivät tuolloin ostoksia netissä peräti 10,7 miljardin dollarin edestä.

Suomeen Cyber Monday on rantautunut pitkälti Black Fridayn vanavedessä. Black Friday alkoi yleistymään Suomessa 2010-luvulla ja Cyber Monday on seurannut sitä muutamia vuosia myöhemmin.

Cyber Monday on nykyisin kansainvälinen tarjouspäivä, jota vietetään lukuisissa verkkokaupoissa, mutta myös usein myymälöissä. 

”Kybermaanantain” suosio on kasvanut kansainvälisesti sitä mukaa, kun nettiostosten suosiokin on kasvanut. Vuosi vuodelta yhä useampi kauppa on lähtenyt mukaan myös Suomessa.

Ota uutiskirjeet, some ja nettisivut seurantaan kybermaanantaiksi

Mikäli jonkin tietyn yrityksen Cyber Monday -kampanjat kiinnostavat erityisesti, kannattaa pistää kyseisen yrityksen uutiskirje tilaukseen. Tavallisesti nimittäin kampanjapäivän tarjouksista ilmoitetaan etukäteen uutiskirjeiden avulla – himotuimpien tuotteiden ja kovimpien alennusten kohdalla nopeat syövät hitaat, joten ennakkotiedosta voi olla korvaamaton apu. Monilla kaupoilla on myös erillinen Cyber Monday -sähköpostitarjousten tilauslomake.

Kapan omat verkkosivut ja uutiskirjeet palvelevat, mutta seurantaan kannattaa ottaa myös somekanavat. Etenkin Facebook-sivut ja Instagram-tilit ovat nykyisin etulinjassa tiedottamassa uusista kybermaanantain tarjouksista. Myös iltapäivälehdet ovat kertoneet ennakkoon parhaista tarjouksista isoimpien toimijoiden kohdalla.

Cyber Monday laina

Cyber Monday lainalla voit rahoittaa ostoksesi. Zmarta tarjoaa kätevän lainojen kilpailutustyökalun, jonka avulla voit hakea vakuudetonta lainaa kerralla lukuisista pankeista ja luotonmyöntäjiltä.

Lainan kilpailutus ei sido sinua mihinkään, etkä joudu maksamaan siitä mihinkään.

Cyber Mondayna myös lainayhtiöt voivat joskus tarjota omia erikoistarjouksiaan. Muista aina verrata lainojen todellisia vuosikorkoja, jotta tiedät niiden kustannukset.

Näin Cyber Monday -lainan kilpailutus onnistuu:

 1. Syötä lainalaskuriin haluamasi lainasumma ja tiedot. Näet esimerkin mahdollisesta korosta ja kuukausieristä (lainan marginaali) heti lainalaskurin alapuolella.

 2. Täytä lainahakemus. Täytä tämän jälkeen lainahakemuksesi omin tiedoin, jotta voimme välittää sen kilpailutettavaksi.

 3. Me kilpailutamme lainat sekä luotot puolestasi ja voit valita parhaan vaihtoehdon. Seuraavaksi me kilpailutamme lainan tai kulutusluoton puolestasi – voit päättää täysin vapaasti, minkä lainoista otat, vai jätätkö tarjoukset hyväksymättä. Lainahakemuksen tekeminen ei sido sinua mihinkään.

 • Milloin Cyber Monday on?

  Cyber Mondayta vietetään aina kiitospäivän ja Black Fridayn jälkeisenä maanantaina. Vuonna 2021 Cyber Mondayta vietetään 29.11.

 • Mikä Cyber Mondayn idea on?

  Cyber Monday on erityisesti verkkokauppojen tarjouspäivä, joka toimii eräänlaisena vastaiskuna Black Fridaylle. Voit löytää Cyber Mondayna monia tuotteita roimin alennushinnoin. Kyseessä on Yhdysvalloista lähtöisin oleva tarjouspäivä, jota vietetään nykyään monessa paikassa myös Suomessa.

 • Ovatko Cyber Monday -tarjoukset hyviä?

  Cyber Mondayna on sekä todella hyviä tarjouksia että heikompia tarjouksia. Usein kaupoilla on tietyt sisäänheittotarjoukset, jotka voivat oikeasti olla selvästi normaalihintaa edullisempia. Tämän lisäksi valikoimaan mahtuu kuitenkin paljon myös tuotteita, jotka eivät oikeasti ole niin kovassa alennuksessa.

 • Missä kaupoissa Cyber Mondayta vietetään?

  Cyber Monday on nykyään levinnyt moniin suomalaisiin sekä kansainvälisiin verkkokauppoihin. Erityisesti monet elektroniikkaketjut ovat mukana, ja joka vuosi uusia kauppoja tarjoaa omia Cyber Monday -etujaan.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lainahakemus
Talousvinkit Vakuudellinen laina – pankkilaina vakuutta vastaan
Vakuudellinen laina haetaan pankista tai rahoituslaitoksesta, ja sen saamiseksi on asetettava reaalivakuus. Vakuuksia on ...
kreditva rde
Talousvinkit Luottotietojen tarkistaminen – näin se tapahtuu
Luottotiedot voi tarkistaa helposti ja maksutta netistä.