Mitä tarkoittaa lainan todellinen vuosikorko?

Oletko pohtinut, mitä tarkoittaa lainan nimelliskorko tai todellinen vuosikorko? Miten ne eroavat toisistaan? Mitä hyötyä todellisesta vuosikorosta on? Muun muassa näihin kysymyksiin pyrimme vastaamaan tällä artikkelilla.

Lainan todellinen vuosikorko auttaa lainojen vertailussa

Lainan kokonaiskustannuksiin vaikuttavat lainasta maksettava korko, lainan muut kulut, laina-aika sekä lainan lyhennystapa. Todellinen vuosikorko on yleensä merkittävin osa lainan kokonaiskustannuksista. Muita maksuja ovat esimerkiksi avausmaksu tai tilinhoitomaksu. Eri lainoihin liittyy erilaisia maksuja ja tämä vaikeuttaa lainatarjousten vertailua. Pelkkä nimelliskoron vertailu voi johtaa virheellisiin johtopäätöksiin. Lainatarjousten kustannuksia voi kuitenkin vertailla todellisen vuosikoron avulla.

Todelliseen vuosikorkoon sisältyy lainan koron lisäksi myös muut lainasta aiheutuvat kulut ja maksut. Lainojen, joissa on sama lainasumma ja takaisinmaksuaika, todelliset vuosikorot ovat vertailukelpoisia keskenään. Todellinen vuosikorko on siis oiva työkalu, josta on apua lainoja kilpailutettaessa ja vertaillessa.

Zmartan lainavertailupalvelussa eri lainatarjousten todelliset vuosikorot on esitetty selkeästi muun muassa OmaTili-verkkopalvelussa. Näin asiakkaamme pystyvät vertailemaan eri tarjouksia mahdollisimman helposti ja saavat vastinetta valinnoilleen.

Tämä on hyvä tietää eri lainojen vuosikoroista

Mietityttävätkö lainoihin liittyvät monimutkaiset termit? Ei huolta, Zmarta auttaa! Tutustukaamme yhdessä näihin monimutkaisiin luottoihin liittyviin termeihin.

Lainaa hakiessa lainan ottaja sitoutuu maksamaan lainasumman takaisin tietyn takaisinmaksuajan puitteissa. Korvaukseksi rahalainan myöntämisestä lainan tarjoaja perii yleensä korkoa. Lainan korko on lainatyypistä riippuen joko vaihtuva tai kiinteä. Tyypillisimmät termit ovat:

 • Vaihtuvakorkoinen laina = viitekorko + marginaali
 • Kiinte√§korkoinen laina = lainalla on kiinte√§ korkoprosentti, joka on voimassa m√§√§r√§ajan

Euribor vai prime-korot?

Viitekorko tarkoittaa euribor- tai prime-korkoa. Euribor on euromaiden yhteinen viitekorko, jolla euro-alueen suuret pankit ovat valmiita antamaan toisilleen luottoa. Esimerkiksi vakuudettomat lainat sisältävät usein viitekorkona 1, 3 tai 12 kk:n euriborin. Prime-korot ovat yksittäisten pankkien omia viitekorkoja. Lainan marginaali puolestaan tarkoittaa sitä osuutta korosta, jonka luotonantaja määrittää asiakaskohtaisesti.

 • Miten suuri autolainan korko on?
  Lainan korko on riippuvainen monista tekijöistä, kuten henkilökohtaisesta taloudestasi sekä lainan hakemisen hetkellä vallitsevasta yleisestä taloustilanteesta. Kullakin luotonmyöntäjällä on oma tapansa laskea korkomarginaali tietylle yksittäiselle lainalle. Tästä syystä lainojen kilpailuttaminen kannattaa aina: vertailemalla mahdollisimman monta autorahoituksen tarjoajaa löydät pienimmän koron autolainalle.
 • Milloin korot ovat matalalla?
  Useimmiten matala korkotaso liitetään tilanteeseen, jossa talouskasvua pyritään ruokkimaan tekemällä rahan lainaamisesta halpaa. Korot ovat jo vuosien ajan olleet ennätyksellisen matalalla. Maailmantaloudessa on eletty matalien korkojen aikakautta vuoden 2008-09 finanssikriisin ajoista lähtien.

  12 kuukauden euribor on ollut negatiivinen helmikuusta 2016 alkaen. Vasta kevään 2020 koronakriisi on saanut 12 kk:n euriborin nousuun, mutta kyseinen viitekorko on edelleen tätä kirjoitettaessa negatiivinen.

 • Mik√§ on yrityslainan korko?
  Korko vaihtelee luotonmyöntäjästä riippuen. Näet aina koron lainatarjouksessasi. Korko esitetään sekä nimelliskorkona että todellisena kuukausikorkona. Todellinen kuukausikorko sisältää koron lisäksi kaikki kulut (mm. tilinhoitomaksun sekä muut kulut).
 • Mik√§ on opintolainan korko?
  Opintolainan korko vaihtelee pankeittain ja yksil√∂itt√§in ‚Äď juuri siksi pankit kannattaakin kilpailuttaa. Et ole sidottu ‚ÄĚomaan‚ÄĚ pankkisi, ja kilpailuttamalla l√∂yd√§t matalimman koron. T√§ll√§ hetkell√§ el√§mme alhaisen korkotason aikaa ja my√∂s opintolainan korot ovat j√§rjest√§√§n alle 1 prosentin.
 • Mik√§ on venelainan korko?
  Venelainan korko vaihtelee suuresti lainasummasta, takaisinmaksuajasta ja omasta taloudellisesta tilanteestasi riippuen. Kilpailuttamalla eri lainantarjoajat löydät taatusti pienimmän koron. Ota huomioon, että jos tarjoat lainallesi vakuuden ja haet lainaa yhteishakijan kanssa, pääset varmasti käsiksi edullisempaan korkotasoon.

Ei artikkeleita