Mitä tarkoittaa luoton todellinen vuosikorko?

Lainan korko

Mietityttävätkö lainoihin liittyvät monimutkaiset termit? Ei huolta, Zmarta auttaa! Tutustukaamme yhdessä näihin monimutkaisiin luottoihin liittyviin termeihin.

Lainaa hakiessa lainan ottaja sitoutuu maksamaan lainasumman takaisin tietyn takaisinmaksuajan puitteissa. Korvaukseksi rahalainan myöntämisestä lainan tarjoaja perii yleensä korkoa. Lainan korko on lainatyypistä riippuen joko vaihtuva tai kiinteä. Tyypillisimmät termit ovat:

  • Vaihtuvakorkoinen laina = viitekorko + marginaali
  • Kiinteäkorkoinen laina = lainalla on kiinteä korkoprosentti, joka on voimassa määräajan

Viitekorko tarkoittaa euribor- tai prime-korkoa. Euribor on euromaiden yhteinen viitekorko, jolla euro-alueen suuret pankit ovat valmiita antamaan toisilleen luottoa. Esimerkiksi vakuudettomat lainat sisältävät usein viitekorkona 1, 3 tai 12 kk:n euriborin. Prime-korot ovat yksittäisten pankkien omia viitekorkoja. Lainan marginaali puolestaan tarkoittaa sitä osuutta korosta, jonka luotonantaja määrittää asiakaskohtaisesti.

Todellinen vuosikorko auttaa lainojen vertailussa

Lainan kokonaiskustannuksiin vaikuttavat lainasta maksettava korko, lainan muut kulut, laina-aika sekä lainan lyhennystapa. Korko on yleensä merkittävin osa lainan kokonaiskustannuksista. Muita maksuja ovat esimerkiksi avausmaksu tai tilinhoitomaksu. Eri lainoihin liittyy erilaisia maksuja ja tämä vaikeuttaa lainatarjousten vertailua. Pelkkä nimelliskoron vertailu voi johtaa virheellisiin johtopäätöksiin. Lainatarjousten kustannuksia voi kuitenkin vertailla todellisen vuosikoron avulla.

Todelliseen vuosikorkoon sisältyy lainan koron lisäksi myös muut lainasta aiheutuvat kulut ja maksut. Lainojen, joissa on sama lainasumma ja takaisinmaksuaika, todelliset vuosikorot ovat vertailukelpoisia keskenään. Todellinen vuosikorko on siis oiva työkalu, josta on apua lainoja kilpailutettaessa ja vertaillessa.

Zmartan vertailupalvelussa eri lainatarjousten todelliset vuosikorot on esitetty selkeästi muun muassa OmaTili-verkkopalvelussa. Näin asiakkaamme pystyvät vertailemaan eri tarjouksia mahdollisimman helposti ja saavat vastinetta valinnoilleen.

Ei artikkeleita