Mitä tarkoittaa luoton todellinen vuosikorko?

Oletko pohtinut, mitä tarkoittaa lainan nimelliskorko tai todellinen vuosikorko? Miten ne eroavat toisistaan? Mitä hyötyä todellisesta vuosikorosta on? Muun muassa näihin kysymyksiin pyrimme vastaamaan tällä artikkelilla.

Lainan korko

Mietityttävätkö lainoihin liittyvät monimutkaiset termit? Ei huolta, Zmarta auttaa! Tutustukaamme yhdessä näihin monimutkaisiin luottoihin liittyviin termeihin.

Lainaa hakiessa lainan ottaja sitoutuu maksamaan lainasumman takaisin tietyn takaisinmaksuajan puitteissa. Korvaukseksi rahalainan myöntämisestä lainan tarjoaja perii yleensä korkoa. Lainan korko on lainatyypistä riippuen joko vaihtuva tai kiinteä. Tyypillisimmät termit ovat:

  • Vaihtuvakorkoinen laina = viitekorko + marginaali
  • Kiinteäkorkoinen laina = lainalla on kiinteä korkoprosentti, joka on voimassa määräajan

Viitekorko tarkoittaa euribor- tai prime-korkoa. Euribor on euromaiden yhteinen viitekorko, jolla euro-alueen suuret pankit ovat valmiita antamaan toisilleen luottoa. Esimerkiksi vakuudettomat lainat sisältävät usein viitekorkona 1, 3 tai 12 kk:n euriborin. Prime-korot ovat yksittäisten pankkien omia viitekorkoja. Lainan marginaali puolestaan tarkoittaa sitä osuutta korosta, jonka luotonantaja määrittää asiakaskohtaisesti.

Todellinen vuosikorko auttaa lainojen vertailussa

Lainan kokonaiskustannuksiin vaikuttavat lainasta maksettava korko, lainan muut kulut, laina-aika sekä lainan lyhennystapa. Korko on yleensä merkittävin osa lainan kokonaiskustannuksista. Muita maksuja ovat esimerkiksi avausmaksu tai tilinhoitomaksu. Eri lainoihin liittyy erilaisia maksuja ja tämä vaikeuttaa lainatarjousten vertailua. Pelkkä nimelliskoron vertailu voi johtaa virheellisiin johtopäätöksiin. Lainatarjousten kustannuksia voi kuitenkin vertailla todellisen vuosikoron avulla.

Todelliseen vuosikorkoon sisältyy lainan koron lisäksi myös muut lainasta aiheutuvat kulut ja maksut. Lainojen, joissa on sama lainasumma ja takaisinmaksuaika, todelliset vuosikorot ovat vertailukelpoisia keskenään. Todellinen vuosikorko on siis oiva työkalu, josta on apua lainoja kilpailutettaessa ja vertaillessa.

Zmartan vertailupalvelussa eri lainatarjousten todelliset vuosikorot on esitetty selkeästi muun muassa OmaTili-verkkopalvelussa. Näin asiakkaamme pystyvät vertailemaan eri tarjouksia mahdollisimman helposti ja saavat vastinetta valinnoilleen.

Lainan kilpailuttaminen kestää vain muutamia minuutteja

10 000 EUR
183 EUR
  • Ilmainen
  • Et sitoudu mihinkään
  • Lainapäätöksiä yli 25 luotonmyöntäjältä
Esimerkkikorko

Luoton ollessa 10 000€, 6v. laina-ajalla, on kuukausierä 183€. Tällöin luoton kokonaiskulut on 13 158€, nimelliskorko 9,5% ja todellinen vuosikorko 9,92% (sis. 0€ laskutuslisän ja avausmaksun 0€). Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelee 1 000-60 000€, nimelliskorko 4,41–20% (todellinen vuosikorko 4,5-38%) ja laina-aika 1–15v. välillä.

Luotonmyöntäjät käsittelevät kaikki hakemukset automaattisesti varmistaakseen nopeat ja vastuulliset luottopäätökset.

Vakuudettomat lainat

Lainan takaaminen – mitä on huomioitava?

Lainan takaus herättää tavallisesti mielikuvan yksityishenkilöstä, ehkä läheisestä perheenjäsenestä, joka toimii lainan takaajana. Lainan henkilötakaus ei kuitenkaan ole ainoa tapa hankkia lainalle vakuus, vaikkakin takauksesta puhuttaessa tarkoitetaan arkikielessä juuri henkilötakausta. Kuitenkin esimerkiksi valtio toimii maksutta takaajana opinto- ja ASP-lainoille. Mikäli ensiasunnon ostajan hyöty on käytetty, myös asuntolainaan voi ostaa takauksen pientä korvausta vastaan Valtiokonttorilta.

Vakuudettomat lainat

Kiinteäkorkoinen laina ja lainan takaisinmaksu

Lainanhakijat ja lainaa jo nostaneet aprikoivat usein takaisinmaksun aikatauluja. Zmartan laskuri tarjoaa havainnollisen työkalun, jonka avulla maksuajan ja lyhennyserien kanssa voi etsiä itselleen sopivaa suuntaa antavaa ratkaisua. Takaisinmaksuaika herättää kuitenkin myös muitakin kysymyksiä. Entä, jos tahdon esimerkiksi tehdä lyhennyksiä lainasopimuksessa sovittua aikataulua nopeammin? Mitä, jos taloustilanteeni salliikin lainan maksamisen kerralla pois?

Vakuudettomat lainat

Lainaa verkkopankkitunnuksilla – hae lainaa netistä

Ensimmäiset lainaa netistä tarjoavat palvelut ilmestyivät Suomessa kuluttajamarkkinoille jo 1990-luvun puolivälissä. Neljännesvuosisata sitten laina hakeminen verkossa ei suinkaan ollut mutkatonta koko kansan puuhaa. Verkkopalveluiden käyttö oli tuolloin lähinnä ensimmäisten edelläkävijöiden etuoikeus, ja tekniikka varsin kömpelöä. Konttorissa käynniltäkään ei vältytty. Toista on 2020-luvulla – lainan hakeminen netistä ilman virkailijoiden kanssa asioimista on arkipäivää ja todella mutkatonta. Samaten eri lainantarjoajien kilpailuttaminen keskenään vie vain muutaman minuutin.

Ei artikkeleita

Tutustu useampiin artikkeleihin