Black Friday 2020 Tarjoukset ‚Äď vinkit parhaimpiin mustan perjantain ostopaikkoihin

Milloin on Black Friday vuonna 2020? Sääntö tarjoushuuman tarkan päivän muistamiseen on varsin selkeä: päivää vietetään aina kiitospäivän jälkeisenä päivänä, eli marraskuun neljännen torstain (kiitospäivän) jälkeisenä perjantaina.

Vuonna 2020 Black Fridayn eli Mustan Perjantain ostoshulluttelut tapahtuvat perjantaina 27. marraskuuta.

Black Friday eli suomalaisittain Musta Perjantai on etenkin Yhdysvalloissa merkittävimmäksi yksittäiseksi ostospäiväksi noussut päivä, jonka aikana kaupat ja yritykset niin verkossa kuin myymälöissä pyrkivät tarjoamaan huimia tarjouksia tuotteistaan. Nykymerkityksessään nimitystä on alettu käyttämään laajemmalti 1980-luvulta alkaen, Suomeen Black Friday levisi 2010-luvun alussa. Pian se sai seurakseen myös meillä Cyber Monday -tarjouspäivän.

Vuoden 2020 tarjousp√§ivist√§ voi odottaa entist√§kin verkkopainotteisempaa, sill√§ poikkeuksellisesta tilanteesta johtuen liiketilojen ovien avautumista odottavia ihmismassoja ei tahdota t√§n√§ vuonna n√§hd√§ pakkaantumassa toisiaan vasten. N√§ht√§v√§ksi j√§√§, miten hyvin Posti ja muut logistiikkayritykset ovat varautuneet pakettiruuhkaan ‚Äď toimitusaikojen kanssa voi olla syyt√§ varautua entist√§ suurempiin odotusaikoihin!
Kannattaa huomioida, että moni yritys Black Fridayn alla aloittaa tarjousten julkistamisen jo hyvissä ajoin ennen perjantaita.

Black Friday Suomessa 2020

Suomeen tarjouspäivä rantautui 2010-luvun alkupuolella ja tätä nykyä käytännössä kaikki kuluttajille tuotteita ja palveluitaan myyvät yritykset viettävät sitä jossakin muodossa. Suomalaisten sähköpostilaatikot alkavat täyttyä jo hyvissä ajoin ennen marraskuun loppua Black Friday -mainoskirjeistä, ja nämä tietenkin kannattaa ainakin kiinnostavien yritysten kannalta käydä läpi.

Harvassa ovat ne yritykset, jotka eivät Black Fridayta jollakin tapaa noteeraisi. Perinteisesti suurin huomio ja odotus kohdistuu viihde-elektroniikkaan, mutta olipa sinulla haku päällä missä tahansa tuotekategoriassa, tarjouksia kannattaa etsiä alan liikkeistä.

Black Friday matkatarjoukset

Matkakuumeesta k√§rsiville Musta Perjantai on perinteisesti ollut erinomainen p√§iv√§ halpojen lentojen, viime hetken lentojen ja lomapakettien nappaamiseen. Black Friday 2020 on t√§ss√§ suhteessa melko poikkeuksellinen p√§iv√§ ‚Äď vaikka COVID-19-rokote siint√§√§kin jo horisontissa, matkalaina houkuttavat harvoja t√§ss√§ vaiheessa.

Jos lentoja hamaan tulevaisuuteen haluaa kuitenkin etsiä, esimerkiksi Finnairilta on tulossa tarjouksia Mustan Perjantain kunniaksi. Enemmistöltään valtion omistaman yhtiön voi olettaa olevan suhteellisen varma vaihtoehto, ja yhtiön lentovarausten matkustuspäiviä voi muuttaa tietyin ehdoin ilman ylimääräisiä muutoskuluja.

Black Friday lomamatkat

Useimmilla matkoja metsästävillä tarjoushaukoilla katse kiinnittyy kotimaahan. Tiettävästi ainakin Holiday Clubin sivustoa kannattaa tarkkailla alennushintojen toivossa. Samaten kylpylärintamalla Naantalin kylpylä, Kuopion Kylpylähotelli Rauhalahti ja turkulainen Ruissalon kylpylä julkaisevat Black Friday -tarjouksia.

Hotellivarausportaaleista ainakin Booking.comin alennushintoja kannattaa pitää silmällä talvilomaa ajatellen. Lisäksi monet hotellit tarjoavat suoraan omilla sivuillaan edullisia hintoja. Korkeasta tasostaan tunnettu helsinkiläinen Hotel St. George tarjosi viime vuonna jopa 35 prosentin alennuksia huonehinnoistaan Black Fridayna, kotimassa toimivista ketjuista taas ainakin Sokos Hotels on oletettavasti jälleen tarjousriehassa mukana.

Laivamatkat ovat nekin olleet yleensä käytännössä ilmaisia Mustan Perjantain tarjousten myötä, mutta matkustajakadon kanssa painivat varustamot ovat muutenkin tarjonneet syksyllä 2020 jopa ilmaisia matkoja. Ainakin Viking Linelta on tarjolla esimerkiksi runsaasti alennettuja hintoja esimerkiksi ruokailun ja laivalla tehtävien ostosten suhteen Red Goes Black -kampanjassa.

Perinteisistä pakettimatkoja tarjoavista yhtiöistä ainakin TUI tarjoaa myös koronavuonna 2020 pimeitä perjantaietuja. Esimerkiksi suomalaisten suosimia Kanarian saarten matkoja myydään jopa 50 prosentin alennuksella.

Black Friday televisiot

Perinteisesti etenkin kodin elektroniikan puolelta l√∂ytyy Black Fridayna huipptuarjouksia ‚Äď esimerkiksi televisiota, kannettavaa tai pelikonsolia etsiv√§n on syyt√§ k√§yd√§ Gigantin, Powerin, Verkkokauppa.comin ja vastaavien ketjujen tarjoukset l√§pi. L√§pp√§reiss√§ tarjousprosentit voivat olla jopa 40 prosentin luokkaa. Pelikonsoleissa juuri julkaistusta Playstation 5:st√§ tuskin on odotettavissa isoja alennuksia, mutta vaikkapa Nintendo Switchi√§ tai Xbox One S:√§√§ lienee tarjolla ennenn√§kem√§tti√∂mi√§ diilej√§.

Jos harkitset tekeväsi elektroniikkahankintoja kulutusluotolla, kannattaa tämä päivä merkitä kalenteriin. Muista kuitenkin, että osa tarjouksista on tarjouksia vain nimellisesti: osa tarjoustuotteista on merkitty sellaisiksi vain tarjoustuotteiden kokonaismäärän kasvattamiseksi. Varsinkaan elektroniikkaketjuilla Black Friday ei ole yhden päivän juttu, ja esimerkiksi Gigantti ottaa varaslähdön päivään jo viikkoa aiemmin.

Black Friday puhelimet

Uutta älyluuria kaipaavien kannattaa kytätä Black friday puhelin tarjouksia. Tarjousluurin metsästyksessä kannattaa kannattaa käydä läpi kännykkäoperaattorien kaupat. Perinteiset Prisman ja Citymarketin kaltaiset marketit on hyvä pitää mielessä tässäkin kategoriassa edellämainittujen vaihtoehtojen ohella. Ne eivät tule välttämättä ensimmäisenä mieleen uutta tablet-tietokonetta tai puhelinta etsiville eivätkä välttämättä markkinoi Black Friday -tarjouksiaan isosti, mutta voivat silti tarjota todellisia löytöjä.

Muutamia muita Suomessa toimivia Black Friday -tarjouksia 2020 laajasti tarjoavia kauppoja tuoteryhmittäin:
‚ÄĘ Black Friday kirjat ‚Äď Adlibris, CDON, Suomalainen kirjakauppa
‚ÄĘ Black Friday vaatteet ‚Äď ASOS, Zalando, Stylepit, Kek√§le, Boozt.com
‚ÄĘ Black Friday urheiluv√§lineet ‚Äď XXL, Stadium, Budgetsport, Sportamore
‚ÄĘ Black Friday autot ja autolainat ‚Äď Rinta-Jouppi, ALD Yksityisleasing, Autokeskus, Kamux
‚ÄĘ Black Friday huonekalut ja kalusteet ‚Äď Kodin1, Veps√§l√§inen, IKEA, Jysk
‚ÄĘ Black Friday ruoka, keitti√∂ ‚Äď Matsmart, Kitchen Time, Makujakauppa

Black Fridayn kasvattaessa suosiotaan Suomessa on syytä pitää mielessä, että kaikki päivän black friday tarjoukset eivät välttämättä ole normaalia hintatasoa parempia. Kannattaa siis olla selvillä hankintalistalla olevan tuotteen oikeasta hintatasosta: pelkkä musta hintalappu ei ole tae edullisesta hankinnasta.

Kiirettä kannattaa pitää

Parhaat Black Friday -tarjoukset vied√§√§n k√§sist√§, eik√§ kotimaisissa kaupoissa ole v√§ltt√§m√§tt√§ kovin suuria tavaraeri√§ saatavilla. Esimerkiksi Verkkokauppa.comin odotetuimmat tarjoukset myyd√§√§n loppuun alle minuutissa niiden julkaisusta. Ensimm√§iset tarjoukset kauppa julkaisee maanantaina 23.11. klo 9.00, mutta tarjousten ‚ÄĚp√§√§potti‚ÄĚ isket√§√§n ilmoille torstaina 26.11. klo 21.00.

Osalla suosituimpia verkkokauppoja voi olla käytössä tarjousten julkaisun alla jonotuskäytäntö. Tällä pyritään estämään palvelinten ruuhkautuminen ja kaatuminen käyttäjätulvan alla.

Black Friday viihde-elektroniikka suurissa ulkomaalaisissa verkkokaupoissa
Suomalaistenkin käyttämälle verkkokauppajätti Amazonille Black Friday on iso päivä, joskin yrityksen heinäkuinen Prime Day tarjoaa vähintään yhtä paljon viihde-elektroniikka tarjouksia. Etenkin elektroniset sisällöt, kuten e-kirjat, liikkuvat mustana perjantaina isolla volyymilla.
Ensimmäisiä tarjouksia Amazon alkaa julkaista jo marraskuun ensimmäisellä viikolla. Vuonna 2020 verkkokauppajätti myy esimerkiksi omia Kindle-e-kirjan lukulaitteitaan miltei kolmanneksen tavallista alemmin hinnoin. Suomalaisten kannattaa suunnata Amazon.de-osoitteeseen eli Amazonin Saksan maasivuille. Saksan Amazon toimii myös englanniksi. Myös Ruotsin vuonna 2020 avattu Amazon.se toimittaa osan tuotteista Suomeen.

Verkko-ostoksia ulkomailta tehtäessä kannattaa pitää mielessä esimerkiksi amerikkalaisista ja kiinalaisista verkkokaupoista tilattaessa normaalit tulli- ja ALV-maksuja koskevat rajat myös Black Fridayn aikaan. Tulli ja verottaja eivät valitettavasti vieläkään tarjoa kampanjan kunniaksi alennuksia.

Toimituskuluista pääsee eroon tarttumalla ulkomaalaisten verkkokauppojen digitaalisiin sisältöihin. Esimerkiksi pelialusta Steamin Black Friday -tarjoukset ovat helposti suomalaistenkin ulottuvissa. Samaten Googlen tai Applen sovelluskauppojen diilit kannattaa käydä läpi, mikäli jokin sovellus on hankintalistalla. Jos olet harkitsemassa streamauspalvelun vaihtamista tai uuden hankkimista, on siihen nyt mainio tilaisuus. Esimerkiksi vuoden mittaisia tilauksia voi lähteä Netflixiin, Amazon Primeen, C Morelle ja vastaaville huokeaan hintana.

Siin√§ miss√§ harva meist√§ l√§htee kokemaan ‚ÄĚmustan perjantain‚ÄĚ huumaa ja hysteriaa p√§iv√§n syntysijoille Yhdysvaltoihin, voimme kuitenkin tarttua helposti kansainv√§lisiin diileihin k√§siksi verkon v√§lityksell√§.

Black Friday laina

Black Friday rahoitus voi tulla ajankohtaiseksi, mik√§li ostoksia l√∂ytyy enemm√§n kuin tilill√§ olisi rahaa. Moni meist√§ haluaa ottaa ilon t√§ysill√§ irti huippuhyvist√§ tarjouksista. Esimerkiksi autokaupoissa voi l√∂yt√§√§ parhaimmillaan viisinumeroisia s√§√§st√∂j√§ yksitt√§isist√§ autoista, joten laina voi tulla todella houkuttavaksi ‚Äď ja aivan syyst√§kin.

Kilpailuta lainasi Black Friday ostoksiin, sillä hyviä tarjouksia kuitenkin tippua eetteriin pitkin perjantaita, eikä näistä aina huudella etukäteen.

Kannattaakin seurata erilaisia foorumeita ja sosiaalisen media kanavia. Näin voi nauttia parviälyn parhaista puolista hyvät tarjoukset löytääkseen. Esimerkiksi teknologiaan keskittyneellä foorumeilla käydään aktiivista Black Friday -tarjousten seurantaa reaaliajassa.

Ei artikkeleita