Cyber Monday – tarjousjuhlat jatkuvat

Marraskuun lopulla amerikkalaiset viettävät kiitospäivää, ja sen jälkeen koko maailma viettää Black Fridayta. Mutta mikä on Cyber Monday? Mustan perjantain alennuskampanjoita seuraa Cyber Monday, kirjaimellisesti ”Kybermaanantai”.

Mikä on Cyber Monday - ja mistä siinä on kyse?

Cyber Monday tuppaa usein jäämään varsinkin meillä Suomessa Black Fridayn varjoon. Siinä missä ”musta perjantai” on paisunut monella kaupalla yli viikon mittaiseksi tarjouskampanjoiden sarjatuleksi, on Cyber Monday eli ”kybermaanantai” pysynyt paremmin ruodussaan. Useimmat kaupat viettävät päivää vain yhtenä päivänä, joskus tosin edeltävän sunnuntain varaslähdöllä. Toki on hyvä huomata, että läheskään yhtä laajalle levinnyttä ei Cyber Mondayn vietto kotimaisissa kaupoissa ole kuin mustan perjantain.

Nettiostosten tekijälle juuri Cyber Monday on sopiva tarjouspäivä, sillä se on keskittynyt lähes yksinomaan verkkoon. Kivijalkakaupassa sen näkyvyys on vähäinen. Alkujaan päivä luotiinkin eräänlaiseksi edeltävän tarjousperjantain varaventtiiliksi: Black Fridaylta yli jäänet tarjoustuotteet myytiin vielä edullisemmin maanantaina. Nykyisin kaupoilla on kuitenkin useimmiten aivan erilliset Cyber Mondayn tarjoustuotteet.

Nimensä mukaisesti tässä maanantaisessa tarjouspäivässä on vahva painotus elektroniikkaan, mutta myös esimerkiksi muodin ja matkailun kaupan puolella päivä on vuosi vuodelta noteerattu näkyvimmin.

Cyber Monday Suomi tarjousvinkkejä

Vuonna 2020 Cyber Monday on 30.11.2020 eli marraskuun viimeisenä päivänä. Koronavuonna verkkokaupan suosio on huipussaan, eikä yksi yhteinen veronpalautuspäiväkään enää keskitä jouluostoksia joulukuun alkuun, joten on lupa odottaa entistä isompia myyntilukuja kybermaanantaille. Alle olemme koonneet etenkin suomalaisille suunnattuja Cyber Monday Suomi tarjousvinkkejä.

Elektroniikkaa enemmän kuin tarpeeksi

Kuten todettua, Cyber Monday -tarjouksissa kodin elektroniikan ja viihde-elektroniikan tarjonnan määrä korostuu vielä edeltävän perjantain tarjouksiakin enemmän. Tältä alueelta hankintoja suunnitteleva onkin visaisen ongelman edessä sen suhteen, kumpaan kampanjapäivään satsaa paukkunsa.

Nykyisin sekä kybermaanantain että mustan perjantain kampanjapäivän suhteen kaupoilla on tapana paljastaa merkittävä osa kampanjatuotteistaan ennakkoon, joten suunnittelua voi shoppailunsa suhteen tehdä. Kaikkein parhaat tarjoukset saattavat kuitenkin mennä nopeasti ohi rajattujen erien takia, joten varasuunnitelmakin on hyvä olla olemassa jos jonkin tuotteen ehdottomasti itselleen haluaa.

Suomessa toimivista elektroniikkaketjuista etenkin Gigantti on panostanut Cyber Monday -kampanjointiin näkyvästi. Vuonna 2020 Suomen Gigantti viettää kampanjapäivää jo neljättä kertaa. TV:t ja konsolit ovat perinteisesti olleet ison G:n vetonauloja, ja vuoden 2020 kampanjapäivästä luvataan taas entistä isompaa, joten elektroniikkahankintoja tekevien kannattaa ehdottomasti tutustua ketjun tarjontaan. Gigantilla Cyber Monday kattaa niin Black Fridaysta yli jääneitä tuotteita kuin omia erillisiä Cyber Monday -tarjouksia.

Power-ketjun Cyber Monday -tarjoukset kannattaa niin ikään katsastaa, mikäli etsii kulutusluoton avulla uutta elektroniikkaa itselleen järkihinnoin. Powerilla maanantain tarjouksia on saatavilla myös myymälöiden puolella, vaikka kampanja verkkoon keskittyykin. Powerin tarjouksissa parhaat löydöt on tehty kodin käyttötuotteiden, kuten astianpesukoneiden tai monitoimikoneiden suhteen, mutta varsin isoja alennusprosentteja on nähty myös kannettavien tietokoneiden puolella.

Isoista elektroniikkaan ja kodinkoneisiin keskittyneistä ketjuista myös Verkkokauppa.com on mukana vuoden 2020 Cyber Mondayssa. Viime vuonna esimerkiksi pyykinpesukonetta ja langattomia kuulokkeita lähti ”Verkkikseltä” jopa yli 40 prosentin alennuksin.

Käytettyä tietotekniikkaa kunnostavista yrityksistä ainakin Grenius on ollut aiemmin mukana Cyber Mondayssa. Valo- ja videokuvauslaitteiden päivittämistä harkitsevien puolestaan kannattaa vilkaista Rajala Pro Shop -verkkokaupan kybermaanantain tarjoukset.

Cyber Monday ja matkatarjoukset

Kybermaanantaita vietetään aikana, jolloin suomalaiset ovat kaamoksen kourissa. Siksi varsinkin aurinkomatkoja myyvät tahot ovat tehneet mukavasti myyntiä viime tarjouspäivinä, ja esimerkiksi Norwegian-lentoyhtiön Välimeren tarjouslentoja on Cyber Mondayna odoteltu hartaasti.

Tänä vuonna asiat ovat tietenkin hieman toisin, eivätkä kuluttajat ole kovin hanakasti ostamassa epävarmojen rajoitusten aikana lomamatkoja. Täyttä hiljaiseloa ei kuitenkaan vietetä matkatarjoustenkaan puolella, mutta suurin osa alan toimijoista, kuten TUI ja Aurinkomatkat, keskittää paukkunsa jo mustalle perjantaille. Tuttuun tapaan Zmartan matkalaina auttaa matkaostosten rahoittamisessa!

Cyber Monday ja vaatekaupat

Harva enää välttelee vaatteiden ostamista verkosta, kiitos kätevien ja helppojen palautuskäytäntöjen. Myös verkkovaatekaupoille Cyber Monday on iso kauppapäivä ja kuljetusfirmojen taattu työllistäjä. Kaikille tuttu Zalando on tällä hetkellä panostanut Suomessa toimivista nettivaatekaupoista eniten tämän kampanjapäivän tarjouksiin. Toinen maanantain alennusjuhlissa merkittävästi Suomessa näkyvä kansainvälinen muotibrändi on JACK & JONES, jonka verkkokaupassa on luvassa jopa 70 prosentin alennuksia.

Sporttisempaa asustetta ja muita urheilutarvikkeita kaipaavan kannattaa vilkaista myös XXL-ketjun tarjonta. Esimerkiksi reppujen ja rinkkojen suhteen tarjoukset olivat viime vuonna todella suuria, samaten merkittäviä alennusprosentteja sai juoksukengistä. Parhaat ja todelliset alennusprosentit ovat XXL:llä olleet jopa 60 prosentin luokkaa. Urheiluvaatteita kaipaavalle voi suositella myös Intersportin tarjouksiin tutustumista: perinteikäs ketju tarjoaa vaatetta, kenkää ja esimerkiksi sykemittareita alennusmaanantaina.

Kotimaisista ”jokamiehen ja -naisen” kauppaketjuista Tokmanni on ottanut Cyber Mondayn omakseen todella isosti. Tokmannin kampanjat jatkuvat vuonna 2020. Verkkokauppaansa kovasti panostaneen ketjun tarjoukset kannattaa tarkastaa, mikäli kaipaa vaikkapa auton varaosia, pienelektroniikkaa, tuntemattomampien brändien vaatteita tai mitä tahansa tokmannimaista kampetta.

Uutiskirjeet, some ja nettisivut

Mikäli jonkin tietyn yrityksen Cyber Monday -kampanjat kiinnostavat erityisesti, kannattaa pistää kyseisen yrityksen uutiskirje tilaukseen. Tavallisesti nimittäin kampanjapäivän tarjouksista ilmoitetaan etukäteen uutiskirjeiden avulla – himotuimpien tuotteiden ja kovimpien alennusten kohdalla nopeat syövät hitaat, joten ennakkotiedosta voi olla korvaamaton apu. Monilla kaupoilla on myös erillinen Cyber Monday -sähköpostitarjousten tilauslomake.

Kapan omat verkkosivut ja uutiskirjeet palvelevat, mutta seurantaan kannattaa ottaa myös somekanavat. Etenkin Facebook-sivut ja Instagram-tilit ovat nykyisin etulinjassa tiedottamassa uusista kybermaanantain tarjouksista. Myös iltapäivälehdet ovat kertoneet ennakkoon parhaista tarjouksista isoimpien toimijoiden kohdalla.