Sähkönkulutus

Energiatodistus – mikä se on?

2020-01-07
Zmarta sähkö

Viime aikoina Suomessa on käyty paljon keskustelua ilmastonmuutoksesta, ekologisuudesta sekä energian säästämisestä. Nämä ovat aiheita, jotka kiinnostavat ihmisiä ja yhä useampi suomalainen on tietoisempi päivittäisten valintojen merkityksestä.

Tästä syystä energiatodistus ei ole takuulla vieras sana suomalaisille, mutta monia ihmetyttää, mikä se oikein on. Tämän artikkelin luettuasi olet energiatodistuksen asiantuntija, joten lähdetään tutustumaan tarkemmin, mikä energiatodistus todellisuudessa on ja milloin sitä tarvitaan.

Energiatodistus kertoo rakennuksen energiatehokkuudesta

Lyhyesti kiteytettynä energiatodistus kertoo, kuinka energiatehokas rakennus on eli suomeksi sanottuna kuinka paljon sähköä saat säästöön. Todistusta laatiessa otetaan huomioon muun muassa rakennuksen lämmitystapa, eristeet sekä ikkunat.

Lain mukaisesti energiatodistus tulee olla rakennuksella aina, kun sitä myydään taikka vuokrataan. Todistus tulee esittää myös rakennuslupaa haettaessa. Tämä laki perustuu EU-direktiiviin ja Suomessa todistus on ollut käytössä vuodesta 2008 lähtien kaikessa uudisrakentamisessa tai suuressa remontissa. Se on tullut pakolliseksi myös kaikissa pientaloissa vuodesta 2009 lähtien.

Energiatodistusta ei kuitenkaan tarvitse hankkia, mikäli kyseessä on vapaajan-asunto tai mökki, suojeltu rakennus taikka se on kooltaan alle 50 m2.
Energiatodistus on laskennallinen ja se perustuu e-lukuun.

Todistuksen arviointiskaala on A-G, jossa A on paras luokka ja G huonoin. Tähän luokitukseen voi vaikuttaa muun muassa esimerkiksi lämmöneristystä parantamalla taikka uusiutuvan energian käytöllä.

Mihin energiatodistusta tarvitaan?

Energiatodistuksen pääsääntöisenä tarkoituksena on toimia työkaluna rakennusten energiatehokkuuden vertailussa, joka voi tulla ajankohtaiseksi esimerkiksi omakotitalon oston yhteydessä. Tällöin ostaja voi vertailla eri vaihtoehtoja myös ekologisesta näkökulmasta. Usein energiatehokas talo on myös asuinkustannuksiltaan matalampi, joka voi tuntua kukkarossa varsinkin pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna.

Energiatodistuksen avulla voi saada myös erinomaisia vinkkejä siihen, miten rakennuksen energiatehokkuutta voisi parantaa. Usein todistuksen laatija kirjaakin erilaisia ehdotuksia, kuten vaikkapa öljylämmityksen vaihto maalämpöön. Nämä toimenpiteet voivat tulla pidemmällä aikatähtäimellä myös huomattavasti edullisemmaksi, joka on varsinkin omakotitalon omistajille toivottu uutinen.

Energiatodistuksen tarvetta on kuitenkin kritisoitu ja sen ympärillä on liikkunut paljon paheksuntaa varsinkin vanhojen omakotitalojen omistajien toimesta. Tämä johtuu lähinnä siitä syystä, että todistus voi kohteesta riippuen maksaa satoja euroja. Todistuksen tarvetta on kritisoitu myös sillä, että se ei useinkaan kerro todenmukaisesti sitä, kuinka suuri energiankulutus rakennuksella todellisuudessa on.

Energiatodistus on siis hyödyllinen etenkin ostavalle osapuolelle, sillä rakennuksen energiatehokkuus voi olla yksi ostopäätökseen vaikuttavista tekijöistä. Mikäli muuttamassa uuteen asuntoon on hyvä siirtää ja kilpailuttaa nykyinen sähkösopimus ja sästää näin huomattavia summia rahaa kuukaudessa.

Kuka todistuksen voi laatia?

Todistusta ei suinkaan voi laatia kuka tahansa, vaan tähän tulee käyttää valtuutettua henkilöä. Kaikki valtuutetut energiatodistuksen laatijat voi löytää ARAn rekisteristä. Laatija kokoaa tiedot rakennuksesta, erilaisista asiakirjoista sekä sen energiankulutuksesta. Nämä varmistetaan usein myös käymällä paikanpäällä. Käynnin jälkeen laatija laskee rakennukselle E-luvun sekä antaa myös energiatehokkuusluokan, joka voi olla väliltä A-G.

Käyntiin voi myös valmistua omalta osalta kokoamalla kaikki rakennukseen liittyvät asiakirjat, kuten talon piirustukset, vedenkulutus, tiedot ilmanvaihto- ja lämmityslaitteista, tiedot toteutuneesta sähkönkulutuksesta sekä myös tiedot mahdollisista korjauksista taikka remontoinneista, jotka ovat voineet vaikuttaa energiatehokkuuteen.

Maksaako energiatodistus?

Energiatodistuksen hinta riippuu kohteesta. Esimerkiksi uudisrakennuksen energiatodistus maksaa noin 200 euroa, kun taas olemassa olevan rakennuksen todistus noin 400 euroa. Kerrostalojen todistukset sen sijaan maksavat noin 800 euroa.

Todistus ei ole siis kustannuksiltaan kovinkaan paljoa, jos sen suhteuttaa todistuksen voimassaoloaikaan, joka on 10 vuotta laatimispäivästä. Laatijan vinkkien avulla voi myös laskea energiankulutusta huomattavasti, joka voi olla suurikin säästö esimerkiksi talon lämmityskustannuksissa.

Mikäli taloon tulee tehdä kuntotarkastus, voidaan energiatodistus laatia samalla kertaa, mikäli kuntotarkastuksen laatijalla on pätevyys. Näin ollen todistuksen kustannus voi olla alempi, sillä käynti hoituu samalla kertaa.
Toivottavasti artikkelimme on avannut energiatodistuksen saloja. Alla vielä energiatodistus pähkinänkuoressa:

  • Kertoo, kuinka energiatehokas rakennus on

  • Tarvitaan rakennusta myydessä sekä vuokratessa

  • Hyödyllinen etenkin rakennuksen ostajalle energiatehokkuuden vertailussa

  • Arviointiasteikko: A-G, jossa A on parasta luokkaa ja G huonoin

  • Voimassaoloaika 10 vuotta

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Zmarta sähkö
Sähkönkulutus Sähkön tuottaminen – miten sähkömme syntyy?
Kenellekään tuskin on epäselvää, että ilman sähköntuotantoa elämämme olisi täysin erilaista: tietokoneen näyttö pysyisi ...
Zmarta sähkö
Sähkönkulutus Tilapäinen muutto ja sähkösopimus
Monelle tulee elämässä eteen vaihe, jolloin tilapäinen muutto toiseen osoitteeseen onajankohtainen. Syynä muuttoon voi o ...
Zmarta sähkö
Sähkönkulutus Vuoden kylmin aika tulossa – miten sähkön hinta vaihtelee?
Sähkön hinta vaihtelee suuresti päiväkohtaisesti etenkinspot-markkinoilla, joilla hinnat voivat vaihdella merkittävästi ...