Sähkö

Suorasähkö

2021-01-19
Zmarta sähkö

Suorasähkö on edelleen yleinen lämmitysmuoto pientaloissa, mutta yhdessä öljylämmityksen kanssa se on väistymässä hiljalleen erilaisten lämpöpumppuratkaisujen tieltä. Suoralle sähkölämmitykselle on kuitenkin edelleen paikkansa.

Asunnon sähkölämmityksessä käytetään sähköenergiaa lämmön tuottamiseen. Suorassa sähkölämmitysjärjestelmässä käytetään tavallisimmin pattereita lämmönjakoon. Nykyaikaiset sähköpatterit ovat hyötysuhteeltaan hyviä, ja laadukkaat termostaatit estävät ylimääräisen sähkönkulutuksen. Etenkin vanhemmissa taloissa on käytetty paljon vesikiertoista sähkölämmitystä, uusissa ei tätä ratkaisua enää käytetä. Sähkölämmitystä voidaan käyttää myös lämmityksen lisäkeinona tai varajärjestelmänä.

Suorasähkön edut ja haitat

Edut

Suorasähkön etuna ovat pienet investointikustannukset. Tavallisesti jo parilla tuhannella eurolla hoidetaan uudistalon suoran sähkölämmityksen investoinnit. Maalämmön kohdalla puhutaan vähintäänkin kuusinkertaisista kustannuksisa.

Sähkön valttikorttina on myös sen saatavuus – siinä missä kaukolämpö soveltuu vain maantieteellisesti pienen alueen lämmitysmuodoksi, sähköä on saatavilla kautta maan. Suorasähköä on helppo säätää ja se on tarkka, joten se toimii hyvin yhteen muiden lämmitysmuotojen, kuten esimerkiksi ilmalämpöpumpun ja tulisijan kanssa.

Haitat

Selkeä haittapuoli suoran sähkölämmityksen käytössä on sen käyttökustannus. Suorasähkö on käyttökustannuksiltaan selkeästi kallein lämmitysmuoto, jopa yli kolme kertaa maalämpöä kalliimpi. Sähkölämmityksen kustannuksia voidaan silti pienentää paljonkin esimerkiksi täydentävien lämmitysmuotojen ja toistaalta taas rakennuksen energiatehokkaiden ratkaisujen kautta.

Sähkölämmityksen ympäristöystävällisyys on pitkälti riippuvainen sähköntuotantoon käytetyn tuotantotavan ympäristöystävällisyydestä. Kategorisesti ei voida sanoa, että kyseessä olisi erityisen positiivinen tai negatiivinen lämmitysmuoto ympäristön kannalta.

Suorasähkö ja kulutus

Suorasähkön kulutus ja sitä myöten sen kustannukset karkaavat helposti käsistä, mikäli sähkön lämmityskäyttöä ei ajattele tarkemmin. Vanhassa sähkölämmitteisessä talossa selkeästi yli puolet sähkönkulutuksesta kuluu helpostikin huonetilojen lämmittämiseen. Jo patterien ajanmukaistaminen ja oikea sijoittelu yhdessä lämpöhävikin vähentämisen (tiivisteet ja eristeet) kanssa voivat tuottaa merkittäviä säästöjä sähkönkulutukseen.

Suorassa sähkölämmityksessä etuna on sen vaivattomuus ja helppo ohjaaminen. Koko asunto voidaan kytkeä ulkoiseen, keskitettyyn lämmönsäädön ohjaukseen, jolloin lämpötilaa on erittäin helppoa ja nopeaa säätää. Isoimpiin säästöihin päästään, mikäli sähkölämmitetty asunto on tyhjänä esimerkiksi koulu- ja työpäivän aikaan. Etätyötrendin voimistuessa tällaiset tilanteet tuskin ovat enää niin yleisiä kuin aikaisemmin.

Sähkön hinta

On selvää, että sähkölämmittäjälle sähkön hinta on tärkeässä roolissa oman talouden kannalta. Siksi oikeanlaisen sähkösopimuksen valinta kannattaa hoitaa huolella. Sopimus on syytä myös kilpailuttaa tasaisin väliajoin – näin varmistaa, ettei maksa lämmityssähköstä ja muusta käyttämästään sähköstä ylihintaa.

Muista, että voit vertailla sähkösopimuksia maksutta Zmartalla helposti ja vaivattomasti!

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lamppu
Sähkö Aikasähkö
Aikasähkö on sopiva sähkötuote sähkölämmittäjille.
Zmarta sähkö
Sähkö Spot-sähkö
Spot-sähkö on sähkösopimustuote, jonka suosio Suomessa on tasaisessa kasvussa, mutta mistä on tarkemmin kyse? Spot-sähkö ...
Zmarta sähkö
Sähkö Määräaikainen sähkösopimus
Määräaikainen sopimus on pitänyt suomalaisten sähkönkuluttajien parissa pintansa hyvin, vaikka valtaosa sähkönmyyjistä t ...