Sähkö

Spot-sähkö

2021-12-20
Zmarta sähkö

Spot-sähkö on sähkösopimustuote, jonka suosio Suomessa on tasaisessa kasvussa, mutta mistä on tarkemmin kyse? Spot-sähkön hinta perustuu pohjoiseurooppalaisen Nord Pool -sähköpörssin Suomen spot-hintoihin. Sähköpörssissä spot-hinta määräytyy tuntikohtaisesti: jokaisella vuorokauden tunnilla on oma hintansa. Ehkä tämä sopimus sopisi juuri sinulle?

Mistä tiedän, paljonko maksan spot-sähköstä?

Vertailupalvelussamme näet kilpailutushetkellä voimassa olevat sähkötarjoukset: nämä hinnat kertovat, mikä kunkin sähkönmyyjän voimassa oleva sähkön spot-hinta on – näin saat tietää, paljonko maksat spot-sähköstä. Vertailunäkymässä kunkin sopimuksen kohdalla voit katsoa lisätietoja-kohdasta hintaerittelyn, jossa esitetään sähkön spot-hinta ja tämän päälle maksettava marginaali sekä mahdolliset kiinteät kuukausimaksut.

Sähkönmyyjät toimivat ikään kuin välittäjinä: ne ostavat (ja/tai tuottavat itse) sähköä Nord Pool -pörssistä ja myyvät sitä asiakkailleen. Myyjien tulee toki saada tuottoa, joten kuluttajan maksama hinta ei ole yhtä kuin pörssihinta, jolla myyjä sähköä pörssistä ostaa. 

Sähköä myyvät yhtiöt saavat voittonsa spot-hinnan päälle lisättävästä marginaalista ja mahdollisesti perittävästä kiinteästä kuukausimaksusta. Näiden avulla sähkönmyyjät kilpailevat keskenään, ja näistä kahdesta tekijästä eri myyjien väliset hintaerot koostuvat.

Myyjän marginaali peritään kWh-pohjaisesti, ja tavallisesti puhutaan muutamasta kymmenestä sentin kymmenyksestä kilowattituntia kohden. Marginaalin suuruudessa on kuitenkin paljon vaihtelua muun muassa sen mukaan, periikö myyjä kiinteää kuukausimaksua – joka puolestaan on muutaman euron luokkaa kuukaudessa. Sähkönmyyjät muuttavat marginaalia silloin tällöin, joten sopimusta valittaessa on syytä kiinnittää huomioita siihen, kuinka pitkään tarjouksen mukainen marginaali on voimassa.

Edellä mainituista tekijöistä johtuen onkin mahdoton vastata yksiselitteisesti, mikä sähköyhtiö myy edullisinta spot-sähköä, sillä ajankohdan ohella myös oma sähkönkulutus määrineen ja tapoineen vaikuttaa vastaukseen. Zmartan vertailupalvelussa sähkönkulutuksen yksilöllisyys huomioidaan aina.

Spot-sähkön keskihinta vaihtelee suuresti vuosittain ja on monien tekijöiden summa. Alla viime vuosien spot-keskihintoja:

  • Vuosi 2018: keskihinta 5,80 snt / kWh

  • Vuosi 2019: keskihinta 5,46 snt / kWh

  • Vuosi 2020: keskihinta 3,47 snt / kWh

Kannattaako spot-sähkösopimuksen valinta?

Historiallisessa pitkän aikavälin tarkastelussa spot-sähkösopimus on ollut kuluttajan kukkarolle edullisin vaihtoehto, mutta varsinkin lyhyellä aikavälillä se voi kerryttää sähkölaskuun viivan alle varsin ison summan. 

Jos tahdot mielenrauhaa varman ja vakaan hinnan, kannattaa kahden tai mahdollisesti jopa kolmen vuoden määräaikainen sopimus, jossa sama hinta on voimassa koko sopimuskauden. Välimallin vaihtoehtoina ovat vaikkapa harvemmin pörssihintojen mukaan päivittyvät sopimusmallit, esimerkiksi KSS Energian kuukausittain hinnaltaan muuttuva KSS Prime -sopimus tai Kymenlaakson sähkön vuosineljänneksittäin markkinoita seuraava KSOY Vartti.

Spot-sähkösopimus kannattaa, mikäli on valmis seuraamaan omaa sähkönkäyttöään ja optimoimaan sitä vuorokauden edullisimpien tuntien aikaan (eli pääsääntöisesti yöaikaan). Kaikkien kohdalla tämä ei tietenkään ole mahdollista, mutta vaikeaa se ei ole. 

Useimmilla sähkönmyyjillä on tarjota oma sovelluksensa pörssihinnan seuraamiseen, ja Suomen spot-hinnat löytää myös Nord Pool -pörssin kautta. Esimerkiksi Nord Poolin omilla sivuilla ilmoitettavat hinnat eivät kuitenkaan sisällä sähköveroja.

Spot-sopimuksen valinneen tulee olla myös valmis riskiin ja omata hieman taloudellista puskuria, sillä jotkin kuukaudet, erityisesti talviaikaan, saattavat olla hyvinkin kalliita. Kausivaihtelun kääntöpuolella on tietysti mahdollisuus myös poikkeuksellisen edullisiin kausihintoihin. Siinä missä vuoden 2021 syyskuussa kuukauden verollinen spot-keskihinta per kWh oli karvan päälle 11 snt, saman vuoden huhtikuussa nautittiin 4,5 sentin keskihinnasta.

Kannattaa tietenkin pitää mielessä, sekin että yksittäiset kalliit tunnit eivät koko vuoden tai edes kuukauden mittakaavassa merkitse paljoakaan. Jos jaksat olla hieman aktiivinen sähkönkuluttaja, spot-sähkö tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden säästää sähkölaskun loppusummasta ja voi osoittautua erittäin kannattavaksi valinnaksi.

Vertailu kannattaa myös spot-sähkössä

Tuntuuko sinusta, että spot-sopimus sopisi juuri sinulle? Hienoa – seuraavaksi edessä on vain sopivan sähkönmyyjän valinta. Hevosmiesten tietotoimistossa elää yhä sitkeä huhu, että myyntiyhtiön valinnalla ei ole juuri väliä, mikäli päättää solmia pörssisähkö- eli spot-sopimuksen. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa, mikä on jo edellä tullut selväksi. Myös spot-sopimuksissa on myyjäkohtaisia hintaeroja.

Zmartan sähkösopimusten vertailuun tarkoitetussa palvelussa sinun on helppo valita juuri haluamasi kaltainen sopimus. Kun teet vertailua, syötät aluksi postinumerosi. Tämän jälkeen syötetään vuosittainen kulutus ja valitaan sopimustyyppi. Mikäli tahdot vertailla spot-sähkösopimuksia, valitse pörssisähkö. Tämän jälkeen eteesi avautuu näkymä spot-hinnoitteluun perustuvia sopimusvaihtoehtoja. Hintaerittelyssä näet, miten lopullinen hinta muodostuu kussakin sopimuksessa.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lamppu
Sähkö Aikasähkö
Aikasähkö on sopiva sähkötuote sähkölämmittäjille.
Zmarta sähkö
Sähkö Määräaikainen sähkösopimus
Määräaikainen sopimus on pitänyt suomalaisten sähkönkuluttajien parissa pintansa hyvin, vaikka valtaosa sähkönmyyjistä t ...
Zmarta sähkö
Sähkö Vesisähkö
Vesisähkö löytyy monen sähköä myyvän yhtiön tuotevalikoimasta – täysin uusiutuvastivesivoiman avulla tuotettava sähkö on ...