Sähkö

Kuukausimaksuton sähkösopimus

2020-12-31
Zmarta sähkö

Sähkölaskua tutkaillessaan löytää rivin ”perusmaksu”. Tämä vaihtelee myyjästä myyjään,
mutta on usein muutaman euron suuruinen. Perusmaksu ei siis vaihtele sähkön
kulutuksen mukaan. Markkinoilta löytyy kuitenkin vaihtoehtona useampi erilainen
kuukausimaksuton sähkösopimus, jossa ei näitä maksuja peritä.

Sähkölaskusta on peritty perusmaksuja sähköyhtiöiden kiinteiden kulujen, esimerkiksi asiakaspalvelun ja laskutuksen kattamiseksi. Sähköyhtiöiden tehostaessa toimintaansa ja keventäessä kulurakennettaan perusmaksut voidaan kuitenkin monissa tapauksissa nähdä miltei perusteettomina.

Sähkösopimus ilman kuukausimaksua vaihtoehtona

Kuukausimaksuton sähkösopimus löytyy vaihtoehtona Zmartan vertailussa useammalta eri sähköyhtiöltä. Tämä perusmaksuton sopimusvaihtoehto on tyypillisesti ollut määräaikainen sopimustyyppi – se solmitaan siis tavallisesti 12 tai 24 kuukauden määräajaksi. Myös pörssisähköä ja perinteisiä toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia on joiltakin sähkönmyyjiltä mahdollista saada ilman perusmaksua.

Sähkösopimus ilman kuukausimaksua on perinteisesti ollut monen asiakkaan valinta kesämökille. Talvikuukausina mökin sähkönkulutus on lähellä nollaa, joten kuukausimaksujen maksaminen tuntuu näissä tapauksissa hömöläisen hommalta. Yhä useammalle näinä päivinä perusmaksuton sopimus on valinta myös ykkösasuntoon.

Mikäli kilpailutat sähkösopimuksesi Zmartalla, löydät todennäköisesti tarjousten joukosta myös koko joukon kuukausimaksuttomia vaihtoehtoja. Hintaerittely-kohdassa näet sähkön kWh-hinnan ja kiinteät kulut. Mikäli kyseessä on kuukausimaksuton sopimus, on hintaerittelyssä vain kohta ”Sähkön hinta”, ei kohtaa ”Kiinteät kulut”.

Määräaikainen sähkösopimus kannattaa valita, jos kaipaa mahdollisimman vakaata ja ennakoitavaa hintatasoa. Perusmaksuttomana vaihtoehtona määräaikainen sopimus on entistäkin houkuttelevampi vaihtoehto. Pörssisähkö on pitkässä juoksussa tilastollisesti tarkasteltuna edullisempi, mutta luonnollisesti altis pohjoismaisen Nord Pool -sähköpörssin hinnanvaihteluille. Etsitpä millaista hinnoitteluperustetta tahansa, löydät Zmartan vertailusta myös tarjoamamme kuukausimaksuttomat vaihtoehdot.

Sähkönkulutuksen ja kuukausimaksun suhde

Vertailussamme suodatetaan oletusarvoisesti sopimukset hinnan mukaiseen järjestykseen; edullisin löytyy listan ensimmäisenä ja ylimpänä. Järjestys saattaa muuttua hieman esimerkiksi sen mukaan, kuinka suurta sähkönkulutuksesi on.

Jos otamme vertailuun esimerkiksi yksinasuvan ihmisen kerrostaloyksiön ja viisihenkisen omakotitalon sähkölämmityksellä, on kaikkien todennäköisyyksien mukaan jälkimmäisessä huomattavasti suurempi sähkönkulutus – vuosikulutuksen taso voisi olla esimerkiksi luokkaa 1 500 kWh vs. 19 000 kWh.

Jos annamme sähkön hinnaksi 5 snt / kWh ja kuukausimaksuksi 5 euroa / kk, tämän esimerkin mukaan yksiöasuja maksaisi sähköstään vuodessa 75 euroa sekä perusmaksuja 60 euroa eli yhteensä 135 euroa. Omakotitaloesimerkin perhe maksaisi sähköstä 950 euroa sekä perusmaksuja samat 60 euroa eli yhteensä 1010 euroa.

Yllä oleva esimerkki havainnollistaa, että mitä pienempi asunto ja sähkönkulutus, sitä suurempi on kuukausimaksun suhteellinen osuus. Zmartan vertailu palvelee joka tapauksessa niin sinkkutalouksia kuin suurperheitä ja kaikkia siltä väliltä – olipa valinta sitten kuukausimaksuton sähkösopimus tai perusmaksun sisältävä tuote.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lamppu
Sähkö Aikasähkö
Aikasähkö on sopiva sähkötuote sähkölämmittäjille.
Zmarta sähkö
Sähkö Spot-sähkö
Spot-sähkö on sähkösopimustuote, jonka suosio Suomessa on tasaisessa kasvussa, mutta mistä on tarkemmin kyse? Spot-sähkö ...
Zmarta sähkö
Sähkö Määräaikainen sähkösopimus
Määräaikainen sopimus on pitänyt suomalaisten sähkönkuluttajien parissa pintansa hyvin, vaikka valtaosa sähkönmyyjistä t ...