Monelle sähkösopimuksen siirto aiheuttaa päänvaivaa, sillä siihen liittyvää prosessia
saatetaan pitää hankalana. Totuus on kuitenkin toinen, eikä kysymyksessä ole
puhelinliittymän vaihtamista kummempi juttu. Sähkönmyyntisopimuksen voi hankkia
vapaasti miltä tahansa myyjäyhtiöltä, eikä sähköään siis tarvitse ostaa
esimerkiksi juuri paikalliselta energiayhtiöltä.
Sähköliittymän siirto sen sijaan on syytä erottaa sähkösopimuksen siirrosta; sekään ei ole mutkikas projekti, mutta tässä tapauksessa palvelua tarjoavaa yritystä ei voi valita vapaasti.
Jos päädyt ottamaan uuteen osoitteeseen sähköliittymän uudelta sähköyhtiöltä, tarvitaan vain sopimuksen sähköinen hyväksyminen. Uusi yhtiö hoitaa vanhan liittymän irtisanomisen puolestasi. Paperipostia ei tarvitse lähetellä eikä tulostinmustetta kuluttaa. Sähkösopimuksen siirto toiselle yhtiölle on kuluttajan kannalta hyvin helppo prosessi.
Myyjän vaihtumisessa kestää tavallisesti pari viikkoa, enintään kuukauden. Muista tarkistaa nykyisen sopimuksesi tarkka irtisanomisaika. Tämä on tavallisesti 14 vuorokautta. Saat uudelta myyjältä kirjallisen vahvistuksen sopimuksesta ja sen voimaanastumisesta.
Mikäli pitäydyt nykyisessä myyjäyhtiössäsi, ilmoita hyvissä ajoin muutosta yhtiön asiakaspalveluun – viimeistään kahta viikkoa ennen muuttopäivää. Näin varmistat, että uudessa kodissakin pistorasiasta tulee virtaa.
Asunto-osakeyhtiömuotoisissa asunnoissa ei muuttajan tarvitse miettiä sähköliittymän asioita; liittymän omistaa taloyhtiö. Kiinteistökaupassa taas ei sähköliittymä automaattisesti siirry kiinteistön ostajalle. Tavallisesti kiinteistön kauppakirjaan kuitenkin sisällytetään maininta, että sähköliittymä siirtyy ostajalle. Tällöin liittymän siirrosta ilmoitetaan ja kauppakirjan kyseisestä kohdasta tarvittaessa toimitetaan kopio paikalliselle liittymistä vastaavalle verkkoyhtiölle. Varsinaisen sähkönmyyntiä koskevan sopimuksen kanssa pätevät samat lainalaisuudet niin kiinteistökaupassa kuin asunto-osaketta ostettaessa.