Talousvinkit

Ystävänpäivä 2021 – vinkkejä ja ideoita

2020-02-12
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Me Zmartalta haluamme toivottaa sinulle fantastista ystävänpäivää! Olemme eläneet jo pitkään poikkeuksellisissa olosuhteissa, minkä johdosta nyt jos koskaan on tärkeämpää muistaa toista. Olet meille tärkeä!

Olemme keränneet myös vinkkejä, joilla voit muistaa lähimmäistäsi ystävänpäivän kunniaksi. Tutustu tarkemmin vinkkeihimme ja katso, miten voit muistaa heitä!

Ystävänpäivän taustaa

Vuoden romanttisin päivä vai jälleen yksi palanen suklaanvalmistajien ja
kukkakauppiaiden salaliitossa? Olipa näkökulmasi ystävänpäivään mikä tahansa, 14. helmikuuta vietettävä juhlapäivä on taas täällä. Miksi päivää vietetään ja mitä ystävänpäivänä voisi keksiä lahjaksi rakkaalle – muun muassa näitä asioita mietimme tällä kertaa!

Ystävänpäivä historia

Suomalaisessa ystävänpäivän juhlistamisessa on nimensä mukaisesti ollut enemmänkin kyse ystävien muistamisesta, ei niinkään romanttisesta rakkaudesta. Jälkimmäinen on saanut silti myös meillä yhä enemmän painoarvoa tämän juhlapäivän yhteydessä viime vuosina, ja oman kumppanin muistamisesta yllätyksin ja lahjoin on tullut keskeinen osa ystävänpäivää.

Nopeasta juurtumisestaan huolimatta juhla on Suomessa kuitenkin varsin uusi juttu, sillä ystävänpäivää on juhlistettu meillä vasta 1980-luvulta alkaen. Virallisesti se lisättiin kalenteriin niinkin myöhään kuin vuonna 1996.

Mistään mainostoimistossa pihtisynnytetystä hölynpölyjuhlasta ei silti ole kyse, sillä päivän juuret juontavat jopa antiikin Roomaan ja 15. helmikuuta vietettyyn Lupercalia-juhlaan saakka. Hedelmällisyysrituaalimainen pakanajuhla sai luvan loppua 400-luvun lopulla paavin käskystä – tilalle tuli pyhän Valentinuksen päivä.

Maailmalla Valentinuksen päivää eli ystävänpäivää vietetään mitä erilaisimmin tavoin. Japanissa naisilla on tapana ostaa suklaata miehille, ja noin puolet japanilaisten suklaanvalmistajien myynnistä tapahtuukin tänä päivänä.

Monissa katolissa maissa juhlapäivällä on uskonnollinen ulottuvuutensa, ja esimerkiksi Irlannissa tosirakkautta etsivät tekevät pyhiinvaelluksen Dublinin Whitefriar Streetin karmeliittakirkkoon. Täällä he rukoilevat alttarin äärellä, jonka kerrotaan sisältävän pyhän Valentinuksen pyhäinjäännöksiä.

Ystävänpäivä lahja ystäville ja rakastetuille

Suomessa ystävänpäivänä ystäviä on tavallisesti muistettu ystävänpäiväkortein, joita esimerkiksi Punainen Risti alkoi myydä jo 80-luvulla. Vaikka näitä kortteja postitetaan ahkeraan, on hyvin yleisenä tapana antaa kortti suoraan ystävän käteen – tai jos oikein ujostuttaa, voi kortin jättää esimerkiksi työpöydälle. Pienet suklaat tai karamellit ovat mukava lisä kortin kylkeen. Juuri tätä isommin ei ystäviä ja kavereita ole tapana muistaa.

Ystävänpäivänlahja rakkaalle on alettu hankkia yhä enemmän. Suklaa ja kukat ovat etenkin miehiltä naisille suosittu lahjayhdistelmä, joskaan ei varmasti kaikkein mielikuvituksellisin.

Tänä vuonna ystävänpäivä sattuu sopivasti viikonlopun kynnykselle, joten moni yllättää rakkaimpansa viikonloppumatkalla. Erilaiset ystävänpäivä tarjoukset ovat jo hotelliketjujen ja varaussivustojen vakiokauraa, ja romanttisia viikonloppupaketteja on tarjolla esimerkiksi Scandic Hotels -ketjulla ja monilla itsenäisillä hotelleilla. Paketteihin kuuluu usein esimerkiksi kynttiläillallinen ja hemmottelevat spa-hoidot – tällaiset sisältävä yllätysviikonloppu on takuulla kenen tahansa mieleen!

Ystävänpäivä näkyy myös ravintoloiden listoilla. Moni ravintola tarjoaa erillisen ystävänpäivämenun, toiset taas houkuttelevat rakastavaisia pöytiensä ääreen alennuksilla. Pöytävaraus on kuitenkin syytä tehdä etukäteen, sillä romanttisen illan pilaa takuulla käännytys ovelta tai pöydän vapautumisen odottelu tuulikaapissa.

Ystävänpäivä lahja miehelle

Konsertti-, teatteri- ja elokuvaliput ovat takuuvarmoja ystävänpäivälahjoja, joihin on helppo yhyttää myös romanttinen ulottuvuus sitten, kun korona on mennyt ohi. Hieman tavallista intiimimpiä keikkakokemusta tarjoavat Helsingissä ja Tampereella G Livelab -klubit, joissa ilmapiirin viihtyisyys ja äänentoisto ovat etusijalla.

Finnkinon jättisalien sijaan kannattaa suunnata katseet pienempiin leffateattereihin – esimerkiksi uusvanha Cinema Orion Helsingissä on art deco -tyylinsä myötä todella romanttinen miljöö. Lisäksi Kalliossa sijaitseva Riviera on tunnelmallinen.

Yhteiset hetket tallentuvat nykyisin kännykkäkameralle, ja valitettavan usein jäävät unohduksiin digitaalisen valokuva-albumin syövereihin. Käytä tuokio parhaiden yhteisten muistojenne kaivamiseen luurin muistista ja teetä niistä ihan ihka oikeat valokuvat ystävänpäivälahjaksi!

Ifolor, Smartphoto, fotoyks.fi ja Tunnin kuva ovat muutamia kätevistä Suomessa toimivista palveluista. Heillä on usein myös tarjouksia ystävänpäivien aikaan!

Ystävänpäivä lahja tyttöystävälle

Toinen entisaikojen suosikkilahja mielitietylle olivat mixtapet eli kokoelmanauhat: omien tunteiden koostaminen musiikkikappaleiden muodossa C-kasetille tai CD-levylle. Kasettinauhan äänitys tai musiikkilevyn polttaminen tuskin on tänä päivänä kaikkein järkevin veto, mutta entäpä jos koostaisit mielitietyllesi romanttisesti Spotify- soittolistan?

Täytä se vaikkapa yhteisin, merkityksellisin biisein – listan ei tarvitse täyttyä michaelbublésta tai a cappella -lauluyhtyeistä. Parasta tässä on aineettomuus, eikä rahaakaan pala.

Ystävänpäivä tapahtumat

Helmikuun puoliväli ei ole Suomessa ehkä kaikkein tapahtumarikkainta aikaa nyt kotonan aikaan. Jos ystäväsi on kaukana tai kuuluu riskiryhmään, soita hänelle videopuhelu tai muista häntä esimerkiksi Ärräkoodilla.

Mahtavaa ystävänpäivää sinulle!

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
7 hva nordmenn lante penger til båt
Talousvinkit Miten rikastua?
Monet haaveilevat äkkirikastumisesta. Mutta onko se edes mahdollista, jos onni ei potkaise lotossa?
Lamppu
Talousvinkit Arjen parhaat säästövinkit
Mistä kaikesta arjessa voi säästää? Tutustu vinkkeihimme ja hyödynnä niitä kesäkassan kartuttamisessa.
Säästöpossu
Talousvinkit Eläkesäästäminen on hyvä aloittaa ajoissa
Eläkesäästämisestä kannattaa tehdä omannäköistä, jotta saisit parhaat voitot ja ymmärtäisit pitkäaikaisen sijoittamisen ...