Talousvinkit

Lainaa pienellä korolla - mistä sitä saa?

2022-08-18
Lainan korko

Jokainen meistä haluaa lainalleen mahdollisimman pienen koron ja kulut. Prosentin tai kahden heitto lainan nimelliskorossa voi tehdä jopa useita satoja euroja vuodessa! Mutta mistä tietää, mikä pankki tai rahoituslaitos myöntää lainan edullisimmilla ehdoilla?

Vertaile ja valitse paras lainatarjous!

Helpoin tapa saada markkinoiden paras laina, on kilpailuttaa lainanmyöntäjät keskenään. Zmartan maksuttoman lainavertailun avulla voit vertailla yli 25 pankin ja luottolaitoksen lainatarjouksia ja valita niistä huokeimman.

Pankit ja luottolaitokset määrittelevät lainan koron omaan riskiarvioonsa perustuen. Jos sinut luokitellaan alempaan riskiluokkaan, saat suuremmalla todennäköisyydellä lainaa pienemmällä korolla. Mitä korkeammaksi pankit arvioivat riskin, sitä korkeammaksi lainan hinta määritellään. Riskiluokitus on luotonmyöntäjien tapa suojata itseään tilanteelta, jossa asiakas ei kykene suoriutumaan lainan takaisinmaksusta.

Miten taloustilanteeni vaikuttaa lainan korkoon?

Jos henkilökohtainen taloutesi on hyvässä kunnossa eli velkataakka ei ole entuudestaan kohtuuttoman suuri ja lainanmaksun jälkeen käyttöösi jää riittävästi rahaa muihin menoihin, sinulle tarjottava korko on todennäköisesti kohtuullinen ja pankin tarjoama lainan marginaali on pienempi. Mikäli taas esimerkiksi sinulla on jo entuudestaan iso laina maksettavana tai muita riskitekijöitä, lainan hinta on korkeamman koron myötä suurempi.

Voit saada lainallesi matalamman koron, jos haet sitä yhdessä toisen hakijan, esimerkiksi avo- tai aviopuolison kanssa. Myös vakuudella on merkittävä vaikutus korkotasoon: vakuudettomat lainat ovat vakuudellisia lainoja kalliimpia. Vakuudesta ja rinnakkaishakijasta huolimatta korkotasossa ja muissa kuluissa on eroja – siksi lainojen kilpailuttaminen on fiksuin teko, jonka lainaa hakeva voi tehdä.

Entä jos en saa lainaa?

Kaikkien lainanhakijoiden ei ole mahdollista saada lainaa pienellä korolla, eikä kaikille myönnetä lainaa välttämättä lainkaan. Luotonmyöntäjät edellyttävät hakijalta kunnossa olevia luottotietoja, säännöllisiä palkka- tai eläketuloja sekä vähintään 20 vuoden ikää.

Vertailemalla korkoja säästät pitkän pennin

Olipa lainantarpeesi sitten pieni tai suuri, vakuudeton laina tai haluat yhdistää lainasi, eri lainantarjoajia vertailemalla lainan korkoja pääset taatusti nauttimaan edullisimmista korkokuluista. Koska lainahakemuksesi lähtee kaikille yhteistyökumppaniverkostossamme oleville yli 25:lle pankille ja rahoituslaitokselle, perustuvat mahdollisten lainatarjousten korkoprosentit samoille tiedoille.

Zmarta tarjoaa lainanvertailupalvelun, jonka kautta voit kilpailuttaa eri lainantarjoajia keskenään. Parhaassa tapauksessa voit saada pienimmän koron lainan tilillesi jo hakemuspäivänä.

Näin saat mahdollisimman matalakorkoisen lainan:

1. Zmartan lainahakuprosessi on selkeä ja yksinkertainen. Sinun on vain määritettävä haluamasi lainamäärä ja takaisinmaksuaika. Apunasi on kätevä lainalaskurimme.

2. Hakemuksen seuraavassa vaiheessa siirryt antamaan henkilötietosi sekä tiedot työstäsi ja tuloistasi. Voit hakea lainaa verkkopankkitunnuksilla tai tunnistautua mobiilivarmenteella, jolloin lainahakemuksen täyttämiseen kuluu tavallisesti vain muutama minuutti.

3. Kun olet täyttänyt lainahakemuksen, saat lainatarjouksia jo saman päivän aikana. Niitä on helppo tarkastella ja vertailla OmaTili-sivumme kautta.

Voit käydä saamasi lainatarjoukset rauhassa läpi – mikäli et löydä itsellesi sopivaa lainaa haluamallasi korolla, voit jättää asian sikseen ilman sanktioita tai maksuja. On tärkeää, että löydät tarpeeseesi ja taloudelliseen tilanteeseesi sopivan lainan.

Mistä lainan kustannukset muodostuvat?

Lainan korko ei suinkaan ole ainoa kulu, mutta yleisesti ottaen se muodostaa suurimman osan lainan hinnasta. Siksi pienimmän korkoprosentin etsiminen kannattaa. Lainan myöntäjä saa tuottoa lainalleen koron kautta, ja sitä voikin pitää lainatun rahan hintana.

Korkokulujen ohella lainan hinta muodostuu erilaista tilinhoitomaksuista, avausmaksusta ja nostopalkkiosta. Kaikki lainantarjoajat eivät välttämättä peri näitä kaikkia maksuja tai ne voidaan kattaa esimerkiksi erilaisin asiakasbonuksin. Kulutusluotoissa nämä kolme kulua ovat kuitenkin yleensä läsnä.

Myös laina-aika ja lainan suuruus vaikuttavat siitä perittävän koron suuruuteen. Käytännössä: mitä lyhyempi laina-aika ja mitä pienempi lainattava summa, sitä pienempi korko.

Vertailtaessa lainoja kannattaa muistaa, että pelkkään nimelliskorkoon tuijottaminen ei vielä kerro koko totuutta lainan hinnasta. Myös muut kulut tulee ottaa vertailussa huomioon. Zmartan palvelussa myös ne ilmoitetaan selkeästi ja helposti ymmärrettävässä muodossa.

Yhdistä pienlainat ja luotot – saat pienemmän koron

Jos sinulla on useita lainoja ja luottoja, on niiden korkoprosentti todennäköisesti melkoisen korkea. Lisäksi maksat jokaisesta lainasta erikseen tilinhoitomaksuja. Voit päästä kiinni pienempiin korkoihin ja kuluihin lainojen uudelleenjärjestelyllä - yhdistämällä useat pienet lainat yhdeksi suuremmaksi lainaksi.

Yhdistämisen avulla voit saada lainallesi merkittävästi nykyistä pienemmän koron. Mikäli sinulla on esimerkiksi pikavippejä, autolainaa ja vaikkapa luottokorttivelkaa eri luottolaitoksille, laske velkojesi ja niiden kulujen summat yhteen ja pyydä lainatarjousta kauttamme. Voit yllättyä positiivisesti siitä, miten paljon säästät kuukausitasolla yhdistämällä luottosi yhdeksi lainaksi.

Neljä kysymystä lainan koroista:

 • Kannattaako ottaa korkokatto?

  Tähän ei ole oikeaa tai väärää vastausta, sillä korkokatossa on oikeastaan kyse vakuutuksesta. Mikäli riskit realisoituvat ja korkotaso nousee korkeuksiin, on korkokaton ottaminen ollut kannattavaa. Mikäli taas riski ei realisoidu ja korkotaso nousee korkeintaan maltillisesti, voi korkokaton hinta aiheutua pelkäksi tappioksi. Mikäli stressaat herkästi ja haluat mielenrauhaa, korkokattoa kannattaa harkita.

 • Milloin korot ovat matalalla?

  Useimmiten matala korkotaso liitetään tilanteeseen, jossa talouskasvua pyritään ruokkimaan tekemällä rahan lainaamisesta halpaa. Korot ovat jo vuosien ajan olleet ennätyksellisen matalalla. Maailmantaloudessa on eletty matalien korkojen aikakautta vuoden 2008-09 finanssikriisin ajoista lähtien.

  12 kuukauden euribor on ollut negatiivinen helmikuusta 2016 alkaen. Vasta kevään 2020 koronakriisi on saanut 12 kk:n euriborin nousuun, mutta kyseinen viitekorko on edelleen tätä kirjoitettaessa negatiivinen.

 • Mikä on pienlainan korko?

  Pienlainan korkotason ja todellisen vuosikoron ratkaisee moni seikka.
  Mitä matalammat korot ja pienemmät kuukausimaksut lainalla on, sitä edullisempi pienlaina on. Sähköisen palvelumme avulla voit kätevästi hakea, kilpailuttaa ja vertailla lainoja netissä. Palvelumme on todella helppokäyttöinen ja sen käyttäminen on ilmaista.

 • Millaisella korolla voin saada vakuudettoman lainan?

  Korko vaihtelee hakijakohtaisesti ja luotonmyöntäjät tekevät päätökset lainahakemuksessa ilmoitettuja tietojen perusteella. Zmartan luotonmyöntäjät myöntävät lainoja 4,99-38 prosentin todellisella vuosikorolla (4,99-20 prosentin nimelliskorolla).

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lainahakemus
Talousvinkit Vakuudellinen laina – pankkilaina vakuutta vastaan
Vakuudellinen laina haetaan pankista tai rahoituslaitoksesta, ja sen saamiseksi on asetettava reaalivakuus. Vakuuksia on ...
kreditva rde
Talousvinkit Luottotietojen tarkistaminen – näin se tapahtuu
Luottotiedot voi tarkistaa helposti ja maksutta netistä.