Saako lomautusajalta palkkaa? Kenelle työttömyysjaksosta tulisi ilmoittaa? Lue, niin tiedät.
Lomautuksella tarkoitetaan työantajan päätöksellä tai hänen aloitteestaan tehtävään sopimukseen perustuvaa työnteon ja palkanmaksun väliaikaista keskeyttämistä.
Kun sinut lomautetaan, työskentelysi ja palkanmaksusi keskeytyvät. Työsuhteesi on kuitenkin voimassa lomautuksen ajan. Työttömyysturva voi turvata toimeentulosi lomautuksen aikana.
Lomautus voi olla kokoaikainen tai osa-aikainen. Kokoaikainen lomautus tarkoittaa sitä, että työntekosi on keskeytetty kokonaan. Osa-aikaisessa lomautuksessa päivittäistä tai viikoittaista työaikaasi lyhennetään.
Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-toimiston Oma asiointi -verkkopalvelussa viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänäsi. Voit tehdä ilmoittautumisen jo ennen kuin lomautus tai lyhennetty työaika alkaa.
Lomautuksen aikana työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneelle ja muut ehdot täyttävälle maksetaan työttömyysetuutta. TE-toimisto toimittaa lausuntonsa oikeudestasi työttömyysetuuteen työttömyyskassallesi.
Mikäli et ole minkään kassan jäsen, toimitetaan lausunto Kelalle, joka tällöin vastaa etuutesi maksamisesta. Työttömyyskassa ja Kela ratkaisevat loput etuuden saamisen edellytykset.
Jos lomautuksesi on kestänyt yli kolme kuukautta, TE-toimisto tai kuntakokeilu järjestää kanssasi työnhakukeskustelun. Työnhakuvelvollisuutesi alkaa sen jälkeen, kun sinulle on järjestetty työnhakukeskustelu ja lomautuksen alkamisesta on kulunut kolme kuukautta.
5. Keskustelua ei järjestetä, jos lomautuksesi on päättymässä kuukauden kuluessa siitä, kun työnhakukeskustelu tulisi järjestää.
Lomautusajalta ei makseta ei palkkaa. Lomautettu on tavallisesti oikeutettu työttömyyspäivärahaan eli joko ansiopäivärahaan tai peruspäivärahaan.
Ansiopäivärahaa haetaan työttömyyskassalta. Mikäli et ole kassan jäsen, hae peruspäivärahaa Kelalta. Kelan myöntämän päivärahan ja peruspäivärahan suuruus vuonna 2023 on 37,21 euroa päivältä.
Ansiopäivärahan suuruus lasketaan edellisen kuuden kuukauden palkkatulojen ja tiettyjen, mahdollisten muiden tulojen perusteella. Päivärahan suuruus muodostuu peruspäivärahan osasta sekä ansio-osasta, joka on 45 prosenttia päiväpalkan ja perusosan erotuksesta.
Tarkan summan saat helposti selville Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö TYJ:n verkkosivuilta löytyvän päivärahalaskurin avulla.
Työttömyysetuutta voidaan korottaa, mikäli huollettavanasi on alaikäisiä lapsia. Lasten lukumäärä vaikuttaa korotuksen suuruuteen. Myös työllistymistä edistäviin palveluihin osallistumisesta voidaan maksaa korotusosaa.
Työttömyyspäiväraha ei välttämättä ole ainoa etuus, johon olet oikeutettu lomautettuna ollessasi. Saatat olla oikeutettu esimerkiksi yleiseen asumistukeen, joka on 80 prosenttia hyväksyttävien asumismenojen ja perusomavastuun erotuksesta. Kelan verkkosivuilta löytyvän laskurin avulla voit tarkistaa, oletko lomautuksen aikana oikeutettu yleiseen asumistukeen.
Edelleen varsin yleinen harhaluulo on, että asumistukea voivat saada vain vuokralla asuvat. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä myös omistusasuntoon, asumisoikeusasuntoon ja osaomistusasuntoon on mahdollista hakea ja saada asumistukea.
Toimeentulotuki on viimesijainen tuki, jonka suuruuteen vaikuttavat kaikki muut käytettävissä olevat tulot ja varat. Sitä voidaan myös myöntää ennakkoon odotettavissa olevaa etuutta, kuten työttömyyspäivärahaa vastaan.
Mikäli akuutin ja yllättävän tilanteen vuoksi laskuista, lainanlyhennyksistä ja vuokrista ei kykene selviytymään, ensisijaisesti on suositeltavaa olla yhteydessä velkojiin. Maksujen lykkääminen, lainojen uudelleenjärjestely ja lyhennysvapaa ovat usein mahdollisia.
Lyhennysvapaa tarkoittaa, että maksat lainojen sijasta pelkkiä korkoja. On siis hyvä ottaa yhteyttä luotonmyöntäjiin ja keskustella heidän kanssaan maksusuunnitelmista.
Muista, että lomautettuna sinulla on oikeus ottaa töitä vastaan ja tehdä töitä toisen työnantajan palveluksessa. Tämä on mahdollista myös kilpailevan työnantajan palveluksessa, mutta luonnollisesti liikesalaisuuksia ei tässäkään tilanteessa saa paljastaa.
Rahan säästäminen eli tulot ja menot on hyvä miettiä lomautuksen aikana huolella, jotta budjetti pysyy tasapainossa. Mieti, olisiko osa ruokaostoksista mahdollista vaihtaa esimerkiksi edullisempiin sesongin kasviksiin. Pienillä muutoksilla ja arjen säästövinkeillä voi jo saada isoja kustannusleikkauksia aikaan jokapäiväisestä elämästä. Velaksi elämiseen ei kuitenkaan kannata turvautua etenkään, jos menot ovat suuremmat kuin tulot.