Paljonko lomautettuna saa rahaa?

Lomautusten hyökyaalto koettelee Suomea, ja yt-neuvotteluilmoituksia tulvii TE-toimistoihin. Moni vielä hetki sitten työpaikkaansa varmana pitänyt kansalainen on joutunut
ensimmäistä kertaa elämässään lomautusuhan kanssa vastakkain tai jo tullut
lomautetuksi, ja palkanmaksun keskeytyessä mielessä ovat päällimmäisenä arjen
taloudelliset huolet – paljonko lomautettuna saa rahaa? Olemme koonneet lyhyen tietopaketin, miten lomautuksen ajalta voi hakea työttömyyskorvausta.
Aivan ensimmäiseksi lomautetuksi tulleen on syytä ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon. Näin toimitaan siitä huolimatta, että lomautuksen aikana työsuhde pysyy voimassa. Ilmoittautuminen kannattaa hoitaa mahdollisimman nopeasti, viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä. Homma hoituu helpoiten TE-toimiston verkkopalvelussa, mutta tarvittaessa myös puhelimissa.
Toimistojen palvelukapasiteetti on tällä hetkellä hyvin rajallinen, ja ymmärrettävistä syistä ihmisiä rohkaistaan käyttämään sähköisiä palvelukanavia toimistoasioinnin sijaan.
Lomautuksen aikana työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneelle ja muut ehdot täyttävälle maksetaan työttömyysetuutta. TE-toimisto toimittaa lausuntonsa oikeudestasi työttömyysetuuteen työttömyyskassallesi. Mikäli et ole minkään kassan jäsen, toimitetaan lausunto Kelalle, joka tällöin vastaa etuutesi maksamisesta. Työttömyyskassa ja Kela ratkaisevat loput etuuden saamisen edellytykset.
Ansiopäiväraha tai peruspäiväraha
Lomautettuna olet tavallisesti oikeutettu työttömyyspäivärahaan eli joko ansiopäivärahaan tai peruspäivärahaan. Ansiopäivärahaa haetaan työttömyyskassalta. Mikäli et ole kassan jäsen, hae peruspäivärahaa Kelalta. Kela myöntää päivärahaa ja peruspäivärahan suuruus vuonna 2020 on 33,66 euroa per päivä.
Ansiopäivärahan suuruus lasketaan edellisen kuuden kuukauden palkkatulojen ja tiettyjen, mahdollisten muiden tulojen perusteella. Päivärahan suuruus muodostuu peruspäivärahan osasta (edellä mainittu 33,66 euroa per päivä) sekä ansio-osasta, joka on 45 prosenttia päiväpalkan ja perusosan erotuksesta.
Mikäli kuukausipalkkasi ylittää määritellyn taitekohdan (vuonna 2020 3 197,70 euroa), on ansio-osa sen ylittävältä osalta 20 %. Tarkan summan saat helposti selville Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö TYJ:n verkkosivuilta (tyj.fi) löytyvän päivärahalaskurin avulla.
Työttömyysetuutta voidaan korottaa, mikäli huollettavanasi on alaikäisiä lapsia. Lasten lukumäärä vaikuttaa korotuksen suuruuteen. Myös työllistymistä edistäviin palveluihin osallistumisesta voidaan maksaa korotusosaa.
Kelan muut etuudet
Työttömyyspäiväraha ei välttämättä ole ainoa etuus, johon olet oikeutettu lomautettuna ollessasi. Saatat olla oikeutettu esimerkiksi yleiseen asumistukeen, joka on 80 prosenttia hyväksyttävien asumismenojen ja perusomavastuun erotuksesta. Kelan verkkosivuilta löytyvän laskurin avulla voit tarkistaa, oletko lomautuksen aikana oikeutettu yleiseen asumistukeen.
Edelleen varsin yleinen harhaluulo on, että asumistukea voivat saada vain vuokralla asuvat. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä myös omistusasuntoon, asumisoikeusasuntoon ja osaomistusasuntoon on mahdollista hakea ja saada asumistukea.
Toimeentulotuki on ollut vuoden 2017 alusta Kelan vastuulla, jolle se siirtyi yksittäisten kuntien kontolta. Kyseessä on viimesijainen tuki, jonka suuruuteen vaikuttavat kaikki muut käytettävissä olevat tulot ja varat. Sitä voidaan myös myöntää ennakkoon odotettavissa olevaa etuutta, kuten työttömyyspäivärahaa vastaan.
Selviytyminen akuutissa tilanteessa
On syytä ymmärtää, että poikkeukselliset ajat koettelevat myös TE-toimistojen, työttömyyskassojen, Kelan ja muiden vastaavien tahojen kapasiteettia. Käsittelyajoissa on odotettavissa viiveitä ja etuuksien maksu voi venyä tavallista pidempään. Vaikka pahin lomautusaalto on jo takanapäin, voi viiveitä yhä näkyä.
Ensisijaisesti on suositeltavaa olla yhteydessä velkojiin, mikäli akuutin ja yllättävän tilanteen vuoksi laskuista, lainanlyhennyksistä ja vuokrista ei kykene selviytymään. Maksujen lykkääminen, lainojen uudelleenjärjestely ja lyhennysvapaa ovat usein mahdollisia. Lyhennysvapaa tarkoittaa, että maksat lainojen sijasta pelkkiä korkoja. On siis hyvä ottaa yhteyttä luotonmyöntäjiin ja keskustella heidän kanssaan maksusuunnitelmista. Väliaikainen lakimuutos joka asetti korkokaton lainalle antaa suojaa kuluttajille epävarmassa tilanteessa.
Muista, että lomautettuna sinulla on oikeus ottaa töitä vastaan ja tehdä töitä toisen työnantajan palveluksessa. Tämä on mahdollista myös kilpailevan työnantajan palveluksessa, mutta luonnollisesti liikesalaisuuksia ei tässäkään tilanteessa saa paljastaa.
Rahan säästäminen eli tulot ja menot on hyvä miettiä lomautuksen aikana huolella, jotta budjetti pysyy tasapainossa. Mieti, olisiko osa ruokaostoksista mahdollista vaihtaa esimerkiksi edullisempiin sesongin kasviksiin. Pienillä muutoksilla ja arjen säästövinkeillää voi jo saada isoja kustannusleikkauksia aikaan jokapäiväisestä elämästä. Velaksi elämiseen ei kuitenkaan kannata turvautua etenkään, jos menot ovat suuremmat kuin tulot. Me Zmartalla emme voi myöskään kilpailuttaa lainoja, jos hakija on lomautettu.
Enemmän tässä kategoriassa
Katso kaikki

