Talousvinkit

Arjen parhaat säästövinkit

2020-08-21
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Olemme koonneet parhaat arjen säästövinkit, joiden avulla voit pienentää kuluja. Kokeile osaa – tai kaikkia, jotta voit löytää rahanarvoisia säästökohteita! Ylijääneet rahat
voi käyttää esimerkiksi oman varallisuuden kasvattamiseen säästämällä tai
sijoittamalla tai vaihtoehtoisesti unelmien toteuttamiseen. Mikäli sinulla on
lainoja, voit myös maksaa pääomaa pois etukäteen säästyneillä rahoilla.

Tässä 10 säästövinkkiä arkeen, joista on toivottavasti apua:

1. Aseta tiukka budjetinseuranta

Aivan ensimmäisessä vaiheessa on tärkeää erotella kuukausittaiset tulot ja menot. Tee yksityiskohtainen lista tuloista ja menoistasi. Katso jokainen pankkitilin tapahtuma ja listaa se joko tulo- tai menosarakkeeseen. Tämä listaus voi avata silmiä ja auttaa ymmärtämään, mihin rahat menevät kuukausittain ja miten rahan säästäminen onnistuu pienistä tuloista.

2. Tee ruokaa töihin

Me kokemuksesta tiedämme, kuinka ihanaa on syödä lounasruoka joko ravintolassa tai tilata kotiin. Ruokaan saa kuitenkin helposti kulumaan rahaa. Testaa, miten paljon voit säästää ottamalla lounasruuat töihin. Voit esimerkiksi tehdä illallista hieman ylimääräistä ja säästää sen mukaan töihin. Suhteellisen yksinkertaisella muutoksella voi säästää jopa 1000 euroa vuodessa!

3. Sano hyvästit take away -kahville

Take away -kahvin osto työmatkan varrella on monelle tapa. Valitettavasti erikoiskahviin saa helposti kulutettua myös rahaa. Osta laadukas termosmuki ja keitä kahvit siihen. Jos maksat kahvista esimerkiksi 3 euroa per työpäivä, se tekee vuodessa jo monia satoja euroja.

4. Vaihda kulkuneuvoa

Voitko vaihtaa autolla tai bussilla kulkemisen polkupyörään? Mikäli se on mahdollista, polkupyöräily voi tulla kannattavaksi! Esimerkiksi kuukausikortti pääkaupunkiseudulla maksaa noin 60 euroa kuukaudessa. Jos voit pyöräillä jo muutaman kuukauden vuodesta, saat lähes parinsadan euron säästöjä.

5. Myy ylimääräiset tavarat

Koska olet viimeksi läpikäynyt varaston tai autotallin? Voit löytää arvokkaita tavaroita, joille ei ole enää käyttöä. Voit myydä ne esimerkiksi Torissa ja ansaita samalla rahaa.

6. Tutki kulutustottumuksiasi

On hyvä pysähtyä miettimään myös jokapäiväisiä kulutustottumuksia. Niin naisen kuin miehen arikipäiväisessä rahankäytössä, uutta ostosta tehdessä on hyvä harkita tarvitsetko sitä oikeasti. Tämä kysymys säästää niin aikaa kuin rahaakin!

7. Suosi sesonkiruokaa

Satokausiajattelu on tullut Suomeen jäädäkseen! Kannattaa siis katsoa esimerkiksi erilaisista satokausikalentereista, mitkä kasvikset ovat juuri nyt sesongissa. Ne ovat paitsi maukkaita, myös edullisia. Esimerkiksi kotimaiset juurekset ovat edukkaita syksyllä, kun taas salaattiainekset ovat loppukesästä todella halpoja. Näin voi säästää merkittävästi ruokakustannuksissa!

8. Vertaile

Esimerkiksi sähkösopimukset, puhelinliittymät ja nettiliittymät ovat pakollisia kulueriä. Niitä kannattaakin kilpailuttaa säännöllisesti, jotta löydät aina sinun tarpeisiisi parhaan tarjouksen. Tällä tavalla on mahdollista säästää selvää rahaa.

9. Harkitse mikrosäästämistä

On myös hyvä huomioida arjen säästövinkkejä miettiessä, että monet pankit tarjoavat mahdollisuutta mikrosäästämiseen. Tämä tarkoittaa, että voit avata tilin unelmiasi varten ja korttiin liitetyltä käyttötililtäsi veloitetaan rahaa tiettynä päivänä esimerkiksi jokaista korttiostosta kohden. Mikäli asetat rajaksi vaikkapa 2 euroa, saat viidestä korttiostoksesta jo 10 euroa säästöön ihan kuin huomaamatta. Todella kätevää!

10. Hyödynnä budjetointiohjelmia

Omien kulujen seuraaminen onnistuu helposti esimerkiksi helppokäyttöisillä sovelluksilla, joihin voit listata kuluja ja menoja. Tällä tavalla voit merkata muistiin jokaisen tekemäsi oston ja saada kulut reaaliajassa. Esimerksiksi tarkka sähkönkulutuksen seuranta reaaliajassa voi osoittaa yllättäviä asioita omasta taloudesta, sillä turhista menoista voi karsia.

Toivotamme sinulle onnea säästämiseen! Toivottavasti näistä vinkeistä on ollut sinulle hyötyä!

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö
Talousvinkit Korkosuojaus – mitä se tarkoittaa ja kannattaako se?
Korkosuojauksella tarkoitetaan erilaisiin lainoihin ostettavaa lisävakuutusta, joka suojaa lainan koron tilanteessa, jos ...
Lainan korko
Talousvinkit Lainaa pienellä korolla - mistä sitä saa?
Jokainen meistä haluaa lainalleen mahdollisimman pienen koron ja kulut. Prosentin tai kahden heitto lainan nimelliskoros ...
Ilmanvaihtokone, Pixabay
Talousvinkit Helteet moninkertaistivat ilmalämpöpumppujen kysynnän – toimituksia saa vielä kuluvalle kesälle
Ilmalämpöpumput menevät nyt kuin kuumille kiville. Kodin viilentäjän voi saada vielä kuluvalle kesälle.