Talousvinkit

Vinkkejä vuokra-asunnon hankkimiseen

2020-08-03
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Edessä muutto uudelle paikkakunnalle ja tarpeena vuokra-asunto nopeasti? Vai
perheenlisäystä tulossa ja huoneet loppuvat nykyisestä asunnosta kesken?
Jälkikasvu muuttanut pois pesästä ja pienempi huoneisto olisi järkevämpi
ratkaisu? Vuokra-asunnon hankkimiseen on lukuisia syitä, eikä sopivan kohteen
löytäminen ole aina helppoa.

Erityisen vilkasta aikaa vuokra-asuntojen markkinoilla ovat loppukesä ja alkusyksy, jolloin opiskelijat ovat liikkeellä sankoin joukoin. Opiskelija-asuntosäätiöiden solukämpät eivät enää vedä menneiden vuosien tapaan, ja yhä useampi opiskelupaikan saanut etsii sopivaa ratkaisua avoimilta vuokramarkkinoilta muiden asuntoa kaipaavien kanssa. Parin ison vuokra-asuntosivuston, joihin lukeutuvat mm. Vuokraovi ja Oikotie, tarkkailun ohella onkin syytä ottaa luovat keinot käyttöön.

Kova kilpailu asunnoista ei kuitenkaan ole vallitseva tilanne kasvukeskusten ja isojen opiskelupaikkakuntien ulkopuolella – pikkukaupungeissa ja maaseututaajamissa on miltei pulaa vuokralaisista ja asunto löytyy helpommin sekä tietenkin edullisemmin. Onkin hyvä miettiä, kuinka paljon paikkakunnan suhteen todella voisi löytyä jousto- ja liikkumavaraa. Asunnon ei tarvitse sijaita saman kunnan alueella kuin työ- tai opiskelupaikan. Edulliseen opiskelija asumiseen löytyy Zmartan sivustolta paljon hyviä vinkkejä.

Paikallislehtien ja nettipalstojen ilmoitukset

Varsinkin hieman nuoremmat asunnonetsijät unohtavat helposti printtimedian olemassaolon. Suuri osa vuokranantajista on jo hieman varttuneempaa polvea ja kuluttaa sanomalehtiä edelleen ahkerasti. Rivi-ilmoitusten hinnat eivät yleensä päätä huimaa, ja saatat tavoittaa toivomasi henkilöt aivan eri tavalla kuin digitaalisessa maailmassa. Huomioi maksullisten tilausten paikallislehtien ohella myös paikalliset ilmaisjakelulehdet.

Siinä, missä netin isojen vuokrasivustojen ilmoittajat ovat tavallisesti liikkeellä vuokratuoton maksimointi mielessään, saattaa paikallislehtien lukijakunnasta löytyä vähemmänkin markkinahintatietoisia vuokranantajia.

Vanha ja osin edelleen pätevä vinkki on laittaa vuokrata halutaan -ilmoitus paikallisen seurakunnan lehteen. Myös poliittiset, ammatilliset ja harrastuspainotteiset lehdet kannattaa pitää mielessä varsinkin, jos ne liippaavat läheltä omia mielenkiinnon kohteita. Kollegiaalisuus on edelleen voimissaan: lääkäri vuokraa mielellään asuntoa lääketieteen opiskelijalle, jne.

Hakuilmoituksissa kannattaa mainita, mikäli ei satu tupakoimaan tai omistamaan lemmikkejä, eikä luottokelpoisuuden tai mahdollisen vakituisen työsuhteen mainitsemisestakaan haittaa ole. Luottotietojen puute on usein vapailla markkinoilla todellinen riippakivi, mutta yksittäisiä ymmärtäviä vuokranantajia voi toki löytyä, ainakin jos vakuudet ovat kunnossa ja tietojen menetykselle on perusteltu syy. Tupakoivan koiranomistajankaan ei pidä missään nimessä lannistua ennakkoon: tärkeintä on olla rehellinen mahdolliselle vuokranantajalle. On hyvä muistaa että vuokranantajalla on oikeus tarkistaa luottotiedot.

Facebook voi olla vuokra-asuntoa metsästävälle samanaikaisesti sekä aarreaitta että kaatopaikka. Vuokraryhmien ilmoituksiin mahtuu monenmoista kohdetta ja ilmoittajaa, mutta joukosta voi löytyä todellisia helmiäkin. Nopeat kuitenkin syövät näiden kohdalla hitaat, joten valmistaudu aktiiviseen seurantaan. Soveltuvat ryhmät tottelevat sellaisia nimiä kuin ”Vuokra-asunnot Helsinki”, ”Vuokra-asunnot pääkaupunkiseutu”, ”Vuokra-asunnot Jyväskylä”, ja niin edelleen.

Ystävät, tuttavat ja kylänmiehet

Verkostoituminen on jo miltei tyhjäksi koluttu termi, mutta laajennettua tuttavapiiriä kannattaa ehdottomasti käyttää hyväksi asunnon etsinnässä. Kavereiden kavereihin kannattaa rohkeasti olla yhteydessä, mikäli nämä sattuvat asumaan sopivalla paikkakunnalla. Hyvin usein ”joku” tuntee ”jonkun”, joka saattaa olla etsimässä uutta vuokralaista eikä ole vielä toden teolla aktivoitunut vuokralaisen löytämisessä.

Jos uudelle paikkakunnalle on pakko päästä nopeasti, eikä asuntoa ota löytyäkseen, voi tutun tutuilta löytyä parhaassa tapauksessa esimerkiksi vapaa huone omasta asunnosta vuokralle kuukauden tai parin ajaksi. Tällaisesta tilapäisestä tukikohdasta käsin asunnon etsiminen varsinkin uudella paikkakunnalla on huomattavasti helpompaa kuin etänä verkon välityksellä.

Kaupat ja porraskäytävät

Kauppojen ilmoitustaulut tarjoavat usein huumoria, tahatonta huumoria ja suoranaista tragikomiikkaa. On kuitenkin fakta, että jotkut ovat halutaan vuokrata -ilmoituksilla onnistuneet myös paikallisen Salen tai Alepan aulan ilmoitustaulusta löytämään vuokra-asunnon kaikkien muiden tyyppisten ilmoitusten seasta. Tussi käteen ja toimeen.

Moni aktiivinen asunnonostaja on löytänyt unelmiensa asunnon jättämällä ostohalukkuutta ilmaisevia ilmoituksia porraskäytäviin tai suoraan postilaatikkoihin haluamaltaan alueelta. Mikään ei estä myöskään halukasta vuokralaista etsimästä asuntoa tällaisen ”suoramarkkinoinnin” tavoin.

Tapa on aikaa vievä, mutta jos tähtäimessä on jokin määrätty asuinalue, kannattaa tätäkin metodia harkita. Se voi olla hyvä vaihtoehto etenkin, mikäli haluat tiettyyn taloyhtiöön. Kohteliaisuussyistä voi kysyä esimerkiksi kyseisen taloyhtiön isännöitsijältä lupaa mainoksen kiinnittämiseen.

Kaupunkien ja säätiöiden vuokra-asunnot

Kaupunkien ja kuntien vuokra-asuntoja ei ole syytä karttaa, ja niiden huono maine on usein pelkkää legendaa. Sen takia niitä ei kannata jättää pois listauksesta, sillä vuokratasokin on yleensä suhteellisen edullinen. Esimerkiksi halutuimpiin Helsingin kaupungin vuokra-asuntoihin on vuosien jonot, joten akuuttiin tarpeeseen ei välttämättä haluttua kohdetta ole mahdollista saada.

Lisäksi Suomessa toimii koko joukko suuria ja vähän pienempiä säätiöitä ja yhdistyksiä, joilla on vuokra-asuntoja: Y-Säätiö, Asuntosäätiö, Nuorisosäätiö… Kuntien verkkosivuilta löytyy usein tietoa näistä tahoista, samoin Google-haut avaavat paikallisia mahdollisuuksia. Erityistukea tarvitseville ryhmille on niin ikään omia toimijoitaan. Opiskelija lainaa harkitsevien ei luonnollisesti kannata unohtaa myöskään maakuntapohjaiseen jakoon perustuvia osakuntia, joista osa harjoittaa myös asuntojen vuokraamista.

Onnea ja menestystä vuokra-asunnon hakuun!

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
interest rate
Talousvinkit Elinkustannusindeksi 2023
Kuluttajahinnat nousevat: vuoden 2023 huhtikuussa ne olivat 7,9 prosenttia korkeammat kuin vuotta aiemmin.
7 hva nordmenn lante penger til båt
Talousvinkit Miten rikastua?
Monet haaveilevat äkkirikastumisesta. Mutta onko se edes mahdollista, jos onni ei potkaise lotossa?
Lamppu
Talousvinkit Arjen parhaat säästövinkit
Mistä kaikesta arjessa voi säästää? Tutustu vinkkeihimme ja hyödynnä niitä kesäkassan kartuttamisessa.