Talousvinkit

Rahan säästäminen pienistä tuloista – kuinka se onnistuu?

2020-01-02
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Rahan säästäminen pienistä tuloista on monesti vähintäänkin haastavaa, sillä pienituloisen talous on usein äärimmilleen venytetty: sitä kuuluisaa ylimääräistä rahaa ei tahdo löytyä. Tämä lienee lähes meille jokaiselle tuttua jossain kohtaa elämää.

Monelle säästämiseen ryhtymisessä vallitsee kuitenkin ennen kaikkea henkinen este. Toisaalta saatetaan ajatella, että pieniä summia ei ole järkeä laittaa sivuun, toisaalta taas koko säästämisen ja puskurirahaston käsite tuntuu läpikotaisin vieraalta, ehkä mahdottomaltakin.

Pienistä tuloista säästäminen kuitenkin on täysin mahdollista ja lisäksi myös järkevää. Kokosimme yhteen joukon vinkkejä, joiden avulla toivottavasti hahmotat pientenkin summien säästämisen mielekkyyttä uudella tavalla ja löydät siihen ehkäpä uusia keinojakin.

Pakolliset menot pienemmiksi

Jokaisella meistä on kiinteitä pakollisia menoja, joista on käytännössä todella vaikea tai mahdoton päästä eroon: vakuutukset, sähkömaksut, puhelin- ja nettiliittymä… Kaikista näistä sinulla saattaa kuitenkin olla mahdollisuus höylätä useita euroja pois.

Säästäminen edellä mainittujen esimerkkien kaltaisista pakollisista kuukausittaisista menoista tapahtuu helposti kilpailuttamisen ja vertailun avulla.

Koti- ja mahdollisesta autovakuutuksesta kannattaa vuosittain pyytää tarjoukset useammilta eri vakuutusyhtiöiltä. Sähkösopimuksen kilpailutus hoituu hetkessä Zmartan palvelun avulla, puhelin- ja nettiliittymien tarjoajia taas on vain muutama, joten vertailu on tehty hetkessä.

Kyetäksesi säästämään rahaa aktiivisesti, käy läpi kiinteät kulusi ja tarkastele, onko niille olemassa huokeampia vaihtoehtoja. Vaikka puhelinliittymäsi olisi ollut markkinoiden edullisin kolme vuotta sitten, ei se välttämättä ole sitä tänä päivänä.

Pakollisista menoista elintarvikkeet kahmaisevat kotitalouksissa ja sinkkutalouksissa leijonanosan. Pienituloiselle edullisimman kaupan valitseminen mahdollisuuksien mukaan sekä alennustuotteiden etsiminen ovat itsestäänselvyyksiä, sen sijaan monissa talouksissa tuloluokkaan katsomatta ruokaostosten suunnitelmallisuudessa olisi skarppaamisen varaa. Esimerkiksi kotimaisia sesonkiruokia syömällä voi säästää pitkän pennin.

Perheen taloutta ja säästöjä silmällä pitäen on hyvä miettiä ennakkoon viikon ruokalista ja käydä tekemässä ostokset sitä varten kerralla kuntoon. Näin säästetään paitsi ruokakauppaan matkaamisen kuluissa, myös alati hyllyjen välissä vaanivien heräteostoshoukutusten välttämisessä. Ensin pakolliset menot minimiin, sen jälkeen säästämään aktiivisesti!

Tavoite selkeäksi

Säästäminen kannattaa aina, eikä säästämisen aloittamiseksi välttämättä tarvita mitään erityistä tavoitetta. Useimmilla sen aloittajilla kuitenkin on suuri apu, jos mielessä on selkeä tavoite, jonka vuoksi säästetään: polkupyörä, pelikonsoli, designvaate, keittiöremontti

Säästämisen tavoite kannattaa mitoittaa niin, että se on realistista saavuttaa kuukausituloistaan suhteellisen lyhyessä ajassa, kuten vuodessa – muutoin säästäminen unohtuu helposti muutamassa kuukaudessa. Tavoitteen kohteen tulisi myös olla tarpeeksi motivoiva, ehkäpä hieman ylellinenkin.

Kun ensimmäinen säästötavoite vihdoin saavutetaan, on säästämisen jatkaminen uutta kohdetta varten – tai ihan ilman erityistä kohdetta – huomattavasti helpompaa. Tällöin tavoite voi olla jo kaukainen ja abstraktikin, esimerkiksi lokoisammat eläkepäivät.

Säästötili auttaa säästämisessä

Käteisen rahan säästäminen sukanvarteen ei ole aivan tätä päivää. Säästämistä varten kannattaakin avata erillinen tili. Jos pyrit pitämään säästämäsi summan yhdellä käyttötilillä yhdessä päivittäisiin menoihin tarkoitettujen varojen kanssa, menevät rahat helposti sekaisin ja säästöt sulavat arkisiin menoihin.

Useimmilla pankeilla on mahdollisuus avata erillinen säästötili käyttötilin rinnalle, esimerkiksi ASP-tili josta aiheutuvat kulut ovat pankkikohtaisia. Suuria maksuja ei tästä kuitenkaan yleensä peritä. Samalla voi toki suorittaa laajemmankin hintavertailun sen suhteen, olisiko jonkin toisen pankin asiakkuus edullisempi kokonaiskustannuksiltaan.

Tästä voi säästää pitkän pennin. Kokemuksemme pohjalta voimme todeta, että säästötilille tarkoitetut varat kannattaa laittaa suoraveloitukselle aina tiettynä päivänä kuusta. Näin ne ikään kuin katoavat pois silmistä.

Rahaa voi ohjata säästötilille myös niin sanotun mikrosäästämisen avulla. Esimerkiksi OP ja S-Pankki omaavat tällä hetkellä omat mikrosäästämisohjelmansa, joissa kaikista korttimaksuista jyvitetään pieni osuus automaattisesti säästöön.

Todennäköisesti maailmalla suosittu käytäntö yleistyy pian myös Suomessa laajemmalti ja leviää muihinkin pankkeihin. Tätä me Zmartalla jo odotamme kovasti!

Rahastosijoittaminen ei ole vain rikkaille

Rahastosijoittaminen tarjoaa helpon ja ennen kaikkea järkevän tavan säästää pitkällä aikavälillä. Ennakkoluulot sijoittamista kohtaan ovat hälventyneet viime vuosina huomattavasti – sitä ei enää pidetä vain hyvin toimeentulevien etuoikeutena, koska sitä se faktojen perusteella tarkasteltuna ei ole.

Etenkin rahastosijoittaminen on mielekäs sijoittamisen tapa pienistä tuloista rahaa säästävälle, sillä se on mahdollista aloittaa jo pienillä rahasummilla ja esimerkiksi osakesijoittamiseen verrattuna se on riskeiltään vähäistä. Tähtäin kannattaa kuitenkin pitää mielessä pitkällä aikavälillä, vähintään viidessä vuodessa.

Pankit tarjoavat asiakkailleen monenlaisia sijoitustuotteita, joista todennäköisesti sinäkin olet omalta pankiltasi kuullut. Moni aloittaa Nordnet-pankin täysin kuluttomilla indeksirahastoilla, joihin pääsee käsiksi jo 15 euron kertasijoituksella. Yhdistämällä lainasi kuten vaikkapa autolainan ja pienlainan yhdeksi suuremmaksi lainaksi, voit alentaa korkoasi ja kilpailuttaa lainasi Zmartalla. Monet eivät tiedä että lainoja vertailemalla maskuttomasti voi tehdä huomattavia säästää selvää rahaa.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lainahakemus
Talousvinkit Vakuudellinen laina – pankkilaina vakuutta vastaan
Vakuudellinen laina haetaan pankista tai rahoituslaitoksesta, ja sen saamiseksi on asetettava reaalivakuus. Vakuuksia on ...
kreditva rde
Talousvinkit Luottotietojen tarkistaminen – näin se tapahtuu
Luottotiedot voi tarkistaa helposti ja maksutta netistä.