Talousvinkit

Korona muutti suomalaisten lainan hakua kesäkaudella 2020

2020-10-06
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Koronan vaikutus havaittavissa – säästöjen etsiminen yhdistelylainoista ja sähkösopimuksista kiinnosti suomalaisia

Koronapandemia on vaikuttanut suomalaisten kulutustottumuksiin. Pohjoismaiden suurimpiin vertailupalveluihin lukeutuvan Zmartan tiedoista käy selkeästi ilmi, että kesän aikana lainojen yhdistely kasvatti suosiotaan muihin lainatyyppeihin verrattuna.

Vertailupalvelu Zmarta.fin tilastoista käy ilmi, mihin tarkoituksiin suomalaiset ovat kilpailuttaneet lainaa kesän aikana. Tämän vuoden luvut on otettu toukokuun ja elokuun välisenä aikana ja niitä on verrattu vuoden 2019 vastaavan ajanjakson lukuihin.

Lainaa on otettu toukokuun ja elokuun välisenä tarkasteluaikana aiempaa vuotta vähemmän, mutta lainojen yhdistelyn suhteellinen osuus muihin lainatyyppeihin verrattuna on kasvanut huomattavasti aiemmasta vuodesta. Tämä osoittaa, että suomalaiset ovat olleet kiinnostuneempia lainakulujensa pienentämisestä kuin vuotta aikaisemmin. Myös sähkösopimuksia on kilpailutettu normaalia enemmän ja elokuu oli Zmartan sähkövertailupalvelun ennätyskuukausi.

Lainojen yhdistelyn osuus kasvanut huomattavasti

Lainojen yhdistämisen tarkoituksena on pienentää suomalaisten lainamenoja, jotta he eivät maksa kuluja jokaisesta lainasta eri paikkaan. Yhdistelylainojen päämääränä on auttaa kuluttajia säästämään rahaa sekä auttaa heitä saamaan lisää käyttörahaa.

Säästöjen etsiminen on epävarman taloudellisen tilanteen aikana herättänyt kiinnostusta, sillä jopa 70 prosenttia Zmartan kautta välitetyistä lainoista on ollut yhdistelylainoja. Vastaava luku vuonna 2019 oli 63 prosenttia, joten yhdistelylainojen osuus kaikista lainoista kasvoi noin 10 prosenttia.

"On todella hieno asia, että suomalaiset ovat kiinnostuneita yhdistämään esimerkiksi erilliset osamaksut, vanhat pikavipit ja muut kalliskorkoiset lainat. Meidän visionamme on, että yksikään suomalainen ei maksa liikaa lainastaan. Lainojen yhdistäminen mahdollistaa, että yhdelle yhdistelylainalle voi saada erillisiä lainoja edullisemman koron ja samalla suomalaiset saavat säästöjä karsimalla ylimääräiset tilinhoitokulut sekä muut kuukausittaiset palkkiot minimiin. Lainojen yhdistelyn tuomat säästöt voivat kartuttaa suomalaisten puskurirahastoja näinä vaikeina aikoina", iloitsee Zmarta Suomen toimitusjohtaja Tuomas Riski.

Suomalaiset lainasivat vähemmän rahaa kulutukseen

Zmartan aineistosta selviää, että kulutukseen tarkoitettuja lainoja oli vuonna 2020 noin 25 prosenttia vähemmän. Erilaiset matkailurajoitukset ovat vaikuttaneet negatiivisesti suomalaisten matkustelumääriin, minkä johdosta mm. ulkomaanmatkailuun ja lomailuun on nostettu suhteellisesti vähemmän matkalainoja ja lomaluottoja kuin kesällä 2019.

Autoilun osuus kasvoi

Zmartan datasta käy myös ilmi, että autojen ja muiden kulkuneuvojen hankintaan kilpailutettiin lainoja suhteellisesti enemmän kuin vuotta aiemmin. Tähän voi olla syynä esimerkiksi kotimaan matkailun kasvu sekä yksityisautoilun suosiminen korona-aikaan. Autolainoihin ja muiden kulkuneuvojen hankitaan tarkoitettujen lainojen osuus kuten moottoripyörälaina ja venelaina kasvoi 16,6 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna

loan summer 2020

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lainahakemus
Talousvinkit Vakuudellinen laina – pankkilaina vakuutta vastaan
Vakuudellinen laina haetaan pankista tai rahoituslaitoksesta, ja sen saamiseksi on asetettava reaalivakuus. Vakuuksia on ...
kreditva rde
Talousvinkit Luottotietojen tarkistaminen – näin se tapahtuu
Luottotiedot voi tarkistaa helposti ja maksutta netistä.