Talousvinkit

Joululahjaideat 2019

2019-11-29
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Marraskuu kääntyy joulukuuksi, adventtikynttilät syttyvät, joululaulut raikaavat yhä
kovemmalla intensiteetillä ja piparkakut alkavat ilmestyä työpaikkojen
kahvipöytiin. Pakko se on uskoa jälleen todeksi: joulu saapuu. Kun tämä totuus
on iskoistunut vihdoin mieleen, alkaa kuumeinen mietintä. Mitä hankin joululahjaksi
läheisilleni? Joululahjaideat tuntuvat joka vuosi olevan yhä vaikeampia keksiä.

Joululahjaideat 2019

Pikkujoulut ideointiprosessin tueksi kokosimme yhteen joululahjaideoita vuoden 2019 jouluun: kuumia uutuuksia, mutta myös kestoklassikoita ja hieman erikoisempiakin ideoita.

Lajittelimme lahjaideat sen mukaan, kenelle ne voisivat parhaiten sopia – mutta sinulla on vapaus valita niistä mielesi mukaan sopiva idea sopivalle lahjan saajalle! Mutta katsotaan ennen ideoihin perehtymistä, paljonko suomalaiset käyttävät rahaa joululahjoihin tänä vuonna.

Paljon suomalainen käyttää rahaa jouluna 2019?

Me Zmartalla teetimme nettisivuillamme kyselyn, johon kävijämme sai vastata. Kysyimme joulun budjetista – paljonko on tarkoituksena käyttää rahaa joululahjoihin ja joulunviettoon ja ruokiin. Saimme 100 kappaletta vastauksia.

Paljon suomalainen käyttää rahaa joululahjoihin?

Tulos oli hieman yllättävä – lieneekö taustalla ympäristöystävällisistä arvoista puhuminen, sillä suurin osa vastaajista kertoi käyttävänsä rahaa joululahjoihin 0-100 euroa. Näiden vastaajien osuus oli reipas 30 prosenttia. Hieman korkeammat budjetit nostivat kuitenkin kaikkien vastaajien arvon reippaaseen 1160 euroon.

Toiseksi yleisin budjetti oli 150-300 euron summa – näin paljon käyttää reipas 27 prosenttia. Runsas viidesosa vastaajista sen sijaan kertoi kuluttavansa lahjoihin 400-700 euroa. Tämä summa on vastannut keskimäärin suomalaisten tavallista vuosikulutusta.

Isompiakin budjetteja löytyy runsaalla neljäsosalla vastaajista. Kuudesosa käyttää jouluna 2019 rahaa 740-1500 euroa. Runsas 7 prosenttia käyttää yli 2 000 euroa läheistensä hemmotteluun – tällä summalla saakin vietettyä jo todellisen luksusjoulun.

Koko maassa joulun kulutus kantaa kirstuihin yhteensä lähemmäs miljardi euroa. Määrä on päätä huimaava, sillä se tarkoittaa noin 200 euroa jokaista yli 15-vuotiasta Suomessa asuvaa henkilöä kohden. Liikevaihdon kasvu on jopa 25% muihin kuukausiin verrattuna.

Tilastojen mukaan joululahjojen kuumin ostokuukausi on joulukuu. 41% lapsiperheistä (lapsettomat taloudet 36%) käy ostamassa lahjat joulukuun alkupäivinä, 29% muutamaa päivää ennen joulua (23% lapsettomat taloudet) ja joulunkin jälkeen ostaa vielä 2% lapsiperheistä ja 1% lapsettomista talouksista. Vain 4 prosenttia lapsiperheistä ei osta lahjoja ja jopa 17% lapsettomista talouksista ei osta lahjoja ollenkaan.

Joululahja vaimolle tai tyttöystävälle

Kaipaatko varmaa lahjavalintaa, jolla ei oikein voi mennä pieleen, ja joka varmasti miellyttää parempaa puoliskoa? Taattu valinta on lahjakortti hemmotteluun: manikyyriin, pedikyyriin, hierontaan, kasvohoitoon. Talven pimeydessä hyvinvointia kohentava hoito on aina paikallaan. Ainoa miinuspuoli tässä lahjassa on, ettei se ehkä ole kaikkein mielikuvituksellisin.

Kellot ja korut kuuluvat niin ikään niihin lahjaideoihin, joissa ei voi pahasti mennä pieleen. Jos et ole varma vaimosi tai tyttöystäväsi mausta, mieti, mikä on hänen omistamiensa kellojen ja korujen yhteinen nimittäjä. Asioidessasi kivijalkakaupassa, kysy rohkeasti apua myyjältä. He usein tuntevat erilaisten lahjan saajien mieltymykset paremmin kuin hyvin.

Eettisyyttä koruilta kaipaavien kannattaa tutustua esimerkiksi kotimaisten eettistä toimintaa korostavien vaihtoehtojen, kuten Kätkökorun tai Namu Jewelleryn valikoimiin. Kelloissa tavallisuudesta voi poiketa puuta materiaalina käyttävien Aarnin tai Holzkernin tuotteilla – molemmat tarjoavat lukuisia naisille sopivia malleja.

Ylellisyyttä kylmiin iltoihin ja öihin voisi tuoda silkkinen yö- ja oloasu. Suomeen korkealaatuisia silkkituoteitta tuovat muun muassa Stockmann ja Helsingissä sijaitseva silkin erikoisliike SiMei Silk.

Koska olet viimeksi teettänyt valokuvia? Nykyisin näyttävätkin fotot tuppaavat jäämään puhelimen syövereihin – ehkäpä voisit harkita vihdoin niiden teettämistä esimerkiksi valokuvakirjaksi tai kalenteriksi, jonka voisit antaa lahjaksi?

Tai mitä jos teettäisit hieman isommat kuvat muutamasta onnistuneesta otoksesta, joissa olet yhdessä mielitiettysi kanssa ja ostaisit niihin kauniit kehykset? Romanttinen ele, jota varmasti arvostetaan.

Muista, että ostaessasi lahjaa vaimollesi tai tyttöystävällesi, ajatus on tärkein. Kumppanisi arvostaa sinua, jos hän näkee sinun käyttäneen lahjan ideointiin aikaa.

Joululahja miehelle tai poikaystävälle

Tie miehen sydämeen käy vatsan kautta: lahjakortti ravintolaan on useimmiten hyvä valinta. Käytä kuitenkin hieman ajatusta sopivan ravintolan valitsemiseen: vertaile menuja ja mieti, millaisesta miljööstä miehesi pitää. Älä valitse ravintolaa omien mieltymystesi mukaan, kyse on lahjasta!

Jos miehesi tai poikaystäväsi on nikkaroivaa sorttia, tiedät varmasti, että hänellä on aina tarve uuteen työkaluun. Saattaa hyvinkin olla, että et kuitenkaan tiedä millaisen kompressorin tai nauhahiomakoneen hän on suunnitellut seuraavaksi hankkivansa. Siksi lahjakortti rautakauppaan tai varaosamyymälään on hyvä valinta: K-Rauta, Bauhaus, Motonet, Puuilo…

Ostitpa mitä tahansa miehellesi joululahjaksi, laita aina kylkeen alushousuja ja sukkia – hyvin todennäköistä on, että hän kuuluu siihen kaksilahkeisten enemmistöön, joka käyttää kyseiset vaatekappaleet kirjaimellisesti puhki. Tämä pehmeä paketti toimii samalla lahjana itsellesi.

Stereotypiat ovat aina toki yleistäviä, mutta usein niissä on savun taustalla myös tulta: miehet tapaavat arvostaa lahjakortteja naisia enemmän. Siinä missä naisille lahjan saamisessa ele ja ajatus lahjan taustalla on jopa itse lahjaa tärkempi, arvostaa mies lahjan käytännöllistä funktiota. Samaten mies ei välttämättä osaa arvostaa lahjaa, jolla hän ei tee mitään – saadessaan lahjakortin, hän pääsee vertailemaan lainoja ja ostamaan tarpeeseen.

Joululahja vanhemmille

Usein joululahjaideat ovat vaikeita löytää juuri vanhempien tapauksessa: uusia juttuja ei välttämättä enää kokeilla niin hanakasti ja kaikki tarpeellinen on jo hankittu. Onkin parasta lähestyä asiaa heidän harrastustensa kautta – kalastus, hiihto, viinit… mitä ikinä se vanhempiesi tapauksessa onkaan! Välinepäivitykset ovat aina tervetulleita.

Monelle omakoti- ja rivitaloasujalle puutarhanhoito tai talon remontointi on rakas tapa viettää aikaa, mutta vastaavasti välineet eivät aina ole kunnossa – uutta rikkalapiota ei vain raaskita ostaa, vaikka varaa saattaisikin olla. Suosi Fiskarsia, Wolf-Gartenia tai muita kestäviä laatumerkkejä, sillä halvoista välineistä ei yleensä ole kuin haittaa.

Jos vanhempasi ovat vielä työelämässä, ei heillä välttämättä ole kovin paljon yhteistä aikaa. Hotelliyö tai yöpyminen jossakin erikoisemmassa majapaikassa (Lapin iglumajat, majakkahotellit, maatilamajoitukset) lomaluotto voi tarjota heille sopivan tauon arkisista rutiineista. Toisaalta myös eläkeiässä olevat vanhemmat voivat kaivata pakoa tutuista ympyröistä.

Itse tehty joululahja tai aineeton lahja?

Mikäli pyrkii keksimään joululahjoja kaikille kavereille, saa prosessiin helposti kulumaan roppakaupalla rahaa. Lisäksi on vaikea löytää kaikille sopivia ja merkityksellisiä lahjoja.

Itse tehdyssä lahjassa pääset hyödyntämään omaa osaamistasi ja omia vahvuuksiasi. Käsityöharrastajien on varmasti helppo keksiä itse tehty lahja pienellä henkilökohtaisella otteella: lapset, pannunaluset, kaulahuivit, kynttilät, saippuat… Tee sitä, mitä osaat!

Jos taas olet hieman nakkisormisempi tapaus, mutta haluat tehdä jotakin omista lähtökohdistasi lahjaksi, ei hätää. Oletko sanataituri? Kokeile runoutta tai lyhyttä tarinaa, jossa lahjan saaja on hahmona. Nautitko eläinten seurasta ja ulkoilusta? Tarjoa koirien ulkoilutusapua. Tunnetko tietokoneet? Anna seniorille tietoteknistä tukea. Käytä osaamistasi: vain mielikuvitus on rajana.

Hyvä joululahjaidea sisaruksille, joilla on lapsia, on lastenhoitoapu – voit tarjota sekä aineettoman että ”itse tehdyn” lahjan lupautumalla hoitamaan kotia ja lapsia. Näin veljesi tai siskosi saa aikaa esimerkiksi puolisonsa kanssa viettämiseen: tätä ei lapsiperheissä ole yleensä liiaksi ruuhkavuosien keskellä.

Lahjoitus hyväntekeväisyyteen voi hyvin toimia myös lahjana. Unicef, Kirkon ulkomaanapu, Pelastakaa lapset ry, WWF ja Luonnonperintösäätiö ovat vain muutamia esimerkkejä tuottoa tavoittelemattomista järjestöistä, jotka myyvät erilaisia lahjakortteja ja aineettomia lahjoja.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lainahakemus
Talousvinkit Vakuudellinen laina – pankkilaina vakuutta vastaan
Vakuudellinen laina haetaan pankista tai rahoituslaitoksesta, ja sen saamiseksi on asetettava reaalivakuus. Vakuuksia on ...
kreditva rde
Talousvinkit Luottotietojen tarkistaminen – näin se tapahtuu
Luottotiedot voi tarkistaa helposti ja maksutta netistä.