Kesälomaraha – toteuta kesäsuunnitelmasi huoletta

Niin. Kesäloma ilman rahaa jää kovin latteaksi: siinä jäävät rockit ja jazzit kauniina suvipäivänä fiilistelemättä konserttilavan luona, tyytyminen on kotoa löytyviin musavehkeisiin. Ilman kesälomarahaa löhöilyn uudella aurinkotuolilla saa pian vaihtaa tuttuun kotisohvaan ja MacGyver-uusintoihin pimennysverhojen takana. Harmillistahan tämä on – syyskuussa olisi taas varaa nauttia uusista jutuista, mutta silloin koittaa taas arki ja elohopea tippuu mittarissa alas.

Onneksi kesälomaraha ja unelmien kesä on helppo saavuttaa jo nyt, Suomen suven ollessa kauneimmillaan. Zmartan lainavertailun avulla voit saada lomaunelmien toteuttamiseen kaipaamasi rahasumman omalle pankkitilillesi jo saman päivän aikana. Ei odottelua syksyyn, ei edes huomiselle.

Kaipaamaasi kesälomarahaa varten sinun tarvitsee vain täyttää yksi hakemus, me vertailemme lainat puolestasi ja saat luottopäätökset tuossa tuokiossa yli 25 pankilta ja luotontarjoajalta! Jos olet 20-vuotias, sinulla on säännölliset tulot ja luottotietosi ovat kunnossa, edellytyksesi lainan saamiseksi ovat hyvät. Etuna on, ettet myöskään tarvitse lainan takaajia eli saat lainaa ilman vakuuksia.

Kauas tai kotikulmille

Unelmien kesälomia on yhtä paljon kuin on kesäloman viettäjiäkin. Toisen veri vetää kaukomaille, ehkä uusiin ympäristöihin, ehkä jo menneiltä vuosilta tuttuun kohteeseen. Kaupunkikohde tai rantaloma, äkkilähtö tai kuukausien suunnittelu – kesäloma ulkomailla voidaan toteuttaa monien eri tavoin. Vaikeasti ennakoitava Suomen kesäsää antaa osaltaan lisäpontta häipyä kesäksi muille maille.

Toiset taas tahtovat viettää kesälomansa koto-Suomessa: joko aivan kotosalla, mökkiympäristössä tai kotimaata kesätapahtumien perässä kierrellen. Kesäkuusta elokuuhun Suomi avaa ovensa ja sydämensä. Tekemistä riittää eukonkannosta suofutikseen, kotiseutumuseoista Kiasmaan.

Olitpa sitten passi kourassa maita ja mantuja ravaavaa tai kesä-Suomen elämänmenoa arvostavaa tyyppiä, rahaa tuppaa kesällä palamaan hieman tavallista enemmän. Varsinaista lomarahaa eli lomaltapaluurahaa kyllä maksetaan monissa työsuhteissa, mutta harvapa meistä sitä on korvamerkinnyt erikseen juuri kesäloman kuluja varten – ja moni tietenkin vaihtaa ainakin osan lomarahoista vapaiksi.

Kesään kuuluu olennaisena osana itsensä hemmottelu: lomamoodiin asettauduttuaan ei oikein huvita laskea senttejä. Jos eteen sattuu kutsuva terassi, sille tekee mieli istahtaa, olipa tämä sitten kotikorttelissa tai Krakovassa. Syksy tulee pian ja terassi sulkee ovensa. Kesällä eteemme avautuu mahdollisuuksia rentoutua.

Mistä lisää rahaa kesäloman viettoon?

Lomaluotto on yksi tapa rahoittaa kesälomaa. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla ainoa tapa, sillä myös kesällä on mahdollista hankkia lisäeuroja ja toisaalta tehdä säästöjä.

Mikäli olet lähdössä pidemmälle matkalle, kannattaa harkita oman asunnon vuokraamista tai mahdollisesti asunnonvaihtoa. Etenkin pienemmillä paikkakunnilla järjestettävien kesätapahtumien kävijät törmäävät usein loppuunmyytyihin hotelleihin – kesäviikonlopun aikana voit tienata satoja euroja pistämällä asuntosi vuokralle!

Asunnonvaihto on hyödyllinen ja hauska tapa reissata. Esimerkiksi monet ulkosuomalaiset palaavat kesäksi kotimaahan ja ovat kiinnostuneita löytämään kotimajoituksen Suomesta. Samalla heiltä jää usein uuden kotimaansa asunto tyhjäksi! Hyvä paikka tällaisten kohteiden löytämiseen ovat erilaiset ulkosuomalaisten Facebook-ryhmät.

Marjojen poiminta voi olla muutakin kuin terveellinen harrastus – olet varmasti joskus kauhistellut mustikkalitran hintaa torilla. Jos hieman riittää urheilumieltä ja metsäluonto vetää puoleensa, tee poimintaretkiä ämpärin ja poimurin kanssa. Hyvän marjapaikan löytäessäsi saatat oikein yllättyä, miten nopeasti ämpäri täyttyvät metsän antimista. Voit myydä retken ”saaliin” tutuille tai vähän isommat erät torimyyjille. Jos oikein jaksamista riittää, voit tienata lomarahaa asettumalla itse torimyyjän rooliin!

Parasta tietenkin on, jos voit säästää kesää ja lomaa varten jo ennen niiden alkua. Tavoitteellinen ja säännöllinen säästäminen auttavat upean kesän saavuttamisessa: aloita säästäminen jo syksyllä. Jos kykenet pistämään syyskuusta toukokuuhun sata euroa kuukaudessa sukanvarteen kesälomaa varten, on sinulla kesäkuun alussa lomarientoihin kokonaiset 900 euroa ylimääräistä.

Kesälomaraha ja paluu arkeen

Usein kuulee sanottavan, että rahaa ei pitäisi lainata kevein perustein. Se on aivan totta – kesäloma on kuitenkin ansaittu ja monille se ainoa aika vuodesta, jolloin työstressi ja huolet on mahdollista unohtaa. Siksi kesäloman viettämisestä ei pitäisi tinkiä rahanpuutteen takia.

Kesälomarahaa voi aivan hyvällä omallatunnolla lainata, sillä työssäkäyvällä ihmisellä on syytä rentoutua ja varaa maksaa laina takaisin. Tietenkään yli varojensa ei pidä elää kesälläkään, mutta kesän voi ottaa hieman rauhallisemmin, mennä, tehdä, nähdä ja kokea. Syksyllä on taas aika palata ahertamaan ”sorvin ääreen”: menetettyä kesää ei voi alkaa enää elää päivien pimetessä ja sadepilvien kerääntyessä yllemme. Hyvin vietetyn ja täysillä eletyn kesän muistot sen sijaan voivat lämmittää vielä pitkälle talveen asti.