Yrittäjyys – tätä se tarkoittaa
Yrittäjäksi luetaan henkilö, joka harjoittaa taloudellista toimintaa omaan laskuun ja omalla vastuulla. Yrittäjänä voi työskennellä päätoimisesti tai sivutoimisesti palkkatyön tai opiskeluiden ohella.
Päätoiminen yrittäjyys on nimensä mukaisesti yrittäjän pääasiallinen työ ja toimeentulon lähde. Päätoiminen yrittäjä satsaa yrityksensä toimintaan sataprosenttisesti. Yritystoiminnan pitää olla kannattavaa, jotta saat siitä myös palkkaa.
Yrittäjän määritelmä
Työttömyysturvalaissa yrittäjäksi määritellään henkilö, joka työskentelee yrityksessä, josta hän itse tai yhdessä perheensä kanssa tai perhe omistaa laissa määritellyn osuuden. Pelkkä yrityksen tai sen osan omistaminen ei kuitenkaan vielä tee sinusta yrittäjää.
Lain mukaan yrittäjäksi katsotaan henkilö, joka on YEL- tai MYEL-vakuutusvelvollinen.
Yrittäjäksi katsotaan myös TyEL-vakuutuksen piiriin kuuluva yrityksen osaomistaja ja yrittäjän perheenjäsen, jos hän omistaa yksin vähintään 15 % tai jos hänen perheensä omistaa vähintään 30 % yhtiöstä, jossa hän työskentelee johtavassa asemassa (tj, hallituksen jäsen).
Omistaa yksin tai jos hänen perheensä omistaa vähintään 50 % yhtiöstä, jossa hän työskentelee ilman johtavaa asemaa (työntekijänä).
Sisäinen vs. ulkoinen yrittäjyys
Yrittäjyyttä määritellään monesti termein ulkoinen ja sisäinen yrittäjyys. Ulkoisella yrittäjyydellä tarkoitetaan sitä, mitä yrittäjyys useimmille ensimmäiseksi tuo mieleen eli toimintaa itsenäisenä yrittäjänä. Sisäisellä yrittäjyydellä puolestaan tarkoitetaan yrittäjämäistä toimintaa työsuhteessa.
Ulkoinen yrittäjyys
Ulkoinen yrittäjyys tarkoittaa yksilön halukkuutta ryhtyä itsenäiseksi yrittäjäksi. Tämä voi näyttäytyä esimerkiksi uuden yrityksen perustamisena tai siirtymisenä yrittäjäksi vaikkapa omistajanvaihdoksen tai yrityskaupan kautta. Ulkoiseen yrittäjyyteen liittyy vahvasti vastuun ja riskin ottaminen.
Sisäinen yrittäjyys
Sisäinen yrittäjyys on yrittäjämäistä toimintaa työntekijänä toisen palveluksessa. Sisäisessä yrittäjyydessä on kyse suhtautumistavasta työn tekemiseen. Sisäinen yrittäjä suhtautuu työhönsä yhtä sitoutuneesti, innostuneesti ja aloitteellisesti kuin, jos työpaikkana olisi hänen oma yrityksensä.
Yritteliään ihmisen ominaisuuksia ovat muun muassa oma-aloitteisuus, työhön ja projekteihin sitoutuminen, työn tehokkuudesta huolehtiminen, aito kiinnostus työtehtäviään ja yrityksen alaa kohtaan sekä halu kehittyä itse ja kehittää yrityksen toimintoja jatkuvasti.
Millaisia ominaisuuksia yrittäjältä vaaditaan?
Turvallisuushakuisille yrittäjyys kaikkine riskeineen ei välttämättä sovi.
Uusyrityskeskus kehottaakin pohtimaan, onko sinulla yrittäjämäinen luonne ja ominaisuuksia, jotka auttavat menestymään yrittäjänä.
Oletko päättäväinen?
Oletko ahkera, luova ja rohkea?
Uskallatko ottaa riskejä?
Oletko oma-aloitteinen?
Kestätkö epävarmuutta?
Digi- ja väestöviraston ylläpitämässä Suomi.fi -palvelussa yrittäjän tärkeimmiksi persoonallisuuden piirteiksi määritellään mm.
Itsenäisyys
Riskinottokyky
Kunnianhimo
Innovatiivisuus
Jos edellä mainitut ovat sinulle luontaisesti ominaisia, jatka lukemista. Seuraavaksi kerromme, miten yrittäjäksi ryhdytään.
Yrittäjäksi ryhtyminen
Yrittäjäksi ryhtyminen ei itsessään ole hankalaa, mutta yrittäjän tulee olla valmis sietämään epävarmuutta ja oppimaan paljon uutta lyhyessä ajassa. Jos vastaan tulee aivan uusi liikeidea, päätät tehdä harrastuksestasi ammatin tai törmäät satumaiselta kuulostavaan tilaisuuteen, kuten yritysostomahdollisuuteen, voi yrittäjyys olla enemmän kuin lähellä!
Ennen yhtiömuodon valintaa ja yrityksen perustamisasiakirjojen täyttämistä kirkastaa itsellesi, millaiselle markkinalle olet yritystäsi perustamassa.
Onko liikeideasi riittävän hyvä ja erottuva?
Mitkä ovat yrityksen kilpailuetuja?
Ketkä ovat potentiaalisia asiakkaita?
Miten asiakkaat tavoitetaan?
Vertaile samalla toimialalla olevia yrityksiä ja opi, mitä nykyiset markkinajohtajat tekevät. Mieti myös, millä tavoin voisit menestyä ja tehdä asioita paremmin.
Paras vinkki on tehdä liiketoimintasuunnitelma mahdollisimman perusteellisesti. Sen jälkeen yrityksen perustaminen ei ole vaikeaa, mutta muutama perusasia pitää vielä laittaa kuntoon. Näitä ovat sopimukset, erilaiset luvat, ilmoitukset viranomaisten rekistereihin ja vakuutukset, esimerkiksi YEL.
Yrityksen perustamisen vaiheista sekä tarvittavista asiakirjoista voit lukea lisää oman yrityksen perustaminen - artikkelistamme.
Riskit ja haasteet yrittäjyydessä
Yritystoiminnassa on aina riskejä. Ne voivat olla esimerkiksi liike-, sopimus-, vastuu-, tietoturva-, tuote-, ympäristö- ja rikosriskejä. Riskit voidaan jakaa myös strategisiin, taloudellisiin ja operatiivisiin riskeihin sekä vahinkoriskeihin.
Taloudelliset riskit ovat varmasti yksi pelätyimmistä yrittäjyyden riskeistä:
Mitä jos tuotantokone hajoaa, avaintekijä sairastuu tai tilat palavat poroksi?
Osaan riskeistä voi onneksi varautua vakuutuksilla, mutta se tärkein eli yrittäjän oma jaksaminen on usein vain yhden henkilön – yrittäjän itsensä – varassa.
Suuri osa suomalaisista yrityksistä on yhden hengen yrityksiä. Tämä tarkoittaa sitä, että yrittäjä on sidottu liiketoimintaansa, eikä tuuraajaa ole helppo löytää sairastumisen tai loman ajaksi. Omasta terveydestä, hyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehtiminen onkin yrittäjälle äärimmäisen tärkeää.
Yrittäjyys vs. palkkatyö - plussat ja miinukset
Kummassakin on omat hyvät ja huonot puolensa. Viekö yrittäjän vapaus voiton palkkatyöläisen varmasta kuukausipalkasta?
Yrittäjyyden plussat
Voi toteuttaa omia ideoita.
Voit valita työajat joustavammin.
Voit valita työntekijänsä ja asiakkaansa.
Työnkuva ja haasteet vaihtelevat päivittäin.
Mahdollisuus tienata selvästi enemmän kuin palkkatyössä.
Yrittäjyyden miinukset
Taloudellinen epävarmuus.
Riskit ja vastuu omilla harteilla.
Samanlainen sosiaaliturva kuin palkkatyöläisillä puuttuu.
Itse vastuussa myynnistä, markkinoinnista ja asiakkaista sekä verojen, YELin ja TYelin maksusta.
Taloudelliset paineet voivat olla etenkin alkuvaiheessa kovat.
Työtunteja voi kertyä runsaasti palkkatyöntekijää enemmän.
Palkkatyön plussat
Taloudellisesti turvatumpaa kuin yrittäjyys, tilipäivä kerran kuussa.
Selkeät työajat, työterveyshuolto ja mahdollisesti myös muita työsuhde-etuja.
Lakisääteiset lomat.
Työyhteisö ja sen tuki haastavissa työtilanteissa.
Palkkatyön miinukset
Vähemmän mahdollisuuksia vaikuttaa omaan työhön ja sen sisältöön.
Työkaverit ja asiakkaat tulevat annettuina.
Palkka on työsopimuksessa lyöty lukkoon.
Yrittäjän välttämättömät taidot ja ominaisuudet
Yrittäjänä sinun tulee olla jatkuvasti valmis muutokseen ja oppimaan uutta. Olet hyvin perillä oman toimialasi tilanteesta ja trendeistä ja jalostat liiketoimintaasi kysynnän muutosten mukaisesti.
Yrittäjänä tarvitset luonnollisesti myös yrittäjyystaitoja. Sinun tulee muun muassa ymmärtää yritystoiminnan ja taloushallinnon periaatteet sekä tietää, mihin olet yrittäjänä velvollinen. Osaat kehittää ideoitasi, suunnitella yrityksesi toimintaa ja johtaa alaisiasi.
Yrittäjänä sinun tulee jatkuvasti myös kehittää omaa ammattitaitoasi, ylläpitää yrityksesi kilpailukykyä ja löytää uusia ratkaisuja liiketoimintaasi. Jatko- ja täydennyskoulutukset tarjoavat uusia näkökulmia yritystoimintaasi.
Yritystoiminnan rahoittaminen
Mikäli olet perustamassa yritystä, alueellisen elinkeinoyhtiön yritysneuvojat voivat olla suureksi avuksi. Heidän takataskussaan on usein kattava paikallinen kumppani- ja alihankkijaverkosto, joka voi olla tulevalle yrityksellesi suureksi avuksi.
Ely-keskuksen ja elinkeinoyhtiöiden asiantuntijoiden kanssa voit perehtyä myös tarjolla oleviin yritystukiin ja miettiä muita yritysrahoitusmuotoja.
Jos tarvitset alkupääomaa tai lainaa, tutustu myös Zmartan tarjoamiin yritysrahoitusvaihtoehtoihin: yrityslaina, yritysluotto, kiinteistövakuudellinen yrityslaina sekä yritysluottokortti tarjoavat joustavia rahoitusratkaisuja pienten ja keskisuurien yritysten talouden ja kassavirran hallintaan.