Oman yrityksen perustaminen – opas yrittäjyydestä haaveileville
Joka vuosi tuhannet suomalaiset toteuttavat unelmiaan ja ryhtyvät yrittäjäksi. Tilastokeskuksen tuoreimman selvityksen mukaan vuonna 2022 toimintansa aloitti 41 200 yritystä. Toimialoittain tarkasteltuna vuonna 2022 eniten yrityksiä aloitti ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan toimialalla.
Maakunnittain tarkasteltuna Uusimaa, Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi olivat tässä järjestyksessä maakunnat, joissa oli eniten aloittaneita ja lopettaneita yrityksiä. Suomen 15 suurimmista kaupungeista aloittaneiden yritysten lukumäärä kasvoi edellisvuoteen verrattuna eniten Vantaalla (8 %) sekä Vaasassa (7 %) ja väheni eniten Lappeenrannassa (8 %) ja Turussa (7 %).
Kuka tahansa voi ryhtyä yrittäjäksi. Liitytkö sinä tänä vuonna uusien yrittäjien joukkoon?
Mitä yrityksen perustaminen vaatii? Ota perusasiat haltuun!
Ennen yhtiömuodon valintaa kannattaa ja yrityksen perustamisasiakirjojen täyttämistä on hyvä kirkastaa itselle, millaiselle markkinalle yritystä on oikein perustamassa.
Onko liikeidea riittävän hyvä ja erottuva?
Mitkä ovat yrityksen kilpailuetuja?
Ketkä ovat potentiaalisia asiakkaita?
Miten asiakkaat tavoitetaan?
Vertaile samalla toimialalla olevia yrityksiä ja opi, mitä nykyiset markkinajohtajat tekevät. Mieti myös, millä tavoin voisit menestyä ja tehdä asioita paremmin.
Liiketoimintasuunnitelma
Oman yrityksen perustaminen ja yritystoiminnan aloittaminen kannattaa suunnitella huolella. Liiketoimintasuunnitelma onkin uuden yrittäjän tärkein työkalu.
Kirjallinen liiketoimintasuunnitelma eli LTS auttaa sinua jäsentelemään liikeideaasi ja kertoo, miten liikeidean käytännössä toteutat. Suunnitelman laatiminen ja liiketoiminnan huolellinen arviointi ovat hyödyllisiä ennen kaikkea itsellesi, mutta tarvitset liiketoimintasuunnitelmaa myös rahoittajia ja liikekumppaneita sekä starttirahan hakemista varten.
Käytä liiketoimintasuunnitelman tekemiseen riittävästi aikaa. Yhdellä istumalla ei tarvitse tulla valmista, vaan voit tarkentaa suunnitelmaasi myöhemmin.
Mopoa ei tarvitse keksiä uudelleen: voit hyödyntää esimerkiksi Osuuspankin valmista liiketoimintasuunnitelmapohjaa.
Hyvin tehtyyn liiketoimintasuunnitelmaan on kirjattu mm:
Liikeidean kuvaaminen
Osaaminen
SWOT-analyysi
Tuotteet ja palvelut
Asiakkaat
Markkinat ja kilpailijat
Myynti ja markkinointi
Kannattavuuslaskelmat
Yrityksen perustaminen - vinkit askel askeleelta
Miten perustaa oma yritys mahdollisimman helposti?
Paras vinkki on tehdä liiketoimintasuunnitelma mahdollisimman perusteellisesti. Sen jälkeen yrityksen perustaminen ei ole vaikeaa, mutta muutama perusasia pitää vielä laittaa kuntoon. Näitä ovat sopimukset, erilaiset luvat, ilmoitukset viranomaisten rekistereihin ja vakuutukset, esimerkiksi YEL.
1. Yritysmuodon valinta
Yrittäjäksi ryhtyminen ja yhtiön perustaminen alkaa yritysmuodon eli yhtiömuodon valinnalla. Se on olennainen osa oman yrityksen perustamista ja siihen vaikuttaa moni asia. Keskeisiä kysymyksiä aloittavalle yrittäjälle ovat esimerkiksi, kuinka monta perustajaa yrityksellä on ja kuinka suureen liikevaihtoon yritys tähtää. Yritysmuodon valinnan jälkeen tehdään tarvittavat yrityksen perustamisasiakirjat.
2. Perustamisilmoituksen tekeminen
Täytä yrityksen perustamisilmoitus PRH:n ja Verohallinnon yhteisessä yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä (YTJ). Ilmoituksen jälkeen saat yrityksellesi y-tunnuksen. Tee myös yrityksen rekisteröinti kaupparekisteriin ja ennakkoperintärekisteriin, liikevaihdon ylittäessä 15 000 euroa arvonlisävelvollisten rekisteriin ja palkatessa työntekijöitä työnantajarekisteriin.
3. Yritystukien selvittäminen ja hakeminen
Aloittaville yrittäjille on tarjolla erilaisia tukia, jotka auttavat yrittäjää rahallisesti alkuun. Tukien myöntämisen ehtoihin kannattaa kuitenkin tutustua hyvissä ajoin jo ennen yrityksen perustamista. Esimerkiksi starttirahaa ei voi saada yritystoiminnan aloittamisen jälkeen. Tukiviidakon selvittämiseen voit hakea apua Ely-keskukselta sekä paikalliselta elinkeinoyhtiöltä.
4. Pankki- ja vakuutuspalvelut
Uuden yrityksen pankki- ja vakuutusasiat kannattaa hoitaa kuntoon mahdollisimman varhain. Moni avaa yritykselle tilin omaan kotipankkiin, mutta yritystä perustettaessa myös pankkien tarjoamia yrityspalveluja kannattaa vertailla huolella. Monet pankit tarjoavat sujuvasti myös kaikki tarvittavat pakolliset ja vapaaehtoiset uuden yrittäjän vakuutukset.
5. Kirjanpidon järjestäminen
Aloittavan yrittäjän pakollisiin tehtäviin kuuluu kirjanpito, ja kirjanpitäjän palkkaaminen voi näin ollen olla ajankohtaista jo yrityksen perustamisen alkuvaiheessa. Kirjanpito helpottaa yritystoiminnan aloittamisen seuraamista taloudelliselta kannalta ja luo myös pohjan yrityksen verotukselle.
Apua yrityksen perustamiseen: verkostot ja taloudellinen tuki
Suomessa yrittäjää ei jätetä yksin. Valtakunnallinen kattojärjestö, Yrittäjät, tarjoaa jäsenilleen runsaasti apua, tukea ja erilaisia neuvontapalveluja. Paikallisesti niitä tarjoavat myös aluejärjestöt, Ely-keskukset sekä kaupunkien ja kuntien omat elinkeinoyhtiöt.
Mikäli olet perustamassa yritystä, elinkeinoyhtiön yritysneuvojat voivat olla suureksi avuksi. Heidän takataskussaan on usein kattava kumppani- ja alihankkijaverkosto, joka voi olla tulevalle yrityksellesi suureksi avuksi.
Ely-keskuksen ja elinkeinoyhtiöiden asiantuntijoiden kanssa voit perehtyä myös tarjolla oleviin yritystukiin tai miettiä muita yritysrahoitusmuotoja. He koordinoivat ja järjestävät usein myös paikallisten yrittäjien verkostoitumistapaamisia, kiinnostavia koulutuksia sekä ammatillisesti hyödyllisiä tapahtumia.
Yhteenveto: Yrittäjyys on kaikkien ulottuvilla – tee se mistä haaveilet!
Yrittäjäksi on monta reittiä. Yksi haluaa napata työn ohjakset omiin käsiinsä ja perustaa oman toiminimen, toinen perustaa kaverinsa kanssa mainostoimiston ja kolmas haluaa jatkaa suvussa kulkevaa bisnestä. Yrityksen perustamisen lisäksi voit myös ostaa jo toiminnassa olevan yrityksen.
Yhteistä kaikille edellä mainituille on, että kuka tahansa voi ryhtyä yrittäjäksi, eikä yrityksen perustaminen vaadi enää suurta osakepääomaa. Jos kuitenkin tarvitset alkuun pääsemissä yritysrahoitusta, anna Zmartan auttaa: yrityslaina, yritysluotto, kiinteistövakuudellinen yrityslaina sekä yritysluottokortti tarjoavat joustavia rahoitusratkaisuja pienten ja keskisuurien yritysten talouden ja kassavirran hallintaan.