Vakuudettomat lainat

Mitä on velkajärjestely ja mitä tarkoittaa velkasaneeraus?

2019-10-10
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Velkajärjestely, tai velkasaneeraus, on viimeinen vaihtoehto henkilölle, joka ei ole pystynyt maksamaan velkaansa. Tällaisessa tilanteessa velallinen voi hakea velkajärjestelyä tuomioistuimelta. Kaikissa käsittelyn vaiheissa ja myös velkajärjestelyn maksuohjelman aikana velallisen on mahdollista kysyä neuvoja ja apua kunnallisesta velkaneuvonnasta.

Miten velkajärjestely etenee?

Jos olet jättänyt lainasi ja laskusi maksamatta, eikä kunnallisesta talous- tai velkaneuvonnasta ole apua ylivelkaantumiseesi, voit hakeutua velkasaneeraukseen. Velkajärjestelyssä selvitetään taloudellinen tilanteesi, joka olisi ensisijaisen tärkeää selvittää jo ennen kuin päädyt hakemaan ulkopuolista apua. 

Kartoita velkojesi määrä, taloutesi tulot ja varat sekä maksukykysi. Kun huomaat vaikeuksia lainan takaisinmaksussa, ota aina ensimmäiseksi yhteyttä velkojiin. Neuvottelemalla saatat saada sovituksi lainallesi esimerkiksi pidemmän maksuajan, jolloin kuukausikustannukset pienenevät. Myös lyhennysvapaat kuukaudet ovat mahdollisia – tällöin maksat vain lainan korkoja. Jos et pääse sopuun velkojien kanssa, näet velkasaneerauksen ainoana vaihtoehtona, tulee tuomioistuimelle toimittaa velkajärjestelyhakemus.

Maksuohjelman järjestäminen

Käräjäoikeus aloittaa velkajärjestelymenettelyn, mikäli sille ei ole esteitä. Velallisen tulee laatia maksukykyään vastaava maksuohjelmaehdotus, jonka tarkoituksena on vapautua veloista. Mikäli käräjäoikeus vahvistaa maksuohjelman, velallisen tulee noudattaa sitä. 

Maksuohjelman myötä velallisen on tarkoitus suorittaa maksuvelvollisuutensa ja vapautua näin veloistaan. Velallisen oma tilanne vaikuttaa maksuohjelman pituuteen, yleensä sen kesto on noin viisi vuotta. Velallisen on maksuohjelman aikana käytettävä velkojensa maksamiseen koko maksuvaransa. Maksuvaralla tarkoitetaan sitä osaa tuloista, mikä jää jäljelle, kun tuloista vähennetään kohtuulliset elämiseen liittyvät menot.

Vältä maksuhäiriömerkintä ja velkasaneeraus

Välttyäksesi maksuhäiriömerkinnältä ja viime kädessä velkajärjestelyltä, tulee sinun maksaa laskusi ajallaan. Pidä taloutesi ajan tasalla ja merkkaa eräpäivät kalenteriin. Jos olet estynyt ulkomaanmatkan tai sairauden vuoksi, pyydä luotettavaa henkilöä huolehtimaan maksuista puolestasi. Suoraveloitussopimus on hyvä vaihtoehto. 

Ongelmatilanteissa soitta tai lähetä sähköpostia velkojalle ja selitä oma tilanteesi. Rehellisyyttä ja avoimuutta arvostetaan aina, ja saatatkin saada muutaman joustoa laskuusi tai lainanlyhennykseesi. Älä epäröi ottaa yhteyttä laskun lähettäjään jos lasku tuntuu kerralla liian suurelta maksettavaksi. Yritä neuvotella summa maksettavaksi useammassa erässä, jolloin vältyt maksumuistutuksilta ja -vaatimuksilta. Pidä huoli että kaikki osapuolet ovat selvillä tilanteestasi.

Olethan myös varma siitä onko muistutus, vaatimus tai pahimmassa tapauksessa maksuhäiriömerkintä aiheellinen. Voit valittaa laskun lähettäjälle tai perintätoimistolle, mikäli koet, että lasku on perusteeton tai se on viety perintään aiheettomasti. Tarkasta aina, oletko maksanut laskun ajallaan. Myös laskun lähettäjät saattavat erehtyä.

Paranna talouttasi yhdistämällä lainasi

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lainaa luottotiedottomalle
Vakuudettomat lainat Lainaa ilman luottotietoja
Lue, miten maksuhäiriömerkintä ja luottotietojen menetys vaikuttavat lainansaantiisi.
Vakuudettomat lainat Mitä tarkoittaa lainan marginaali?
Mistä lainan marginaalissa on kyse ja miten siihen voi vaikuttaa? Tässä artikkelissa kerromme siitä kaiken tarpeellisen.
Vakuudettomat lainat Lainaa ilman säännöllisiä tuloja
Moni yritys myöntää 1000 tai 2000 euroa lainan työttömälle, freelancerille, osa-aikatyöntekijälle tai eläkeläiselle, jos ...