Nettikirppis, kaupalliset yhteistyöt vai mökin vuokraus? Lue, miten verkon välityksellä voi tienata rahaa.
Jokaisella on nykyisin mahdollisuus tehdä netin kautta pientä lisätuloa tai rakentaa somesta, verkkosivustosta tai verkkokaupasta pääasiallinen leipäpuu. Lue, miten se tapahtuu.
Vuokraa asuntoa tai kesämökkiä.
Myy vanhoja vaatteita ja tavaroita nettikirppiksellä.
Ansaitse myymällä omaa osaamistasi (valokuvaaminen, kirjoittaminen, vaatteiden korjaaminen, neulonta jne.).
Tee kaupallisia yhteistöitä (edellyttää riittävää määrää someseuraajia).
Opettele sijoittamaan.
Onko suvullasi vähällä käytöllä oleva kesämökki? Kerääkö perheen matkailuvaunu pihassa pölyä?
Nopea tapa ansaita helppoa rahaa on vuokrata omaisuutta. Mökkiä tai matkailuvaunua on helppoa vuokrata netin monilla asunto- tai autosivustoilla. Toisaalta - mikäli kesäsi kuluu pääasiassa mökillä, harkitse oman asuntosi vuokraamista matkailijoille. Viikon tai parin asuntovuokran hinnalla voit tehdä jo varsin mukavan lomareissun!
Etenkin lapsiperheiden nurkat täyttyvät nopeasti pieneksi käyneistä vaatteista ja harrastusvälineistä. Toisen roina voi olla toisen aarre, joten jos vaatteet, lelut ja harrastusvälineet ovat vailla käyttöä, myy ne eteenpäin.
Vanhan tavaran myyminen on näppärä tapa tienata rahaa. Se onnistuu nykyisin helposti netin lukuisilla osto- ja myyntisivustoilla ja nettikirppiksillä. Jos et jaksa nähdä hinnoittelun vaivaa, niin sitäkään ei tarvitse enää tehdä. Esimerkiksi käytettyjen vaatteiden Emmy.fi-palvelu tekee myyjän puolesta kaiken työn: lajittelun, valokuvauksen, hinnoittelun ja postituksen. Tuotteet toimitetaan palveluun tiputtamalla ne yrityksen omaan keräyslaatikkoon, joita löytyy ympäri Suomea.
Oletko hyvä valokuvaaja tai näppäräsorminen mopokorjaaja?
Jos olet hyvä käsistäsi, on netissä helppo myydä omaa osaamista. Villasukkien ja muiden käsitöiden myyntiin on lukuisia valmiita kauppapaikkoja. Jos neulominen on lähtenyt lapasesta tai jos suussa sulavia täytekakkuja syntyy kuin liukuhihnalta, oman verkkokaupan perustaminen voi olla harkinnan arvoinen asia.
Moni lisätuloja tarvitseva työllistää nykyisin itsensä varsinaisen palkkatyön ohella freelancerina. Omaa yritystä ei välttämättä tarvitse perustaa, sillä kevytyrittäjyys ja Ukko.fi:n kaltaiset laskutuspalvelut mahdollistavat laskuttamisen ilman toiminimeä.
Mieti siis, mitä sellaista osaat, josta joku olisi valmis maksamaan. Hinnoittele osaamisesi ja koeponnista palvelujasi vaikkapa lähipiirisi kanssa. Sivutuloista voi muodostua ajan kanssa kannattava bisnes, joka voi mahdollistaa jopa täysipäiväisen yrittäjyyden.
Pienituloisille toinen työ voi tuoda arkeen myös kaivattua pelivaraa.
Jos sinulla on paljon someseuraajia, voit tienata kaupallisilla yhteistyösopimuksilla ja mainostamalla. Mikäli tavoitteenasi on ansaita ammattimaisesti somella, katso, miten nykyiset someammattilaiset sen tekevät.
Pyri kasvattamaan seuraajajoukkoasi säännönmukaisesti ja mieti, millaista sisältöä he sinulta toivovat. Selvitä myös eri somekanavien säännöt ja ansaintalogiikka.
Jos olet aivan noviisi, helpoiten sijoittamisen alkuun pääsee säästämällä ja sijoittamalla rahastoon. Kuukausisäästämisen voi aloittaa jo 10 eurolla kuukaudessa. Jos kuukausisäästäminen ei ole mahdollista, voit aloittaa myös tekemällä kertasijoituksen rahastoon. Pankkien rahastoissa on mistä valita: osakerahastoja, indeksirahastoja ja vastuullisen sijoittamisen rahastoja. Rahastoissa rahat sijoitetaan korko- ja osakemarkkinoille. Valitsemalla itselle sopivat rahastot, voi vertailla niiden tuotto-odotuksia ja sijoitusaikoja.
Sijoittamisen alkuun voi päästä myös säästämällä tarvittavan summan kuukausittaisista menoista. Sen voi tehdä esimerkiksi yhdistämällä lainat ja järkevöittämällä lainanhoitokuluja.
Erilaiset freelancing-alustat, kuten UpWork ja Freelancer tekevät oman osaamisen kaupallistamisesta helppoa. Alustalle voi luoda profiilin, ja omaa osaamista voi alkaa myydä vaivattomasti ympäri maailmaa.
Omista valokuvista voi saada pientä taskurahaa myös netin kuvapalveluissa, kuten Pixabayssa. Jos olet hyvä kuvaaja ja kierrät harrastuksesi takia erilaisissa tapahtumissa, mieti, olisiko järjestäjä tai tapahtuman osallistujat kiinnostuneita ostamaan kuviasi.
Myös osaaville sisällöntuottajille on kysyntää. Jos taidat kielioppisäännöt ja olet sujuvasanainen tarinankertoja, mieti, olisiko esimerkiksi paikallislehti tai omaan harrastuspiiriisi kuuluva taho kiinnostunut julkaisemaan juttujasi, kisa- ja tapahtumaraportteja tai somepostauksia. Niiden kautta voit saada kokemusta, jonka avulla voit päästä tuottamaan sisältöjä muillekin.