Talousvinkit

Sijoittamisen aloittaminen – näin pääset alkuun

2023-04-27 Taru Schroderus
Miten aloittaa sijoittaminen

Moni haaveilee sijoittamisesta ja lukee tuhkimotarinoita sijoittamalla rikastuneista ihmisistä. Mutta miten tavallinen palkansaaja voi laittaa rahansa poikimaan? Lue, niin tiedät.

Mitä tarkoittaa sijoittaminen?

Sijoittaminen tarkoittaa yleisimmin rahoitusinstrumenttien ostoa, hallussapitoa ja myymistä. Perinteisesti sijoittamista on tehty osakkeisiin tai velkakirjoihin. Nykypäivänä sijoittajalla on kuitenkin huomattavasti enemmän vaihtoehtoja.

Miten aloittaa sijoittaminen?

Jos olet aivan noviisi, helpoiten sijoittamisen alkuun pääsee säästämällä ja sijoittamalla rahastoon. Kuukausisäästämisen alkuun pääsee jo 10 eurolla kuukaudessa. Jos kuukausisäästäminen ei ole mahdollista, aloittaa voit myös tekemällä kertasijoituksen rahastoon. Pankkien rahastoissa on mistä valita: osakerahastoja, indeksirahastoja ja vastuullisen sijoittamisen rahastoja. Rahastoissa rahat sijoitetaan korko- ja osakemarkkinoille. Valitsemalla itselle sopivat rahastot, voi vertailla niiden tuotto-odotuksia ja sijoitusaikoja.

Miten sijoittaa?

Sijoittajien on tärkeää ymmärtää, mihin he laittavat rahansa. Olipa kyse vakiintuneesta yrityksestä tai riskialttiista uudesta vaihtoehdosta, sijoittajien tulisi tehdä kotitehtävänsä etukäteen sen sijaan, että he luottavat kolmannen osapuolen neuvoihin.

Tee ensin nämä:

1.   Laadi henkilökohtainen taloussuunnitelma. Ennen sijoittamista käy läpi henkilökohtainen taloutesi. Suoriudutko laskuista ajallaan ja jääkö rahaa myös vararahastoon? Ryhdy sijoittajaksi vasta sitten, kun henkilökohtainen taloutesi on tasapainossa. 

2.   Perehdy verovaikutuksiin. Sijoittajien on tärkeää ymmärtää Suomen osakemarkkinoiden sijoitusten verovaikutukset. Ottamalla huomioon erilaiset mahdollisesti sovellettavat verot, sijoittajat voivat tehdä tietoisempia päätöksiä ja maksimoida tuottonsa.

3.   Määritä riskitasosi. Sijoittamiseen liittyy riskejä. Tämä tarkoittaa, että saatat saada vähemmän rahaa takaisin kuin mitä aloitit. Jos tämä ajatus ei miellytä, tutki tapoja, joilla voit pienentää riskejä. 

4.   Tee henkilökohtainen sijoitussuunnitelma.
Tärkeimmät sijoitussuunnitelman osa-alueet ovat:

  • Sijoitustavoitteet

  • Sijoitusaika

  • Oma riskinsietokyky

  • Allokaatio eli miten eri sijoitukset jakautuvat salkussasi.

5.   Mikäli omat taidot eivät riitä yllä mainitun suunnitelman tekemiseen, käänny asiantuntijan puoleen. Monet talousalan ammattilaiset antavat mielellään ohjeita, kertovat mielipiteensä markkinoista ja ohjeistavat sijoittamisen aloittamisessa. 

Mihin sijoittaa?

Vaihtoehtoja on nykyisin paljon. Listasimme aloittelijalle sopivia vaihtoehtoja:

Rahastot ovat hyvä vaihtoehto aloittelijalle ja helppoutta arvostavalle. Rahastoa hoitaa salkunhoitaja, joka sijoittaa varat hajautetusti kymmeniin eri sijoituskohteisiin. Toinen iso plussa on se, että sijoittaminen onnistuu pienilläkin summilla.

Osakesijoittaminen sopii korkea tuottoa hakevalle ja markkinoiden heilahteluja sietävälle sijoittajalle. Osakkeet ovat yksi suosituimpia sijoituskohteita, sillä niitä on suhteellisen helppo ostaa ja aloittaa voi pienellä summalla.

Velkakirja on sitoumus, jossa velallinen sitoutuu maksamaan velkojalle takaisin velan pääoman ja korot sovituin ehdoin. Pörssiyritysten, valtioiden, kuntien ja muiden yhteisöjen joukkovelkakirjoihin sijoittamiseen tarvitset välikäden, kuten pankin tai varainhoitajan. Pk-yritysten velkakirjoihin tarvitset joukkorahoitus- tai muun sijoituskanavan. Pienin sijoituserä vaihtelee yhdestä eurosta ylöspäin.

ETF-rahasto on rahasto, jonka osuuksilla voit käydä kauppaa pörssissä samalla tapaa kuin osakkeilla. ETF-sijoittaminen on helppo aloittaa, sillä riskit hajautuvat automaattisesti ja sijoittamisen kulut ovat pienet.

Copytrading ja mallisalkut. Useissa sijoitusalustoissa voi suoraan sijoittaa haluamansa summan jonkun toisen sijoittajan strategian mukaisesti. Copyportfolio hoitaa automaattisesti kaikki samat ostot ja myynnit kuin seurannan kohteena oleva sijoittaja.

Vastuullinen ja vihreä sijoittaminen. Vastuulliset ja vihreät sijoituskohteet liittyvät ympäristön, kestävän kehityksen tai esimerkiksi sosiaalisten arvojen esiinnostoon. Vastuullisia sijoituskohteita ovat esimerkiksi uusiutuva energia. Tuulivoimaan, aurinkovoimaan ja muuhun uusiutuvaan energiaan voi sijoittaa eri tavoilla.

Asuntosijoittaminen on konkreettinen tapa sijoittaa rahaa. Asuntosijoittamisessa pääsääntöisesti tuottoa tehdään joko vuokraamalla asuntoa vuokralaiselle tai myymällä asunto voitolla eteenpäin. Omaan asuntoon on myös saatettu säästää vuosia, esimerkiksi ASP-tilille.

Voiko sijoittamalla vaurastua?

Osakkeiden omistamisen suurin ilo on se, että sinulla on mahdollisuus ansaita rahaa. Osakkeenomistaja voi saada vuotuista kassavirtaa osakesijoituksesta osinkona, osakkeiden takaisinostona tai pääoman palautuksena. Toinen tuoton lähde on osakesijoituksen arvonnousu. Osakkeiden arvon nousu ja osingot tuntuvat mukavasti myös piensijoittajan lompakossa.
Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
7 hva nordmenn lante penger til båt
Talousvinkit Miten rikastua?
Monet haaveilevat äkkirikastumisesta. Mutta onko se edes mahdollista, jos onni ei potkaise lotossa?
Lamppu
Talousvinkit Arjen parhaat säästövinkit
Mistä kaikesta arjessa voi säästää? Tutustu vinkkeihimme ja hyödynnä niitä kesäkassan kartuttamisessa.
Säästöpossu
Talousvinkit Eläkesäästäminen on hyvä aloittaa ajoissa
Eläkesäästämisestä kannattaa tehdä omannäköistä, jotta saisit parhaat voitot ja ymmärtäisit pitkäaikaisen sijoittamisen ...