Raha-asiat voivat aiheuttaa suurta ahdistusta. Jos laskupino vie yöunet, niin muista, ettet ole yksin. Noin puolella miljoonalla suomalaisella on vuosittain asioita ulosotossa ja huomattavasti useammalla on vaikeuksia selviytyä päivittäisistä menoista ja laskuista.
Tilastokeskuksen tuoreimman, vuoden 2022 lopussa julkaistun tilaston mukaan Suomessa oli vuonna 2021 yhteensä 718 700 pienituloista eli noin 40 000 henkilöä enemmän kuin vuonna 2020. Kokonaan perusturvan varassa oli 241 200 henkilöä.
Pienituloisiksi luokitellaan henkilöt, joiden tulot tilastovuonna jäävät pienemmiksi kuin 60 % kansallisesta mediaanitulosta. Tuloilla tarkoitetaan verojen jälkeisiä rahatuloja, jotka koostuvat työtuloista ja tulonsiirroista.
Suomessa vuonna 2021 mediaanitulo oli noin 2250 euroa kuussa. Yksinasuvalla köyhyysraja on siten 1350 euroa käytettävissä olevia varoja kuussa.
Suomalaisten veronalaisten tulojen mediaani oli 26 236 euroa vuonna 2021. Jos tulosi ovat olleet vähintään 60 696 euroa, kuulut Suomessa suurituloisimpaan kymmenykseen. Hyvätuloisuuden raja kulkee hieman yli 4000 euron kuukausiansioissa.
1. Tee budjetti
Aivan ensimmäisessä vaiheessa on tärkeää erotella kuukausittaiset tulot ja menot. Tee yksityiskohtainen lista tuloista ja menoistasi. Katso jokainen pankkitilin tapahtuma ja listaa se joko tulo- tai menosarakkeeseen. Tämä listaus voi avata silmiä ja auttaa ymmärtämään, mihin rahat menevät kuukausittain ja mistä voisit säästää.
2. Sovi laskujen maksusta velkojien kanssa
Jos rahat eivät millään riitä kaikkiin erääntyviin laskuihin, soita velkojille ja sovi esimerkiksi eräpäivän siirrosta tai maksun jakamisesta osiin.
3. Mieti, mistä kuluista voit luopua
Netflix, kuntosalijäsenyys, lehtitilaukset, auto… Listaa ylös kaikki sellaiset palvelut, joita ilman voisit pärjätä ja laske yhteen niistä aiheutuva säästö. Pohdi sen jälkeen, voisitko luopua kuluista ainakin toistaiseksi, kunnes rahatilanteesi paranee.
4. Ota yhteyttä velkaneuvontaan
Jos talous on niin solmussa, että et selviä siitä omin avuin, hae rohkeasti apua. Ota yhteys yksityiseen tai kunnalliseen talous- ja velkaneuvontaan, joka kuuluu useimpien kuntien ja kaupunkien sosiaalisen ja taloudellisen tuen palveluihin. Talousneuvonnan tarkoituksena on vahvistaa omaa taloudenhallintaa ja parantaa itsenäistä taloudellista selviytymistä sekä ehkäistä lisävelkaantumista. Palvelua saa myös muun muassa Takuusäätiöstä ja pankeista.
5. Hae toimeentulotukea
Jokaisella Suomessa oleskelevalla henkilöllä on oikeus saada toimeentulotukea, jos on tuen tarpeessa eikä pysty hankkimaan toimentuloaan omalla työllään, varoillaan, etuuksilla tai muulla tavalla. Ota yhteys kuntasi sosiaalipalveluihin ja selvitä, oletko oikeutettu toimeentulotukeen.
Pienituloisen eläkeläisen kannattaa hyödyntää kotitalousvähennys, jonka enimmäismäärä henkilöä kohti on 3 500 euroa vuonna 2023.
Kun eläkeläinen ostaa palveluja kotiin tai vapaa-ajanasunnolle, hän voi vähentää osan kuluista verotuksessasi kotitalousvähennyksenä. Vähennystä saa muun muassa tavanomaisesta kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä, kunnossapito- ja perusparannustyöstä sekä tietotekniikan asennus- ja neuvontapalveluista.
Muiden kotitalousvähennykseen oikeuttavien töiden kuin kotitalous-, hoiva- tai hoitotöiden tai öljylämmityksestä luopumiseen liittyvien töiden osalta kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2 250 euroa.
Moni suomalainen pienituloinen on tilanteessa, jossa työssäkäyvän rahat ei riitä koko kuukaudeksi. Niukkaan toimeentuloon voi etsiä ratkaisua esimerkiksi asumismenojen pienentämisestä, lainojen yhdistämisestä tai toisesta työstä.
Moni työllistää nykyisin itsensä varsinaisen palkkatyön ohella freelancerina. Omaa yritystä ei välttämättä tarvitse perustaa, sillä kevytyrittäjyys ja Ukko.fi:n kaltaiset laskutuspalvelut mahdollistavat laskuttamisen ilman toiminimeä. Mieti siis, mitä sellaista osaat, josta joku olisi valmis maksamaan. Huomaa, että myös netissä voi tienata monin tavoin.
Vaihtoehtona on myös uudelleenkouluttaminen paremmin palkatulle ja hyvin työllistävälle alalle.
Paras ja varmin tapa rikastua on säästää niin paljon kuin mahdollista ja sijoittaa rahat viisaasti. Säästäminen on kaikille mahdollista, mutta ikä ja elämäntilanne vaikuttavat siihen, mistä kaikesta voit säästää. Se ei ole pikamatka rikkauksiin, mutta vaurastuttaa pitkässä juoksussa.
Lue lisää säästämisestä ja pienituloisen tavoista rikastua.