Arjen parhaat säästövinkit

Mistä kaikesta arjessa voi säästää? Tutustu vinkkeihimme ja hyödynnä niitä kesäkassan kartuttamisessa.
1. Aseta tiukka budjetinseuranta
Aivan ensimmäisessä vaiheessa on tärkeää erotella kuukausittaiset tulot ja menot. Tee yksityiskohtainen lista tuloista ja menoistasi. Katso jokainen pankkitilin tapahtuma ja listaa se joko tulo- tai menosarakkeeseen. Tämä listaus voi avata silmiä ja auttaa ymmärtämään, mihin rahat menevät kuukausittain ja mistä voi löytää uusia säästökohteita.
2. Tee ruokaa töihin
Tiedämme kokemuksesta, kuinka ihanaa on syödä lounasruoka joko ravintolassa tai tilata se kotiin. Ruokaan saa kuitenkin helposti kulumaan paljon rahaa. Testaa, miten paljon voit säästää ottamalla lounasruuat töihin. Voit esimerkiksi tehdä illallista hieman ylimääräistä ja säästää sen mukaan töihin. Suhteellisen yksinkertaisella muutoksella voi säästää jopa 1000 euroa vuodessa!
3. Sano hyvästit take away -kahville
Take away -kahvin osto kaupungilla liikkuessa tai työmatkalla on monelle tapa. Valitettavasti erikoiskahviin saa helposti kulutettua myös rahaa. Osta laadukas termosmuki ja keitä kahvit siihen. Jos maksat kahvista esimerkiksi 3 euroa per työpäivä, se tekee vuodessa jo monia satoja euroja.
4. Vaihda kulkuneuvoa
Voitko vaihtaa autolla tai bussilla kulkemisen polkupyörään? Mikäli se on mahdollista, polkupyöräily voi tulla kannattavaksi! Esimerkiksi kuukausikortti pääkaupunkiseudulla maksaa noin 60 euroa kuukaudessa. Jos voit pyöräillä jo muutaman kuukauden vuodesta, saat lähes parinsadan euron säästöjä.
5. Myy ylimääräiset tavarat
Koska olet viimeksi läpikäynyt varaston tai autotallin? Voit löytää arvokkaita tavaroita, joille ei ole enää käyttöä. Voit myydä ne esimerkiksi Torissa ja ansaita samalla rahaa.
6. Tutki kulutustottumuksiasi
On hyvä pysähtyä miettimään myös jokapäiväisiä kulutustottumuksia. Arkipäivän jokapäiväisissä ostoksissa tai uutta ostosta tehdessä on hyvä harkita, tarvitsetko sitä oikeasti. Tämä kysymys säästää niin aikaa kuin rahaakin.
7. Suosi sesonkiruokaa
Satokausiajattelu on tullut Suomeen jäädäkseen! Kannattaa siis katsoa esimerkiksi erilaisista satokausikalentereista, mitkä kasvikset ovat juuri nyt sesongissa. Ne ovat paitsi maukkaita, myös edullisia. Esimerkiksi kotimaiset juurekset ovat edukkaita syksyllä, kun taas salaattiainekset ovat loppukesästä todella halpoja. Näin voi säästää merkittävästi ruokakustannuksissa.
8. Vertaile
Esimerkiksi sähkösopimukset, puhelinliittymät ja nettiliittymät ovat pakollisia kulueriä. Niitä kannattaakin kilpailuttaa säännöllisesti, jotta löydät aina sinun tarpeisiisi parhaan tarjouksen.
9. Harkitse mikrosäästämistä
On myös hyvä huomioida arjen säästövinkkejä miettiessä, että monet pankit tarjoavat mahdollisuutta mikrosäästämiseen. Tämä tarkoittaa, että voit avata tilin unelmiasi varten ja korttiin liitetyltä käyttötililtäsi veloitetaan rahaa tiettynä päivänä esimerkiksi jokaista korttiostosta kohden. Mikäli asetat rajaksi vaikkapa 2 euroa, saat viidestä korttiostoksesta jo 10 euroa säästöön ihan kuin huomaamatta. Todella kätevää!
10. Hyödynnä budjetointiohjelmia
Omien kulujen seuraaminen onnistuu helposti helppokäyttöisillä sovelluksilla, joihin voit listata kuluja ja menoja. Tällä tavalla voit merkata muistiin jokaisen tekemäsi oston ja saada kulut reaaliajassa. Esimerkiksi tarkka sähkönkulutuksen seuranta reaaliajassa voi osoittaa yllättäviä asioita omasta taloudesta.
Enemmän tässä kategoriassa
Katso kaikki

