Talousvinkit

Mobiilivarmenne – kätevä ja turvallinen tapa tunnistautua

2020-01-13
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Mobiilivarmenne on vielä toistaiseksi suomalaisten melko kehnosti tuntema sähköinen
tunnistautumistapa lainan hakemiseen, joka on käytännössä SIM-kortilla sijaitseva
henkilötunniste.

Palvelu ei missään tapauksessa ole erityisen uusi juttu, sillä DNA:n, Elisan ja Soneran yhteistyössä kehittämä Mobiilivarmenne on ollut käytössä jo vuodesta 2011 lähtien. Sen avulla voi tunnistautua yli 20 000 palvelussa, myös Zmartalla – lainaa voi siis hakea ja saada ilman verkkopankkitunnuksia!

Miten Mobiilivarmenne nopeuttaa lainanhakua käytännössä?

Käyttäjän näkökulmasta Mobiilivarmenne on äärimmäisen helppokäyttöinen palvelu myös lainan hakemiseen. Saat sen käyttöön oman operaattorisi verkkosivustolta käsin tai esimerkiksi myymälässä vierailemalla. Jos käytössäsi on liian vanha SIM-kortti, saatat joutua vaihtamaan sen varmenteen käyttöönottoa varten. Operaattori ilmoittaa mahdollisesta vaihdon tarpeesta.

Älypuhelin ei ole edellytys varmenteen käyttämiseen. Vanhempikin ja yksinkertaisempi puhelin käy oikein hyvin, kunhan laitteessa vain on sopiva SIM-kortti. Myöskään datayhteyttä ei tarvita Mobiilivarmenteen käyttöön.

Elisalla, Telialla ja DNA:lla on hieman erilainen lähestymistapa Mobiilivarmenteen maksullisuuteen ja hinnoitteluun. Kirjoitushetkellä varmenne oli ilmainen vain Telian asiakkaille, DNA ja Elisa perivät pientä kuukausimaksua. Ajankohtainen tieto löytyy operaattorien verkkosivuilta.

DNA:n omistama halpaoperaattori Moi muodostaa poikkeuksen operaattorien joukossa, sillä se ei kykene tarjoamaan asiakkailleen Mobiilivarmennepalvelua. Näin oli ainakin vielä tammikuussa 2020. Myöskään minkään operaattorin prepaid-liittymiin ei varmennetta ole mahdollista saada.

Kun Mobiilivarmenne on aktivoitu käyttöösi, voit käyttää sitä sähköisenä tunnistautumistapana lainahakemuksen aloittamiseksi aivan samaan tapaan kuin nykyisin todennäköisesti käytät verkkopankkitunnuksiasi. Näiden pankkitunnusten korvaamiseksi henkilöllisyyden vahvistamiskeinona Mobiilivarmenne on erinomainen vaihtoehto, ja kaksivaiheisen tunnistautumisen ansiosta myös huomattavasti turvallisempi.

Tunnistautumisvaiheessa annat matkapuhelinnumerosi kirjautumissivulla ja tämän jälkeen puhelimesi pyytää sinulta varmenteen käyttöönottovaiheessa valitsemaasi tunnuslukua. Kun olet näppäillyt oikean luvun puhelimeen, välittyy tunnistautuminen verkkosivustolle ja henkilöllisyytesi on vahvistettu – olet kirjautunut palveluun ja voit hakea lainaa heti.

Missä voin käyttää Mobiilivarmennetta?

Voit tunnistautua ja vahvistaa henkilöllisyytesi yli 20 000 eri palvelussa. Käyttökohteiden määrä kasvaa koko ajan. Mukana on suurin osa julkisista palveluista, mutta myös yksityiset yritykset ovat viime vuosina omaksuneet Mobiilivarmenteen yhä suurimmassa määrin myös lainan hakuun, Zmartan kautta tietenkin.

Julkisista palveluntarjoajista esimerkiksi Kela, Verohallinto, Traficom, Poliisi ja Suomi.fi-palvelu tukevat Mobiilivarmennetta, samoin monet kaupungit ja kunnat. Kun päälle lisätään vielä lukuisat yksityisen sektorin sovelluskohteet, on helppo huomata varmenteen olevan todella kätevä palvelu.

Tulevaisuudessa varmenteen käyttökohteiden määrä tulee varmasti lisääntymään entisestään, sillä vahvaa kaksivaiheista tunnistautumista edellytetään EU-tason säädösten johdosta yhä useammissa puhelinlaskulle tehtävissä ostoksissa. Esimerkkeinä käyvät esimerkiksi puhelinlaskulla veloitettavat ruokatilaukset tai juoma-automaattien ostot.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö
Talousvinkit Korkosuojaus – mitä se tarkoittaa ja kannattaako se?
Korkosuojauksella tarkoitetaan erilaisiin lainoihin ostettavaa lisävakuutusta, joka suojaa lainan koron tilanteessa, jos ...
Lainan korko
Talousvinkit Lainaa pienellä korolla - mistä sitä saa?
Jokainen meistä haluaa lainalleen mahdollisimman pienen koron ja kulut. Prosentin tai kahden heitto lainan nimelliskoros ...
Ilmanvaihtokone, Pixabay
Talousvinkit Helteet moninkertaistivat ilmalämpöpumppujen kysynnän – toimituksia saa vielä kuluvalle kesälle
Ilmalämpöpumput menevät nyt kuin kuumille kiville. Kodin viilentäjän voi saada vielä kuluvalle kesälle.