Talousvinkit

Joulumatka mieless√§ ‚Äď miss√§ on l√§mmint√§ joulu-tammikuussa?

2019-12-04
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Pohjoisen kylmyyden käydessä luihin ja ytimiin muhii vaatekerrosten alla pienen ihmisen
toivo lämmöstä ja valosta. Alkaa väkisinkin karttapallon muistelu: mitäs sieltä
päiväntasaajan seutuvilta löytyikään?

Missä on lämmintä joulu- ja tammikuun aikaan? Mille joulumatkalle on paettava etsimään t-paitakelejä? Unohda tuulilasin skrapaaminen ja villahousuissa hikoaminen, lähde kanssamme jouluiselle mielikuvamatkalle ja hae inspiraatiota vaikka joululahjaideointiin hieman miellyttävimmistä maisemista. Matkakassan täydennystä voi hakea Zmartan kautta matkalainalla.

Eurooppa ‚Äď parhaimmilaankin kalsea?

Jos kaipaa kotimaan joululomakohteesta korkealle kapuavaa elohopeaa joulun tai uudenvuoden lomalle, on syyt√§ varautua pettymyksiin. Pipon ja talvitakin suomalainen p√§√§see kuitenkin viskaamaan pois etel√§nlomala Euroopassa ‚Äď vaikka paikalliset niit√§ k√§ytt√§isiv√§tkin!

Kreeta tarjoaa joulu-tammikuussa parhaimmillaan varsin mukavia 17 asteen lukemia, joskin varsinkin tammikuu on huonolla tuurilla hyvin sateinen. Pitkän saaren eteläpuoli tapaa olla se lämpimämpi puoli, mikä näkyy toisaalta myös esimerkiksi majoitustarjonnassa.

Espanjassa katseet kääntyvät maan eteläosaan, Andalusiaan. Esimerkiksi Malagassa ja kaupungin ympäristössä mittari voi hyvällä tuurilla hipoa näinä kuukausina jopa 20 astetta. Sevillan ja Granadan seuduilla lämmöt tapaavat olla asteen tai pari viileämpiä, mutta silti varsin miellyttäviä. Sademäärät Andalusiassa ovat itäpuolella varsin maltillisia, länsipuoli (mm. Cadiz) on hieman kosteampi.

Kanariansaaret ovat maantieteellisesti tarkasteltuna Afrikkaa, mutta kulttuurisesti hyvin kiinte√§ osa Espanjaa ja Eurooppaa. Espanjan lait p√§tev√§t t√§√§ll√§, kieli on espanja, valuutta euro, matkailuinfra kehittynytt√§ ja mik√§ parasta, joulu-tammikuu on varsin l√§mmint√§ aikaa ‚Äď 23 astetta ei ole ep√§tavanomainen lukema. Lis√§ksi Suomesta on viel√§ viime hetken lentoja ja √§kkil√§ht√∂j√§ tarjolla.

Thaimaa, skandinaavien talviparatiisi

Mik√§li Thaimaa matkakohteena houkuttaa, on joulu-tammikuu erinomaista aikaa matkailijoihin tottuneessa maassa vierailuun ‚Äď sadem√§√§r√§t ovat t√§ll√∂in pienimmill√§√§n ja l√§mp√∂tilat miellytt√§vi√§.

Viileint√§ on Chiang Main ja Khon Kaenin seuduilla, mutta n√§iss√§kin vuorokauden keskim√§√§r√§inen alin l√§mp√∂tila tapaa olla 15 asteen tiet√§mill√§, ylin 30 asteessa. Ehk√§ miellytt√§vint√§ ja ‚ÄĚtakuulla‚ÄĚ l√§mmint√§ on Ko Samuissa. Ylip√§√§t√§√§n Thaimaan ilmasto on kuitenkin koko maan osalta varsin miellytt√§v√§n l√§mmin vuodenvaihteen tiet√§mill√§.

Sateettomuus ja l√§mp√∂ eurooppalaisten joululomien aikaan takaa sen, ett√§ Thaimaa on n√§ihin aikoihin todella suosittu joulumatka. Vitivalkoiset Pohjois-Euroopan asukkaat suuntaavat Thaimaan rannoille sankoin joukoin, ja t√§m√§ onkin maan matkailualalle huippukautta. Lentojen ja majoitusten kysynt√§ on huipussaan, joten edullisiin diileihin voi olla vaikea p√§√§st√§ kiinni ‚Äď mutta l√§mp√∂ on taattu. Lomaluotto voi olla k√§tev√§ vaihtoehto kalliimman lomamatkan rahoitukseen.

Afrikan lämpimät lomakohteet

Afrikka on nostanut profiiliaan matkailukohteena voimakkaasti myös perinteisten Pohjois-Afrikan Tunisian, Marokon ja Egyptin ohella. Toiseksi suurimmasta maanosasta löytyy monenlaista säätä joulu-tammikuun vaihteessa, ja joukossa on myös varsin miellyttäviä lämpötiloja.

Etel√§-Afrikassa Kapkaupunki ja sit√§ ymp√§ri√∂iv√§ L√§nsi-Kapin provinssi ovat erinomaisia kohteita kyseiseen aikaan ‚Äď Atlantti viilent√§√§ sopivasti, joten n√§m√§ paikalllisiin kes√§kuukausiin lukeutuvat kuukaudet pysyv√§t miellytt√§viss√§ 16‚Äď26 asteen lukemissa. Viinitiloja, rantael√§m√§√§, safaria‚Ķ eik√§ todellakaan pitki√§ kalsareita!

Etelä-Afrikan naapurimaat Namibia ja sisämaassa sijaitseva Botswana ovat niin ikään hyviä vaihtoehtoja hieman eksoottisemmalle ja vielä kuumemmalle joulumatkalle, ja matkailuinfrastruktuuriltaan sekä turvallisuustilanteeltaan ne lukeutuvat maanosan kehittyneimpiin.

Läntisessä Afrikassa suomalaiset ovat löytäneet tiensä monien matkatoimistojen listoillakin nykyisin esiintyvään Gambiaan, jossa joulu-tammikuu on ilmastollisesti miellyttävintä aikaa. Lämpötilat liikkuvat 20-30 asteen välillä, ja sadepäivät ovat erittäin harvassa.

Rytmiä Karibian eksotiikasta

Karibian saaret tarjoavat monipuolisen kulttuurisen mosaiikin ja hyv√§√§ s√§√§t√§ miltei ymp√§ri vuoden ‚Äď kes√§√§n ja syksyyn ajoittuvia hirmumyrskykausia lukuunottamatta. Joulu-tammikuussa Karibia on kuitenkin s√§iden puolesta erinomaista seutua l√§mpimi√§ kohteita etsiv√§lle matkaajalle.

Kuuban matkailulla on Suomesta jo pitkät perinteet, joskin aiemmilla vuosikymmenillä se tapasi joulun alla valikoitua matkakohteeksi lähinnä aatteellisista syistä. Nykyisin sosialistinen saarivaltio on kuitenkin kehittynyt monipuoliseksi matkakohteeksi, joka taatusti tempaa mukaansa. Lämpötilat ovat joulu-tammikuussa varsin miellyttäviä, saaren eteläosissa jopa kuumia (30 asteen paikkeilla).

Niin kutsutut ABC-saaret eli Aruba, Bonaire ja Cura√ßao sijaitsevat Venezuelan edustalla ja kuuuvat Alankomaiden kuningaskuntaan. L√§mp√∂tilat liikkuvat 25‚Äď30 asteen luokassa, ja tammikuun puolella sadekausi ‚Äď joka sin√§ll√§√§n on suhteellisen liev√§ ‚Äď alkaa hellitt√§√§. Suomessa v√§hemm√§n tunnettujen saarien matkailuinfra on varsin kehittynytt√§ ja ABC-saaret tarjoavat mielenkiintoisen sek√§ l√§mpim√§n vaihtoehdon talven matkakohteeksi.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö
Talousvinkit Korkosuojaus ‚Äď mit√§ se tarkoittaa ja kannattaako se?
Korkosuojauksella tarkoitetaan erilaisiin lainoihin ostettavaa lisävakuutusta, joka suojaa lainan koron tilanteessa, jos ...
Lainan korko
Talousvinkit Lainaa pienellä korolla - mistä sitä saa?
Jokainen meistä haluaa lainalleen mahdollisimman pienen koron ja kulut. Prosentin tai kahden heitto lainan nimelliskoros ...
Ilmanvaihtokone, Pixabay
Talousvinkit Helteet moninkertaistivat ilmal√§mp√∂pumppujen kysynn√§n ‚Äď toimituksia saa viel√§ kuluvalle kes√§lle
Ilmalämpöpumput menevät nyt kuin kuumille kiville. Kodin viilentäjän voi saada vielä kuluvalle kesälle.