Talousvinkit

Joulumatka mielessä – missä on lämmintä joulu-tammikuussa?

2019-12-04
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Pohjoisen kylmyyden käydessä luihin ja ytimiin muhii vaatekerrosten alla pienen ihmisen
toivo lämmöstä ja valosta. Alkaa väkisinkin karttapallon muistelu: mitäs sieltä
päiväntasaajan seutuvilta löytyikään?

Missä on lämmintä joulu- ja tammikuun aikaan? Mille joulumatkalle on paettava etsimään t-paitakelejä? Unohda tuulilasin skrapaaminen ja villahousuissa hikoaminen, lähde kanssamme jouluiselle mielikuvamatkalle ja hae inspiraatiota vaikka joululahjaideointiin hieman miellyttävimmistä maisemista. Matkakassan täydennystä voi hakea Zmartan kautta matkalainalla.

Eurooppa – parhaimmilaankin kalsea?

Jos kaipaa kotimaan joululomakohteesta korkealle kapuavaa elohopeaa joulun tai uudenvuoden lomalle, on syytä varautua pettymyksiin. Pipon ja talvitakin suomalainen pääsee kuitenkin viskaamaan pois etelänlomala Euroopassa – vaikka paikalliset niitä käyttäisivätkin!

Kreeta tarjoaa joulu-tammikuussa parhaimmillaan varsin mukavia 17 asteen lukemia, joskin varsinkin tammikuu on huonolla tuurilla hyvin sateinen. Pitkän saaren eteläpuoli tapaa olla se lämpimämpi puoli, mikä näkyy toisaalta myös esimerkiksi majoitustarjonnassa.

Espanjassa katseet kääntyvät maan eteläosaan, Andalusiaan. Esimerkiksi Malagassa ja kaupungin ympäristössä mittari voi hyvällä tuurilla hipoa näinä kuukausina jopa 20 astetta. Sevillan ja Granadan seuduilla lämmöt tapaavat olla asteen tai pari viileämpiä, mutta silti varsin miellyttäviä. Sademäärät Andalusiassa ovat itäpuolella varsin maltillisia, länsipuoli (mm. Cadiz) on hieman kosteampi.

Kanariansaaret ovat maantieteellisesti tarkasteltuna Afrikkaa, mutta kulttuurisesti hyvin kiinteä osa Espanjaa ja Eurooppaa. Espanjan lait pätevät täällä, kieli on espanja, valuutta euro, matkailuinfra kehittynyttä ja mikä parasta, joulu-tammikuu on varsin lämmintä aikaa – 23 astetta ei ole epätavanomainen lukema. Lisäksi Suomesta on vielä viime hetken lentoja ja äkkilähtöjä tarjolla.

Thaimaa, skandinaavien talviparatiisi

Mikäli Thaimaa matkakohteena houkuttaa, on joulu-tammikuu erinomaista aikaa matkailijoihin tottuneessa maassa vierailuun – sademäärät ovat tällöin pienimmillään ja lämpötilat miellyttäviä.

Viileintä on Chiang Main ja Khon Kaenin seuduilla, mutta näissäkin vuorokauden keskimääräinen alin lämpötila tapaa olla 15 asteen tietämillä, ylin 30 asteessa. Ehkä miellyttävintä ja ”takuulla” lämmintä on Ko Samuissa. Ylipäätään Thaimaan ilmasto on kuitenkin koko maan osalta varsin miellyttävän lämmin vuodenvaihteen tietämillä.

Sateettomuus ja lämpö eurooppalaisten joululomien aikaan takaa sen, että Thaimaa on näihin aikoihin todella suosittu joulumatka. Vitivalkoiset Pohjois-Euroopan asukkaat suuntaavat Thaimaan rannoille sankoin joukoin, ja tämä onkin maan matkailualalle huippukautta. Lentojen ja majoitusten kysyntä on huipussaan, joten edullisiin diileihin voi olla vaikea päästä kiinni – mutta lämpö on taattu. Lomaluotto voi olla kätevä vaihtoehto kalliimman lomamatkan rahoitukseen.

Afrikan lämpimät lomakohteet

Afrikka on nostanut profiiliaan matkailukohteena voimakkaasti myös perinteisten Pohjois-Afrikan Tunisian, Marokon ja Egyptin ohella. Toiseksi suurimmasta maanosasta löytyy monenlaista säätä joulu-tammikuun vaihteessa, ja joukossa on myös varsin miellyttäviä lämpötiloja.

Etelä-Afrikassa Kapkaupunki ja sitä ympäriöivä Länsi-Kapin provinssi ovat erinomaisia kohteita kyseiseen aikaan – Atlantti viilentää sopivasti, joten nämä paikalllisiin kesäkuukausiin lukeutuvat kuukaudet pysyvät miellyttävissä 16–26 asteen lukemissa. Viinitiloja, rantaelämää, safaria… eikä todellakaan pitkiä kalsareita!

Etelä-Afrikan naapurimaat Namibia ja sisämaassa sijaitseva Botswana ovat niin ikään hyviä vaihtoehtoja hieman eksoottisemmalle ja vielä kuumemmalle joulumatkalle, ja matkailuinfrastruktuuriltaan sekä turvallisuustilanteeltaan ne lukeutuvat maanosan kehittyneimpiin.

Läntisessä Afrikassa suomalaiset ovat löytäneet tiensä monien matkatoimistojen listoillakin nykyisin esiintyvään Gambiaan, jossa joulu-tammikuu on ilmastollisesti miellyttävintä aikaa. Lämpötilat liikkuvat 20-30 asteen välillä, ja sadepäivät ovat erittäin harvassa.

Rytmiä Karibian eksotiikasta

Karibian saaret tarjoavat monipuolisen kulttuurisen mosaiikin ja hyvää säätä miltei ympäri vuoden – kesään ja syksyyn ajoittuvia hirmumyrskykausia lukuunottamatta. Joulu-tammikuussa Karibia on kuitenkin säiden puolesta erinomaista seutua lämpimiä kohteita etsivälle matkaajalle.

Kuuban matkailulla on Suomesta jo pitkät perinteet, joskin aiemmilla vuosikymmenillä se tapasi joulun alla valikoitua matkakohteeksi lähinnä aatteellisista syistä. Nykyisin sosialistinen saarivaltio on kuitenkin kehittynyt monipuoliseksi matkakohteeksi, joka taatusti tempaa mukaansa. Lämpötilat ovat joulu-tammikuussa varsin miellyttäviä, saaren eteläosissa jopa kuumia (30 asteen paikkeilla).

Niin kutsutut ABC-saaret eli Aruba, Bonaire ja Curaçao sijaitsevat Venezuelan edustalla ja kuuuvat Alankomaiden kuningaskuntaan. Lämpötilat liikkuvat 25–30 asteen luokassa, ja tammikuun puolella sadekausi – joka sinällään on suhteellisen lievä – alkaa hellittää. Suomessa vähemmän tunnettujen saarien matkailuinfra on varsin kehittynyttä ja ABC-saaret tarjoavat mielenkiintoisen sekä lämpimän vaihtoehdon talven matkakohteeksi.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lainahakemus
Talousvinkit Vakuudellinen laina – pankkilaina vakuutta vastaan
Vakuudellinen laina haetaan pankista tai rahoituslaitoksesta, ja sen saamiseksi on asetettava reaalivakuus. Vakuuksia on ...
kreditva rde
Talousvinkit Luottotietojen tarkistaminen – näin se tapahtuu
Luottotiedot voi tarkistaa helposti ja maksutta netistä.