Talousvinkit

Autorahoitus – poimi vinkit edulliseen autokauppaan

2023-02-22 Taru Schroderus
car-1245706 340

Autorahoitukseen on tarjolla useita erilaisia vaihtoehtoja. Oheisessa oppaassa puntaroimme eri rahoitusvaihtojen hyviä ja huonoja puolia.

Autorahoituksen vertailu

Ennen kuin voit vertailla erilaisia rahoitusvaihtoehtoja, sinun on tiedettävä mitä ne ovat. Autorahoituksen vaihtoehdot jakautuvat käytännössä kolmeen:

- Autoliikkeen kautta haettavaan autorahoitukseen.
- Vakuudettomaan autolainaan.
- Vakuudelliseen autolainaan.

Ensin mainittu haetaan autoliikkeestä kaupan teon yhteydessä, mutta kahteen jälkimmäiseen lainavaihtoehtoon voi perehtyä jo hyvissä ajoin auton ostamista. Voit myös hakea autolainan valmiiksi pankkitilille, vaikka sinulla ei vielä olisi havittelemaasi autoa.

Edullinen autorahoitus – autoliikkeestä vai pankista?

Se, mistä autorahoitus kannattaa ottaa, riippuu muun muassa siitä, onko sinulla liikkeen kautta tehtävässä autonostossa vaadittavaa käsirahaa, vanhaa autoa vaihdossa tai haluatko sisällyttää autolainaasi esimerkiksi uusien talvirenkaiden oston?

Jos hankit auton osamaksusopimuksella autoliikkeen kanssa, teet rahoitussopimuksen autokaupan kanssa yhteistyötä tekevän rahoitusyhtiön kanssa. Tällöin auto toimii lainan vakuutena. Auto on virallisesti rahoitusyhtiön nimissä, ja saat lunastettua sen omiin nimiisi maksettuasi koko lainan takaisin. Lainasumma ei sisällä mitään ylimääräistä, vaan se on tismalleen auton hankintahinnan suuruinen.

Jos rahoituksen ottaa suoraan autoliikkeeltä, ei lainan kilpailutus ole yleensä mahdollista. Kannattaakin kiinnittää huomiota lainasopimuksessa pienellä printattuun tekstiin, jossa kerrotaan lainan kokonaiskorko ja kulut.

Vakuudeton autolaina – mistä sen saa?

Kun haet vakuudetonta autorahoitusta, sinun ei tarvitse sitoa lainan vakuudeksi omaisuuttasi. Et myöskään tarvitse autorahoitusta varten takaajia tai erillisiä liitteitä.

Vakuudeton autolaina on helppo ja yksinkertainen lainavaihtoehto. Sitä voi hakea suoraan netin kautta vain muutamalla klikkauksella. Vakuudettoman lainan korkotaso on kuitenkin vakuudellista lainaa korkeampi, ja hakijan taloudellinen tilanne vaikuttaa tarjottuun korkoon.

Vakuudetonta autolainaa tarjoavat Suomessa sekä perinteiset pankit että monet netissä toimivat rahoituslaitokset. Rahoituksen kilpailuttaminen kannattaa aina – olitpa sitten hankkimassa autoa liikkeestä tai yksityiseltä. Kun kilpailutat autolainan, saat sinulle parhaan mahdollisen koron ja voit säästää selvää rahaa.

Jos haluat hankkia autoosi vaikkapa uudet renkaat tai tehdä siihen perusteellisen remontin, voit vapaasti hakea auton hankintahintaa suuremman lainan.

Onko vakuudellisessa autolainassa järkeä?

Vakuudellinen autolaina tarkoittaa perinteistä pankkilainaa, jossa käytetään lainan vakuutena hakijan omaisuutta. Tavallisimmin lainan vakuutena on oma asunto, sijoitusasunto tai mökki. Asunnon ei tarvitse olla velaton, jotta sitä voidaan tarjota vakuudeksi lainalle.

Vakuudellisen autolainan hakeminen ja saaminen vaatii aina hieman työläämpää. Sitä ei voi hakea yhtä helposti kuin vakuudetonta lainaa, sillä lainatarjous on usein tehtävä ainakin osittain manuaalisesti.

Vakuudellinen autorahoitus on myös mahdollista kilpailuttaa, mutta se on tehtävä yleensä kysymällä lainaa henkilökohtaisesti useasta eri paikasta. Myös lainatarjousten vertailu vaatii enemmän, sillä sähköiset vertailusivustot kilpailuttavat ja vertailevat pääsääntöisesti vain vakuudettomia lainoja.

Huomioithan myös, että ostettavaa autoa ei voida käyttää vakuudellisen lainan vakuutena. Auton arvo ei siis vaikuta siihen, kuinka paljon voit saada vakuudellista autorahoitusta. Vakuudellisen lainan etu on, että etenkin suuremmissa summissa voit saada lainallesi vakuudetonta lainaa edullisemman koron.

Kenelle myönnetään autolaina?

Autorahoitukseen pätevät samat ehdot kuin muihinkin lainoihin. Voit saada autorahoituksen joko autoliikkeen rahoituskumppanilta tai suoraan pankilta tai rahoituslaitokselta, kun:

- Olet vähintään 20-vuotias.
- Sinulla on säännölliset tulot.
- Luottotiedoissasi ei ole maksuhäiriömerkintää.

Mitä tietoja tarvitaan autorahoitukseen?

Tarvittavat tiedot riippuvat siitä, millaista autorahoitusta tarvitset.

Autoliikkeen kautta haettavassa autorahoitushakemuksessa auto toimii lainan vakuutena. Lainahakemukseen tarvitaan siis ostettavan auton tiedot sekä sinun tietosi.

Vakuudettoman lainan hakemuksessa kysytään tietoja taloudellisesta tilanteestasi ja maksukyvystäsi.

Vakuudellisen lainan hakemuksessa tarvitaan lisäksi tieto lainan vakuudeksi asettavasta omaisuudesta.

Mikä on hyvä autorahoituksen korko?

Autolainan korkoon vaikuttaa moni asia. Mitä vakaammaksi taloudellinen tilanteesi ja lainan takaisinmaksukykysi arvioidaan, sitä paremmat ehdot ja matalamman koron voit lainallesi saada.

Zmartan avulla voit saada lainan edullisimmillaan 4,5 prosentin korolla ja 15 vuoden takaisinmaksuajalla. Todellisen vuosikoron haitari voi kuitenkin vaihdella lainasummasta ja hakijasta riippuen 4,5 - 38 prosentin välillä.

Voiko autolainaa hakea rinnakkaishakijan kanssa?

Autolainaa hakiessa et tarvitse vakuudeksi omaisuutta tai ulkopuolista henkilötakaajaa. Mikäli vakuudettoman lainan korko on kuitenkin mielestäsi liian korkea, mieti, voisitko saada lainallesi yhteishakijan.

Lainan korko pysyy käytännössä aina hieman edullisempana, jos takaisinmaksusta on vastuussa kaksi henkilöä yhden sijaan. Isompia hankintoja varten edullista lainaa voi hakea myös pitkällä maksuajalla – aina 15 vuoteen asti.

Zmartan kautta haettavien lainatarjousten alin mahdollinen todellinen vuosikorko on 4,5 prosenttia. Todellinen vuosikorko tarkoittaa korkoa, joka huomioi kaikki lainasta aiheutuvat kustannukset.

Sinulle tarjottavan edullisimman korkotason saat tekemällä lainahakemuksen, jonka kautta voit vertailemme puolestasi yli 25 pankkia ja luotonmyöntäjää.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lainahakemus
Talousvinkit Vakuudellinen laina – pankkilaina vakuutta vastaan
Vakuudellinen laina haetaan pankista tai rahoituslaitoksesta, ja sen saamiseksi on asetettava reaalivakuus. Vakuuksia on ...
kreditva rde
Talousvinkit Luottotietojen tarkistaminen – näin se tapahtuu
Luottotiedot voi tarkistaa helposti ja maksutta netistä.
interest rate
Talousvinkit Lainan lyhennys – monia eri tapoja
Lainan lyhentäminen on arkea jokaiselle lainan ottaneelle. Lyhennykset koskevat jossakin elämänsä vaiheessa suurta osaa ...