Tarvitsemme vettä päivittäin ruoanlaittoon, peseytymiseen sekä ylipäätään elääksemme, mutta harvemmin tulee ajatelleeksi, että vesi on kallista. Suomessa on totuttu siihen, että vettä on saatavilla rajattomasti eikä sitä tarvitse säästellä. Monille voi kuitenkin tulla yllätyksenä se, kuinka paljon etenkin lämmin vesi maksaa.
Veden lämmitykseen kuluu yllättävän paljon energiaa, ja usein lämpimän veden aiheuttamat kulut voivat olla jopa puolet talouden kokonaislämmityskustannuksista. Tästä syystä olemme koonneet muutamia vinkkejä, joilla voit säästää huomattavasti veden lämmityksen kuluissa. Sähkösopimuksen kilpailuttamisen lisäksi voit omaa sähkökulutusta seuraamalla löytää kodin energiasyöpöt ja tehdä suuria säästöjä. Poimi vinkit talteen ja nauti aiempaakin pienemmistä sähkölaskuista!
Veden lämmitykseen aiheutuvia kuluja voi pienentää suoraan vähentämällä veden kulutusta. Suurin osa lämpimän veden käytöstä aiheutuu peseytymisestä, jonka vuoksi suihkussa käynti kannattaa hoitaa mahdollisimman nopeasti. Jo muutaman minuutin nopeuttaminen pienentää sähkölaskua vuotuisesti suuriakin määriä. On siis väliä, vietätkö suihkussa 5 minuuttia, 10 minuuttia vaiko jopa 20 minuuttia ja kuinka monesti peseydyt päivässä.
Usein suihkussa tulee vietettyä liian kauan aikaa ja peseytymisen voi hoitaa huomattavasti nopeammin. Kyse onkin usein opitusta tavasta, johon kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota. Muutoksen voi aloittaa esimerkiksi sammuttamalla suihku aina hiusten pesun sekä vartalon saippuoinnin ajaksi. Muistathan sammuttaa hanan myös hampaiden harjauksen aikana.
Kylpyamme on todellinen vesisyöppö, sillä yksi kylpyhetki vastaa keskimäärin jopa kolmea suihkukertaa. Tästä syystä kylpyammeen käyttöä kannattaa rajoittaa mikäli haluaa säästää veden lämmitys kustannuksissa. Kylpyamme vetää jo itsessään paljon vettä, mutta kylpytuokion jälkeen käydään usein myös suihkussa, joka nostaa käytetyn veden määrää entisestään. Kylpyhuoneremontissa voit säästää sekä tilaa että sähkölaskuissa jättämällä kylpyammeen kokonaan pois. Nykyjään kylpyhuoneremontin yhteydessä kylpyammeen tilalle on mahdollista asentaa esimerkiksi kustannustehokas sähkösauna, joka nostaa asunnon arvoa entisestään.
Tavallisen suihkun vedenvirtaama on noin 12 litraa minuutissa, jonka mukaisesti siis 10 minuutin suihkun aikana kuluu vettä noin 120 litraa. Vanhempien hanoja virtaama voi olla jopa 20 litraa minuutissa, joka on huomattavasti suurempi määrä.
Voit siis vaikuttaa vedenkulutukseen valitsemalla taloudellisemman hanan, joka pitää vedenkulutuksen minimissä. Tällaisen ekohanan virtaama voi olla vain noin 8 litraa minuutissa. Markkinoilla on nykyisin saatavilla käteviä automaattihanoja myös kotiin, joilla vedenkulutusta voi vähentää selvästi, sillä ne sammuvat automaattisesti esimerkiksi saippuoinnin ajaksi. Hanoihin voi asentaa lisätarvikkeena myös vedensäästöventtiilin, joilla voi pienentää vedenkulutusta merkittävästi.
Hanoissa sekä vedenpaineissa on eroja ja tämä vaikuttaa suoraan vedenvirtaamaan. Oman kodin vedenpaine sekä vedenvirtaus kannattaakin selvittää, sillä vettä voi tulla turhan suurella paineella ja usein eroa ei edes huomaa pienempään virtaamaan. Näin ollen vettä valuu kirjaimellisesti viemäriin ja tämä voi etenkin vuositasoilla olla tuhansia litroja ylimääräistä vettä.
Kuten jo aiemmin todettiin, on lämmin vesi kylmää vettä huomattavasti kalliimpaa. Eroa voi olla kaksin- tai jopa kolminkertaisesti. Tästä syystä käyttövesivaraajan lämpötila kannattaa asettaa sellaiseen lukemaan, joka riittää talouden tarpeisiin. Hyvänä yleisarvona pidetään 60 celsius-astetta. Lämmön alentaminen kannattaa tehdä etenkin kesäaikoina, jolloin vettä ei tarvitse lämmittää niin paljon.
Suoralla sähköllä toimiva vesivaraaja on usein kallein vaihtoehto. Nykyisin markkinoilla on kuitenkin saatavilla lukuisia vaihtoehtoja, jotka käyttävät energiaa fiksummin. Esimerkiksi lämpöilmapumput käyvät kätevästi myös vedenlämmitykseen. Usein nämä laitteet käyttävät poistoilmaa hyväkseen, joka on ekologisempi sekä energiaa säästävä vaihtoehto.
Tiesitkö, että esimerkiksi pyykinpesussa rahaa kuluu enemmän veteen kuin sähköön? Tästä syystä ekologisen mallin valitseminen on järkevää ja huomiota kannattaakin kiinnittää erityisesti laitteen käyttämään veden määrään. Sama pätee myös astianpesukoneissa.
Huomioithan kuitenkin, että astianpesukoneen käyttäminen on huomattavasti taloudellisempaa kuin tiskaaminen, sillä tiskauksessa vettä kuluu huomattavasti enemmän. Nykyiset A-luokan mallit kuluttavat vettä noin 12 litraa pesukertaa kohden, kun vastaava vedenkulutus tiskaamisessa voi olla jopa 150 litraa. Mikäli siis mahdollista, hanki kotiisi taloudellinen astianpesukone, niin voit säästää vedenkulutuksessa sekä myös veden lämmityksen kustannuksissa huomattavia summia.
Yhteenvetona voidaan siis todeta, että suihku on ehdottomasti suurin lämpimän veden syöppö. Tästä syystä jokaisen kannattaisikin miettiä omaa suihkukäyttäytymistä ja aloittaa vedensäästö vaikkapa pienillä muutoksilla. Rajoittamalla lämpimän veden käyttöä, voi vuositasolla rahaa säästää useita satoja euroja, etenkin suuremmissa perheissä.
Myös hanojen sekä vedenlämmitystavan vaihtaminen ekologisempiin vaihtoehtoihin voivat tuoda selkeää säästöä vuositasolla. Vaikkakin nämä päivitykset voivat aiheuttaa hankintavaiheessa kustannuksia, maksavat ne usein itsensä takaisin vähentämällä käyttökuluja.
Ota siis nämä edellä mainitut vinkit käyttöön, niin säästät samalla sekä sähkölaskua, että myös luontoa. Vedensäästäminen on yksi tärkeimmistä ekoteoista. Pidäthän mielessä, että pienikin päivittäinen muutos on pidemmällä aikavälillä suuri muutos.