Sähkö

Määräaikainen sähkösopimus

2021-09-30
Zmarta sähkö

Määräaikainen sopimus on pitänyt suomalaisten sähkönkuluttajien parissa pintansa hyvin, vaikka valtaosa sähkönmyyjistä tarjoaa nykyisin myös toistaiseksi voimassaolevia pörssisähkötuotteita.

Vain muutamia pieniä sähkönmyyntiyhtiöitä lukuunottamatta miltei kaikki myyjät tarjoavat jonkinlaista määräaikaista sähkösopimustuotetta. Tavallisimmin näitä sähkösopimuksia tarjotaan kerrallaan 12 tai 24 kuukaudeksi, joskin myös muutamia muita vaihtoehtoja on tarjolla – esimerkiksi Lumo Energian 6 kuukauden sopimus tai Herrforsin 36 kuukauden mittainen määräaikaisuus.

Miksi valita määräaikainen sähkö?

Ehdottomasti yleisin syy ennalta määrätyn ajan voimassaolevan sähkösopimuksen valintaan on sen mukanaan tuoma ennakoitavuus. Näissä määräaikaisissa sopimuksissa taataan, että tarjouksessa annettu hinta on voimassa koko sopimuskauden ajan – näin suojaudutaan esimerkiksi syksyn 2021 kaltaisilta voimakkailta hinnannousuilta.

Määräaikainen sähkösopimus on tavallisesti myös sellaisen kuluttajan valinta, joka ei jaksa tai halua seurata energiamarkkinoiden käänteitä kovin aktiivisesti. Pörssisähkön valitseva kuluttaja voi seurata sähkön hintoja jopa tuntitasolla ja optimoida omaa kulutustaan halvoille tunneille.

Tietenkään kaikissa talouksissa sähkönkulutuksen optimointiin ei ole kovin suuria mahdollisuuksia, mutta esimerkiksi sähköllä pääasiallisesti lämmittävissä talouksissa näin on helppo toimia. Määräaikaisuuden etuna on, että sähkö on samanhintaista kaikkina vuorokaudenaikoina, toisin kuin pörssisähkössä tai yösähkössä. Vaikkapa kauko- tai maalämmön piirissä oleville kodeille tämä sopii mainiosti.

Määräaikaisenkin sähkösopimuksen perusmaksu voi yllättää

Olipa kyse sitten määräaikaisista tai toistaiseksi voimassaolevista sopimustuotteista, eri tuotteita verratessaan on syytä huomioida kuukausikohtainen perusmaksu. Mitä pienempää sähkönkulutuksesi on, sitä suurempi on kuukausittaisen maksun osuus sähkölaskustasi – perusmaksu pysyy aina samana, olipa sähkönkulutus kuinka suurta tai pientä tahansa. Zmartan sähkön kilpailutuksessa perusmaksu huomioidaan vertailussa aina, mutta tarkan erittelyn perusmaksu sisältäen löydät kohdasta ”Hintaerittely”.

Tyypillisesti sähkösopimuksen perusmaksu liikuu jossain kahden ja viiden euron tietämillä. Markkinoilla on myös sellaisia määräaikaisia sähkösopimuksia, joissa sähkön perusmaksua ei ole laisinkaan tai ne ovat täysin kuukausimaksuttomia sähkösopimuksia, mutta usein nämä ovat sähkönmyyjien rajoitetun ajan voimassa olevia tarjouksia.

Kuukausihinnoitteluun perustuvat sopimukset

Melko uusi tuote ovat kiinteään kuukausittaiseen hintaan perustuvat sähkösopimukset, jotka vertautuvat hinnoittelumalliltaan esimerkiksi internet- tai puhelinliittymiin. Näitä tuotteita on tarjolla sekä toistaiseksi voimassaolevina että määräaikaisina.

Esimerkiksi Väre myy Kuukausi-sähkösopimustaan viitenä eri kokoisena pakettina (XS, S, M, L ja XL). Toistaiseksi voimassaolevan keskikoon M-paketin sähkön hinta on 18 euroa kuukaudessa, ja tämä sallii 250 kWh/kk kulutuksen, toisin sanoen 3 000 kWh vuodessa. Mikäli rajan ylittää, ei sähkönjakelu suinkaan keskeydy, sen sijaan siitä veloitetaan kyseisessä sopimuksessa 8 snt/kWh paketin rajan ylittävältä käytöltä.

Määräaikaisena vuoden pituisena sopimuksena kiinteän kuukausihinnan pakettia myy esimerkiksi Lumo Energia, jonka Tasaraha M -sopimus sisältää vuosittain 4 000 kWh:n kulutuksen 22,99 euron kuukausihintaan.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lamppu
Sähkö Aikasähkö
Aikasähkö on sopiva sähkötuote sähkölämmittäjille.
Zmarta sähkö
Sähkö Spot-sähkö
Spot-sähkö on sähkösopimustuote, jonka suosio Suomessa on tasaisessa kasvussa, mutta mistä on tarkemmin kyse? Spot-sähkö ...
Zmarta sähkö
Sähkö Vesisähkö
Vesisähkö löytyy monen sähköä myyvän yhtiön tuotevalikoimasta – täysin uusiutuvastivesivoiman avulla tuotettava sähkö on ...