Sähkönkulutus

Tilapäinen muutto ja sähkösopimus

2021-03-03
Zmarta sähkö

Monelle tulee elämässä eteen vaihe, jolloin tilapäinen muutto toiseen osoitteeseen on
ajankohtainen. Syynä muuttoon voi olla esimerkiksi vaihto-opiskelu, työkomennus
tai vaikkapa mittava remontti.

Mikäli muuttaa tilapäisesti yli kolmeksi kuukaudeksi vakituisen kotiosoitteensa ulkopuolelle, tästä tulee ilmoittaa Digi- ja väestötietovirastolle. Esimerkiksi parin kuukauden kesätyösuhteen perässä toiselle paikkakunnalle muuttavan ei tarvitse muuttoilmoitusta tehdä.

Sopimuksen voi irtisanoa

Sähkösopimuksen kantilta tilapäisen muuton aiheuttamat toimenpiteet riippuvat hieman muuton luonteesta ja tilapäisen asunnon järjestelyistä. Jos olet muuttamassa tilapäisesti, voit irtisanoa sähkösopimuksen, aivan kuten vakituisenkin muuton kanssa. Tilanteesta riippuu, onko se järkevää – onko esimerkiksi joku tulossa asumaan vakituiseen asuntoosi tilapäisen muuttosi ajaksi?

Mikäli muutat tilapäisesti Suomen sisällä, voit toki tarvittaessa siirtää vanhan sähkösopimuksesi uuteen osoitteeseen. Voit myös kilpailuttaa uuden sopimuksen ja käyttää sitä tarvitsemasi ajan. Usein tilapäisissä muutoissa muutetaan kuitenkin sellaiseen kohteeseen, jossa sähkösopimus on jo olemassa, eikä sopimuksen siirto tai uuden tilapäisen sopimuksen solmiminen ole tarpeen. Sähkömaksut ovat tilanteesta riippuen joko kohteen omistajan tai tilapäisen asujan vastuulla, miten tämä kussakin tapauksessa järjestetään.

Jos päädyt pitämään vakituisessa osoitteessasi olevan sähkösopimuksen edelleen voimassa, maksat siitä edelleen normaalin kulutuksen mukaisesti. Jos sammutat kaikki sammutettavissa olevat sähkölaitteet, on sähkönkulutus yleensä erittäin pientä. Sähkösopimuksen mahdollisesta perusmaksusta ei kuitenkaan tällöinkään päästä eroon.

Myös varsinaisen sähköliittymän voi sulkea tilapäisesti eli siirtää ylläpitoon, mutta tämä on harvoissa tilapäisen muuton tapauksissa mielekäs ratkaisu. Liittymän tilapäinen sulkeminen tehdään yleensä esimerkiksi vanhojen perintötalojen kohdalla, kun talon tulevasta käytöstä ei ole vielä varmuutta. Tarkista sähköliittymän tilapäisen sulkemisen hinnasto verkkoyhtiöltä.

Sopiva sähkösopimus

Tilapäisenkin muuton kohdalla sopiva uusi sähkösopimus löytyy helposti Zmartan vertailupalvelua käyttämällä. Voit valita hintavertailuun kiinteähintaisen määräaikaisen, muuttuvahintaisen tai pörssihintaisen sopimuksen. Muista, että myös määräaikaisen sopimuksen voi irtisanoa muuton yhteydessä kesken kauden.

Huomioi, että sähköyhtiöt käyttävät myös termiä ”tilapäinen sähköliittymä”. Tällainen ei suinkaan ole tilapäinen sähkösopimus, eikä sitä ole tarkoitettu lyhytaikaisia asumisratkaisuja varten. Tilapäisellä sähköliittymällä tarkoitetaan esimerkiksi lyhytkestoisiin tapahtumiin, kuten pusitokonsertteihin, tai tilapäisiin myyntipaikkoihin, kuten jäätelökioskeihin, tarvittavia sähköliittymiä.

Vertaile nyt Zmartalla sinulle edullinen sähkösopimus!

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Zmarta sähkö
Sähkönkulutus Sähkön tuottaminen – miten sähkömme syntyy?
Kenellekään tuskin on epäselvää, että ilman sähköntuotantoa elämämme olisi täysin erilaista: tietokoneen näyttö pysyisi ...
Zmarta sähkö
Sähkönkulutus Vuoden kylmin aika tulossa – miten sähkön hinta vaihtelee?
Sähkön hinta vaihtelee suuresti päiväkohtaisesti etenkinspot-markkinoilla, joilla hinnat voivat vaihdella merkittävästi ...
Zmarta sähkö
Sähkönkulutus Muuttajan muistilista
Uuden kodin ja osoitteen löytäminen voi parhaimmillaan olla oikein miellyttävä muutosseuraamuksineen, mutta itse muuttam ...