Sähkönkulutus

Sähköturvallisuus kotona abc

2020-01-14
Zmarta sähkö

Suomalaisilla on kodeissaan yhä enemmän ja enemmän erilaisia sähkölaitteita, joten sähköturvallisuus on tärkeä asia, johon jokaisen tulisi kiinnittää huomiota. Sähköturvallisuuden perusvaatimukset on kirjattu myös sähköturvallisuuslakiin
ja sen mukaan sähkölaitteet tulee suunnitella ja asentaa niin, ettei niistä
aiheudu vaaraa kenenkään hengelle, terveydelle taikka omaisuudelle.

Sähköturvallisuuden perusvaatimuksina pyritään takamaan se, etteivät sähkölaitteet aiheuta sähköiskuja taikka palovaaraa. Tämä koskee alan ammattilaisia, mutta myös yksityishenkilöt voivat vaikuttaa sähköturvallisuuteen kotonaan.

Tämä on erityisen tärkeää etenkin silloin, jos perheessä on pieniä lapsia taikka lemmikkieläimiä. Tässä artikkelissa annammekin vinkkejä siihen, miten voit huolehtia sähköturvallisuudesta kotonasi ja näin ollen taata turvallisemman arjen.

Käytä sähkölaitteita käyttöohjeiden mukaisesti

Sähkölaitteet ovat oikein käytettyinä turvallisia, mutta joskus ne voivat olla viallisia taikka niitä käytetään väärässä paikassa. Tästä syystä sähkölaitteiden mukana tullutta käyttöohjetta tulee aina noudattaa. Mikäli huomaat, että sähkölaite on viallinen, irrota sähkölaite välittömästi pistorasiasta ja huolehdi asianmukaisesta huollosta.

Sähkölaitteiden kanssa tulee olla erityisen tarkkana etenkin kosteissa tiloissa, sillä vesi toimii erinomaisena johtimena sähkölle. Tästä syystä vältä sähkölaitteiden käyttöä kosteissa tiloissa, kuten kylpyhuoneessa sekä ulkotiloissa.

Sähkölaitteen soveltuvuudesta tiettyyn tilaan kertoo IP-luokitus, joten lue käyttöohjeet huolellisesti. Esimerkiksi ulkokäyttöön soveltuvissa laitteissa IP-luokatus on IP 34, joka tarkoittaa, että laite on roiskevedenpitävä ja soveltuu ulkokäyttöön.

Älä koskaan käytä tai kosketa sähkölaitteita ollessasi suihkussa tai kylvyssä. Sijoita sähkölaitteet niin, etteivät ne vahingossakaan pääse tipahtamaan esimerkiksi ammeeseen. Tämä pätee myös keittiössä ja keittiökoneet tulisikin sijoittaa kauemmaksi veden lähettyviltä. Samalla kulutusta ja vedenlämmitykseen liittyviä säästöjä kannattaa pitää silmällä.

Vältä yleisimmät mokat

Kodin yleisimmät sähköpalot syttyvät usein huolimattomuuden vuoksi. Sen vuoksi sähkölaitteet kannattaisikin aina irrottaa pistorasiasta heti käytön jälkeen. Tämä pätee erityisesti silloin, kun olet pidempään poissa kotoa.

Suomessa on syttynyt useita paloja kuivatessa vaatteita saunassa. Älä siis koskaan jätä vaatteita kuivumaan kiukaan yläpuolelle taikka sähkölämmittimen päälle. Myös hiustensuoristajat ja kihartimet ovat aiheuttaneet useita paloja, joten muista siis aina irrottaa laite pistorasiasta heti käytön jälkeen.

Muita yleisempiä sähköpalojen aiheuttajia ovat olleet erilaiset valaisimet. Halogeenilamput kannattaa vaihtaa energiaa säästäviin led-lamppuihin halogeenien kuumenemisriskin vuoksi. Noudata valaisimien suhteen myös ohjeistettua lampun wattimäärää. Näin valitset valaisimeen juuri oikeanlaisen lampun teholtaan. Lamppua vaihtaessa, katkaise sähkö ja anna lampun jäähtyä. Sähkön säästämiseen löytyy paljon vinkkejä, ja pieniä tekoja joiden avulla muutat kotisi energiatehokkaammaksi ja säästät selvää rahaa.

Sähköiskuja sekä myös sähköpaloja on aiheutunut etenkin viallisista laitteista. Mikäli huomaat laitteessa jotain poikkeuksellista, lopeta laitteen käyttö välittömästi, irrota se pistorasiasta ja huolehdi oikeanmukaisesta huollosta. Näin vältyt mahdollisilta suurimmilta vahingoilta.

Kodeissa voi olla erilaisia pistorasioita, ja laite tulisi aina kytkeä sille suunniteltuun pistorasiaan. Jatkojohtoja käyttäessä tulee olla myös varovainen eikä useita jatkojohtoja pidä kytkeä yhteen.

Yksi ehdottomasti tärkeimmistä seikoista on jättää sähkötyöt alan ammattilaisille. Sähkötyöt sisältävät suuren riskin sähköiskulle, joten työt kannattaa ehdottomasti teettää alan ammattilaisille, joilla on riittävä pätevyys työn suorittamiseen.

Huolehdi kodin yleisimpien kodinkoneiden huollosta

Kuten alussa mainittiin, nykyajan kodit sisältävät yhä useampia sähkölaitteita. Tästä syystä on erittäin tärkeää, että niiden kuntoa seurataan ja huollosta huolehditaan ajallaan. Samalla lailla sähkönkulutusta tulisi monitoroida, ja havaita kodin energiasyöpöt realiajassa.

Kodinlaitteita, kuten pyykinpesukonetta, kuivainta sekä uunia ja liettä ei pitäisi koskaan jättää päälle valvomatta. Lieteen voi hankkia erillisen kytkimen, joka katkaisee sähköt tietyn ajan jälkeen. Tämä on lähes pakollinen hankinta kotiin, jossa on vanhuksia, jottei liesi unohtuisi päälle vahingossakaan.

Kodinkoneiden suhteen tulee huolehtia myös riittävästä ilmankierrosta. Esimerkiksi jääkaapit ja pakastimet tarvitsevat tilaa ympärilleen, jotta ilmanvaihtoa on riittävästi eikä laite ylikuumene. Sama pätee myös muihin kodinkoneisiin ja esimerkiksi televisio ja tietokone kannattaa aika ajoin puhdistaa pölystä.

Mitä teen, jos sähkölaite syttyy palamaan?

Viallinen sähkölaite voi joskus syttyä palamaan, jolloin tulee toimia nopeasti. Mahdollisuuden mukaan käytä sammutuspeitettä palon sammuttamiseen, mutta älä missään tapauksessa vettä. Sammutuspeitteen käyttö voi tuoda lisäaikaa pelastumiseen. Pelasta kaikki tilassa olevat ja hälytä apua. Sähkölaitteesta tuleva savu on erittäin myrkyllistä, joten poistuminen tilasta nopeasti on ensiarvoisen tärkeää.

Muistathan pitää myös palovaroitin toimintakunnossa, jotta ehdit reagoida mahdolliseen paloon nopeasti.

Sähköturvallisuus kotona pähkinänkuoressa

• Käytä sähkölaitteita käyttöohjeiden mukaisesti
• Vältä sähkölaitteiden käyttöä kosteissa tiloissa
• Mikäli huomaat, että sähkölaite on viallinen, irrota laite välittömästi pistorasiasta
• Huolehdi sähkölaitteiden huollosta
• Käytä sähkötöissä vain alan ammattilaista
• Mikäli sähkölaite syttyy palamaan, katkaise virta, käytä sammutuspeitettä mahdollisuuksien mukaan, poistu tilasta ja hälytä apua
• Pidä palovaroitin aina toimintakunnossa
Kilpailuta sähkösopimus, säästä rahaa johonkin muuhun!

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Zmarta sähkö
Sähkönkulutus Sähkön tuottaminen – miten sähkömme syntyy?
Kenellekään tuskin on epäselvää, että ilman sähköntuotantoa elämämme olisi täysin erilaista: tietokoneen näyttö pysyisi ...
Zmarta sähkö
Sähkönkulutus Tilapäinen muutto ja sähkösopimus
Monelle tulee elämässä eteen vaihe, jolloin tilapäinen muutto toiseen osoitteeseen onajankohtainen. Syynä muuttoon voi o ...
Zmarta sähkö
Sähkönkulutus Vuoden kylmin aika tulossa – miten sähkön hinta vaihtelee?
Sähkön hinta vaihtelee suuresti päiväkohtaisesti etenkinspot-markkinoilla, joilla hinnat voivat vaihdella merkittävästi ...