Sähkönkulutus

Sähköauton lataus – pääkaupunkiseutu

2020-01-07
Zmarta sähkö

Suomessa on arvion mukaan yli 15 000 sähköautoa, joista suurin osa sijaitsee pääkaupunkiseudulla. Lataaminen on olennainen osa sähköautoilua, joten olemme koonneet sinulle kattavan tietopaketin sähköauton lataamisesta, pääkaupunkiseudun latauspaikoista sekä kattavuudesta. Ei kun menoksi!

Sähköautoilu on yleistynyt

Sähköautojen määrä on lähes tuplaantunut viime vuodesta. Syy kasvuun on ollut ihmisten tietoisuuden lisääntyminen, kiinnostus sähköautoilua kohtaan sekä myös latauspaikkojen kasvu.

Sähköauto on usein kalliimpi kertahankinta, mutta pidemmällä aikavälillä kustannukset tulevat edullisemmaksi verrattuna polttoainetta käyttäviin ajoneuvoihin. Jos uuden sähköauto hankinta siintää silmillä muista vertailla autolaina eri pankien välillä jotta saat parhaan mahdollisen lainatarjouksen ja säästät selvää rahaa.

On karkeasti arvioitu, että noin 100 kilometrin matkalla sähköauto kuluttaa sähköä vain noin vaivaisen 2 euron edestä. Tämä on siis huomattavasti vähemmän, kuin polttoaineita käyttävät ajoneuvot. Ja mikä parasta, erityisesti luonto kiittää sähköautoilijaa.

Sähköautojen lisääntyminen on nostanut tarvetta myös latauspaikoille ja tarpeeseen on herätty myös valtakunnallisella tasolla. Hallitus onkin viime vuosina antanut määrärahoja myös latauspaikkojen kattavampaan tarjoamiseen, jonka on odotettu lisäävän sähköautoilun suosiota sekä tietoisuutta entisestään.

Suurin osa latauspaikoista löytyy pääkaupunkiseudulta, eli sieltä, missä myös autot ovat. Latauspaikkoja on kuitenkin laajasti ympäri Suomen, joten autoilu ei ole rajattu pelkästään Etelä-Suomeen. Tarkastelemmekin hieman, mistä suurin osa latauspaikoista pääkaupunkiseudulla löytyvät.

Sähköauton lataaminen pk-seudulla

Suurin osa käyttäjistä lataa sähköauton kotonaan, sillä se on usein edullisin vaihtoehto. Joskus kuitenkin eteen voi tulla tilanteita, jolloin auto tarvitsee latausta esimerkiksi kesken shoppailureissun.

Tähän hätään julkiset latauspaikat ovatkin loistava apu ja etenkin pääkaupunkiseudulta löytyy lukuisia latauspaikkoja. Pääkaupunkiseudulla on liki 300 erilaista julkista latauspaikkaa, joista suurin osa löytyy huoltoasemien, kauppakeskuksien sekä hotellien lähistöltä. Kattava latauspaikkojen verkosto varmistaa sen, että auto ei pääse hyytymään kesken kaiken.

Mutta mistä sitten löytää nämä latauspaikat? Kätevin tapaa löytymiseen on ladata eri palveluntarjoajien mobiiliappit, joista löytyy päivitetyin tieto saatavilla olevista latauspaikoista. Palveluntarjoajia ovat muun muassa Fortum Charge and Drive, Parkkisähkö, Lumme Energia sekä Virta.

Eri latauskarttoja löytyy myös internetistä näppärästi googlaamalla.
Tässä yhteydessä on hyvä huomata kuitenkin, että julkisten latauspaikkojen hinnat vaihtelevat, joten hinta kannattaa aina tarkistaa latauspisteen yhteydestä.

Kerrostalon latauspaikat

Sähköautoilu on nykyisin osana myös uudisrakentamista, sillä useissa uusissa kerrostaloissa on varauduttu latauspaikkoihin. Näin ollen latauspaikkaa ei tarvitse lähteä välttämättä etsimään kovinkaan kauas vaan auton voi ladata kätevästi kerrostalon parkkihallissa.

Tiesitkö myös, että monet taloyhtiöt ovat ottaneet käyttöönsä myös sähköautoja, joita asukkaat voivat vuokrata tuntivuokraa vastaan? Tällainen mahdollisuus on esimerkiksi Kalasataman asuinalueella, joka on rakennettu nimenomaan autottomaksi asuinalueeksi.

Näin ollen asukkaiden ei tarvitse ostaa omaa autoa, vaan autoa voi vuokrata tarvittaessa. Käytön jälkeen auton voi palauttaa kätevästi omaan parkkiruutuunsa odottamaan seuraavaa käyttäjää.

Sähköautoilun tulevaisuus

On ennustettu, että sähköautojen määrä tulee kasvamaan tulevaisuudessa entisestään. Jo vuonna 2018 sähköautojen määrä lähes tuplaantui. Sähköautoilijoille onkin luvassa loistavia uutisia, sillä myös julkisten latauspaikkojen määrä tulee vääjäämättä kasvamaan kysynnän vuoksi.

Kuten jo aiemmin mainittiin, on valtio tukenut latauspisteiden rakentamista viimeisen parin vuoden aikana, joka on myös mahdollistanut latauspaikkojen määrän lisääntymisen, myös Kehä 3:n ulkopuolella. Näin ollen pidempikin matka jopa Suomen päästä päähän on mahdollista, jos välillä pysähtyy vaikkapa tauon yhteydessä latausasemalle.

Latauspaikkojen määrän kasvu tulee taatusti lisäämään myös kilpailua, jolloin myös ilmaisten latauspaikkojen määrä tulee kasvamaan. Tämä tulee todennäköisesti näkymään muun muassa kauppakeskuksien ilmaisina latauspaikkoina, jossa autoa voi ladata kuluitta shoppailun aikana. Näin ollen kauppakeskukset voivat käyttää tätä jopa kilpailukeinonaan houkutellakseen asiakkaita.

Jääkin nähtäväksi päästäänkö sähköautoilussa uusiin ennätyslukemiin, sillä jo nyt tulevaisuus näyttää valoisalta. Markkinoille on tullut myös uudempia automalleja, jotka ovat kilpailukykyisempiä hinnoiltaan. Tämän odotetaan kasvavan sähköautojen kysyntää entisestään. Turvallista ajoa!

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Zmarta sähkö
Sähkönkulutus Sähkön tuottaminen – miten sähkömme syntyy?
Kenellekään tuskin on epäselvää, että ilman sähköntuotantoa elämämme olisi täysin erilaista: tietokoneen näyttö pysyisi ...
Zmarta sähkö
Sähkönkulutus Tilapäinen muutto ja sähkösopimus
Monelle tulee elämässä eteen vaihe, jolloin tilapäinen muutto toiseen osoitteeseen onajankohtainen. Syynä muuttoon voi o ...
Zmarta sähkö
Sähkönkulutus Vuoden kylmin aika tulossa – miten sähkön hinta vaihtelee?
Sähkön hinta vaihtelee suuresti päiväkohtaisesti etenkinspot-markkinoilla, joilla hinnat voivat vaihdella merkittävästi ...