Sähkönkulutus

Muuttajan muistilista

2020-11-03
Zmarta sähkö

Uuden kodin ja osoitteen löytäminen voi parhaimmillaan olla oikein miellyttävä muutos
seuraamuksineen, mutta itse muuttaminen ei varmastikaan ole kenenkään mielestä
järin hauskaa puuhaa. Tutustu listaamme ja katso kaikki keskeiset asiat ja parhaat säästövinkit muuton kannalta!

Pakkaaminen, kantaminen ja kaiken muun muuttoon liittyvän säätämisen hoitaminen vaatii vaivannäköä aina viimeisen muuttolaatikon purkamiseen asti. Urakkaa voi toki helpottaa muuttofirmaa käyttämällä, mutta jonkin verran tikkua joutuu joka tapauksessa laittamaan ristiin eteenkin mikäli mielii tehdä säästöjä muuton yhteydessä.

1. Muuttjan muistilista lähtee suunnittelussa

Jos maallinen omaisuutesi ei mahdu kahteen jätesäkkiin ja yhteen banaanilaatikkoon, vaatii onnistunut muutto suunnitelmallisuutta ja etukäteisvalmisteluja.

Myy vanhaa tavaraa pois ja käytä se muuton rahoitukseen

Aivan kaikkea ei tarvitse muuttaa mukanaan. Muutto tarjoaa hyvän tilaisuuden hankkiutua eroon vanhasta tavarasta. Jos olet harkinnut sohvaryhmien, keittiön pöydän, sängyn tai vastaavan kookkaan kalusteen vaihtamista uuteen, tarjoaa muutto hyvän sauman hankkiutua vanhoista kalusteista eroon. Samalla myös esimerkiksi vaatekaappia kannattaa käydä läpi: monivuotiset tavoitehousut voivat siirtyä elämässän eteenpäin. Facebookin kirppisryhmät ja Tori.fin kaltaiset nettimyyntipalstat tarjoavat yhden kanavan, mikäli vanha tavara on vielä muille kelpaavassa kunnossa.

Yksityishenkilöiden kanssa käytävä kauppa tuo toki hieman lisäsäätöä, joten jos tähän ei energia tai aika riitä muutto- ja muiden kiireiden lomassa tai tavarat eivät ole enää kurantissa kunnossa, voivat esimerkiksi kierrätyskeskukset ja jäteasemat noutaa vanhat roippeesi. Näissä tapauksissa kuitenkin sinä joudut yleensä maksajan rooliin. Esimerkiksi pk-seudulla Sortti-asemien noutopalvelu isoille esineille maksaa 60 eurosta 120 euroon.

Hyödynnä muuttofirmojen tarjoamia ilmaisia kierrätyspalveluita

Myös useimmat muuttofirmat tarjoavat kierrätyspalveluita. Jotkut kierrätyskeskukset ja hyväntekeväisyyskirppikset saattavat myös hakea tavaraa ilmaiseksi, mutta tällaisten palveluiden suhteen kannattaa olla ajoissa liikkeellä – moni muukin käyttää niitä.

Mieti, mitä tarvitset muuttoa varten. Onko sinulla herkkiä esineitä, jotka tarvitsevat erityistä suojaa esimerkiksi kuplamuovituksen muodossa? Lasiesineet, valaisimet ja herkkä elektroniikka ovat esimerkkejä tällaisista. Tulet todennäköisesti tarvitsemaan myös teippiä, ja kartonki ja sanomalehtipaperi ovat nekin usein tarpeellisia tarvikkeita.

Kartoita muutettavan tavaran määrä ennen muuttolaatikoiden hankkimista: tarvittavien laatikoiden määrä tulee helposti aliarvioitua. Älä unohda laskea mahdollisesti varastoissa lojuvia esineitä mukaan arvioihisi.

2. Muuttofirma vai vuokrapaku? Voit tehdä suuria säästöjä hoitamalla muuton itse

Kun muutettavan tavaran määrästä ollaan selvillä, on tehtävä valinta: hoidetaanko muutto itse vai käytetäänkö ulkopuolista muuttofirmaa? Jos jerkkuja ja jaksamista löytyy sekä enemmän tai vähemmän innokasta auttajaa ja vielä paku pihasta tai lähipiiristä, on omatoiminen muutto hyvä vaihtoehto, vaikkei se kaikkein helpoin. Muuttopalvelua ensimmäistä kertaa käyttäneet muuttajat toteavat yleensä, että omatoimiseen muuttoon ei enää palata mutta muuton hoitaminen omatoimisesti tuo selkeästi suurimmat säästöt.

Säästä pakun vuokrauksessa

Omatoiminen muuttaja joutuu kuitenkin useimmiten vuokraamaan pakettiauton, ehkä myös muuttolaatikkoja ja nokkakärryt. Näistä aiheutuu omat kulunsa. Vuokrapakujen tuntivuokrat alkavat noin seitsemästä eurosta, ja yleensä useamman tunnin vuokrasta seuraa pientä alennusta. Vuorokaudeksi pakettiauton voi saada noin sadalla eurolla, ehkä hieman allekin. Huomioi myös vuokrayhtiöiden erot: kuuluvatko auton vuokrahintaan vapaat kilometrit vai seuraako esimerkiksi tietyn kilometrinmäärän jälkeen kilometrikohtainen lisämaksu? Kuinka suuri on omavastuu? Entä kuuluvatko nokkakärryt leasing auton vuokraan?

Hanki muuttolaatikot ilmaiseksi kaupasta

Muuttolaatikoiden tarve on hyvä laskea suunnilleen kaavan yksi laatikko per asuinneliömetri mukaan – 75-neliöiseen kolmioon siis noin 75 laatikkoa. Vuokrattavien laatikoiden hinnoittelu vaihtelee tietenkin jonkin verran ja voi tulla edullisemmaksi osana muuttopalvelua, mutta hinnat liikkuvat suunnilleen 15 snt per laatikko per päivä -luokassa. Esimerkiksi IKEAlta 56x33x41 cm -kokoiset pahviset muuttolaatikot ovat pari euroa kappale.

Marketeista voi tiedustella banaanilaatikoita maksutta, ja muuttosesonkien aikaan esimerkiksi merkittävillä opiskelupaikkakunnilla marketit ovat jopa laittaneet näitä vapaasti noudettaviksi yleisiin tiloihinsa. Ilmaisten laatikoiden saatavuudesta ei toki ole takeita, eivätkä pahvilaatikot ikinä ole yhtä kestäviä kuin tarkoitukseen erikseen valmisteut ja helposti pinottavat muoviset muuttolaatikot.

Kilpailuta muuttopalvelut

Muuttopalveluja tarjoavia yrityksiä on markkinoilla kymmenittäin aina Niemen ja Victor Ekin kaltaisista koko valtakunnan laajuudella toimivistsa jäteistä ”mies ja paku” -tyyppisiin lafkoihin. Molemmille on ehdottomasti paikkansa. Muuttopalveluiden tarjousten pyytämiseen on nykyisin tarjolla useampia keskitettyjä palveluja, esimerkiksi Muuttomaailma.fi.

Vertailupalvelujen kautta saat helposti juuri omaan tarpeeseesi mitoitetut tarjoukset, ja tarjouksia voi parissa vuorokaudessa saada parikin kymmentä varsinkin suuremmilla paikkakunnilla. Parhaita tarjouksia voi vielä kilpailuttaa keskenään ensimmäisen tarjouskierroksen jälkeenkin. Vertailupalveluissa näet myös muuttofirmojen asiakkaiden arvostelut ja kokemukset käyttämistään firmoista. Halvin vaihtoehto ei tälläkään alalla ole aina se paras.

Kilpailutuksen yhteydessä voi pyytää tarjouksen myös muuttolaatikoista, sillä useat muuttofirmat tarjoavat myös laatikoiden vuokrausta joko itsenäisesti tai yhteistyökumppaninsa kautta. Samalta palveluntarjoajalta ei kuitenkaan ole tarvetta tilata sekä itse muuttopalvelua että laatikoita – jos hankit nämä eri yhtiöiltä, voidaan säästö parhaimmillaan mitata jopa sadoissa euroissa. Muuttopalvelun käyttöä ei valitettavasti voi vähentää kotitalousvähennyksen kautta verotuksessa, mutta esimerkiksi muuttosiivouksen voi.

Muuttofirmat tarjoavat laajuudeltaan erilaisia palveluita. Usein riittää pelkkä tavaroiden kantaminen ja kuljetus, ja hintaan vaikuttaa luonnollisesti myös se, montako kantajaa tarvitset. Muuttopalveluun voi joillakin yhtiöillä ostaa mukaan myös muutettavien tavaroiden pakkaamisen, siivouspalvelut ja/tai eroon hankkiuduttavien tavaroiden kierrätyspalvelut.

3. Pakkaaminen on tärkeimpiä osa-alueita muuttajan muistilistalla

Pakkaaminen muuttoa varten kannattaa aloittaa heti kun mahdollista viime hetken kiireen välttämiseksi. Samalla hahmottuu ajoissa mahdollinen laatikoiden ja muun pakkausmateriaalin lisätarve. Yleensä hyvä ohjenuora on aloittaa pakkaaminen niistä tavaroista, joita ei usein tai juuri tällä hetkellä käytetä – varaston tavarat ja käynnissä olevan vuodenajan ulkopuoliset vaatteet ovat näitä.

Muuttopäivänä ja sen aattona tarvittavat esineet jätetään tietenkin viimeiseksi. Eräs klassinen virhe on pakata siivoustarpeet muiden roippeiden mukaan ennen vanhan asunnon loppusiivousta. Laatikoiden sisältö on hyvä merkitä maalarinteippi ja tussi -yhdistelmällä. Johtavana ajatuksena pakkaamisessa olkoon järjestelmällisyys.

4. Muuttajan ilmoitus osoitteenmuutoksesta maistrattiin ja postille

Uudesta osoitteesta tulee ilmoittaa muuallekin kuin somekanaviin tunnisteilla #muuttopäivä ja #newhome – ihan ensimmäiseksi entiset maistraatin palvelut sisälleen imaisseen Digi- ja väestötietoviraston muuttoilmoituspalvelun kautta. Tätä kautta tiedot välittyvät virallisen väestötietojärjestelmän ohella myös Postille.

Osoite kannattaa ilmoittaa mahdollisimman nopsaan myös tulevan asunnon isännöitsijälle. Näin taloyhtiö saa uudessa asunnossa saadaan nimikyltit ovelle ja postilaatikoille heti muuttopäiväksi eikä ”sitten joskus”. Myös mahdolliset lehtitilaukset ja järjestöt tulee muistaa pitää ajan tasalla osoitteenmuutoksen suhteen.

Kotivakuutuksen (ja muutkin vakuutukset) sekä internetyhteyden kanssa on syytä myös olla ajoissa liikkeellä. Pelkän vakuutuksen ja liittymän siirron sijaan kannattaa käydä läpi nopea kilpailutusprosessi, joskin esimerkiksi kiinteän nettiliittymän suhteen vaihtoehtoja ei välttämättä aina ole uudella asuinalueella kovin paljoa.

5. Sähkösopimus uuteen asuntoon

Sähkösopimuksen siirtäminen, sähkönkulutus (tai uuden kipailuttaminen ja solmiminen Zmartan kautta) kannattaa hoitaa kuntoon hyvissä ajoin, mielellään ainakin pari viikkoa ennen muuttoa. Jos aiot purkaa toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen, tulee purkamisesta ilmoittaa viimeistään kaksi viikkoa ennen purkamispäivää.

Sähköyhtiöiden suhteen vallitsee alueellinen monopoli, eli sähkön siirtoyhtiöön et voi vaikuittaa. Verkkoyhtiöille ei tarvitse muutosta erikseen ilmoittaa muuttaessasi vuokralle ja/tai asunto-osakeyhtiöön. Jos kuitenkin ostat kiinteistön ja sähköliittymä siirtyy omistukseesi, tulee sinun ilmoittaa asiasta paikalliselle verkkoyhtiölle.

6. Muuton rahoitus

Kuten aiemmin totesimme, varsinainen muuttopalvelu ei kuulu kotitalousvähennyksen piiriin, mutta jotkut muuttoon yhteydessä tarvittavat palvelut, kuten siivous ja esimerkiksi huonekalujen kokoamispalvelut, kuuluvat. Kelan perustoimeentulon asiakkaat voivat saada muuttoavustusta, ja toiselle paikkakunnalle työn perässä muuttavat työttömät voivat saada Kelalta tai työttömyyskassasta liikkuvuusavustusta. Avustusta voi saada, jos uudessa työssä on kyse vähintään kaksi kuukautta kestävästä työsuhteesta ja päivittäinen työmatka ylittäisi kolme tuntia.

Jotkut muuttofirmat tarjoavat mahdollisuutta osamaksusopimukseen eli kulutusluottoon, mutta tämä ei välttämättä ole edullisin tapa muuton rahoittamiseen. Zmartan lainavertailun kautta voit kilpailuttaa lainantarpeesi myös muuttoa ja samalla vaikka muita uuden asunnon remonttilaina tarpeita varten – tee maksuton vertailu ja katso, löytyisikö kauttamme edullisin tapa rahoittaa taival uuteen kotiin.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Zmarta sähkö
Sähkönkulutus Sähkön tuottaminen – miten sähkömme syntyy?
Kenellekään tuskin on epäselvää, että ilman sähköntuotantoa elämämme olisi täysin erilaista: tietokoneen näyttö pysyisi ...
Zmarta sähkö
Sähkönkulutus Tilapäinen muutto ja sähkösopimus
Monelle tulee elämässä eteen vaihe, jolloin tilapäinen muutto toiseen osoitteeseen onajankohtainen. Syynä muuttoon voi o ...
Zmarta sähkö
Sähkönkulutus Vuoden kylmin aika tulossa – miten sähkön hinta vaihtelee?
Sähkön hinta vaihtelee suuresti päiväkohtaisesti etenkinspot-markkinoilla, joilla hinnat voivat vaihdella merkittävästi ...