Sähkö

Yleissähkö

2020-01-16
Zmarta sähkö

Yleissähkö on energiayhtiöiden myymä sähkötuote, jossa sähkön hinta pysyy samana ympäri vuorokauden. Yleissähkön hinta ei ole siis sidottu kellon- tai vuodenaikoihin kuten jotkin sähkötuotteet.

Tuote on erityisen suosittu pienen sähkönkulutuksen (noin alle 10 000 kWh per vuosi) talouksissa, kuten pienehköissä kerros- ja rivitaloasunnoissa, mutta se on käytössä myös monissa pienissä omakotitaloissa ja loma-asunnoissa.

Mikäli et tiedä sen tarkemmin, millainen sähkösopimus käytössäsi on, hyvinkin todennäköisesti ostat sähkönmyyjältäsi juuri yleissähköä. Näissä tilanteissa on syytä paneutua hieman sähkölaskun sielunelämään ja tarkastella omia kulutustottumuksiaan – voi hyvinkin olla, että aikatariffiin sidottu sähkösopimus voisi säästää sähköä ja tulla sinulle edullisemmaksi.

Kenen kannattaa ostaa yleissähköä?

Yleissähkö on, kuten alussa mainitsimme, vähän sähköä kuluttavan talouden valinta. Näin on erityisesti, jos teillä ei ole tarvetta tai mahdollisuutta kohdistaa energiaintensiivisten laitteiden, kuten lämminvesivaraajien tai lattialämmityksen, käyttöä yösähköön jonka kautta yöajalle saa huomattavasti yleissähköä halvemman sähkötariffin.

Samaten vain päiväsaikaan toimivien yritysten valintana tämä tuote on suosittu, koska potentiaalisesti edullisemman yösähkön aikaan tarvetta sähkön käytölle ei ole. Suuren kulutuksen yritystoiminnalle, kuten vaikkapa raskaalle teollisuudelle, on toki aivan omat tuotteensa, jotka poikkeavat yleissähkön kaltaisista kuluttajien sähkötuotteista suuresti.

Tätä nykyä käytännössä kaikilla sähköyhtiöillä on tarjota myös yksityisasiakkailleen verkkopohjainen työkalu, jonka avulla voi seurata omaa sähkönkulutustaan reaaliaikaisella sähkönseurannalla jopa tuntitasolla. Sopivaa sopimustyyppiä pohdittaessa kannattaa käydä nykyisen myyjäyhtiönsä verkkopalvelussa tutustumassa itseensä sähkönkuluttajana. Jonkin verran tietoa löytyy toki jo sähkölaskusta itsestään.

Zmartan sähkövertailupalvelusta löydät yleissähkön valitsemalla sopimustyypiksi valinnan ”kiinteä hinta”. Voit vertailla eroja esimerkiksi hinnoittelultaan dynaamisesti muuttuvaan pörssihintaiseen sähköön laskurin avulla. Vertailu auttaa myös arvioimaan omaa kulutustasi, mikäli et ole varma sähkönkulutuksesi tasosta esimerkiksi isompaan kotiin muutettaessa.

Yleissähkön hintaan vaikuttaa moni tekijä

Sähkön hintaan vaikuttaa moni tekijä aina vuodenajoista, vuosien keskinäisestä vaihtelusta ja lämpötiloista poliittisiin päätöksiin ja yritysten toimintaan, teknistä kehitystä ja tuotantokapasiteetin muutoksia unohtamatta.

Sähkön kysynnän huiput näkyvät sähkön pörssihinnassa. Valitsemalla yleissähkösopimuksen määräajaksi saat kuitenkin mielenrauhaa hintojen heilahtelun suhteen, sillä hinta on aina sama koko sopimuskauden ajan. Tämä on monien yleissähkösopimuksen solmivien päällimmäinen motivaattori juuri tämän tuotteen valitsemiseen: ennakoitavuus.

Yleissähkö on sähköä myyvältä yhtiöltä ostettava tuote, mutta lopulliseen sähkön kuluttajahintaan lisätään kuitenkin vielä sähkönsiirrosta perittävä maksu.

Siirtoyhtiöillä on alueellinen monopoli, ja usein siirtoyhtiö ja sähköä myyvä energiayhtiö ovat eri yhtiöitä – mutta ne voivat olla samaa konserniakin. Sähkömaksu sekä siirtomaksu kuitenkin peritään erikseen. Lisäksi molempiin maksuihin lisätään laskulle vielä arvonlisävero ja sähkövero. Katso lisätiedot sähkösopimuksen siirto.

Sähkönmyyjillä on eroja

Suomen kilpailulle vapailla sähkömarkkinoilla on monenlaisia ja -kokoisia sähkönmyyjiä. Useimmille tuttujen Vattenfallin ja Helenin kaltaisten energiajättien ohella markkinoilla toimii myös koko joukko pieniä yhtiöitä, joilla on usein hyvin vahva paikallinen omistus – Alajärven Sähkö, Koillis-Satakunnan Sähkö, Paneliankosken Voima, jne.

Pienten sähköyhtiöiden tuotevalikoima on yleensä melko kapea, mutta tavallinen yleissähkö mahdollisten vaihtoehtojen joukosta takuulla löytyy aikatariffiin perustuvan hinnoittelumallin ohella. Suomessa on muutamia pieniä sähköyhtiöitä, jotka eivät myy sähköä oman alueensa ulkopuolelle. Suurin osa sähköyhtiöistä kuitenkin myy sähköä koko maahan – sähkön kauppa on ollut vapaata jo vuodesta 1995 lähtien.

Yleissähkön myyminen ei sinällään vielä kerro sähköyhtiön puolelta mitään siitä, miten tuo sähkö on tuotettu. Kyseessä on vain hinnoitteluperusteesta kertoa tuotteen nimi, ei esimerkiksi indikaattori sähkön alkuperästä. Tämä alkuperä vaihtelee sähköntuottajasta riippuen, ja alkuperätiedot (esimerkiksi se, kuinka suuri osuus sähkön alkuperästä on tuotettu ydinvoimalla) löytyvät tavallisesti myyjäyhtiön kotisivuilta.

Kilpailuttamalla edullisin yleissähkö

Mikäli päädyt siihen, että yleissähkö on sinulle sopiva sopimustyyppi, on edessä sähköä myyvän yhtiön valinta. Tämä ei ole välttämättä täysin mutkaton vallinta, mutta nykyisin se on huomattavasti helpompi – kiitos Zmartan helppokäyttöisen sähkövertailun.

Voit kilpailuttaa sähkösopimuksesi vaikka heti. Markkinoiden edullisimman yleissähkösopimuksen löydät kymmenien sähköyhtiöiden ja satojen erilaisten sähkötuotteiden joukosta, eikä kilpailuttaminen todellakaan ole vaikeaa. Tarvitsemme vain asuinpaikkasi postinumeroalueen tarkkuudella.

Postinumeron antamisen jälkeen voit antaa joko arvion tai tarkan tiedon vuosittaisesta sähkönkulutuksestasi (kWh) tai vaihtoehtoisesti käyttää laskuriamme. Valitse kolmesta sopimustyypistä: pörssisähkö, kiinteä hinta tai muuttuva hinta. Mikäli etsit juuri yleissähkösopimusta, valitse kiinteä hinta.

Tämän jälkeen onkin jo valmista: palvelu esittää sinulle luettelon sähkömyyjistä ja tarjoukset hintoineen. Tarkempaa tietoa (kuten sähköyhtiön myymän energian alkuperäjakauman) löydät luettelosta Lisätietoja-kohtaa napsauttamalla.

Selkeästi esitettyjen tietojen avulla sinun on helppo löytää sopiva sopimus, painotitpa sitten erityisesti hintaa tai energiatuotannon ympäristönäkökulmaa. Kun löydät sopivan sopimuksen, pääset allekirjoittamaan sähkösopimuksen Valitse-painiketta klikkaamalla.

Mikä parasta, vertailupalvelun käyttö on sinulle täysin ilmaista. Sähkösopimuksen vaihtamisesta ei veloiteta mitään. Et myöskään maksa palvelumme kautta solmimastasi sähkösopimuksesta sentin murto-osaakaan ylimääräistä.

Maksumieheksi- tai naiseksi joutumisen sijaan pääset todennäköisesti säästämään – ei ole mitenkään harvinaista, että sähkösopimuksen kilpailuttamalla voi saavuttaa jopa useiden satojen eurojen säästöt vuositasolla!

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lamppu
Sähkö Aikasähkö
Aikasähkö on sopiva sähkötuote sähkölämmittäjille.
Zmarta sähkö
Sähkö Spot-sähkö
Spot-sähkö on sähkösopimustuote, jonka suosio Suomessa on tasaisessa kasvussa, mutta mistä on tarkemmin kyse? Spot-sähkö ...
Zmarta sähkö
Sähkö Määräaikainen sähkösopimus
Määräaikainen sopimus on pitänyt suomalaisten sähkönkuluttajien parissa pintansa hyvin, vaikka valtaosa sähkönmyyjistä t ...