Sähkö

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

2020-01-23
Zmarta sähkö

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on edelleen hyvin suosittu valinta, vaikka sen
valitseminen käytännössä aina merkitseekin määräaikaista sopimusta korkeampia
hintoja. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on, kuten nimikin lupaa, voimassa
irtisanomiseensa asti, ja sopimustyyppiin sovelletaan sähkönmyyjästä
riippumatta 14 vuorokauden irtisanomisaikaa kuluttajan puolelta.

Onko toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus sitten järkevä valinta, vai olisiko yhden tai kahden vuoden määräaikainen tai spot-hinnoitteluun perustuva niin ikään toistaisekvi voimassa oleva sopimus kuitenkin mielekkäämpi vaihtoehto? Yksiselitteistä vastausta ei tähän kysymykseen ole, mutta onneksi voimme aina vastata moniselitteisesti!

Kannattaako valita toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?

Puhtaan taloudellisesta näkökulmasta vastaus on käytännössä aina kielteinen. Mikäli tarkastelemme historiallisia tietoja, on sähkön pörssihinnoitteluun perustuva sähkösopimus tullut aina varsinkin pitkällä tähtäimellä kuluttajille edullisimmaksi vaihtoehdoksi. Nämäkin pörssisähkösopimukset ovat toistaiseksi voimassa olevia, mutta käsitteellisesti niistä puhutaan oman sopimustyypin ryhmänään.

Myös määräaikainen mutta kuitenkin kiinteähintainen sopimus on toistaiseksi voimassa olevaa edullisempi. Miksi sitten monet kuitenkin valitsevat toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen tyypin? Kyse lienee varmasti usein sekä varovaisuuden periaatteen noudattamisesta että halusta kyetä vaihtamaan sähkönmyyjää koska tahansa.

Tällä sopimustyypillä sähkön hinta on muuttuva, mutta ei läheskään niin ailahteleva kuin pörssisähkösopimusten kohdalla. Lisäksi: jos on valinnut toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen, voi sopimuksen kilpailuttaa uudelleen koska tahansa ja vaihtaa parempaan.

Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hinta ei ole kuitenkaan täysin suojattu sähkön hinnan markkinavaihteluilta: yleisesti ottaen näiden sähkösopimusten sähkön hintaa tarkistetaan automaattisesti uudelleen muutamia kertoja vuodessa. Joillakin myyjillä tämä tarkastus saatetaan suorittaa kuitenkin erikseen joka kuukausi, esimerkiksi Vattenfallilla.

Jos taas valitset kaksivuotisen määräaikaisen ja kiinteähintaisen sopimuksen, kWh:n hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan ja sillä sipuli. Pörssihinnoitteluun perustuvan sopimuksen tuntikohtaisen hintavaihtelun hektisyydeltä toistaiseksi voimassa olevilla sopimuksilla kuitenkin suojautuu.

Toisaalta syy tämän sopimustyypin valintaan voi myös olla tietynlaisesta laiskuudesta: sähköasiat ja sähkön hintataso ei yksinkertaisesti kiinnosta tarpeeksi – noin puolet suomalaisista ei ole koskaan kilpailuttanut sähkösopimustaan. Tätä voi pitää miltei pienoisena ihmeenä, sillä koko kilpailutus- ja vertailuprosessi vie Zmartan palvelussa vain muutaman minuutin.

Mukavuudenhaluiselle ihmiselle tämä sopimustyyppi toki on myös sopiva. Jos valitsee määräaikaisen sopimuksen, on sopimuskauden tultua loppuunsa on myyjän tarjoama uusi sopimus vähintäänkin hyväksyttävä. Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus taas jatkaa voimassaoloaan vielä vuoden tai kahden jälkeenkin ilman erillisiä toimenpiteitä.

Sähköyhtiöt ja toistaiseksi voimassa oleva sopimus

Joskus voi törmätä siihen, että sähköä myyvä yhtiö kaupittelee varsin hanakasti toistaiseksi voimassa olevaa sopimusta. Syy tähän on jo oikeastaan käynyt ilmi: koska kyseessä on asiakkaalle käytännössä aina kallein sopimustuote, on se myös sähkön myyjälle kaikkein tuottoisin.

Kaikki tämän tyyppiset sopimukset eivät ole suinkaan aivan samanlaisia ominaisuuksiltaan. Hinta luonnollisesti vaihtelee eri myyjien välillä, ja pelkän kWh-hinnan ohella kannattaa kiinnittää huomiota myös kuukausimaksuihin ja parhaimillaan mikäli tarjolla olisi kuukausimaksuton sähkösopimus. Hintavertailua voivat tietenkin vaikeuttaa vielä joidenkin sähkönmyyjien tarjoamat erilaiset enemmän tai vähemmän rahanarvoiset kylkiäiset sekä vaikkapa S-bonukset.

Mikäli ympäristöasiat ja ilmastonmuutos painavat vaakakupissa, kannattaa kiinnittää huomiota sähkön alkuperään. Ja kuten aikaisemmin mainitsimme, on eri sähköyhtiöillä eri käytäntöjä sähkön hinnan uudelleentarkastuksen suhteen: joku voi tehdä tämä pari kertaa vuodessa, joku taas joka kuukausi.

Sopimustuotteiden nimet vaihtelevat energiayhtiöittäin, eikä peruskuluttajalle ehkä ole pelkän nimen perusteella selvää, millaisesta sopimuksesta on kyse. Muun muassa Savon Voiman, ja Jyväskylän Energian perustama sähkön myyntiyhtiö Väre myy toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia nimellä Jatkuva sähkö. Vattenfallilla vastaavan tuotteen nimi on Kestosopimus, Tampereen sähkölaitoksella taas Kestosähkö.

Toistaiseksi voimassa olevat sopimukset Zmartalla

Mikäli tahdot kilpailuttaa toistaiseksi voimassa olevat sähkösopimukset keskenään ja jättää muut sopimustyypit huomioimatta, onnistuu se sähkösopimusten vertailupalvelussamme helposti: valitse vain vertailusta vaihtoehto ”muuttuva hinta” (muut vaihtoehdot ovat pörssisähkö ja kiinteä hinta).

Sähkönmyyjien kilpailuttaminen ja sähkösopimusten hintavertailu on sinulle täysin maksutonta. Et myöskään sitoudu mihinkään pelkän vertailun tekemisellä, eikä sinun tarvitse edes jättää yhteystietojasi, kuten sähköpostiosoitetta, sen tekemiseksi. Halutessasi voit toki solmia uuden sähkösopimuksen palvelumme kautta vaikka heti helposti verkkopankkitunnuksia käyttämällä.

Parilla klikkauksella voit myös vaihtaa vertailunäkymää ja verrata saamiasi toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten hintoja tuntikohtaiseen pörssisähköön tai hintatakuun antaviin määräaikaisiin sopimuksiin.

Muihin vaihtoehtoihin lukeutuu muun muassa uusiutuvien energiamuotojen sähkösopimusten suosiminen. Palvelumme avulla voit löytää juuri sellaisen sähkösopimuksen, joka miellyttää itseäsi – ja kukkaroasi!

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Zmarta sähkö
Sähkö Spot-sähkö
Spot-sähkö on sähkösopimustuote, jonka suosio Suomessa on tasaisessa kasvussa, mutta mistä on tarkemmin kyse? Spot-sähkö ...
Zmarta sähkö
Sähkö Määräaikainen sähkösopimus
Määräaikainen sopimus on pitänyt suomalaisten sähkönkuluttajien parissa pintansa hyvin, vaikka valtaosa sähkönmyyjistä t ...
Zmarta sähkö
Sähkö Vesisähkö
Vesisähkö löytyy monen sähköä myyvän yhtiön tuotevalikoimasta – täysin uusiutuvastivesivoiman avulla tuotettava sähkö on ...