Sähkö

Pörssisähkö

2021-01-26
Zmarta sähkö

Pörssisähköä on kuvattu edelläkävijän sähkötuotteeksi. Sinällään nimitystä voi pitää
oikeutettuna; sen verta harva Suomessa vielä on valinnut kotinsa
sähkösopimukseksi pörssisähkösopimusta.

Esimerkiksi muissa Pohjoismaissa pörssisähkö on kuitenkin ollut hyvin tavallinen vaihtoehto jo pitkään. Täälläkin sen suosio on kuitenkin hitaassa mutta varmassa kasvussa – lue ja selvitä, olisikö pörssisähkö sinulle sopiva vaihtoehto.

Mitä on pörssisähkö?

Kyseessä on sähkösopimustuote, jossa sähkön hinnoittelu vaihtelee ja seuraa Nord Pool -sähköpörssin spot-hintaa tuntikohtaisesti. Pörssisähkön ero esimerkiksi perinteiseen kahden vuoden sopimukseen, jossa kWh-hinta ei muutu koko sopimuksen voimassaoloaikana, on selkeä.

Eurooppalaisessa Nord Pool -pörssissä hinta määrittyy täysin markkinaehtoisesti sähkön tuotannon ja kysynnän mukaan. Kyseessä on siis täysiverinen pörssi. Kauppaa vain käydään osakkeiden sijaan hyödykkeellä eli tässä tapauksessa sähköllä.

Pörssisähkön hinta muodostuu tuntikohtaisesta markkinahinnasta sekä sähkönmyyjän marginaalista. Marginaalit vaihtelevat myyjittäin suurestikin, joten myös pörssisähkösopimukset kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa toisiaan vastaan. Lisäksi sopimusten perusmaksut vaihtelevat yhtiöittäin.

Sähköyhtiöt myyvät pörssisähkösopimuksiin erilaisia lisäpalveluita ja -ominaisuuksia. Esimerkiksi uusiutuvia tuotantotapoja suosivat alkuperätakuut ovat jo vanha juttu ja saatavilla myös markkinahintaisiin sopimuksiin, mutta nykyisin joillakin suomalaisilla sähköyhtiöillä ja myyjillä on myös mahdollisuus lukita hinta tietyksi ajaksi erillisenä palveluna. Näin esimerkiksi sähkölämmittäjä voi välttää rajut hinnannousut.

Kannattaako pörssisähkö?

Pitkällä aikavälillä pörssisähkö on tähänastisen historiansa valossa tullut aina kiinteähintaisia sopimuksia edullisemmaksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö yksittäiset sähkölaskut pörssihinnoittelulla tulisi kiinteähintaiseen sopimukseen verrattaessa kalliimmiksi: kun sähkön kysyntä on korkealla, korkealla on myös hinta.

Pörssisähkö on halvinta öisin, eli jos sähkönkäyttöään on mahdollista painottaa yöaikaan, syntyy selkeää säästöä. Esimerkiksi sähkölämmitteisille omakotitaloille kyseessä on erinomainen tilaisuus pienentää kuluja. Kerrostaloasujalle sähkönkäytön optimointimahdollisuuksia puolestaan on tarjolla huomattavasti vähemmän. Sitä kannattavampaa pörssisopimuksen solmiminen on, mitä paremmin pystyt ohjaamaan kotisi sähkönkulutusta.

Vaihtoehtoina pörssisähkölle ovat hinnoittelultaan kiinteät määräaikaiset sopimukset sekä niin sanotut yleissähkösopimukset, jotka ovat toistaiseksi voimassa. Ensin mainitut solmitaan tavallisesti 6, 12 tai 24 kuukauden ajaksi ja niiden etuna on hinnoittelun ennakoitavuus. Kilowattitunnin hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Yleissähkösopimus on sekä pörssi- että määräaikaissopimusta hintavampi vaihtoehto, mutta sen etuna on joustavuus: yleissähkön voi irtisanoa koska tahansa.

Jos sähkölaskun summan ennakoitavuus ja pieni vaihtelu on sinulle erityisen tärkeää, ei tuntikohtaiseen markkinahintaan pohjautuva vaihtoehto ole sinulle oikea vaihtoehto. Pitkän aikavälin säästöä sen avulla kuitenkin on mahdollista saavuttaa, oli sitten mahdollisuutta (tai halua) optimoida sähkönkäyttöä vuorokauden halvoille tunneille tai ei.

Hintojen seuranta on helppoa

Monelle sähkön hinnan seuraaminen tuntuu ensiajattelemalla hankalalta tai vaikealta. Pörssisähkön hintojen seuranta ei suinkaan ole salatiedettä tai edes millään tavoin haastavaa. Nord Poolin seuraavan päivän tuntihinnat julkaistaan iltapäivisin, suunnilleen kello kahden aikoihin. Hintoja on helppo seurata verkkosivujen tai puhelimeen ladattavien sovellusten avulla.

Sähkön pörssihintojen seurannasta on helppo tehdä jokapäiväinen rutiini, mutta tietyt lainalaisuudet kuitenkin pitävät keskimäärin hyvin paikkansa: sähkön hinta alkaa laskea illan päätteksi, on edullisinta yöllä, ja alkaa nousta jälleen aamusta. Talvisin sähkö on kalliimpaa kuin kesäisin.

Jos hintojen seuraaminen päivästä päivään ei houkuttele, on hyvä huomata, että pörssisähkö kaikkien todennäköisyyksien mukaan tulee pitkässä juoksussa edullisemmaksi myös niissä talouksissa, joissa ei aktiivista hintaseurantaa jakseta harrastaa.

Vertaile ja testaa

Zmartan vertailupalvelusta vertaat sähkösopimuksia löydät runsaasti erilaisia vaihtoehtoja, mikäli olet kiinnostunut pörssisähkösopimuksen solmimisesta. Sinun tarvitsee vain valita ”Pörssisähkö” vertailutyökalusta, syöttää postinumerosi asuinpaikkasi määrittämiseksi ja arvioitu tai toteutunut vuotoinen sähkönkulutuksesi. Tämän jälkeen pääset vertailemaan pörssihintaisia sähkösopimuksia ja löydät juuri sinulle edullisimman tarjouksen.

Vertailunäkymässä listataan oletusarvoisesti tarjoukset edullisimmasta alkaen. Näet kuukausikohtaisen tarjoushinnan syöttämääsi kulutukseen perustuen. Voit muuttaa järjestystä ja käyttää erilaisia suodattimia, rajaten näkyviin esimerkiksi vain uusiutuvin energialähtein tuotetut sopimusvaihtoehdot. Hintaerittelystä näet tarkalleen sähkönmyyjän veloittaman marginaalin ja mahdollisen perusmaksun. Vertailun käyttö on täysin ilmaista eikä se sido sinua mihinkään.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lamppu
Sähkö Aikasähkö
Aikasähkö on sopiva sähkötuote sähkölämmittäjille.
Zmarta sähkö
Sähkö Spot-sähkö
Spot-sähkö on sähkösopimustuote, jonka suosio Suomessa on tasaisessa kasvussa, mutta mistä on tarkemmin kyse? Spot-sähkö ...
Zmarta sähkö
Sähkö Määräaikainen sähkösopimus
Määräaikainen sopimus on pitänyt suomalaisten sähkönkuluttajien parissa pintansa hyvin, vaikka valtaosa sähkönmyyjistä t ...