Sähkö

Aurinkosähkö

2020-01-21
Zmarta sähkö

Aurinkosähkö on monen kotitalouden valinta, sillä katolle asennettavien aurinkopaneelien ja yksityiskäyttöön tarkoitettujen aurinkosähköjärjestelmien hinnat ovat tulleet varsin houkutteleviksi. Ekologisuus ja säästäminen kulkevat tässä energiamuodossa käsi kädessä.

Ilmastonmuutoksen torjunta edellyttää muun muassa ehtyvistä fossiilisista energianlähteistä luopumista suhteellisen ripeällä aikataululla, ja tämän takia aurinkoenergialla on tärkeä rooli tulevaisuuden energiaratkaisuissa. Puhtaana ja käytännössä rajattomana energianlähteenä se tarjoaa erittäin houkuttelevan ratkaisun moniin ihmiskunnan ongelmiin.

Zmartan palvelussa voit vertailla sähkönmyyjiä ja vertaa sähkösopimuksesi. Palvelusta löydät kaikki maassamme toimivat sähköyhtiöt, ja näiden tuotteista myös aurinkosähköä suosivat tai siihen täysin tuotannossaan nojaavat tuotteet ovat myös mukana vertailupalvelumme piirissä!

Aurinkosähkön tuotanto

Tavallisesti aurinkosähköä tuotetaan auringon säteilyn energiaa sähköenergiaksi muuttavien aurinkopaneelien avulla. Niitä voidaan asentaa esimerkiksi yksittäisiin rakennuksiin tai laajoiksi voimalakokonaisuuksiksi niin sanottuihin aurinkopuistoihin.

Yksi paneeli sisältää lukuisia sarjaan kytkettyjä kennoja, joskin arkipuheessa aurinkopaneeleista ja aurinkokennoista puhutaan usein samaa asiaa tarkoittavina sanoina.

Tällä hetkellä aurinkovoiman osuus maamme sähköntuotannosta ei ole kovin merkittävä: vain noin 0,2 prosenttia vuoden 2019 tuotannosta tuotettiin aurinkovoimalla. Valjastamatonta potentiaalia on kuitenkin runsaasti, eikä tilastossa näy kaikki kotitalouksien omaan käyttöön sähköverkon ulkopuolella tuottama aurinkosähkö.

Maailmanlaajuisesti aurinkosähkön tuotanto kolminkertaistui vuosien 2013 ja 2017 välillä. Kapasiteetiltaan suurimmat aurinkopuistot löytyvät Kiinasta ja Intiasta, joista ensin mainittu on ylivoimaisesti maailman suurin aurinkosähkön tuottaja noin 176 000 megawatin tuotannollaan. Tämä vastaa noin 3,3 prosenttia maan sähkönkulutuksesta.

Suhteellisesti suurin aurinkosähkön tuottaja on väliamerikkalainen Honduras, joka kattaa sähkönkulutuksesta tällä tavoin jopa 14 prosenttia. Saksa seuraa tilastossa toisena, tuottaen kulutuksestaan 7,9 prosenttia aurinkovoimalla. Kummassakin maassa on ollut vahva poliittinen tahtotila uusiutuvan energian hyödyntämiseen.

Hyvät ja huonot puolet aurinkosähkössä

Aurinko tarjoaa käytännössä ehtymättömän energianlähteen, sillä aurinkokuntamme tähti sammuu vasta viiden miljardin vuoden kuluttua. Ylikulutuksen vaaraa ei ole, ja auringon energiaa voidaan hyödyntää kaikkialla maailmassa. Välittömiä päästöjä ei aurinkosähkön tuottamisesta synny.

Lisäksi aurinkovoimalat vaativat hyvin vähän kunnossapitoa, joten kustannukset pysyvät alhaisina myös työvoimakulujen puolesta. Paneeleiden ja voimaloiden teknologiassa on edelleen paljon kehityspotentiaalia.

Toki joitakin negatiivisiakin puolia aurinkosähkön tuottamiseen liittyy. Paneelien valmistamiseen käytetään runsaasti energiaa ja rajallisia, uusiutumattomia materiaaleja. Edistys tälläkin saralla on toki ollut runsasta. Ongelmallista omalta osaltaan on toki aurinkoenergian saatavuuden rajoittuminen valoisaan aikaan.

Aurinkosähkö ja Suomen sähköyhtiöt

Toisin kuin usein luullaan, ei Suomi ole erityisen epäedullisessa asemassa aurinkosähkön tuotantopotentiaalin suhteen – se on miltei yhtä suuri kuin keskisessä Euroopassa. Kesämme on erittäin valoisa ja toisaalta myös suhteellisen matala ympäristön lämpötila auttaa aurinkokennoja suoriutumaan tehtävästään tehokkaammin.

Suomalaiset sähköyhtiöt satsaavat aurinkovoimaan voimakkaasti kuten muihin ekosähkön muotoihin myös vesivoimaan ja tuulivoimaan. Hyvänä esimerkkinä tästä ovat Helenin aurinkovoimala Helsingin Kivikossa ja Suvilahdessa.

Myös monet energia-alan ulkopuolella toimivat yritykset ovat mukana isoissa voimalahankkeissa yrityslainalla – etenkin lihanjalostusteollisuudestaan tunnetulla Atrialla on suuri aurinkosähköpuisto Nurmon tehtaan yhteydessä. Puistossa on peräti 22 000 paneelia ja se on maamme suurin aurinkosähköpuisto.

Monet suomalaiset energiayhtiöt myyvät aurinkoenergiaan perustuvia ratkaisuja myös avaimet käteen -periaatteella kotitalouksille. Aurinkosähköjärjestelmiä myyvät esimerkiksi Fortum, Lumme Energia, Väre, Pori Energia ja moni muu myös sähkönmyyntimarkkinoilla toimiva yhtiö.

Yksinomaan tietyllä uusiutuvan energian muodolla tuotettuja sähkötuotteita on nykyisin markkinoilla lukuisia, ja myös 100-prosenttisesti auringon energialla tuotettua sähköä on saatavilla kuluttajille eri tuotteiden kautta. Esimerkiksi Vattenfallilla on tarjolla Täysaurinko-nimeä kantava sopimustuote. Koska aurinkosähkön tuotanto on Suomessa vielä varsin vähäistä, on Vattefallinkin tuotteen alkuperä Ruotsissa, Italiassa ja Belgiassa sijaitsevissa aurinkopuistoissa.

Nimikkopaneeli aurinkovoimalasta

Yksityisiä kuluttajia pyritään saamaan aurinkovoiman käyttäjiksi vuokraamalla nimikkopaneeleita aurinkovoimaloista. Tälläinen tuote on käytössä esimerkiksi Helenillä. Nimikkopaneelin voi vuokrata Messukeskuksen, Kivikon tai Suvilahden aurinkovoimalasta. Muutaman euron kuukausihinta veloitetaan sähkölaskun yhteydessä, mutta toisaalta laskulta myös hyvitetään paneelin tuottama aurinkosähkö. Muista myös tarkistaa kaikki vaihtoehdot kuukausimaksuttoman sähkösopimuksen osalta.

Vastaavaa nimikkopaneelin vuokrausta harjoittavat myös monet muut yhtiöt, esimerkiksi Turku Energia, Tampereen Sähkölaitos, Pori Energia ja Porvoon Energia. Hyvitysperusteet vaihtelevat hieman yhtiöittäin. Käytännössä kuitenkin nykyisin hinnoittelumallein nimikkopaneelin kuukausimaksu on hyvitystä suurempi, eli varsinaista säästöä ei tällä tavoin pääse saavuttamaan.

Zmartan vertailupalvelu ja aurinkosähkö

Olitpa sitten absoluuttisesti edullsimman sähkösopimuksen tai sekä säästöjen että ympäristöarvojen perässä, Zmartan sähkösopimusten kilpailutuspalvelu ojentaa auttavan kätensä. Helppokäyttöisestä palvelustamme löydät selkeästi ilmoitettuna eri sopimustuotteiden kohdalta sähkön alkuperän.

Voit valita vapaasti, tahdotko vertailla määräaikaisia vai toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia, sähköpörssin hinnoittelua seuraavia vai kiinteähintaisia sopimuksia, ja niin edelleen. Valinta on sinun.

Voit niin ikään valita esitettäväksi vain uusiutuviin energialähteisiin perustuvat sähkötuotteet. Näin rajaat esimerkiksi kivihiilen polttoon nojaavat energiaratkaisut pois vertailusta – ja tulet takuulla yllättymään, miten pieni hintaero sopimusten välillä on, jos päätät siirtyä täysin uusiutuvilla tuotettuun sähköön. Energiatodistus kertoo rakennuksen tai esimerkiksi omakotitalon energiatehokkuudesta ja siinä huomioidaan myös ekologiset lähtökohdat. Alkuinvestoinnit aurinkosähköön voi siis pitkällä tähtäimellä maksaa itsensä takaisin ja nostaa omakotitalon arvoa ostomarkkinoilla.

Itse asiassa monilla asiakkailla uusiutuvien energialähteiden kilpailutettu sähkösopimus on merkittävästi vanhaa sähkösopimusta edullisempi ratkaisu!

Vertailupalvelun käyttö on sinulle joka tapauksessa maksutonta, eikä pelkkä vertailun tekeminen ja sähkönmyyjien kilpailutus sido sinua vielä mihinkään. Palvelussamme ovat mukana kaikki maassamme sähköä myyvät yhtiöt, joten kattavuus on vertaansa vailla.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lamppu
Sähkö Aikasähkö
Aikasähkö on sopiva sähkötuote sähkölämmittäjille.
Zmarta sähkö
Sähkö Spot-sähkö
Spot-sähkö on sähkösopimustuote, jonka suosio Suomessa on tasaisessa kasvussa, mutta mistä on tarkemmin kyse? Spot-sähkö ...
Zmarta sähkö
Sähkö Määräaikainen sähkösopimus
Määräaikainen sopimus on pitänyt suomalaisten sähkönkuluttajien parissa pintansa hyvin, vaikka valtaosa sähkönmyyjistä t ...