Suomalaisessa rakentamisessa on kautta aikojen jouduttu huomioimaan kylmän ilmaston asettamat vaatimukset. Useimmiten tässä on onnistuttu hyvin, mutta valitettavasti puutteitakin esiintyy. Joka tapauksessa talvi tuo mukanaan tarpeen pitää koti lämpimänä, eikä tällöin voida aina välttää rahanmenoa – suomalaisissa kotitalouksissa lämmitys syö keskimäärin yli puolet käytetystä energiasta. Miten kulut voisi pitää mahdollisimman pieninä ja asunnon samalla lämpimänä?
Suureen suosioon nousseilla ilmalämpöpumpuilla sähkö- ja öljylämmittäjät voivat saavuttaa vuositasolla useiden satojen euron säästön. Kesällä pumpuilla voidaan viilentää huoneilmaa, talvella taas lämmittää. Lisäksi ilmalämpöpumpusta on etua huoneilman kosteuttamisessa sekä allergikkojen kannalta huoneilman suodattamisessa.
Pumppua valittaessa on tärkeää valita omaan käyttöön ja asuntoon sopivan tehoinen laite. Mikäli pohjaratkaisu on avoin, yksi suuritehoinen pumppu voi olla riittävä. Toisaalta taas ylitehoinen pumppu saattaa olla energiasyöppö eikä tarjoa sokkeloisessa talossa lisähyötyä. Eristykseltään heikossa asunnossa taas kannattaa harkita viikkoajastimen käyttöä.
Valitettavan moni on tottunut ajatukseen sisätiloissa vallitsevista shortsikeleistä ympäri vuoden – tavallisena sisälämpötilana pidetään monissa talouksissa jopa 25 astetta. Tämä merkitsee vääjämättä korkeaa energiankulutusta talvisin. Asian voi todentaa tilaamalla energiatodistuksen, jossa huomioidaan kaikki sähkönkulutukseen vaikuttavat tekijät rakennuksessa.
Sopivana sisälämpötilana pidetään noin 21 asetetta, makuuhuoneessa riittää pari astetta pienimpikin lämpötila. Sisälämpötilan alentaminen yhdellä asteella merkitsee laskennallisesti jo 5 prosentin säästöä lämmityskuluissa. Enerigansäästön ohella sopiva lämpötila merkitsee myös parempaa sisäilmanlaatua ja vireystasoa. Omaa sähkökulutusta voi nykyjään helposti seurata reaaliaikaisesti siihen tarkoitetuilla diginäytöillä varusteiluilla laitteilla, joka on omiaan motivoimaan energiansäästämiseen.
Talviaika edellyttää sopivaa pukeutumista paitsi ulkona, myös sisätiloissa. Villasukat ja muu lämmin vaatetus voivat parantaa ”vilukissojen” asumismukavuutta huomattavasti ilman kasvavia lämmityskuluja.
Huonelämpötilan tiputtaminen asteella tai parilla voi tuntua aluksi sietämättömältä, mutta ihmiskeho mukautuu muutokseen hämmästyttävän nopeasti.
Tiivisteet ovat käyttötavaraa ja kuluvat ajan myötä. Pahasti kuluneet tiivisteet ovat yhtä tyhjän kanssa, ja päästävät lämpöä ulos asunnosta. Veto saa asunnon tuntumaan helposti viileältä, vaikka lämpötila huoneiden keskellä ei aina vedon syystä merkittävästi laskisikaan.
Ovien ja ikkunoiden tiivistäminen on suhteellisen edullinen ja helppo tapa parantaa asumismukavuutta, ja hommasta selviää omin avuinkin. Tärkeää on kuitenkin valita oikeanlainen tiiviste oikeaan paikkaan, ja tämä voikin olla usein vaikeampaa kuin itse tiivisteen asentaminen.
Asunnon ja sen huoneilman pitäminen terveenä edellyttää tuuletusta myös talvisin. Pyri tällöin kuitenkin lyhyisiin tuuletusaikoihin tehokkaalla ristivedolla: yksi avonainen ikkuna ei vaihda ilmaa käytännössä lainkaan, mutta päästää varmasti lämmön karkaamaan.
Pidä lämmityslaitteet tuuletusten aikana pois päältä. Talvisin niin ikään raitisilmaventtiilit on syytä säätää pienemmälle.
Valitettavan monesti vääränlaisella huonekalujen ja sisustuselementtien asettelulla asuintilaan estetään pattereiden toiminta. Mikäli esimerkiksi sohva, verhot tai kaapit asetellaan patterin eteen, estetään samalla lämmön leviäminen huoneeseen.
Vesikiertoisen patterin edustalla ja päissä tulisi aina olla vähintään 10 senttimetriä vapaata tilaa. Myös veden ylilämmitykseen liittyvää energiankulutusta on syytä pitää silmällä- Samalla taataan patterin puhdistamiselle vapaa tila. Muista myös huolehtia patterin termostaattien kunnossapidosta.
Lattialämmitys on varsin miellyttävä tapa asumismukavuuden parantamiseen, mutta pahimmillaan se voi olla todellinen energiasyöppö. Sen oikeaoppisella käytöllä voi kuitenkin pitää energiakulut kurissa.
Älä käytä lämmitettävällä lattialla lämpöä eristävää materiaalia: esimerkiksi laajat matot ovat väärä valinta ja estävät lämmön vapautumisen. Älä myöskään epäröi käyttää termostaattia tarpeen mukaan ja säätää sitä pienemmälle. Erilaiset älykkäät lämmityksenohjausratkaisut voivat toimia apuna myös lattialämmityksen hallinnassa.