Joulumatka mielessä – missä on lämmintä joulu-tammikuussa?

Pohjoisen kylmyyden käydessä luihin ja ytimiin muhii vaatekerrosten alla pienen ihmisen toivo lämmöstä ja valosta. Alkaa väkisinkin karttapallon muistelu: mitäs sieltä päiväntasaajan seutuvilta löytyikään?

Missä lämmintä joulu-tammikuussa

Missä on lämmintä joulu- ja tammikuun aikaan? Mille joulumatkalle on paettava etsimään t-paitakelejä? Unohda tuulilasin skrapaaminen ja villahousuissa hikoaminen, lähde kanssamme jouluiselle mielikuvamatkalle ja hae inspiraatiota vaikka joululahjaideointiin hieman miellyttävimmistä maisemista. Matkakassan täydennystä voi hakea Zmartan kautta matkalainalla.

Eurooppa – parhaimmilaankin kalsea?

Jos kaipaa kotimaan joululomakohteesta korkealle kapuavaa elohopeaa joulun tai uudenvuoden lomalle, on syytä varautua pettymyksiin. Pipon ja talvitakin suomalainen pääsee kuitenkin viskaamaan pois etelänlomala Euroopassa – vaikka paikalliset niitä käyttäisivätkin!

Kreeta tarjoaa joulu-tammikuussa parhaimmillaan varsin mukavia 17 asteen lukemia, joskin varsinkin tammikuu on huonolla tuurilla hyvin sateinen. Pitkän saaren eteläpuoli tapaa olla se lämpimämpi puoli, mikä näkyy toisaalta myös esimerkiksi majoitustarjonnassa.

Espanjassa katseet kääntyvät maan eteläosaan, Andalusiaan. Esimerkiksi Malagassa ja kaupungin ympäristössä mittari voi hyvällä tuurilla hipoa näinä kuukausina jopa 20 astetta. Sevillan ja Granadan seuduilla lämmöt tapaavat olla asteen tai pari viileämpiä, mutta silti varsin miellyttäviä. Sademäärät Andalusiassa ovat itäpuolella varsin maltillisia, länsipuoli (mm. Cadiz) on hieman kosteampi.

Kanariansaaret ovat maantieteellisesti tarkasteltuna Afrikkaa, mutta kulttuurisesti hyvin kiinteä osa Espanjaa ja Eurooppaa. Espanjan lait pätevät täällä, kieli on espanja, valuutta euro, matkailuinfra kehittynyttä ja mikä parasta, joulu-tammikuu on varsin lämmintä aikaa – 23 astetta ei ole epätavanomainen lukema. Lisäksi Suomesta on vielä viime hetken lentoja ja äkkilähtöjä tarjolla.

Thaimaa, skandinaavien talviparatiisi

Mikäli Thaimaa matkakohteena houkuttaa, on joulu-tammikuu erinomaista aikaa matkailijoihin tottuneessa maassa vierailuun – sademäärät ovat tällöin pienimmillään ja lämpötilat miellyttäviä.

Viileintä on Chiang Main ja Khon Kaenin seuduilla, mutta näissäkin vuorokauden keskimääräinen alin lämpötila tapaa olla 15 asteen tietämillä, ylin 30 asteessa. Ehkä miellyttävintä ja ”takuulla” lämmintä on Ko Samuissa. Ylipäätään Thaimaan ilmasto on kuitenkin koko maan osalta varsin miellyttävän lämmin vuodenvaihteen tietämillä.

Sateettomuus ja lämpö eurooppalaisten joululomien aikaan takaa sen, että Thaimaa on näihin aikoihin todella suosittu joulumatka. Vitivalkoiset Pohjois-Euroopan asukkaat suuntaavat Thaimaan rannoille sankoin joukoin, ja tämä onkin maan matkailualalle huippukautta. Lentojen ja majoitusten kysyntä on huipussaan, joten edullisiin diileihin voi olla vaikea päästä kiinni – mutta lämpö on taattu. Lomaluotto voi olla kätevä vaihtoehto kalliimman lomamatkan rahoitukseen.

Afrikan lämpimät lomakohteet

Afrikka on nostanut profiiliaan matkailukohteena voimakkaasti myös perinteisten Pohjois-Afrikan Tunisian, Marokon ja Egyptin ohella. Toiseksi suurimmasta maanosasta löytyy monenlaista säätä joulu-tammikuun vaihteessa, ja joukossa on myös varsin miellyttäviä lämpötiloja.

Etelä-Afrikassa Kapkaupunki ja sitä ympäriöivä Länsi-Kapin provinssi ovat erinomaisia kohteita kyseiseen aikaan – Atlantti viilentää sopivasti, joten nämä paikalllisiin kesäkuukausiin lukeutuvat kuukaudet pysyvät miellyttävissä 16–26 asteen lukemissa. Viinitiloja, rantaelämää, safaria… eikä todellakaan pitkiä kalsareita!

Etelä-Afrikan naapurimaat Namibia ja sisämaassa sijaitseva Botswana ovat niin ikään hyviä vaihtoehtoja hieman eksoottisemmalle ja vielä kuumemmalle joulumatkalle, ja matkailuinfrastruktuuriltaan sekä turvallisuustilanteeltaan ne lukeutuvat maanosan kehittyneimpiin.

Läntisessä Afrikassa suomalaiset ovat löytäneet tiensä monien matkatoimistojen listoillakin nykyisin esiintyvään Gambiaan, jossa joulu-tammikuu on ilmastollisesti miellyttävintä aikaa. Lämpötilat liikkuvat 20-30 asteen välillä, ja sadepäivät ovat erittäin harvassa.

Rytmiä Karibian eksotiikasta

Karibian saaret tarjoavat monipuolisen kulttuurisen mosaiikin ja hyvää säätä miltei ympäri vuoden – kesään ja syksyyn ajoittuvia hirmumyrskykausia lukuunottamatta. Joulu-tammikuussa Karibia on kuitenkin säiden puolesta erinomaista seutua lämpimiä kohteita etsivälle matkaajalle.

Kuuban matkailulla on Suomesta jo pitkät perinteet, joskin aiemmilla vuosikymmenillä se tapasi joulun alla valikoitua matkakohteeksi lähinnä aatteellisista syistä. Nykyisin sosialistinen saarivaltio on kuitenkin kehittynyt monipuoliseksi matkakohteeksi, joka taatusti tempaa mukaansa. Lämpötilat ovat joulu-tammikuussa varsin miellyttäviä, saaren eteläosissa jopa kuumia (30 asteen paikkeilla).

Niin kutsutut ABC-saaret eli Aruba, Bonaire ja Curaçao sijaitsevat Venezuelan edustalla ja kuuuvat Alankomaiden kuningaskuntaan. Lämpötilat liikkuvat 25–30 asteen luokassa, ja tammikuun puolella sadekausi – joka sinällään on suhteellisen lievä – alkaa hellittää. Suomessa vähemmän tunnettujen saarien matkailuinfra on varsin kehittynyttä ja ABC-saaret tarjoavat mielenkiintoisen sekä lämpimän vaihtoehdon talven matkakohteeksi.

Lainan kilpailuttaminen kestää vain muutamia minuutteja

10 000 EUR
183 EUR
  • Ilmainen
  • Et sitoudu mihinkään
  • Lainapäätöksiä yli 25 luotonmyöntäjältä
Esimerkkikorko

Luoton ollessa 10 000€, 6v. laina-ajalla, on kuukausierä 183€. Tällöin luoton kokonaiskulut on 13 158€, nimelliskorko 9,5% ja todellinen vuosikorko 9,92% (sis. 0€ laskutuslisän ja avausmaksun 0€). Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelee 1 000-60 000€, nimelliskorko 4,41–20% (todellinen vuosikorko 4,5-38%) ja laina-aika 1–15v. välillä.

Luotonmyöntäjät käsittelevät kaikki hakemukset automaattisesti varmistaakseen nopeat ja vastuulliset luottopäätökset.

Talousvinkit

Paljonko lomautettuna saa rahaa?

Lomautusten hyökyaalto koettelee Suomea, ja yt-neuvotteluilmoituksia tulvii TE-toimistoihin. Moni vielä hetki sitten työpaikkaansa varmana pitänyt kansalainen on joutunut ensimmäistä kertaa elämässään lomautusuhan kanssa vastakkain tai jo tullut lomautetuksi, ja palkanmaksun keskeytyessä mielessä ovat päällimmäisenä arjen taloudelliset huolet – paljonko lomautettuna saa rahaa? Olemme koonneet lyhyen tietopaketin, miten lomautuksen ajalta voi hakea työttömyyskorvausta.

Talousvinkit

Vinkkejä vuokra-asunnon hankkimiseen

Edessä muutto uudelle paikkakunnalle ja tarpeena vuokra-asunto nopeasti? Vai perheenlisäystä tulossa ja huoneet loppuvat nykyisestä asunnosta kesken? Jälkikasvu muuttanut pois pesästä ja pienempi huoneisto olisi järkevämpi ratkaisu? Vuokra-asunnon hankkimiseen on lukuisia syitä, eikä sopivan kohteen löytäminen ole aina helppoa.

Talousvinkit

Minne matka korona-aikaan?

Poikkeuksellinen epidemia-aika on vaikuttanut suomalaisten matkailusuunnitelmiin suuresti, ja kesällä 2020 monet ovatkin kiertäneet kotimaan kohteita ulkomaille suuntaamisen sijaan. Kuitenkin myös esimerkiksi matkailu Norjaan ja Viroon on ollut melko suosittua akuuttia kaukokaipuuta potevien keskuudessa. Koronarajoitukset ovat hiljalleen poistuneet pitkin Eurooppaa, mutta rajoituksia on paikoitellen myös palautettu tilanteen kehityksen mukaan. Matkoille mielivien parissa epävarmuus onkin usein päällimmäinen tunnetila.

Ei artikkeleita

Tutustu useampiin artikkeleihin