Uusi älypuhelin – mitä hankinnassa tulisi huomioida

Joillekin uuden älypuhelimen hankinta on helppoa: ostoskohteesta on jo etukäteen tiedossa prosessorin ja muistin minimivaatimukset, näytön koko ja kameran ominaisuudet. Vastaavasti moni kuluttaja on hukassa uuden luurin hankinnan edessä: voiko Huaweihin luottaa? Mitä eroa on Android- ja iOS-käyttöjärjestelmillä? Onko uusi Nokia yhtä hyvä kuin vanha? Käymme läpi tekijöitä, jotka kannattaa huomioida uutta älypuhelinta hankittaessa.
Älä maksa tarpeettomista ominaisuuksista
Markkinoilla olevien älypuhelinten hintaskaala on laaja. Edullisimmat luurit irtoavat jo alle satasella, tuoreimmista lippulaivamalleista voi joutua pulittamaan toista tuhatta euroa. Useimpien käyttäjien tarpeisiin sopiva puhelin löytyy näiden ääripäiden välimaastosta.
Budjettiluokan älypuhelimet
Puhelimen valintaa tehtäessä on syytä olla selvillä omista käyttötarpeistaan. Mikäli tarkoitus on käyttää uutta puhelinta lähinnä WhatsApp-viestintään ja satunnaiseen verkkoselailuun, sadan euron hintaluokan tietämillä liikkuvat puhelimet vastaavat tarpeisiisi vallan mainiosti. Ne sopivat hyvin ihmisille, jotka käyttävät älypuhelinta vain rajoitetusti ja joilla ei ole ongelmia jättää puhelinta pieneen sivuosaan arjessaan.
Budjettiluureilla hoituu mainiosti myös podcastien ja musiikin toisto, satunnaisten videoidenkin. Pelaamiseen tai somen tehokäyttöön eivät nämä puhelimet yleensä taivu ilman tuskaa, samaten monille tärkeiden karttaohjelmistojen käyttö voi tahmata. Myöskään kameroiden ominaisuudet eivät edusta parhaimmistoa.
Ohjelmistopäivitysten suhteen noin sadan euron puhelimet ovat tulossa useimmiten elinkaarensa päähän: nyt sadalla eurolla ostettava Android 8 -puhelin tuskin tulee päivittymään Android 9 -käyttöjärjestelmään. Monille tämä ei kuitenkaan ole ongelma – jos tarvitset älypuhelinta vain kevyeen käyttöön, on turha köyhtyä puhelinhankinnan takia.
Keskiluokan puhelimet
Mikäli älypuhelin on sinulle tärkeä osa päivittäistä elämää ja käytät puhelintasi tietokoneen tavoin – ehkä osittain jopa sen korvikkeena – valmistaudu kaivamaan kuvettasi 250–400 euron edestä. Tästä hintaluokasta löytyy jo kosolti valinnanvaraa ja vertailtavaa. Kun huomaat että nykyinen, pari-kolme vuotta vanha luuri on käymässä hitaaksi ja vanhaksi on viisasta hankkia uusi. Pienlaina on kätevä tapa rahoittaa pienemmät ostokset omasta tilanteesta riippuen.
Useamman satasen sijoituksella puhelimesta saa jo huomattavasti enemmän irti kuin hintaskaalan alimman portaan tuotteista. Erot ovat näissä keskiluokan puhelimissa usein huomattavia, eikä hinta yksinään ole indikaattori puhelinten välisestä paremmuudesta: 250 euron puhelin voi tarjota enemmän suorituskykyä ja muita ominaisuuksia kuin 400 euron hintainen verrokki.
Tässä hintaluokassa käytetty raha alkaa näkyä usein jo puhelimen rakentamiseen käytetyssä materiaalissa. Samaten tallennustilaa alkaa olla keskiluokan puhelimissa jo runsaalle valokuvaajallekin sopivat 64 GB. Kameran suorituskyky on budjettipuhelimia huomattavasti parempi, joskin suuria eroja esiintyy hintaluokan sisällä. Sama pätee prosessoreihin, jotka yhdessä keskusmuistin kanssa ratkaisevat sen, kuinka jouhevasti sovellukset aukeavat ja pyörivät.
Summa summarum: älypuhelinta arjen askareisiin ja jonkin verran myös viihteeseen käyttävien kannattaa suunnata katseensa tähän hintaluokkaan, mutta suorittaa vertailua hintaluokan puhelinten välillä.
Huippu- ja lippulaivamallit
Kannattaako uuteen älypuhelimeen laittaa kiinni tuhatta euroa? Monien kohdalla vastaus on ei. Puhelinvalmistajien ykkösmallit tarjoavat kuitenkin sellaisia ominaisuuksia, joista todella on iloa käyttäjille, etenkin ammattinsa puolesta kovinta mahdollista suorituskykyä vaativille käyttäjille. Luonnollisesti tuhannen euron hintaluokkaan kuuluvaan puhelimeen liittyy myös statussymbolin leima. Vakuudettomalla kulutusluotolla on pienempi kynnys tehdä kalliimpia hankintoja. Kilpailuttamalla lainatarjoajat alennat lainojen kuluja huommattavasti ja saat päivitettyä älypuhelimesi uudelle tasolle.
Keskiluokan hintatasoa edustavien puhelinten skaala alkaa noin 500 euron puhelimista ja yltää aina pitkälti yli 1 000 tuhannen euron. Varsinkin kaikkein kalleimmat mallit edustavat juuri sen hetken älypuhelintekniikan parhaimmistoa ja niiden mukana markkinoille tulevat uusimmat tekniikat, jotka leviävät kuitenkin ajan mittaan myös alemman hintatason puhelimiin: esimerkkeinä sormenjälkiskannerin ja kasvontunnistus.
Kameroiden, prosessorien ja muistin suhteen kuljetaan myös ykkösluokassa. Jos käytät puhelinta uusimpien ja raskaimpien pelien pelaamiseen, on suorituskyky vertaansa vailla. Kamerat tarjoavat runsaasti valovoimaa ja niissä on usein myös optinen kuvanvakaaja.
Apple vai Android?
Älypuhelinmarkkinat jakautuvat käyttöjärjestelmien suhteen kahtia: mitä todennäköisemmin uudessa puhelimessasi käytetään joko Android- tai iOS-käyttöjärjestelmää. Android löytyy todella monen puhelinvalmistajan puhelimista, iOS yksinomaan Applen tuotteista eli älypuhelinten tapauksessa iPhone-puhelimista.
Peruskäyttäjän kannalta on aivan makuasia, pitääkö enemmän Androidista vai iOS:stä. Tämä selviää oikeastaan vain testaamalla. Applen iPhone on mutkaton valinta, mikäli käytät esimerkiksi Applen tietokoneita. Mac-koneiden ja Android-puhelinten yhteensopivuudessa ei silti siinäkään ole nykyisin suurempia esteitä, joskaan aivan yhtä ”zenmäinen” kokemus ei ole luvassa.
Kannattaa huomioida, että monella puhelinvalmistajalla on Androidin päällä paljon omaa ohjelmistotuotantoa. Tällöin ei ole kyse ”puhtaasta” Android-kokemuksesta. Sellaista halajavien kannattaa kääntää katseet Android One -ohjelmassa mukana oleviin puhelimiin, joita on esimerkiksi Nokialla ja Xiaomilla.
Tehokäyttäjät varmasti tietävätkin Androidin olevan hyvin avoin järjestelmä verrattuna suljettuun iOS:ään. Android mahdollistaa käyttöjärjestelmän ”konepellin alle katselun” huomattavasti mutkattomammin. Perinteisesti iOS on ollut helppokäyttöisemmän käyttöjärjestelmän maineessa, mutta tätä mielikuvaa voi pitää nykyisin pitkälti vanhentuneena.
Kysele kokemuksia, lue mallikohtaisia arvosteluja
Kun olet päässyt selville siitä, minkä hintaluokan puhelinta ja ominaisuuksia kaipaat, voit aloittaa vertailut. Käy läpi muutamia vertailu- ja puhelinarvostelusivustoja, mutta pidä mielessä, että ne eivät välttämättä ole täysin puolueettomia. Sama pätee käyttäjien kirjoittamiin arvosteluihin. Mikäli tarvitset väliaikaista rahoitusta uuteen puhelinhankintaan Zmartan ilmainen lainavertailu on hyvä paikka aloittaa.
Puskaradioon kannattaa niin ikään turvautua, vaikkeikaan turvautua sokeasti. Kivijalkamyymälöissä voit käydä ottamassa hieman tuntumaa puhelimiin ja kokeilla, miltä harkitsemasi puhelin todella tuntuu kädessä. Miinuspuoli on toki se, että myymälöistä löytyy vain rajattu valikoima kokeiltavia malleja.
Vertaile myyntikanavia
Jo keskiluokan puhelimissa voi saavuttaa kolminumeroisen summan verran säästöä käytämällä hetken eri myyjien vertailuun. Älypuhelinten hankintaan riittää varsin runsaasti kauppapaikkoja: Gigantti, Power, Verkkokauppa, supermarketit, Amazon, puhelinoperaattorien omat myymälät…
Ulkomaisesta verkkokaupasta puhelimen tilaaminen on kasvattanut suosiotaan. Vaikkapa Saksan Amazonista tilaamisessa ei sinällään ole mitään kummallista ja takuuasiatkin hoituvat lain kirjaimen mukaan, mutta niihin voi tuhraantua hieman kotimaisen kauppiaan kanssa asiointia enemmän. Sen sijaan kiinalaisten ja muiden EU:n ulkopuolisten verkkokauppojen kanssa takuuasioissa voi tulla merkittäviä mutkia matkaan. Huomioimisen arvoisia ovat myös mahdolliset tullimaksut.
Varsinkin matkapuhelinoperaattoreiden tarjoukset kannattaa aina käydä läpi puhelinkaupoille suunnatessaan. Puhelinten myyminen ei ole operaattoreille liiketoiminnan kovinta ydintä, joten varsinkin pian myynnistä väistymässä olevia malleja voi saada varsin edukkaasti.
Elektroniikkaan keskittyneet kauppaketjut kilpailevat keskenään myös palautusoikeuksien laajuudella. Mikäli et ole tyytyväinen uuteen älypuhelimeesi, pitkä ja ehdoiltaan löyhä palautusoikeus on ehdottomasti oikeus, joka kannattaa hyödyntää.
Käytetyn puhelimen hankinta on aina vaihtoehto, mutta puhelimen kunto olisi hyvä tarkastaa ennen ostoa. Tehdaskunnostetut puhelimet ovat nekin mainio kompromissi, mikäli ei kaipaa täysin uutta tuotetta, mutta yksityishenkilöltä käytetyn hankkiminen ei sekään houkuta – tehdaskunnostetuille tuotteille on tarjolla myyjän takuu. Luonnollisesti hinta tapaa olla yksityishenkilöiltä ostettuja käytettyjä puhelimia korkeampi.
Muista suojata puhelin
Viime kädessä ”suojaa” uudelle puhelimelle antaa kotivakuutus. Varsinkin edullisimpien puhelinten rikkoutumisissa korkea omavastuu tekee kuitenkin vakuutuksesta saatavan korvauksen tuoman hyödyn lähes tyhjäksi. Tärkein yksittäinen syy puhelinten takuukorjauksiin ja vakuutusyhtiöiden korvauksiin on näytön rikkoutuminen. Vaikka nykyiset ”Gorilla Glass” -laseihin turvaavat näytöt ovatkin melko kestäviä, idioottivarmoja ne eivät silti ole.
Puhelin kannattaa siis suojata. Lompakkomallinen suoja tarjoaa hyvän turvan näytöille ja samalla myös pölylle. Varsinkin lapsille ja nuorille hankittaviin puhelimiin fyysiset suojat ovat ehdoton hankinta: suojat maksavat 10–20 euron luokkaa, näytön vaihtaminen uuteen vähintään 100 euroa.
Enemmän tässä kategoriassa
Katso kaikki

