Vakuudettomat lainat

Opiskelijan kannettava tietokone - työkalut kuntoon syksyksi

2019-10-10
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Muutama kynä, teroitin ja pyyhekumi, pari muistiinpanovihkoa ja penaali. Näillähän opiskelija pärjää koko tulevan lukuvuoden? Väärin! Kannettava tietokone on aivan ehdoton väline opiskelijalle paitsi korkeakoulussa niin myös toisella asteella.

Mitä opiskelijan kannettavalta tietokoneelta vaaditaan? Riittääkö luennoille ja luokkiin vanhemmalta peritty vanha työkone vai kaivataanko opintielle viimeisintä huutoa olevaa tehomyllyä? Pitääkö koneen hankintaa varten ottaa suurikin kulutusluotto?

Läppärit eivät ole yhdestä puusta veistettyjä

Asiaan perehtymättömän on vaikea hahmottaa, miksi päällisin puolin melko samanlaisilta näyttävien kannettavien tietokoneiden hintahaitari on niin laaja. Pinnan alla tietokoneissa on kuitenkin suuria eroja, jotka määrittävät myös niiden käyttötarkoitusta.

Varsinkin lukiolainen saattaa pyrkiä myymään vanhemmalleen ideaa peliläppärin ostamisesta opiskelukäyttöön. Tämä ei välttämättä ole kovin mielekäs idea. Pelikäyttöön suunnitellut läppärit ovat paitsi hintavia, useimmiten myös varsin epäkäytännöllisiä opiskelun kannalta.

Varsinaisen suorituskyvyn ohella huomiota tulee kiinnittää kannettavan tietokoneen kestävyyteen, kokoon ja painoon. Opiskelijan kannettava tietokone kulkee jatkuvasti mukana repussa tai olkalaukussa, joten sen painon tulisi olla maltillinen, mielellään selkeästi alle kaksi kiloa. 17-tuumaisen näytön koneet alkavat nekin olla jatkuvaan kuljettamiseen hieman turhan isoja.

Halvimmat kannettavat tietokoneet tuppaavat olemaan myös halvoista materiaaleista tehtyjä. Kova muovi ei välttämättä kestä pitkään, ja edes erikseen tietokonekäyttöön suunnitellussa repussa läppäri harvoin välttyy iskuilta. Alumiininen runko vie tässä suhteessa pitkälle, mutta hyvälaatuinen muovirunkokaan ei ole huono vaihtoehto.

Koneisiin kannattaa aina ottaa tuntumaa ennen ostamista. Juuri runko ja sen materiaalin laadukkuus selviävät parhaiten tällä tavoin. Ehkä vielä tärkeämpi ominaisuus on kuitenkin näppäintuntuma: opiskelija todennäköisesti kirjoittaa melko paljon, joten kirjoitustuntuman tulisi olla miellyttävä ja näppäimistön kestää.

Yo-kokeet ja Abitti

Jos hankitaan kannettavaa tietokonetta lukiolaiselle, tulee hankkia sähköisessä yo-tutkinnossa käytettävän Abitti-koejärjestelmän kanssa yhteensopiva kone. Abitti on Linuxiin pohjautuva käyttöjärjestelmä, joka käyttää käynnistykseen USB-muistitikkua.

Ennen lukiolaisen kannettavan tietokoneen hankintaa tulee siis varmistaa, että kone voidaan käynnistää USB-tikulta käsin. Tämän onnistuminen on täysin kone- ja mallikohtaista, eikä ole suoraan riippuvainen esimerkiksi tietokoneen iästä. Esimerkiksi kevään 2018 yo-kokeissa esiintyi yhteensopivuusongelmia Applen uusimpien Mac-koneiden kanssa.

Urakkaa sopivan koneen löytämiseksi helpottaa osaltaan se, että Ylioppilastutkintolautakunta julkaisee tähän kykenevien koneiden listan sivuillaan – mutta täysin kattava ei lista kuitenkaan ole. Useimmat suomalaiset läppäreitä myyvät liikkeet ovat hyvin perillä Abitti-järjestelmän vaatimuksista.

Yo-kirjoituksissa tulee myös huomioida, että näytön tulee olla alle 18-tuumainen. USB-liittimiä koneessa tulisi olla vähintään kaksi kappaletta, miellään kuitenkin kolme. Lisäksi tietokoneessa tulee olla Ethernet-liitin tai -USB-sovitin.

Uuden vaihtoehtona käytetyt

Missään nimessä markkinoiden kalliimpien kannettavien tietokoneiden hankkiminen opiskelukäyttöön ei ole tarpeen tai perusteltua. Suuria kulutusluottoja ei siis tarvita. Mikäli uuden hankkiminen ei houkuta, kääntyy katse luonnollisesti käytettyjen koneiden markkinoille.

Käytetyt kannettavat tietokoneet opiskelijoille ovat hyvin suosittuja, ja varsinkin syksyisin opinahjojen aloittaessa toimintaansa käytettyjen koneiden myyjien hyllyt tyhjenevät nopeasti. Kannattaa olla siis ajoissa liikkeellä.

Yksityishenkilöiltä käytetyn koneen hankkiminen on varsinkin tuntemattomien henkilöiden tapauksessa parhaimmillaankin sattumankauppaa. Varsinkin suurimmissa kaupungeissa toimii kuitenkin usein käytettyihin ja kunnostettuihin bisnesläppäreihin erikoistuneita myymälöitä.

Yrityskäytöstä poistuneet kannettavat tarjovat useimmiten parasta vastinetta rahoille käytettyjen markkinoilla. Ne on valmistettu laadusta tinkimättä parhaista komponenteista, ja esimerkiksi muutaman vuoden ikäisenä hankittavan Thinkpadin voi odottaa kestävän jopa koko yo- tai amk-rupeaman.

Lisätarvikkeet opiskelijan kannettavalle tietokoneelle

Opiskelijalla läppäri kulkee monessa mukana, eikä mikä tahansa vuosikausia palvellut ja kirjapinoa kantanut reppu ole välttämättä fiksu valinta sen kuljettamiseen.

Korkeakouluopiskelijalla kirjat eivät välttämättä kulje paljoakaan mukana luennoilla, jolloin kannettavan tietokoneen olkalaukku voi olla miellyttävin ratkaisu. Lukiolaiset ja ammattikoululaiset eivät taas vielä ole kokonaan päässet eroon fyysisistä kirjoista, jolloin läppäriosastolla varustettu selkäreppu voi olla järkevämpi vaihtoehto. Niin tai näin, pehmustettu kannettavalle tietokoneelle varustettu osio on tarpeen. Repun tai laukun tulisi myös olla sateenkestävä.

Paraskaan tietokone ei tietenkään ole mitään ilman ohjelmistoja. Opiskeluaste ja -ala ratkaisevat luonnollisesti sen, mitä ohjelmistoja tarvitaan. Esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelma on kuitenkin miltei alalla kuin alalla pakollinen paha. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että LibreOfficen ja OpenOfficen kaltaiset ilmaiset ohjelmistot toimivat tässä suhteessa aivan yhtä hyvin kuin maksullinen Microsoft Word.

Oppilaitos ja opettajat kertovat aina tarvittavista ohjelmista. Usein opiskelijoiden on myös mahdollista saada tällaisista ohjelmista alennusta. Näistä alennuksista kannattaa ottaa selvää suoraan oppilaitokselta tai ohjelmiston valmistajalta.

Merkittäviä opiskelija-alennuksia tarjoavat esimerkiksi Adobe, Microsoft ja F-Secure. Varsinkin luovien alojen opiskelijoita ilahduttaa Adoben jopa 65 %:n alennus Creative Cloud -kokonaisuudesta.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lainaa luottotiedottomalle
Vakuudettomat lainat Lainaa ilman luottotietoja
Lue, miten maksuhäiriömerkintä ja luottotietojen menetys vaikuttavat lainansaantiisi.
Vakuudettomat lainat Mitä tarkoittaa lainan marginaali?
Mistä lainan marginaalissa on kyse ja miten siihen voi vaikuttaa? Tässä artikkelissa kerromme siitä kaiken tarpeellisen.
Vakuudettomat lainat Lainaa ilman säännöllisiä tuloja
Moni yritys myöntää 1000 tai 2000 euroa lainan työttömälle, freelancerille, osa-aikatyöntekijälle tai eläkeläiselle, jos ...