Mitä maksaa golfharrastus?

Golf on perinteisesti mielletty melko hintavaksi ja jopa yläluokkaiseksi harrastukseksi. Historiallisesti kyse onkin ollut eksklusiivisesta lajista, mutta nykyisin golf on miltei kenen tahansa ulottuvilla. Golfin aloittaminen vaatii toki rahallisen panostuksen, mutta älyttömistä summista ei ole kyse. Tässä artikkelissa käymme läpi lajin aloittamisen ja jatkuvan harrastuksen kustannuksia. Ja ei, uusimman vuosimallin Mersu tai Jaguar ei ole edellytys harrastuksen aloittamiselle – juuri tästä elitistisestä leimasta lajiaktiivit pyrkivät eroon.
Miten keltanokka pääsee kiinni golfharrastukseen?
Jos kokemusta on lähinnä minigolfista ja ehkä golfkentän ohi ajamisesta, mutta lajina golf kiinnostaa, miten pääset alkuun? Helpointa on tutustua lajiin tuttavan opastuksella, mutta golfkentät ja -seurat ottavat mielellään vastaan ensikertalaisia, jotka tahtovat tutustua lajiin. Käytännössä jokaisella kentällä järjestetään vuosittain ainakin yksi aloittelijoille tarkoitettu kurssi.
Nuorille harrastuksen aloittajille tavataan järjestää keväisin golfleirejä, aikuiset pääsevät testaamaan kolopalloa tutustumiskerroilla tai eripituisilla kursseilla. Alkeiskurssien hinta vaihtelee, mutta on usein 100 – 200 euron hintainen ja kestoltaan noin kymmenen tunnin luokkaa: joku voisi jopa puhua halvasta harrastuksesta.
Alkeiskursseilla käydään golfin sääntöjen ja etiketin ohella läpi erilaisia lyöntitekniikoita oikeasta mailaotteesta alkaen: svingi, chippi, pitchi, putti… Samaten tutustutaan erilaisiin mailatyyppeihin ja tilanteisiin, joissa niitä käytetään. Kurssien ohjelman loppuun kuuluu tavallisesti myös green cardin eli eräänlaisen golfin ajokortin suorittaminen. Green cardia tarvitset harrastusta jatkaaksesi.
Tarjolla on myös erillisiä green card -kursseja, jotka tähtäävät nimenomaan kortin suorittamiseen. Näiden sisältö vaihtelee hieman, mutta on yleensä hieman kapeampi kuin varsinaisella alkeiskurssilla. Vastaavasti hinta saattaa olla hieman pienempi.
Kenttien pelimaksut
Suomessa on yli 150 golfkenttää, mutta vain muutamalla voi pelata ilman Suomen Golfliiton tasoituskorttia. Tasoituskortin voit saada suoritettuasi green cardin ja liityttyäsi johonkin golfseuraan. Jäsenmaksut ovat yleensä alle 100 euron suuruisia. Oletko jo pitkään miettinyt golfharrastuksen aloittamista, mutta sinulla ei juuri nyt ole tarpeeksi rahaa? Katsasta vinkimme pienlainan hakemiseen.
Green feet eli kenttämaksut ovat aikuisten 18 reiän pelikerralta 30 – 40 euron luokkaa. Jos suosit tiettyä kenttää ja pelaat paljon, kannattaa maksaa kausimaksu, joka yleensä tulee yksittäisiä kenttämaksuja edullisemmaksi suunnilleen kymmenen pelikerran jälkeen.
Golfosakkeet ovat todella paljon pelaajille suunnattu tuote. Niiden avulla voit pelata rajattomasti tietyllä kentällä. Miinuspuoli on toki se, että joudut maksamaan kenttäyhtiön vastiketta (suuruudeltaan 1 000 euron molemmin puolin), pelasit tai ei. Vähälle käytölle jääneitä golfosakkeita on myynnissä runsaasti esimerkiksi alan ilmoituspalstalla.
Varusteet aloittelijalle
Alkeiskursseilla käytetään tavallisesti järjestävän tahon lainamailoja, ja ensi alkuun mailoja voi niin ikään vuokrata. Mailavuokra yksittäisen mailan kohdalla on yleensä parin euron luokkaa. Mikäli harrastus vie mennessään, tulee kuitenkin oman mailasetin hankinta eteen. Alkuun pääsee toki jo putterilla ja rautamailalla.
Alkuvaiheessa on hyvä varautua myös pallojen kovaan kulumistahtiin – pallot kun eksyvät lyöntitekniikkaansa vielä hiovalta teille tietämättömille!
Niin kutsutut aloittelijan golfsetit tai -bägit maksavat uutena 300 euron luokkaa. Urheiluliikkeiden tarjouksia kannattaa tietenkin pitää silmällä etenkin syystalvella golfsesongin hiipuessa. Käytettyjen mailasettien markkinat ovat melko vilkkaat, ja välillä niiden suhteen voi tehdä todella hyviä löytöjä jo 100 euron tienoilta – setin kätisyys pitää toki aina huomioida!
Omasta etenemistasostaan riippuen aloittelija käyttää ensimmäistä mailasettiä yleensä parin, kolmen vuoden verran. Edistyneempien pelaajien setit ovat joitakin satoja euroja hintavampia, mutta setin voi uusia myös vaiheittain.
Golfin perässä sisälle tai muille maille
Suomessa golfkausi alkaa tavallisesti huhtikuun tienoilla ja säiden salliessa kentät voivat pysyä hyvällä lykyllä auki marraskuuhunkin saakka. Talvikaudella lajin harrastajilla on vaihtoehtoina tyytyä Helsingin Planmeca Golf Areenan kaltaisiin sisähalleihin tai matkustaa ulkomaisille radoille.
Sisähallien hintatasossa ja hinnoittelumalleissa on eroja. Jo mainittu Planmeca Golf Areena veloittaa kymmenen kerran sarjakortista 190 euroa, yhdestä 60 minuutin sessiosta palloineen 22 euroa. Turussa toimivan Leaf Areenan golfin sisäharjoittelutunti irtoaa 35 eurolla, neljän viikon VIP-kortti rajoittamattomalla käytöllä 98 eurolla. Tampereen Future Golfin tunnin vuoro palloineen kustantaa 20 euroa.
Suomalaisten suosiossa talven golfmatkoilla ovat esimerkiksi eteläisen Espanjan kohteet, kuten Alicanten ja Malagan lähiseutujen kentät. Kumpaankin kohteeseen on Helsinki-Vantaalta suoria lentoja ympäri vuoden, usein alle 200 euron menopaluuna, ja matkalaina voi tietenkin auttaa kattamaan kulut.
Enemmän tässä kategoriassa
Katso kaikki