Rakastatko sitä vapauden tunnetta, jonka koet, kun istut moottoripyörän selkään – tai haaveiletko siitä tunteesta? Haluatko painaa kaasua ja antaa pyörien kuljettaa sinut kohti uusia seikkailuja? Zmarta voi auttaa sinua toteuttamaan unelmasi kilpailuttamalla moottoripyörälainan puolestasi jotta voit itse keskittyä moottoripyörän ostamiseen.
Vielä muutamia vuosia sitten moottoripyörälainan sijan moottoripyörän rahoitus haettiin liikkeestä ja oli ylivoimaisesti käytetyin vaihtoehto rahoitukseen, mutta vaihtoehtojen kirjo on laajentunut huomattavasti.
Vakuudeton laina on lainamuoto, jonka voit käyttää haluamaasi tarkoitukseen. Vakuudettoman moottoripyörälainan hakuprosessi on nopea, etkä tarvitse omaisuutta kuten asuntoa, pankkitalletusta tai arvopapereita lainan vakuudeksi. Kun vakuudeton laina on ajankohtainen, lainanantaja tarkastaa taloudelliset edellytyksesi lainan saamiseen. Takaisinmaksukykysi toimii vakuudettoman lainan vakuutena.
Luonnollisestikaan aloittelijana moottoripyörää hankittaessa harvoin haetaan näin suurta moottoripyörälainaa, sillä esimerkiksi suositun käytettyjen moottoripyörien myyntisivusto Nettimoton myyntikohteista noin 80 % on alle 10 000 euron pyöriä.
Moottoripyörälainan kilpailutus Zmartan kautta on mahdollinen, mikäli täytät lainanhakijan vaatimukset: vähintään 20 vuoden ikä ja säännölliset palkka- tai eläketulot. Huomioithan myös, että lainan myöntämisen edellytyksenä on, että olet hoitanut raha-asiasi moitteettomasti ilman maksuhäiriömerkintää. Mikäli täytät nämä ehdot, Zmarta auttaa sinua mielellään löytämään sinulle sopivimman lainan eri lainavaihtoehdoista.
Voit vertailla eri kulutusluottoja eri maksuajoilla ja eri lainasummilla helposti ilmaisessa lainavertailussamme: vertaile lainoja.
Kun olet päättänyt hakea moottoripyörälainaa unelmiesiesi pyörää varten, kannattaa sinun tutkailla huolella erilaisia lainavaihtoehtoja. Kuten aiemmin on mainittu, vakuudeton moottoripyörälaina on helppo ja nopea lainavaihtoehto. Kun haet vakuudetonta lainaa Zmartan välityksellä, lainatarjoukset kilpailutetaan puolestasi. Yhteistyökumppaneinamme toimii yli 25 luotonmyöntäjää. Sinun ei tarvitse käyttää aikaa kuin muutama minuutti hakemuksen täyttämiseen. Tämän jälkeen hakemuksesi välitetään eri luotonmyöntäjille ja ensimmäiset vastaukset saat todennäköisesti jo hakupäivänä.
Säästät aikaa ja rahaa, kun käytät lainavertailupalvelua. Voit rauhassa, vaikkapa kahvikupposen ääressä, valita lainatarjouksista juuri sinun tarpeisiisi parhaiten sopivan. Myönteisen lainapäätöksen jälkeen saat rahat tilillesi yleensä 1-3 arkipäivän kuluessa. Vakuudetonta lainaa voit Zmartan välityksellä hakea aina 60 000 euroon asti – ja mikä parasta, voit käyttää Zmartan palveluja täysin maksutta.
Voit ajella moottoripyörälläsi huoletta, kun olet valinnut moottoripyörälainaa hakiessasi sinulle sopivimman takaisinmaksuajan. Zmartan kautta kilpailutettujen vakuudettomien lainojen takaisinmaksuajat vaihtelevat 1-15 vuoden välillä. Sopivimman laina-ajan valitset oman taloudellisen tilanteesi perusteella. Zmartan lainalaskuri auttaa tekemään arvioita kuukausilyhennyksen suuruudesta eri laina-ajoilla ja lainasummilla. Takaisinmaksuaikaa valitessa kannattaa huomioida, että mitä pidempi laina-aika on, sitä alhaisemmaksi lainan lyhennys muodostuu. Vastaavasti kuitenkin pidemmällä takaisinmaksuajalla lainanhoitokustannuksia tulee maksettavaksi enemmän.
Kun olet kilpailuttanut ja harkiten valinnut moottoripyörän lainavaihtoehdoista sinulle sopivimman, voit huoletta antaa moottorin pöristä. Fiksu valinta antaa mielenrauhan ja voit nauttia ajoista täysin siemauksin.
Kun moottoripyörälainaa haetaan, sorrutaan usein miettimään vain pyörän ostohintaa. Pahimmillaan oma talous viritetään äärimmilleen kallista hankintaa tehtäessä, eikä huomioida mahdollisia tulevia kustannuksia. Lainan mitoittamisessa olisi hyvä huomioida myös moottoripyörän mahdollisesti kaipaamat remontit ja lisävarustehankinnat.
Halpa hankinta on harvoin halpa – etenkin jos juuri hankkimasi pyörä kaipaa esimerkiksi uusia rattaita, pyöriä ja ketjuja, öljynvaihtoa suodattimineen, uusia renkaita alleen, kytkinremonttia, jne… Remppa- ja harrastepyörän hankkimisessa ei sinällään ole mitään väärää.
Osaava tekijä voi säästää pitkän sentin omalla työllään, ja todella moni myös nauttii rassailusta. Toki osat maksavat pyörästä riippuen enemmän tai vähemmän, ja tämä tulee joka tapauksessa huomioida lainaa haettaessa ja budjettia laatiessaan – vaikka omalle työlleen ei hintaa laskisikaan, remontit harvoin ovat ilmaisia.
Asianmukainen ajoasukin pitäisi hankkia, mikä sekin tuo oman lisänsä pyörähankinnan kokonaiskustannuksiin. Jos ei laadusta tingi ja tekee hankinnat uutena, saa kypärään, hanskoihin, housuihin, takkiin ja saappaisiin uppoamaan helposti useammankin tuhatlappusen. Käytettyjen ajoasujen markkinoilla voi toki tehdä hyviä löytöjä. On tärkeä pitää mielessä, että tyylin sijaan turvallisuus on kuitenkin mp-ajovarusteiden tärkein tehtävä, eikä siitä pidä tinkiä.
Kun olet löytänyt itsellesi sopivan tavan rahoittaa pyörähankintasi, alkaa tietenkin viimeistään tässä vaiheessa oikean ostokohteen haarukointi. Todennäköisesti sinulla on jo jonkinlainen mielikuva siitä, millainen moottoripyörä on etsinnässä.
Siinä, missä auto hankitaan useimmiten käytännön tarpeisiin, on moottoripyörä Suomen olosuhteissa enemmänkin harrasteväline. Siksi myös mielikuvat ja fantasiat tulevasta kaksipyöräisestä ovat vahvat. Harrastuksia on kuitenkin monenlaisia, niin myös tarpeita. Tykkäätkö pörrätä maastossa vai ovatko pitkät road tripit juttusi? Kaipaatko sivuvaunua? Pitääkö tehoa löytyä vai riittääkö rauhallisempi nautiskelu? Tarkoitus ratkaisee.
Myydyimpiä mp-merkkejä Suomessa ovat tätä nykyä KTM, Yamaha, BMW, Honda, Kawasaki sekä tietenkin ikisuosikki Harley-Davidson. Näihin ei ole mikään pakko valintojaan rajata, mutta merkkien yleisyys takaa esimerkiksi sen, että niiden korjaustöihin löytyy osaavia mekaanikkoja.
Aivan ensimmäisenä ostohousuja jalkaan sovittelevan tulee ratkaista iänikuinen kysymys: haetaanko uutta vai käytettyä? Tämän kysymyksen suhteen vallitsevat pitkälti samat lainalaisuudet kuin nelipyöräistenkin suhteen – uusi moottoripyörä antaa lupauksen huolettomista kilometreistä, mutta myös nopeasta arvon alenemisesta. Käytetyn valinnassa taas houkuttaa edullinen hinta, mutta ostajalta vaaditaan työtä ja asiantuntemusta hyvän yksilön löytämisessä.
Jos kyseessä on ensimmäisen moottoripyörän hankinta, kaupoille kannattaa napata mukaan aina asiantuntevampi kaveri ennen kuin moottoripyörälainaa lähdetään ottamaan. Tämä neuvo pätee niin käytettyjen kuin uusienkin kaupoilla. Nykyisin myös moottoripyöräkaupoilla voi käyttää hyväkseen puolueettoman tahon tekemää kuntotarkastusta.
Käytetyn kanssa voit päätyä ostamaan pahimmillaan todellisen aikapommin, mutta kyllä uusienkin pyörien kanssa saa rahaa palamaan aivan vääränlaisiin menopeleihin: myyjät ovat myyjiä myös moottoripyöräkaupoilla.
Tuoreen motoristin kannattaa suhtautua hankintaansa ja uuteen harrastukseen nöyryydellä. Vaikka olisit kokenut autoilija, et ole kokenut moottoripyöräilijä. Kyseessä on kaksi hyvin erilaista tapaa liikkua – ennakoivan ajon merkitys korostuu moottoripyörän selässä.
Nollasta sataan reilussa kymmenessä sekunnissa tottuneille autoilijoille moottoripyörän kiihtyvyys tulee usein yllätyksenä. Tämä voi helposti johtaa huolettomalta tuntuvaan ja riskialttiiseen ajotapaan autovoittoisen liikenteen seassa. Sanomattakin on selvää, että pyörän selässä olet huomattavasti suojattomammassa asemassa kuin autoilija.
Liikennevakuutus on luonnollisesti pakollinen kaikille moottoriajoneuvoille, myös moottoripyörille. Pyörälle kannattaa kuitenkin ottaa oma niin kutsuttu kaskovakuutuksensa, eikä tätä missään nimessä kannata tehdä ilman eri vakuutusyhtiöiden kilpailuttamista. Euromääräiset erot eri vakuutusten kohdalla voivat olla nimittäin useiden tuhansien luokkaa. Mp-vakuutukset eivät vaikuta olevan äärimmäisen kilpailtuja.
Pääsääntöisesti moottoripyörän vakuutuksen hintaan vaikuttavat vakuutuksen kattavuuden ohella pyörän tyyppi, teho ja ikä, mutta myös kuljettajan ikä. Yli 1000-kuutoiset tehopakkaukset ovat kalliimpia vakuutettavia, varsinkin jos kuljettaja on parikymppinen tai keski-ikää lähentyvä: kolmekymppiset ovat vakuutusyhtiöiden silmissä vähiten riskialttiita kuljettajia.
Kannattaa ehdottomasti pitää mielessä, että vaikka tietty yhtiö kykenisi tarjoamaan edullisimman pakollisen liikennevakuutuksen, voi sen tarjoama kasko olla kalleimmasta päästä. Keskittäminen ei sekään automaattisesti takaa kuluttajan kannalta parasta tulosta. Pelkkien hintojen ohella on hyvä tutustua myös vakuutusten ehtoihin: osakaskon ja täyskaskon välillä on merkittävä ero.
Vuonna 2018 rekisterissä oli kaiken kaikkiaan yli 274 000 moottoripyörää. Kasvu on ollut huimaa, sillä ensimmäistä kertaa sitten 60-luvun alun huippuvuosien tämä määrä ylitti 100 000:n vasta vuonna 2001. Rekisteröityjen moottoripyörien määrä on miltei nelinkertaistunut 20 vuodessa. Ei mikään ihme, että moottoripyörien hankintaan otetut lainat ovat niin ikään kasvattaneet suosiotaan.
Suomi ei ehkä ole monien mielikuvissa mp-kulttuurin ykkösmaa, mutta tulevaisuus näyttää kohtuullisen hyvältä edellisten lukujen valossa. Lisäksi valtiovalta jopa jossakin määrin on alkanut arvostaa moottoripyörää kulkupelinä entistä enemmän. Kasvanut pyöräkanta ja harrastajajoukko ovat osaltaan pakottaneetkin poliitikot ja virkamiehet tähän.
Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi marraskuussa 2018 uuden mopo- ja moottoripyörästrategian, jossa moottoripyöräilyn roolia korostetaan yhä vahvemmin myös arkisena liikennemuotona pelkän harrastuksen sijaan. Harrastusnäkökulma on kuitenkin edelleen päällimmäisenä, mikä tietenkin vastaa todellisuutta.
Myös ympäristöpainotus on strategiassa vahva – vaikka moottoripyöräilyn osuus kasvihuonepäästöistä on varsin pieni, kasvattaa Suomen pyöräkannan korkea keski-ikä (yli 19 vuotta!) niiden suhteellista ympäristökuormaa. Kaiken kaikkiaan uuden strategian voi kuitenkin tiivistää tarjoavan enemmänkin porkkanaa kuin keppiä moottoripyöräilijöille.
Se kuitenkin lienee selvää, että tulevaisuudessa Suomen moottoripyöräkanta uudistuu ja kasvaa. Samalla kasvaa myös lainaa ja luottoa uuden kaksipyöräisen hankintaan kaipaavien määrä – kilpailun voi odottaa kiristyvän myös moottoripyörien lainarahoituksen markkinoilla.