Talousvinkit

Valon tärkeys syksyn pimenevissä illoissa – Viisi vinkkiä

2019-11-26
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Vaikka syyskuun alussa intiaanikesä antoi pieniä lupauksiaan, on valoisa vuodenaika auttomattomasti ohi. Pimenevien iltojen tunnelmallinen ja hellä huoma sulkee meidät syliinsä, sade piiskaa ikkunoita ja kotoilu alkaa maistua kuumien kesäkatujen jäädessä muistoihin.

Pimeys ei kuitenkaan ole pelkkää tunnelmointia ja vilttien alla villasukissa lämmittelyä. Yksi määritelmä pimeydelle on valon puute. Pimeys ja valon puute voivat käydä sietämättömiksi – sen me suomalaiset tiedämme aivan liian hyvin. Onneksi on kuitenkin keinoja, joilla pimeyttä vastaan voi taistella ja joilla siitä voi tehdä siedettävämpää.

1. Kirkasvalolaitteet

Kirkasvalolaitteiden tai arkisemmin kirkasvalolamppujen suosio ei ole enää kuitattavissa ohimenevänä trendinä, nämä laitteet ovat tulleet suomalaisten aamuihin ja työpöydille jäädäkseen. Tehoikkaimmillaan kirkasvalolaitteet ovat juuri aamuaikaan käytettyinä, noin kello kuuden ja kymmenen välillä. Valoa tulisi käyttää vähintään puoli tuntia kerrallaan.

Tarjolla on monenlaisia kirkasvalolaitteita. Jotta laite saa lääkinnällisen kirkasvalolaitteen sertifioinnin, tulee sen valaistusvoimakkuuden olla vähintään 2 500 luksia. Pienempitehoisilla sertifioimattomilla valaisimillakin voidaan kuitenkin saavuttaa tuloksia – tämä on yksilöllistä. Kaamosmasennuksesta kärsiville kirkasvalolaitteiden kokeilu on ehdottomasti suositelvaa.

2. Kodin valaisimet

Pimeä aika vuodesta paljastaa armottomalla tavalla, mikäli kodin valaistuksessa on puutteita. Yleisvalaistuksella on jo käytännön arjen toimien suorittamisen kannalta korvaamaton merkitys: esimerkiksi keittiössä tämä korostuu. Pahimmillaan keittiössä työskentely puutteellisen valaistuksen olosuhteissa voi olla suorastaan vaarallista terävien veitsien ja sähkölaitteiden kanssa.

Syksyn ja talven aikoihin on hyvä myös miettiä kodin valaisimien kohdistusta. Vähempitehoinen valaisinkin voi riittää pitkälle, jos se on kohdistettu järkevästi. Vastaavasti tehokas valaisin voi mennä ”hukkaan” huonolla sijoittelulla. LED-valaisimet tarjoavat nykyisin joustavia vaihtoehtoja erilaisiin mieltymyksiin ja tarpeisiin, ja ne ovat huomattavasti perinteisiä hehkulamppuja energiatehokkaimpia. Sähkönkulutuksen pienetämisen lisäksi, kannattaa kilpailuttaa sähkösopimus Zmartalla, ja säästät selvää rahaa.

3. Kynttilät

Kynttilät ovat monille erottamaton osa pimeneviä syksyn iltoja. Niiden vaikutus ei useinkaan ole suoranaisessa valon määrän lisäämisessä, sen sijaan psyykkisen hyvinvoinnin kannalta monet kokevat kynttilän lämpimästä valosta olevan suurta apua. Kynttilä on vähintäänkin tunnelmallinen valon lähde, mutta sillä voi olla myös lämmittävä vaikutus. Älä kuitenkaan unohda paloturvallisuutta kynttilöiden sijoittelussa!

4. Lisävalo huonekasveille

Valoa ei tarvitse ainoastaan ihminen, sitä tarvitsevat myös kasvit. Harvat huonekasveistamme ovat sopeutuneet pohjoisen vuodenkierron talvisiin valomääriin, sillä ne ovat peräisin Välimeren alueelta tai jopa lähempää päiväntasaajaa. Talvisin nämä kasvit kaipaavat lisävaloa.

Jotkut kasvit selviävät niukallakin valolla, mutta ne kannattaa silloinkin sijoittaa talvisin auringonvaloa saavien ikkunoiden lähettyville eli etelään tai länteen avautuville ikkunoille. Muiden kasvien tapauksissa on syytä ryhtyä kasvilamppuostoksille. Led-tekniikkaa käyttäviä kasvivaloja on nykyisin tarjolla runsaasti – lämpöä tuottamattomina ne voi myös sijoittaa lähelle kasvia, mikä on yleensä se ihanteellinen paikka.

5. Matkaanlähtö

Etelänmatka on ollut suomalaisen varmin keino aina käynnissä olevassa taistelussa pimeyttä ja kylmyyttä vastaan jo vuosikymmenten ajan. Ilmastoahdistuksenkaan keskellä lentojaan karsivat eivät mielellään tingi talvisesta lomalennostaan kohti eteläisempiä leveyspiirejä.

Siinä missä esimerkiksi 1. joulukuuta aurinko laskee Oulun korkeudella jo 14.26, eteläisessä Espanjassa sijaitsevassa Malagan kaupungissa auringonlasku tapahtuu vasta klo 18.02 paikallista aikaa. Piristävä vaikutus on taattu ja tuntuva. Apu on lähellä, sillä matkalainat ja lomaluotto voidaan kilpailuttaa hetkessä Zmartan avulla.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lainahakemus
Talousvinkit Vakuudellinen laina – pankkilaina vakuutta vastaan
Vakuudellinen laina haetaan pankista tai rahoituslaitoksesta, ja sen saamiseksi on asetettava reaalivakuus. Vakuuksia on ...
kreditva rde
Talousvinkit Luottotietojen tarkistaminen – näin se tapahtuu
Luottotiedot voi tarkistaa helposti ja maksutta netistä.