Talousvinkit

Sinkkutaloudet ja yksinasumisen säästövinkit

2019-11-26
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Merkittävin muutos suomalaisten asumistottumuksissa lähihistoriassa näkyy niin kutsuttujen sinkkutalouksien eli yhden hengen talouksien kasvamisessa. Tätä nykyä näitä yksinasuvien talouksia on jo 43 prosenttia suomalaisista kotitalouksista – siis yli miljoona. Termi ”sinkku” saattaa herättää nuorekkaita mielikuvia, mutta itse asiassa yhden hengen kotitalouksia on suhteellisesti eniten eläkeikäisissä.

Sinkut muodostavat merkittävän osan kansantaloudesta ja nykyään Sinkkujen päivä eli Singles' Day onkin merkattu jo kansainvälisesti kalenteriin – päivää juhlitaan maanantaina 11.11. Kyseessä on yksi suurimmista ostospäivistä maailmanlaajuisesti.

Yhteistä sinkkutalouksille talouden jäsenen iästä huolimatta on se, että näiden taloudellinen kuormitus on useamman jäsenen talouksia suurempi: on loogista, että yhden hengen talouksissa kuluista vastaa vain yksi henkilö.

Vuokraa tai lainanlyhennyksiä ei jaeta toisen kanssa, joten säästövinkit tulevat usein tarpeeseen. Millaisia säästömahdollisuuksia sitten juuri tällaisille talouksille on olemassa?

Luo budjetti

Kuukausittaisen käyttöbudjetin luominen ja sen noudattaminen on järkevä säästötapa kenelle tahansa, mutta sinkkutaloudessa budjetin merkitys korostuu. Perheissä ja useamman jäsen talouksissa rahankäytössä on tavallisesti enemmän sosiaalista kontrollia ja tilivelvollisuutta jopa silloin, kun talouden täysi-ikäisillä jäsenillä on laaja itsenäinen kontrolli omasta rahankäytöstään esimerkiksi omien tilien myötä.

Yksinasuvien parissa avokätisempi ja vähemmän harkittu rahankäyttö on tosiasia. Laadi budjetti käymällä läpi kuukausittaiset kulusi mahdollisimman tarkasti.

Nykyisin saatavilla on lukuisia helppokäyttöisiä ja havainnollisia sovelluksia tähän tarkoitukseen – Mint, Goodbudget, jne. Myös kotimaiset pankit ovat alkaneet kehittää oman taloudenhallinnan, lainojen yhdistämisen ja budjetoinnin työkaluja ahkerasti.

Oman talouden budjetointi auttaa sinua ymmärtämään rahankäyttöäsi paremmin ja näkemään sen, missä potentiaalisimmat säästökohteet ovat. Lisäksi talouden seuranta parantaa yleisesti käsitystäsi kulutustottumuksistasi ja voi auttaa kyseenalaistamaan arjessa tekemiäsi valintoja.

Ruoka – missä ja miten syöt?

Sinkkutalouksien ruokailutottumukset poikkeavat usein perinteisten ydinperheiden vastaavista. Moni yksinasuja valitsee ulkona syömisen, sillä vain itselle kokkaaminen ei tunnu mielekkäältä. Ravintoloihin saa helposti uppoamaan melkoisen summan: kuukausitasolla voidaan puhua jopa sadoista euroista.

Jos et aivan rakasta ruoanlaittoa, totuttele kuitenkin tekemään itsellesi ruokaa ja syömään samaa ruokaa pari, kolme päivää peräkkäin. Variaatiota annoksiin voi saada lisukkeilla, kastikkeilla ja mausteilla. Opettele tekemään ruokaostokset moneksi päiväksi etukäteen: näin säästyt myös heräteostosten tuomilta menoilta.

Hyödynnä tarjoukset, etsi parhaat hinnat

Ollessasi talouden ainoa jäsen, sinulla on todennäköisesti esimerkiksi lapsiperheitä huomattavasti joustavampi aikataulu esimerkiksi kulutusluoton ja kauppa-asioinnin suhteen.

Voit esimerkiksi pyrkiä ajoittamaan kauppakäyntisi iltoihin, jolloin monet kauppaketjut tarjoavat pian erääntyvää ruokaa alennettuun hintaan. Ruokaostosten suhteen kannattaa pitää mielessä myös Matsmart-palvelun kaltaiset vaihtoehdot, jotka myyvät isoja bulkkieriä ja vanhenemassa olevia tuotteita merkittävin alennuksin.

Tarjousten metsästämisessä kannattaa pitää mielessä, että tarjouksiin ei kannata tarttua vain ostamisen ilosta. Jos ostat 90 euron vaatekappaleen 50 prosentin alennuksella, budjettiisi tulee silti 45 euron lovi: mieti kahdesti, riittäisikö nykyinen vaatekaappisi sisältö sinulle. Ja kun todella tarvitset jotakin, muista vertailla kauppoja niin kivijalassa kuin verkossa. Esimerkiksi Singles' Day ja Black Friday tarjoavat mahdollisuuksia upeisiin löytöihin.

Opettele tekemään asioita itse

Sinkkutaloudetkaan eivät välty asioiden kulumiselta ja rikkoutumiselta. Korjattavaa riittää myös pienemmissä asunnoissa asuvien yksinasujien kodeissa – ja varsin moni sinkkuasuja asuu myös isoissa omakotitalouksissa.

Tällöin on suurta apua siitä, ettei peukalo ole aivan keskellä kämmentä. Esimerkiksi kodin ja kulkuvälineiden kunnostamisessa on paljon tekemistä, jota varten ei tarvitse heti kutsua ammattimiestä hätiin: opettele tekemään itse ja säästät pitkän sentin.

Muista kilpailuttaminen

Erilaiset vakuutukset ja sopimukset kuuluvat kotitalouden kuin kotitalouden arkeen, olipa taloudessa kuinka monta jäsentä tahansa.

Vaikka esimerkiksi sähkölaskujen kilpailuttaminen tai vakuutusmaksut eivät sinkkutalouksissa välttämättä nouse usean perheenjäsenen talouksien tasolle, on kyse kuitenkin merkittävistä menoeristä. Näissä voi säästää merkittävästi muistamalla käydä markkinoilla olevat vaihtoehdot läpi tasaisin väliajoin: kilpailuttaminen kannattaa aina.

Myös yksinasujat saattavat toisinaan tarvita lainarahaa, missä ei ole mitään omituista: jokaisen eteen tulee joskus pakollisia hankinta. Myös lainojen kilpailutus on syytä muistaa. Varsinkin laina ilman vakuuksia on mahdollista saada kilpailuttamilla jopa monia prosentteja edullisemmilla kuluilla kuin ilman kilpailutusta.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lainahakemus
Talousvinkit Vakuudellinen laina – pankkilaina vakuutta vastaan
Vakuudellinen laina haetaan pankista tai rahoituslaitoksesta, ja sen saamiseksi on asetettava reaalivakuus. Vakuuksia on ...
kreditva rde
Talousvinkit Luottotietojen tarkistaminen – näin se tapahtuu
Luottotiedot voi tarkistaa helposti ja maksutta netistä.