Säästövinkit arkeen

Säästäminen arjessa on pikemminkin pieniä tottumuksia ja tapoja kuin minkäänlaista talous- tai salatiedettä. Suunnitelmallisuus, budjetointi ja oman järkevän rahankäytön hahmottaminen ovat säästeliään ihmisen peruskiviä. Tällaisten tapojen omaksuminen voi aluksi vaatia hieman spartalaista kuria, mutta heti kun huomaat, miten paljon suunnitelmallinen rahankäyttö voi auttaa sinua säästämään, alkavat nämä tavat tuntua varsin mukavilta ja jonkin ajan kuluttua ne voivatkin jo olla huomaamaton, vaivaton osa arkeasi.

Talousvinkit

Paljonko lomautettuna saa rahaa?

Lomautusten hyökyaalto koettelee Suomea, ja yt-neuvotteluilmoituksia tulvii TE-toimistoihin. Moni vielä hetki sitten työpaikkaansa varmana pitänyt kansalainen on joutunut ensimmäistä kertaa elämässään lomautusuhan kanssa vastakkain tai jo tullut lomautetuksi, ja palkanmaksun keskeytyessä mielessä ovat päällimmäisenä arjen taloudelliset huolet – paljonko lomautettuna saa rahaa? Olemme koonneet lyhyen tietopaketin, miten lomautuksen ajalta voi hakea työttömyyskorvausta.

Talousvinkit

Vinkkejä vuokra-asunnon hankkimiseen

Edessä muutto uudelle paikkakunnalle ja tarpeena vuokra-asunto nopeasti? Vai perheenlisäystä tulossa ja huoneet loppuvat nykyisestä asunnosta kesken? Jälkikasvu muuttanut pois pesästä ja pienempi huoneisto olisi järkevämpi ratkaisu? Vuokra-asunnon hankkimiseen on lukuisia syitä, eikä sopivan kohteen löytäminen ole aina helppoa.

Talousvinkit

Minne matka korona-aikaan?

Poikkeuksellinen epidemia-aika on vaikuttanut suomalaisten matkailusuunnitelmiin suuresti, ja kesällä 2020 monet ovatkin kiertäneet kotimaan kohteita ulkomaille suuntaamisen sijaan. Kuitenkin myös esimerkiksi matkailu Norjaan ja Viroon on ollut melko suosittua akuuttia kaukokaipuuta potevien keskuudessa. Koronarajoitukset ovat hiljalleen poistuneet pitkin Eurooppaa, mutta rajoituksia on paikoitellen myös palautettu tilanteen kehityksen mukaan. Matkoille mielivien parissa epävarmuus onkin usein päällimmäinen tunnetila.

Ei artikkeleita

Tutustu useampiin artikkeleihin

Säästämisen aloittamisessa on hyvä laatia henkilökohtainen budjetti. Kerää siis yhteen esimerkiksi Excel-taulukkoon tai vaikka ihan perinteiselle ruutuviholle kuukausittaiset tulosi ja menosi: palkat ja tuet, asumiskulut, ruokamenot, liikkumiskustannukset, jne. Näin hahmotat taloudellisen tilanteesi todellisuuden selkeästi. Samalla on helppo nähdä, mistä arjen säästöjä voisi kerryttää. Tämä on ehdottomasti helpoin tapa aloittaa säästäminen.

Rahan säästäminen pienistä tuloista

Rahan säästäminen pienituloiselle on aina huomattavasti haastavampaa, se on vastaansanomaton fakta. Usein pienillä tuloilla elävät ihmiset ovat virittäneet taloutensa jo äärirajoille, ja tällöin tuntuu, ettei mistään voisi säästää tai puskurirahastoa kerryttää.

Ruokakuluissa säästäminen on monelle pienituloiselle paikka, josta voi saada vielä lisäsäästöjä aikaiseksi. Punaisten tai keltaisten 30 %:n alehintalappujen kannalta aikaiset aamut ja myöhäiset illat ovat parhaita asiointiaikoja ruokakaupoissa.

Tarjoustuotteiden suosimisen ohella avainasemaan nousee ruokaostosten suunnitelmallisuus: pyri käymään ruokakaupassa mahdollisimman harvoin. Suunnittele ruoat ainakin viikoksi etukäteen, laadi ruokiin tarvittavien ainesten ostoslista, äläkä poikkea siitä. Kun kaupassa ei käy, ei synny myöskään heräteostoksia. Mikrosäästäminen on erinomainen tapa kartuttaa säästöjä kun käyt ostoksilla.

Useita kertoja viikossa ruokakaupassa käyvät puolustelevat tapaansa sillä, että ruoka pilaantuu niin helposti. Miltei kaikkea voi kuitenkin pakastaa, vihanneksista ja leivästä alkaen. On myös hyvä muistaa, ettei viimeinen myyntipäivä kerro vielä mitään lopullista totuutta ruoan varsinaisesta tilasta tai sen pilaantumisesta.

Käy läpi niin sanotut pakolliset kulut, joista ei pääse eroon. Esimerkiksi sähkösopimusta ilman harva meistä voisi kuvitella elävänsä – yllättävän moni suomalainen ei kuitenkaan ole koskaan kilpailuttanut sähkösopimustaan, vaikka se on jo kymmenien vuosien ajan ollut mahdollista. Kilpailuttaminen onnistuu helposti ja maksuttomasti Zmartan kautta. Unohtaa ei pidä myöskään mahdollisten olemassa olevien lainan kilpailuttamista, mikä tietenkin sekin onnistuu Zmartalla.

Muita helposti kilpailutettavia puolipakollisia menoja ovat matkapuhelin- ja internetliittymät. Suomessa on vieläpä varsin rajallinen määrä teleoperaattoreita, joten vertailu sujuu nopeasti. Yleensä liittymän vaihtovaiheessa nykyinen operaattorisi vieläpä esittää sinulle oman vastatarjouksensa. Pienituloiset ovat usein jättäneet vapaaehtoiset vakuutukset välistä, mutta ainakin kotivakuutus on useimmilla. Vakuutusyhtiöiden hinnoittelussa on suuria eroja: kilpailuta myös pakolliset vakuutuksesi silloin tällöin.

Säästäminen opiskelijana

Opiskelijat ovat usein pienituloisia, ja heille voi suositella samanlaista suunnitelmallisuutta esimerkiksi ruokaostosten suhteen kuin muillekin pienituloisille. Opiskelijat pääsevät kuitenkin opiskelijakortin avulla käsiksi moniin hinnanalennuksiin aivan tavallisistakin
palveluista partureita ja liikuntaharrastuksia myöten, jotka kannattaa kartoittaa.

Opiskelija-alennuksista tarjoavat yleensä tietoa oppilaskunnat, ainejärjestöt ja vastaavat tahot, samaten paikkakunnan yritykset itse. Mahdollisia alennuksia kannattaa aina tiedustella yrityksestä kuin yrityksestä – ja edulliset tuetut lounaat opiskelijaravintoloissa kannattaa tietenkin hyödyntää.

Edullisen opiskelija asumisen lisäksi toinen tapa säästää avautuu ASP-tilin kautta. Ensiasunnon ostamiseen tarkoitettu ASP-säästäminen ei välttämättä tunnu opiskeluaikana kovin ajankohtaiselta, mutta valmistumisen ja työelämään siirtymisen myötä asunnon hankinta omaksi saattaakin muuttua nopeasti houkuttelevaksi vaihtoehdoksi. ASP-tilille ei vaadita isoja summia, mutta sille tulee joka tapauksessa olla kertynyt säästöjä vähintään kahden
vuoden ajalta ennen lainan hakemista – jo siksi tilin avaaminen kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Ensiasunnon sisustamiseen löytyy myös paljon ratkaisuja säästämisen suhteen.

Säästäminen keski- tai hyvätuloisena

Keskituloisellakin ihmisellä tai lapsiperheellä tekee talouden kanssa helposti tiukkaa, sillä rahankäytöstä puuttuu monella kontrolli – kun rahaa kertyy pakollisten menojen jälkeen hieman ylimääräistäkin, tulee tuo kertymä helposti käytettyä turhuuksiin. Niitä hankkimalla talouden rattaat toki pysyvät pyörimässä, mutta henkilökohtaisen talouden kannalta voisi toimia järkevämminkin, esimerkiksi sijoitustoiminnan kautta.

Sijoittaminen on usein järkevämpää kuin pankkitilille säästäminen: pankkitilillä rahat ovat lähinnä niin sanottua laiskaa rahaa, eivätkä juuri kasva korkoa. Fiksusti tehdyillä sijoituksilla sen sijaan tuotto-odotukset ovat huomattavasti paremmat, eikä riskienkään tarvitse olla suuria. Rahastosäästämisestä on helppo lähteä liikkeelle, ja valittavana on useita laadukkaita indeksirahastoja, joissa kulutkin ovat vielä erittäin matalia.

Rahastoja ja muita sijoitusinstrumentteja vertaillessaan kannattaa aina kiinnittää huomiota paitsi sijoituksen sisältöön, tuotto-odotuksiin ja riskitasoon, myös sijoituksesta aiheutuviin kuluihin. Esimerkiksi rahastojen kulut voivat helposti syödä tuotot – kaikkein kalleinta on yleensä tarttua oman pankin tarjoamiin rahastosäästötarjouksiin.

Monessa hyvin toimeentulevassa perheessä liikkumiseen eli käytännössä useimmiten yksityisautoiluun uppoaa paljon rahaa. Koronaepidemia sai monet perheet miettimään tätä menoerää uudelleen, ja poikkeusajoista voikin ottaa oppia: tarvitseeko perheesi todella kahta autoa? Voisiko toisesta jopa luopua? Entä olisiko pienempään ja taloudellisempaan autoon vaihtaminen järkevää? Pienempi auto merkitsee yleensä pienempiä kuluja niin vakuutuksen, verotuksen kuin polttoainekulujen puolesta.

Chat!