Poikkeuksellinen epidemia-aika on vaikuttanut suomalaisten matkailusuunnitelmiin suuresti, ja kesällä 2020 monet ovatkin kiertäneet kotimaan kohteita ulkomaille suuntaamisen sijaan. Kuitenkin myös esimerkiksi matkailu Norjaan ja Viroon on ollut melko suosittua akuuttia
kaukokaipuuta potevien keskuudessa. Koronarajoitukset ovat hiljalleen poistuneet pitkin Eurooppaa, mutta rajoituksia on paikoitellen myös palautettu tilanteen kehityksen mukaan. Matkoille mielivien parissa epävarmuus onkin usein päällimmäinen tunnetila.
Uskaltaako syksyllä matkustaa Espanjaan? Voisiko jo varata joulumatkan Pariisiin? Pitääkö suosiolla jäädä kotimaahan vielä syyslomallakin? Tällaisiin kysymyksiin matkailualan ammattilaiset saavat jatkuvasti vastata, vaikka varmoja vastauksia ei voi kukaan antaa – kaikki riippuu viime kädessä tautitilanteen kehittymisestä. Samassa epävarmuudessa joutuvat valitettavasti painimaan myös matkailupalveluita tarjoavat yritykset.
Parhaiten ulkomaanmatkailun suhteen tilanteen tasalla pysyy kohdemaan viranomaisten tiedotteita ja mediaa seuraamalla. Matkustusrajoituksia voidaan asettaa nopeallakin aikataululla, joten matkailijalta vaaditaan henkistä joustokykyä ja valmiutta perua tai muuttaa suunnitelmia yhtä nopealla aikataululla.
Muista tutustua myös kohdemaasi viranomaisten ohjeistuksiin. Monissa Euroopankin maissa kasvosuojuksen käyttö on pakollista esimerkiksi julkisilla paikoilla ja joukkoliikenteessä. Vaikka maahan matkustaminen olisikin mahdollista ja vapaata, voivat paikalliset viranomaiset edellyttää hyvinkin erilaista käyttäytymistä kuin kotimaassa. Mahdollisia karanteenivaatimuksia ei pidä sivuuttaa olankohtautuksella, sillä ne eivät välttämättä kaikissa kohteissa perustu pelkkään omavalvontaan ja seuraukset voivat olla vakavia.
Niin ikään on hyvin mahdollista, että viranomaiset asettavat paikallisia rajoituksia esimerkiksi kaupunki- tai aluekohtaisesti. Tämä voi merkitävä vaikkapa erilaista liikkumisen ja kokoontumisen vapautta eri provinssien/osavaltioiden/yms. välillä saman maan sisällä. On hyvä muistaa, että viranomaisrajoitusten tarkoitus ei ole kiusata viattomia matkailijoita vaan turvata niin heidän kuin paikallisten asukkaiden terveys.
Monella sormi syyhyy matkanvaraussivustoilla reittejä ja tarjuksia tutkiessa, mutta samalla herää väistämättä kysymys, kannattaako matka ostaa tässä vaiheessa. Kokonaan oma kysymyksensä on, kannattaisiko ulkomaanmatkoja suosiolla miettiä siirtävänsä vuoteen 2021, jolloin matkailu olettavasti tulee olemaan joka tapauksessa nautinnollisempaa ja ainakin jossain määrin huolettomampaa.
Mielessä kannattaa myös pitää, että monet lentoyhtiöt ja majapaikat tarjoavat joustavia mahdollisuuksia matkojen siirtämisen suhteen vaikka tekisit ja maksaisit varauksen vielä vuodelle 2020. Tällaiset mahdollisuudet on syytä tarkistaa tapauskohtaisesti. Lentoyhtiöiden suurta konkurssiaaltoa, jota pelättiin vielä keväällä, ei näytä tällä hetkellä olevan näköpiirissä. Vakavaraisten lentoyhtiöiden liput voi hankkia vielä turvallisin mielin.
Jos yleiseen tilanteeseen nähden suhteellisen varma matka ulkomaille kiinnostaa kaikesta huolimatta, Norja ja Baltian maat ovat hyviä vaihtoehtoja. Näissä maissa tautitilanne on jo pitkään ollut vähintään Suomen tasolla, eikä niihin pääsemiseksi välttämättä tarvitse turvautua lentoyhteyksiin ja matkaan pääsee nopeallakin aikataululla. Lisäksi näistä kohteista löytyy runsaasti upeaa luontoa, joten tiiviissä ihmisjoukoissa ei tarvitse lomaansa viettää.
Rajoitukset ja epävarmuus saattavat tarjota joillekin meistä mahdollisuuden kerryttää säästämisen kautta hieman suurempaa pesämunaa ensi vuoden matkoja varten. Ehkä koronakriisi herättää monet matkailijat panostamaan määrän sijaan laatuun: pikaisten pitkien viikonloppulomien sijaan jatkossa voidaankin nähdä matkailuun varattujen eurojen valuvan niiden sijasta esimerkiksi laadukkaampiin majoitusvaihtoehtoihin.
Tapahtuipa lähitulevaisuudessa matkailun suhteen mitä tahansa, Zmarta auttaa puuttuvien lomaeurojen lainaamisessa tuttuun tapaan. Voit hakea lomaluottoa edelleen kuten ennenkin, siintää matkasi horisontissa sitten ensi viikonloppuna tai ensi vuonna.